(Ne)Bitno

03.04.2021., subota

Radoholičari vs. Marljivi

Kada netko za sebe ustvrdi da je radoholičar, postajem sumnjičava. Takav ili ne zna što je to zapravo ili je doista to što tvrdi. Možda još uvijek u nekoj kolektivnoj svijesti zvuči prepotentno reći: „Ja sam marljiv/vrijedan“ pa ljudima djeluje simpatičnije ako se okarakteriziraju kao radoholičari.
Nisu oni bez vraga nazvani upravo ovim imenom. Kako je alkoholizam ovisnost i poremećaj, isto važi i za radoholičarstvo.

Pravi radoholičar nije samo marljiv, njega pokreće neiscrpna energija s ciljem da se neki posao napravi u kratkom roku, efikasno i besprijekorno. Osim toga, on očekuje da i njegova okolina bespogovorno sudjeluje u poslu baš tada kada on to smatra potrebnim i u trajanju koje on odredi kao takvo. Ne zanima ga mogu li njegovi bližnji ispuniti ove kriterije, ne obazire se na primjedbe. Ako ga netko ipak iznevjeri i izbjegne posao prema njegovim uvjetima, tada ga radoholičar stavlja na svoju osobnu crnu listu ljenjivaca. Kad bolje razmislim, zapravo su svi i inače na crnoj listi jer radoholičar sebe uzima kao mjerilo.

Zapravo i je teško biti po volji takvim osobama jer njihova mjerila nisu prema kroju običnih smrtnika. Oni svojim atomskim pogonom daleko nadmašuju rezultate svih ostalih, no motivacija im je drugačija. O, da, i oni se osjećaju dobro kada je posao obavljen, ali je to kratkoga vijeka. Ovim svojim tempom i zahtjevima, oni popunjavaju neke praznine koje bi se trebale popuniti ljepšim materijalom.

Onaj koji je „samo“ vrijedan nema šanse u usporedbi s ovisnikom o poslu. Naravno, ako priznaje njegove kriterije kao važeće. Marljivac također zna što treba obaviti, zna planirati, zna se ponekad i ubiti od posla, ali zna kada treba stati ili se odmoriti. On cijeni sebe i druge ljude. Marljivac ne postavlja letvicu previsoko. Fleksibilan je. Ako ima energije, radit će dok može i dobro će procijeniti svoje snage. U trenutku kada se osjeti umornim ili demotiviranim, pametno će taktizirati, kako bi sačuvao energiju za nastavak. Taj nastavak će tada biti uspješniji. Vrijedna osoba zna svoj posao, ali čuva zdravlje, izbjegava sagorijevanje. Najčešće zato jer ga je doživio i poznaje njegove posljedice.







Oznake: radoholičari


- 00:09 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.