Nepoznati Zagreb

11.04.2014., petak

Umjetnost između grada i prirode – Labirint na JarunuLabirint za zimskoga jutra … Snimio: Vanja


… i za ranoproljetnog prijepodneva. Snimio: Vanja


Evo nas i na trećem koraku po liniji koja spaja umjetnost, grad i prirodu (ovo je očito neka čudna 3D linija kad može povezivati tri međusobno različita područja wink ), ponovo smo na Jarunu, pored labirinta koji se nalazi tek stotinjak metara jugozapadno od Solarnog pleksusa.

Evo što o njemu kazuje službena stranica ŠRC Jarun:

Zagrebački labirint ili Labirint uskrsnuća i sedam planeta je kozmogram izveden po uzoru na minoski kulture drevne Krete. Djeluje poticajno na okoliš i uskladujuće na tekuće promjene energija na planetu, a prvi je takav u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Hrvatske mladeži na RŠC „Jarun“. Dužina staze labirinta je 500 m.
Labirint kao forma seže u povijest preko 4000 godina, a svojom je magičnom geometrijskom formom u svim tradicijama predstavljao sveto mjesto. Simbolizira duhovni put – ulazak označava proćišćenje, pražnjenje i otpuštanje, središte je mjesto svjetla, jasnoće i uvida, a izlazak simbolizira jedinstvo, inicijativu, integraciju i vanjsku akciju.
Labirint je izgrađen 21. lipnja 2003. godine.
Autor projekta – Johannes Matthiessen, njemački arhitekt i waldorfski pedagog.


Lijepo i sažeto rečeno – gotovo istovjetni tekst se nalazi i na informativnom panou uz sami labirint, na kojem se nalazi i dodatna informacija da je i labirint izveo već spomenuti centar Sirion.

Pogledajte i web stranicu autora labirinta koji se kroz pejzažnu arhitekturu bavi obnavljanjem uništenih pejzaža, kreiranjem iscjeljujućih parkova i radom na socio-ekološkim projektima.Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Natpisna ploča uz labirint. Snimio: Vanja


Vjerojatno ste već čuli za poznate Creske labirinte na predjelu Tramontane (gdje se do prije dvije godine nalazio Eko centar Beli koji, na žalost, više nije u funkciji) koji se lijepo nadopunjuju sa tipičnim sjevernocreskim pejzažem šuma i malih ovčjih pašnjaka - pogledajte ovaj link!

A rado bih sa vama podijelio i zanimljiv članak o vezi labirinta sa naukom katoličke crkve – vjerujem da će biti zanimljiv i vjernicimas i ateistima! wink

Oznake: labirint, Jarun, ezoterija, umjetnost


- 09:20 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.04.2014., srijeda

Umjetnost između grada i prirode – Solarni pleksus EuropeSnimio: Vanja


Snimila: Anica Mazura


U prošlome postu sam se bavio Markom Pogačnikom i njegovom litopunkturom grada. U knjižici Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina) posvećenoj toj umjetničko-ekološkoj instalaciji spominje se i namjera postavljanja još jedne slične instalacije, Solarnog pleksusa Europe.

"Slijedeći bi logičan korak bio da se kralježnica Zagreba uključi u kralježnicu naredne cjeline prostora, Europe. Radeći u europskim zemljama, otkrio sam da to postoji - kao nekakav međuoceanski energijski kanal koji prolazi atmosferskim prostorom, a povezuje Mediteransko more s Atlantskim oceanom.

Na Kreti je korijenska čakra Europe. Kreta ima jake veze s dubionom Zemlje. Krunska čakra je na drugoj strani tog kanala, an Islandu.Preneseno na prostor Zagreba, Mirogoj bi se odnosio kao Island, a Siget na Kretu. Zagreb leži baš na rubu solarnog pleksusa Europe. Područje solrnog pleksusa velik je krug između Frankfurta i Zagreba, Praga i Berna, a s talijanske strane je tu Milano. Odgovarajuće mjesto na kralježnici Zagreba je područje kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

...

