Molitveni vijenac Kraljice obitelji

20.05.2014., utorak

Hodočašće Molitvenog vijenca Kraljice obitelji na Mariju Bistricu 2014. godine

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Rijeke hodočasnika slijevale su se 17. svibnja u naše nacionalno svetište Majke Božje Bistričke: punih 11 autobusa iz Zagreba i okolice: Kajzerica, Remete, Sesvete, Sesvetski Kraljevec, Kustošija, Knežija, Trešnjevka, Vugrovec, Čučerje, Brckovljani, Siget, Dugave, Zaprešić 2 župe, Velika Gorica, Brdovec i Travno; i 10 autobusa iz drugih krajeva Hrvatske: Vinkovci 3 župe, Cerna, Đakovo, Ogulin, Slunj, Karlovac, Goričan, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Križevci.

Image and video hosting by TinyPic

S hodočasnicima je došlo i desetak svećenika koji su marljivo ispovijedali i kasnije se pridružili misnom slavlju koje je predvodio don Anđelko Kaćunko, župnik iz Kompolja kraj Otočca.

Vrijeme je bilo bolje nego što je bilo najavljivano: bez vjetra i kiše; jedino su klupe u Crkvi na otvorenom bile mokre pa je rektor Svetišta mons. Zlatko Koren odlučio da se svi "selimo" u crkvu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Naši Čučerjani obučeni u narodnu nošnju donijeli su na oltar s prinosnim darovima i svoju tradiciju i svoje korijene.


........................................ Image and video hosting by TinyPic

Za orguljama je bila gđa Mirjam Pustički Kunjko, Na slici sa jednim od svoje osmero djece, kćerkom Martom.

Propovijedao je don Anđelko i između ostalog rekao:

"Priča se da je u Njemačkoj, prije možda 40-ak godina, na sv. misi u jednoj Hrvatskoj katoličkoj misiji, fratar nakon nedjeljnog evanđelja rekao: „Dragi vjernici, budući da ovo sveto evanđelje nije Bog zna što, idemo mi malo o situaciji u Domovini!“
Dragi vjernici, braćo i sestre, ovu smiješnu anegdotu navodim zato što bi netko slično mogao i sada pomisliti nakon Isusovih riječi koje smo upravo čuli – budući da su one iz evanđelja ovoga dana, a ne specijalno izabrane za ovu molitveno-obiteljsku prigodu. Međutim, ove Isusove riječi („Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaješ!“) – koje su svojevrsna kritika Filipu zato što je u tri godine Isusove 'škole' tako malo naučio – poticaj su i nama da se zapitamo koliko mi poznajemo Božju riječ, koliko čitamo i poznajemo Evanđelje i svoju vjeru. Nažalost, ne možemo se time baš pohvaliti. A Sv. Jeronim kaže: „Nepoznavanje Pisama, nepoznavanje je Krista!“

Zatim, silna je važnost ovih Isusove riječi: „Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim“, štoviše, činit će i „veća od tih“! „Nemoguće!“ – netko bi spontano na to reagirao. Ali, braćo i sestre, Isus nam time posvješćuje važnost i snagu VJERE, tj. želi nas uvjeriti koliko je značajno i presudno da se u životu potpuno na Nj oslonimo! Upravo danas, u ovim okolnostima u kojima živimo, u ovim teškoćama s kojima se hrvamo, u ovoj društvenoj atmosferi koju su nam nametnuli svjetski centri moći a 'hrvatski' mediji stalno siju beznađe i mrak!

No ne trebamo se ni iznenaditi ni bojati – potpuno isto tako bilo je i prije 2000 godina prvim kršćanima! Čuli smo u (prvom) čitanju iz Djela apostolskih kako su se neki „puni zavisti psujući suprotstavljali onomu što je Pavao govorio“. To je isto suprotstavljanje širenju Radosne vijesti kao i danas – isti fenomen koji je Sv. Ivan Pavao Dragi nazvao „antievangelizacija“. U svojoj sjajnoj knjizi „Prijeći prag nade“ on kaže:
"Crkva svakoga dana obnavlja borbu s duhom ovoga svijeta, borbu koja nije ništa drugo doli borba za njegovu dušu. Ako su u njemu s jedne strane nazočni Evanđelje i evangelizacija, s druge strane postoji snažna ANTIEVANGELIZACIJA koja raspolaže sredstvima i programima i žestoko se opire Evanđelju i evangelizaciji. Borba za dušu suvremenoga svijeta najžešća je tamo gdje se duh ovoga svijeta čini najjači… (a) danas (je to) svijet znanosti, kulture i medija; to su ambijenti u kojim se stvaraju intelektualne elite, pisci, umjetnici."

