Nekretnine Pula

petak, 29.08.2014.

Realan pad BDP-a u drugom tromjesečju 0,8%

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital. Prema proizvodnoj metodi kao i u prvom tromjesečju najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva koja se i dalje nalazi u dubokoj recesiji.
Na nastavak kontrakcije hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju već su upućivali pokazatelji iz realnog sektora te slabo tržište (poput pada građevinske aktivnosti, nastavak razduživanja sektora poduzeća i stanovništva, slabo tržište rada kojeg unatoč sezonski povoljnim podacima karakterizira izrazito niska zaposlenost i visoka nezaposlenost te visoka razina potrošačkog i poslovnog pesimizma).
Na razini cijele godine ostajemo pri dosadašnjoj prognozi koja predviđa realan pad BDP-a od 0,8% nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 27.08.2014.

EBRD pomaže razvoju turizma u Hrvatskoj 30.000.000 eura kredita za Marinu Dalmacija i Marinu Borik

EBRD osigurava 30 milijuna eura kredita Marini Dalmacija i Marini Borik za obnovu objekata koji imaju ključnu ulogu u jačanju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Kredit će biti sindiciran s 10 milijuna eura koje je osigurao EBRD, i 20 milijuna eura koje su osigurali Privredna banka Zagreb d.d. i Erste & Steiermärkische Bank d.d. (10 milijuna eura svaka), navodi se u priopćenju.
Uz doprinos od 14 posto BDP-u zemlje, turizam je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva. Potencijal za nautički turizam je posebno visok, ali da bi se taj potencijal realizirao, potrebna su specifična znanja i iskustva, kao i značajna ulaganja privatnoga sektora, kako bi se nadogradila i proširila postojeća infrastruktura i dosegli međunarodni standardi.
Marina Dalmacija i Marina Borik su u vlasništvu Dogus Holdinga - jednog od najvećih poslovnih konglomerata u Turskoj, sa značajnim iskustvom u upravljanju marinama. Ove dvije marine Grupa Dogus je preuzela 2012. godine i one čine dio ambicioznih planova razvoja Dogus Grupe. Marina Dalmacija najveća je marina na Jadranu, nalazi se u Sukošanu i ima 1141 vez, a Marina Borik je mala butik marina u zapadnom dijelu povijesnoga grada Zadra.
S obzirom na nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, koja je na jednoj od najviših razina u cijeloj EBRD regiji, projekt će također nastojati osigurati obuku i mogućnosti zapošljavanja za mlade. Cilj je rješavanje nerazmjera vještina kao i jaz u napretku od izobrazbe do zapošljavanja mladih u zemlji. Kako bi se riješio ovaj problem, Dogus će osigurati programe obuke za mlade osobe temeljene na najboljim međunarodnim standardima.
Claudia Pendred, direktorica EBRD-a za nekretnine i turizam, je izjavila: "Mi podržavamo razvoj turističke infrastrukture u Hrvatskoj, jer to je ključni sektor za zemlju i ima veliki potencijal. Specifična znanja i iskustva i stručnost Dogusa, naših partnera, će biti kritična u podizanju standarda na novu razinu, koja će rezultirati privlačenjem domaćih i stranih gostiju "nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.