Model solarnog pleksusa Europe bio bi postavljen poput Stonehendgea, kao kompozicija od 61 velikog granitnog bloka, od kojih bi svaki predstavljao jedan vid, jednu kvalitetu. Preko kozmograma od bronce na tim kamenovima, oni bi se doveli u rezonanciju s određenim mjestima na području solarnog pleksusa Europe. Tako bi čovjek na jednom mjestu mogao doživjeti vitalonoenergijski krug srednje Europe."


Tako je govorio Marko Pogačnik, autor instalacije "Solarni pleksus Europe" koja se nalazi na Otoku hrvatske mladeži (nekada zvanom Otok mladosti), jednom od najudaljenijih kutaka Jaruna. Jedini kopneni prilaz tom otoku je sa južne, od grada najudaljenije strane, a na njemu nema nikakvih ugostiteljskih sadržaja, sav civilizacijski sadržaj otoka se sastoji od asfaltirane staze u obliku petlje i jednog javnog WC-a. I, naravno, Solarnog pleksusa, na samome kraju otoka, te Labirinta uskrsnuća i sedam planeta, koji se nalazi usputno, na prilazu Solarnom pleksusu.Pogled na satelitsku snimku na kojoj se razanaje oblik sunca. Preneseno sa bloga "Čarobna šuma".Hladno zimsko jutro uz Solarni pleksus. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Proljetno jutro među kamenovima. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Kamen i jezero. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Miran je to kraj, jedan od najmirnijih. Tamo nema gužve, nema ni bučnih skupina, roštiljanja, glasne muzike, plaža ... za lijepih dana do otoka dolazi muzika s druge strane jezera, od brojnih lokala sa gradske strane, no to su ipak samo odjeci - prava muzika tog otoka je pjev ptica, zvuk zrikavaca, kreket žaba, huk vjetra u krošnjama. Posjetioci tog kamenog sunca su uobičajeno tihi ... odaberu neki od kamenova, pronađu najudobniji položaj za sjedenje ili ležanje i izlože se atmosferi tog posebnog mjesta: miru, suncu, vjetru. Neki od kamenova su omiljeniji od drugih - glađi su, sa više ravnih površina, okrenuti suncu - dok su drugi pogodniji kao izvor dječje zabave, za penjanje ili skakanje. Zanimljivo je da se oblik sunca sa zrakama sa tla jedva razaznaje, mnogi ga posjetioc uopće ne uoči. Stijene na prvi pogled izgledaju kao da su slučajno razbacane po livadi. Dugo vremena je sa južne strane, uz asfaltiranu stazu, bio niski drveni vidikovac sa kojeg se pružao nešto bolji pregled nad kamenovima ... na žalost, vidikovac je dotrajao i tokom ove zime 2013./2014. je uklonjen, od njega je ostalo samo malo betonsko postolje.

Na nekim kamenovima se nalaze kozmogrami, ukupno njih 37. To su kamenovi koji predstavljaju određena mjesta Evrope i tim su kozmogramima kamenovi povezani sa tim mjestima. Svaki kozmogram nosi određeni simbol kao veza Solarnog pleksusa sa dotičnim mjestom ... na žalost, neki kozmogrami su ukradeni, no velika većina je još tamo i otkrivanje njihova značenja je dio otkrivanja mjesta (svi kozmogrami su objašnjeni na informativnom panou koji se nalazi na početku instalacije.

Meni osobno je to mjesto jedno od najdražih na Jarunu ... njegov mir je prožimajući, posebno za ranog jutra ili završetka dana, kada je tišina najjača, a osvjetljenje najljepše, pomalo mistično. Volim se ispružiti na nekoj od stijena, zažmiriti i upijati sunce, osluškivati zvukove, osjećati dodir kamena. Lijepo je doživljavati mjesto i očima, pratiti stjenovite oblike i njihovu igru sa obrisima okolnog drveća na nebu. A mjesto je zanimljivo i za one koji vole ljudsko društvo - ljudi koji tamo dolaze su zanimljiva svojta i ugodna su okolina.Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Jedan od najomiljenijih kamenova cijele instalacije - vjerojatno zato što je vrlo udoban za sjedenje i ležanje. wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Izrazite linije odlamanja kamena ... Snimio: Vanja


Redni broj kamena, vjerojatno napisan za izrade. Snimio: Vanja


Pogledajmo što piše na informativnoj ploči uz Solarni pleksus!

