Nekretnine Pula

petak, 04.12.2015.

Obnavlja se kuća Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu

Konačni je cilj da kuća obitelji Brlić kao trajno kulturno-turističko dobro postane dostupna svim posjetiteljima, kako bi mogli vidjeti i doživjeti prostor u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić stvarala svoja najveća djela. Očekuje se da će cijeli projekt biti gotov za tri do četiri godine kada bi Ivanina kuća trebala postati turistički, povijesni i kulturni brand grada, te ujedno središte tradicionalne travanjske manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić.
Inače, Grad Slavonski Brod je 2011. godine za 345.000 kuna od nasljednika književnice otkupio kuću koja je bila u derutnom stanju. Obiteljska kuća na glavnom gradskom trgu izgrađena je krajem 18. stoljeća, ali je uništena u velikom požaru 1882. Na njezinom mjestu podignuta je 1885. moderna neoklasicistička jednokatnica. U prizemlju su bili smješteni lokali i trgovine, a kat je služio za stanovanje obitelji Brlić. Pročelje je ukrašeno arhitektonskom plastikom historicizma. Ulaz u hol kuće nadsvođen je tzv. češkim kapama koje je oslikao Josip Muravić.
U autentičnome povijesnom ambijentu doma Brlićevih stvarale su i nalazile nadahnuće brojne poznate osobe koje su svojim radom doprinijele javnom, kulturnom i političkomu životu Slavonskog Broda i Hrvatske. Među njima su pisac i jezikoslovac Ignjat Alojzije Brlić, publicist i političar Andrija Torkvat Brlić, te slikarica Fani Brlić rođena Daubachy.
U kući je bila i bogata knjižnica, jedna od najvažnijih u Hrvatskoj u 19. stoljeću, te arhiv s vrijednom prepiskom i izvornom građom - stoljetno obiteljsko naslijeđe, koji je danas je vrijedan dio nacionalne kulturne baštine.
U prizemlju obiteljske kuće Brlić danas su izložbeni saloni "Vladimir Becić"
pri Galeriji umjetnina grada Slavonskoga Broda nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.