-----------

Solarni pleksus Europe kompozicija je 61 bloka velikog papučkog granita koja predstavlja model područja Središnje Europe između Frankfurta, Praga, Zagreba, Milana, Berna i Strassbourga.

Kompozicija je centrirana oko središnje osi koju čini 7 blokova i predstavlja kralježnicu Europe koja se proteže od Krete preko Balkana, Središnje Europe, Nizozemske i Škotske prema Islandu.

Sam model Solarnog pleksusa (Središnje Europe) čine 24 granitna kamena formirajući dav koncentrična kruga. Svaki kamen predstavlja jedno od ključnih područja solarnog pleksusa Europe.

Šest zraka – sastavljena od 5 nešto manjih kamenova – izlazi iz unutarnjeg kruga kompozicije, simbolizira snagu i nosi poruku koaj zrači iz solarnog pleksusa Europe u svijet.

Ovaj Solarni Pleksus, kreiran u Zagrebu, nije samo model Središnje Europe nego se radi o postavi koja aktivno djeluje kao podrška jedinstvenim kvalitetama koje zrače iz područja europskog solarnog pleksusa. To je moguće zbog toga što je:
- svaki od 7 plus 24 granitna kamena pozicioniran na način da je u rezonanciji s mjestom koje predstavlja, te da je
- za svaki kamen napravljen korespondirajući kozmogram, grafički znak, koji sadrži kod datog urbanog središta odnosno krajolika; kozmogrami su izliveni u bronci i umetnuti u kamen.

(umjetničko-ekološki rad: litopunkturni krug kreiran na Otoku Hrvatske mladeži 2005.)

Kralježnicu Europe sačinjava 7 kamenova postavljenih u liniji od sjverozapada prema jugoistoku:

1. Island – Predstavlja krunu Europe otvorenu duhovnom utoku (autorica: Anastazija Debelli, Hrvatska)
2. Škotska – Predstavlja viziju koja vodi (autor: Geert Bisschop, Belgija)
3. Područje između Nizozemske, Engleske i Švedske – Trokut kreativnih snaga (autorica: Tanja Perišić, Hrvatska)
4. Područje između Bruxelesa, Essena i Hannovera – Trostruko srce Europe (autor: Miroslav Juraj, Hrvatska)
5. Središnja Europa – Točak života koji hrani, predstavlja Solarni pleksus Europe (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
6. Balkan – Predstavlja prvobitne oživotvorujuće snage (autorica: Vesna Brence Jović, Hrvatska)
7. Kreta – Predstavlja korijen Europe koji se proteže duboko u podzemni svijet (autorica: Marina Skender, Hrvatska)


Unutarnji krug čini osam kamenova:

8. Područje trokuta Wuerzburg-Bamberg-Nuernberg – Učini napor da povežeš kozmos, koji se proteže između zvijezda i galaksija, s kozmičkom dimenzijom iznutra! (autorica: gordana Bortek, Hrvatska)
9. Regensburg – Neka arhetip savršenosti planeta ustane iz dubine Zemlje! (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
10. Passau – Sjeti se kreativne snage intuicije koja kruži na krilima osjećaja! (autorica: Barbara Galant, Hrvatska)
11. Altoetting – Centriraj se u sebi! (autorica: Irena Čučković, Hrvatska)
12. Područje trokuta Muenchen-Ulm-Kempten – Obilje života – teci slobodno! (autorica: Veronika Keberlova, Češka republika)
13. Oberallgau – Sjeti se inkarnacijskog tijeka iz generacije u generaciju s onu stranu granica života i smrti! (autor. Marko Pogačnik, Slovenija)
14. Innsbruck – Voda, vatra, zemlja i zrak: oslobodi snagu elemenata da hrane kreaciju! (autor: Franjo Radovanić, Hrvatska)
15. Salzburg – Tamo gdje jenjava kretanje toka, pokreni krug promjene! (autorica: Sonja Hacker, Njemačka)

Vanjski krug čini 16 kamenova:

16. Frankfurt – Moj doprinos solarnom pleksusu Europe vrata su inspiracije (autor: Kristijan Kerber, Hrvatska)
17. Stuttgart - Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe predanost čistom srcu (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
18. Erfurt - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe pročiščujuća je snaga vode (autorica: Vesna Hlašč, Hrvatska)
19. Dresden - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sloboda je da budeš ono što jesi (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
20. Prag – Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe misterij duha manifestiranog u materiji (autor: Ian Tajboš, Češka republika)
21. Granitna ravnica Bohemije - Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe misterij života koji se uvijek obnavlja (autorica. Tadeja Stegel, Slovenija)
22. Beč – Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe radost stvaranja (autor: Darko Foketić, Hrvatska)
23. Mađarska ravnica - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe impuls je ženskom polju sila (autorica: Marina Butorac, Hrvatska)
24. Zagreb - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je uravnoteženja suprotnosti (autor: Drago Muvrin, Hrvatska)
25. Ljubljana - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe snaga je ljubavi izvan granica koje dijele (autorica: Jana Baraga, Slovenija)
26. Venecija - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe znanje je kako izgraditi civilizaciju mira (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)
27. Milano - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sjećanje je na izvor svih početaka (autorica: Mirjana Župan, Hrvatska)
28. Bern - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je nadilaženja površinskog uma kroz svjetlost intuicije (autorica: Biserka Šavora, Hrvatska)
29. Seeland - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je posredovanja između vanjskog i unutarnjeg kozmosa (autorica: Ružica Smrček, Hrvatska)
30. Strassbourg - Moj doprinos solarnom pleksusu Europe sposobnost je da se svakodnevni život usidri u kraljevstvu duše (autorica: Višnja Vrtenar, Hrvatska)
31. Schwarzwald - Moj je doprinos solarnom pleksusu Europe snaga uzemljenja (autorica: Živa Baraga, Slovenija)Informativna ploča. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Odlomljeni kozmogram. Snimio: VanjaTransformacija nekih negativnih uzoraka:

32. Raščiniti obrazac željezne zavjese koji je dijelio Središnju Europu nakon Drugog svjetskog rata (autorica: Brigita Milovac, Hrvatska)
33. Raščiniti obrazac straha i mržnje koji su različite autarhične vladavine prošlog stoljeća projicirale na Središnju Europu (autorica: Marion Briggs, Velika Britanija)
34. Preoblikovanje obrasca agresivnosti koji je vodio nacije Središnje Europe u rat jednih protiv drugih u psoljednja dva svjetska rata (autor: Marko Pogačnik, Slovenija)

Povezivanje s pozitivnim kretanjima:

35. Veza s litopunkturnim krugom u Tameri u Portugalu (autor. Peter Frank, Njemačka)
36. Veza s ritmom Save (autorica: Živa Baraga, Slovenija)
37. Proces rađanja novog prostora stvarnosti (autor: Peter Frank, Njemačka)

-----------------------


Na kraju, želio bih podijeliti sa vama ne osobito poznat detalj da se 200-tinjak metara od Solarnog pleksusa nalazi još jedan kamen koji je vrlo vjerojatno bio rezerva - nalazi se nedaleko ulaza na Otok hrvatske mladeži, u kutu parkirališta. Društvo mu pravi samo kanta za smeće.Snimio: Vanja


Snimio: VanjaNekoliko zanimljivih linkova:

- blog "Prikriveni simboli grada"

Oznake: solarni pleksus, Marko Pogačnik, Jarun, ezoterija


- 06:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

07.04.2014., ponedjeljak

Umjetnost između grada i prirode - Litopunktura Zagreba

Zagreb nije osobito poznat po umjetničkim instalacijama u prostoru, no one dvije koje postoje su zaista zanimljive: "Nine views", Davora Preisa sa modelima planeta koji okružuju poznato Kožarićevo sunce u Bogovićevoj te "Zagreb kada ga još nije bilo" (autori: Zorana Gregl, Nenad Jandrić i Željko Kovačić) sa arheološkim nalazima iz doba prije nastanka grada, iz prapovijesti i antike, uklopljenih u gradsko tkivo.

Ali, malo je manje poznato da je u Zagrebu postojala još jedna instalacija, postavljena 2004., koja je, na žalost, četiri godine kasnije maknuta sa gradskih ulica u podosta čudnim okolnostima.Litopunkturni kamen sa uklesanim kozmogramom. Snimio: VT


Riječ je o Litopunkturi grada slovenskog umjetnika Marka Pogačnika koji je uz pomoć suradnika isklesao i postavio 13 kamenih skulptura sa uklesanim kozmogramima koje su postavljene uzduž energetske kralježnice grada. Litopunktura je zamišljena kao metoda ekološkog iscjeljivanja prostora - sliči akupunkturi ljudskog tijela, a razlika je ta što se u litopunkturi na "akupunkturne točke" prostora postavljaju kameni stupovi koji, kako kaže autor, djeluju na cjelinu prostora energijski i na taj način potiču pozitivne procese u smjeru iscjeljivanja. Autor ističe kako litopunktura nije znanstvena već umjetnička praksa koja je razvijena kao način ekološkog djelovanja kroz umjetnost i iz nje se razvila odgovarajuća teorija koju autor naziva geomantijom, kako se nekad zvala srednjevjekovna znanost o tome kako i gdje postaviti grad ili crkvu.

Priča o umjetničko-ezoterično-iscjeljujućim instalacijama Marka Pogačnika (Litopunktura grada i Solarni pleksus Europe o kojem ću više napisati u slijedećem postu) je zanimljiva pripovijest o sukobu klasičnog poimanja umjetnosti u užem smislu i promatranja umjetnosti kao šireg fenomena koji može utjecati između ostaloga i na zdravlje ljudi i okoline. Smatram da u obje instalacije nije bilo nikakvih elemenata koji bi na bilo koji način prekoračivali granice umjetničke slobode i dobrog ukusa – naravno, u iscjeljujuće moći tih radova se može, ali i ne mora vjerovati – no, činjenica je da je jedna od njih, ona najopsežnija i najvidljivija u gradu, Litopunktura, brzom akcijom gradskih vlasti 2008. uklonjena bez valjanih razloga. Šuška se da je taj nestanak litopunkturnih kamenova povezan sa neodobravanjem takvog “poganskog djela” od strane nekih crkvenih krugova (na nekima od kamenova su nalažene svete sličice ... na žalost, taj detalj nemam dokumentiran snimcima), no, naravno, takve glasine nisu nikad bile niti potvrđene niti demantirane.

Pogledajmo što autor kazuje o svome djelu:

Kozmogram (od grčkih riječi "kozmos", cjelina bića, i "gramma", slovo, pismo ili znak) označuje pojam cjelovitog jezika. To je znak koji bi trebala razumjeti i svijest prostora i svijest prirode, a ne samo čovjek. Prostor govori formacijom oblaka, letom ptica ili jezikom kristala leda, a jezik kozmograma sličan je tome. Nije posve logičan kao što je to ljudski jezik, nego se izražava slikovito kako to rade djeca ili priroda kroz razne fenomene.

Na slijedećim kolažima koje je sastavio GP pogledajte koji su kozmogrami krasili litopunkturne kamenove Zagreba!Snimio: GP


Snimio: GP


Snimio: GP


Centar Sirion je 2003. zamolio Gradski ured za kulturu za financijsku podršku ovog projekta i ta je podrška 2004. odobrena te je dobiven novac za nabavu kamena i prijevoz do Zagreba. Sve ostalo, kreativni i fizički rad, dali su sudionici na projektu potpuno dobrovoljno.

Tokom tjedna dana u kolovozu 2004. na radionici na Jarunu su isklesani kozmogrami nakon čega su kamenovi postavljeni na odabrana mjesta u gradu. Kozmograme su klesali Marko Pogačnik, Sonja Haecker i Anastazija Debelli, za dozvole su se pobrinuli Maja Maštroić i Biserka Šavora, postavljanje stupova su vodili Miro Juraj i Franjo Radovanić, a pomagala je i Mirjana Župan.

Kamenovi su postavljeni na slijedećim lokacijama:

1. Mirogoj – uz pješačku stazu između Mirogojske i Remetske ceste, zapadno od glavnog ulaza u Mirogoj. Točka gdje ulaze snage Kozmosa koje opskrbljuju kralježnicu grada. Kozmogram se odnosi na ulogu kralježnice u povezivanju Zagreba u zaokruženu cjelinu. Sedam trokuta u nizu označavaju pojedinove članove kralježnice, a odnose se na sedam litopunkturnih stupova. Niz povezuje trokute na način da zaokružuje prostor, a upravo to i jest zadatak litopunkture – pomoći gradu da bude zaokružen u svojoj cjelovitosti.

2. Ulica Medveščak - mali park kod kućnog broja 46. Točka za prirodne snage koje podržavaju svijest i pomažu unutarnji uvid – utjecaj duhovnih sila na kralježnici. Osnova kozmograma je arhetipsko oko kao simbol viđenja te simbol potiče otvaranje oka koje nije slijepo za cjelovitost Kozmosa i Zemlje.

3. Donji grad – Ulica baruna Trenka kod kućnog broja 4. Točka kreativnih snaga koja podržava stvaralačke procese na duhovnoj razini. Kozmogram je inspiriran velebitskim orlom koji simbolizira izuzetno jake i duhovno prožete kreativne snage Zagreba. Lik orla prikazuje gestu kojom se otvara kanal komunikacije što omogućuje kreativnoj suštini Zagreba da se slobodno izrazi bez predrasuda i straha koji ju neprestano onemogućavaju.

4. Park kod Gradskog poglavarstva – zapadni ulaz. Točka koncentracije srčanih snaga koje djeluju na objedinjavanje prostora grada. Litopunkturni stup nosi dva kozmograma jer se nalazi na raskrižju dva sustava, sustava kralježnice i sustava srčanih energija. Jedan kozmogram sadrži hrvatsku šahovnicu zaokruženu u sferičnom prostoru što simbolizira Hrvatsku kao zaokruženu cjelinu i potiče komunikaciju između nje i glavnog joj grada Zagreba na točki koja omogućuje da ta razmjena bude obilježena snagama srca. Drugi kozmogram označava točku srca kao centar grada. Četiri linije dinamiziraju srčanu sferu u sredini i simboliziraju kretanje kojim se pobuđuje snaga srca da postane središnja kvaliteta grada.

5. Ulica Hrvatske bratske zajednice – kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Pupak Zagreba u kojem je centriran gradski organizam – plexus solaris na kralježnici. I ovaj stup nosi dva kozmograma jer ujedinjuje sustav kralježnice grada sa sustavom trojstva za Zagreb. Prvi kozmogram za osnovu uzima ženski odnosno muški lik kao simbole oba pola Svemira. Oba lika postavljena su tako da izražavaju dinamičku ravnotežu između suprotnosti, a lik koji pritom nastaje je dvostruki trokut, simbol ravnoteže između duhovnog i materijalnog, između Neba i Zemlje. Drugi kozmogram označava ulogu tog mjesta u sustavu trojstva za Zagreb, to je točka izljeva energija kvaliteta cjelovitosti, kreacije i preobrazbe. Vidimo simbol Aquariusa, a iz grla okrugle posude izlijeva se beskrajan tok inspiracije.

6. Sava – lijeva obala kod Mosta slobode. Točka kroz koju se u kralježnicu unose životne snage elementa vode s njegovom dinamikom i inteligencijom. Osnov kozmograma presjek je kroz tijelo rijeke i on nastoji uspostaviti most kojim bi životna snaga elementa vode i bića Save mogla pozitivno utjecati na kralježnicu Zagreba i organizam grada. Nastoji – na nivou informacije – probiti nasip kojim se grad odijelio od Save.

7. Siget – Avenija Većeslava Holjevca, ispred ulaza u Dom zdravlja. Točka koja u kralježnicu grada uvodi snage Zemlje. Kozmogram prikazuje ruku u čijem se dlanu počinje odvijati spirala koja simbolizira arhetipske snage u unutrašnjosti planeta koje predstavljaju bazu svih životnih procesa na površini.Preuzeto iz knjižice Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (Izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina)


Sustav srčanih energija ima svrhu regeneracije životnih snaga grada i stanovnika i povezuje dvije velike rekreacijske zone grada, Jarun i Maksimir, koje uključuje u srčani centar kralježnice koji se nalazi u parku kod Gradskog poglavarstva. Iz tog se mjesta obnovljene životne snage razlijevaju u širi prostor Zagreba i Hrvatske. Srčani centar na Jarunu obilježen je litopunkturnim stupom na sjevernoj obali, blizu Malog jezera. Arhetipski mu je osnov jednakokračan križ u dinamičkoj formi koja ga identificira sa četiri klijetke srčanog mišića. Linearnost križa se preobražava u sferičnost, a sferni oblik dodatno je dinamiziran linijama koje međusobno povezuju četiri kraka križa i na taj se način pojačava djelovanje srčanog centra grada.
Točka u Maksimiru nije obilježena, a nalazi se neposredno ispod Vidikovca.


Sustav trojstva za Zagreb

Princip trojstva javlja se u grbu grada koji izražava njegov arhetip, kao tri kule od kojih su dvije s kraja polarizirane zvijezdom (element vatre) na jednoj, te mjesecom (element vode) na drugoj strani. Srednja kula predstavlja točku ravnoteže između dvije krajnosti.

Taj se arhetipski uzorak u izvornom urbanom organizmu primarno pokazuje kao polaritet između dva samostalna grada koja su tvorila drevni Zagreb, Gradec i Kaptol. Kasnije, radovima Ivana Meštrovića, princip trojstva označen je za Donji grad fontanom Zdenac života, spomenikom Josipu Jurju Strassmayeru i Meštrovićevim paviljonom na Trgu žrtava fašizmu. U okviru litopunkture Zagreba, taj je trojni princip pomoću tri litopunkturna kamena prenesen i na područje novijeg dijela grada. Bočni litopunkturni stupovi na Trnju i Vrbiku centrirani su kamenom s dva kozmograma koji se nalazi kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Stup Majke Božje od Uznesenja na fontani Fernkorna na Kaptolu, ispred Katedrale sv. Stjepana – to je pupak starog Zagreba, točka udisaja za primarni sustav trojstva.

Spomenik Josip Jurju Strassmayeru (rad Ivana Meštrovića), Trg Josipa Jurja Strossmayera – spomenik označuje mjesto gdje se iskazuje stvaralački princip, princip kreacije koji potiče interakciju između ženskih (yin) i muških (yang) snaga.

Zdenac života (rad Ivana Meštrovića), Trg maršala Tita – u sustavu trojstva simbolizira princip cjelovitosti koji dijelove povezuje u kozmičku cjelinu.

Meštrovićev paviljon (rad Ivana Meštrovića), Trg žrtava fašizma – simbolizira princip transformacije koji unosi promjene u životni sustav.

Spomenik kralju Tomislavu (rad Roberta Frangeša Mihanovića), Trg kralja Tomislava – to je točka izidisaja životnih sila sekundarnog sustava trojstva za Donji grad, a ujedno i točka udisaja za tercijarni sustav trojstva, za novi dio Zagreba.

Litopunkturni stup kod Ulice Hrvatske bratske zajednice (kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke) – označuje princip kreacije za novi dio grada. Stoji na kralježnici a povezuje sustav trojstva s kralježnicom grada.Preuzeto iz knjižice Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (Izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina)


Litopunkturni stup na Gagarinovom putu (nedaleko Savske, Vrbik) – označuje princip transformacije za novi dio Zagreba. Stoji na toku životnih energija (ley linija) koji teče u pravcu Crkve sv. Marka, na Gornjem gradu.

Kozmogram preobrazbe koncipiran je prema arhetipu “kolo života”. Osnova mu je kolo koje se vrti od početka vremena i prostora (simbol spirala), a fokus je usmjeren na onu fazu životnog ciklusa koja donosi promjene, na fazu transformacije. Na lijevoj strani vidi se dramatičan trenutak u kojem kruženje života gubi integritet i počinje se raspadati. Umjesto kompaktne snage, vide se pojedini kvadrati cjeline koja se raspala kako bi se u daljnjem procesu mogao formirati novi tijek koji sa sobom nosi novu kvalitetu.

Litopunkturni stup na uglu Nalješkovićeve i ulice Pile I, u blizini Slavonske avenije – označuje princip cjelovitosti za novi dio grada, a stoji na mjestu vrlo jakog izvora životnih snaga. Kozmogram za Trnje označuje princip cjelovitosti. Povezuje beskonačno s konačnim, linearno sa sferičnim. Pokret koji se uzdiže identičan je pokretu koji se spušta. U cjelovitosti Kozmosa sve suprotnosti međusobno su pomirene – ali, ipak nema pasivnosti nego je prostor prožet nezamislivom dinamikom bića.

Litopunkturni stup u Aveniji Većeslava Holjevca (ispred Muzeja suvremene umjetnosti) – to je točka uzemljenja za sustav trojstva i mjesto izdisaja za tercijatni sustav trojstva koji obuhvaća Novi Zagreb. Budući da megalit uzemljuje sustav trojstva za Zagreb, na njemu se nalaze brončane pločice sa tri kozmograma sustava trojstva (kamenovi u Trnju, kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke i na Vrbiku). Osim toga, ovaj kamen ima i četvrti kozmogram u bronci što dodatno djeluje kao agens za uzemljenje. Lik kozmograma prikazuje ritam triju obrnutih piramida koje se od Kozmosa okreću centru Zemlje. Nebo se spušta na Zemlju kako bi otkrilo svoje lice uzemljeno u materiji.Pri pisanju ovog teksta služio sam se knjižicom Marka Pogačnika: "Vitalnoenergijski sustavi Zagreba - vodič litopunkture grada" (Izdavač: Sirion, centar za očuvanje prirode i zdravlja, 2005. godina) iz koje sam prenio informacije o autorovoj namjeri pri postavljanju djela te značenju kozmograma te raznim izvorima sa weba.

Za kraj, evo i nekoliko zanimljivih linkova


 • Tekst Marka Pogačnika "Zagrebu opet savijaju kralježnicu" o uklanjanju litopunkturnih kamenova

 • http://www.povratakgaji.com/infokutic/LitopunkturaZagreba/LitopunkturaZagreba2.htm
 • Blog "Povratak Gaji" sa člankom o Litopunkturi
 • web portal "Medikus" sa kratkim tekstom o instalacijama Marka Pogačnika u Zagrebu
 • Umjetnička biografija Biserke Šavora koja je surađivala na pripremi instalacije
 • Službena stranica ŠRC Jarun sa kratkim opisom instalacija Marka Pogačnika
  Izvor:


Slični radovi Marka Pogačnika u svijetu:

 • Villach (Austrija): “Alpska zvijezda” (1997.), litopunkturno povezivanje alpskog prostora u cjelinu (na poziv gradskog vijeća)
 • Quito (Ecuador): Sistem osovine grada (2003.), sličan Zagrebu (na poziv glavnog urbanista grada, Diega Cariona Mena)
 • Aachen (Njemačka): Litopunkturne točke na duploj vitalnoenergetskoj spirali (1999.), nastao u okviru izložbe “Natural Realities” Muzeja za suvremenu umjetnost Ludwig Forum u Aachenu.
 • Ljubljana (Slovenija), još nerealizirano: Devet energijskih linija od Ljubljanskog starog grada (pripremljen po želji gradske uprave)
 • Prag (Češka republika): Litopunkturni sistem (2005.)
 • Klagenfurt (Austrija): Litopunktura uz novu pokrajinsku bolnicu (2012.)
 • Circuito das Aguas (Brazil): Litopunktura (1998.)
 • Seeland (Švicarska): Litopunkturni stupovi na jezerskom prostoru srednje Švicarske (1998.-2004.)


Oznake: Litopunktura, Marko Pogačnik, umjetnost, priroda, pejzažna arhitektura, ezoterija


- 14:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2021  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2021 (2)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (4)
Kolovoz 2018 (7)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (11)
Svibanj 2018 (5)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (13)
Siječanj 2018 (15)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (5)
Listopad 2017 (11)
Rujan 2017 (7)
Kolovoz 2017 (6)
Srpanj 2017 (3)
Lipanj 2017 (12)
Svibanj 2017 (16)
Travanj 2017 (15)
Ožujak 2017 (13)

Tema bloga:

Linkovi