Tako kaže svetac. A mnogi pobožni i naivni kršćani još uvijek misle da se takve i slične pojave u svijetu događaju slučajno. Ovo ističem zato što nikada u povijesti čovječanstvo nije bilo u cjelini i istodobno izloženo takvom reklamiranju svih zala i opačina kao danas. Dakle, zlo se širi organizirano – kroz medije, kroz znanost, kroz školstvo, kroz kulturu – poglavito kroz zabavnu kulturu! Dakle, nije slučajno da su u medijima štovane kao božanstva tzv. zvijezde koje šire 'nesveto antitrojstvo seks-drogu-rock', a istinske svetačke veličine, svijetli moralni uzori mladima, iz tih istih medija doslovce su prognani!
Pa tko pametan može misliti da je slučajno to što su filmovi, posebno tzv. sapunice, rasadišta bračnoga nemorala, a estrada čista reklama sedam smrtnih grijeha i rušenje Deset Božjih zapovijedi?! I to sve kroz ugodnu zabavu! Primjera je bezbroj – poslušajte pažljivo bilo koju zabavnu pjesmu i bit će vam sve jasno. Promislimo: hoće li mlade potaknuti na rad i učenje pjesmuljak „Zamisli život u ritmu muzike za ples“? Može li djecu potaknuti na poslušnost roditeljima ponavljanje stiha „Idem tamo gdje je sve po mom“? Itd. Jer oko 80% estrade je izravna ili neizravna reklama preljuba, prevara, rastava, droge, alkohola, magije, osvete („Dobro došao u klub, oko za oko zub za zub!). Itd. Zato su Tonči Huljić&comp. i njihova 'duhovna bižuterija' neusporedivo štetniji od Zokyja Milanovića i svih u Saboru zajedno. A naši teolozi upiru prstom samo u politiku, kao što i propovjednici mlate po komunizmu kao po raspadnutoj lešini…

Danas će vjerojatno i na Bleiburgu biti tako. A kad smo kod toga, čudna je ova podudarnost – danas imamo dva MB: Mučenički Bleiburg i Marija Bistrica. Ali velika razlika među njima (unatoč euharistijskom slavlju koje ih povezuje). Jer tamo je pogled u prošlost, a ovdje je gledanje u budućnost! Nemojte me krivo shvatiti – moramo se boriti za istinu i trebamo cijeniti žrtvu svojih mučenika, ali je neusporedivo važnije ovakvo molitveno okupljanje gdje je u prvom planu obitelj. Razni „bleiburzi“, jame, rovovi i kosturi nikoga neće oplemeniti, a molitva pred Marijom daje snagu za kršćansko svjedočenje i izgradnju budućnosti.
---

Zatim nas je propovjednik pozvao da se ne oslanjamo na ljude niti na političare jer pošteni, bogobojazni i pouzdani ljudi ne mogu doći vrh politike koja s nama upravlja. Trebamo se pouzdavati samo u Boga jer nas jedino On može izvući iz gliba.

Ne treba ništa očekivati niti od političara iz Europske unije.Jesu li ONI izbacili Boga iz Ustava? Jesu li ozakonili sve moralne perverzije ter i nas 'pritišću' da to isto napravimo? Je li kod njih abortus pretvoren u industriju (u kojoj se fetusi koriste za kozmetičke proizvode)? Je li tamo i pedofilska stranka u parlamentu? Jesu li oni za čipiranje djece i za eutanaziju? Jesu! I kakve to veze ima s Evanđeljem Isusa Krista? I po kakvoj to savjesti mi možemo u toj prljavoj igri sudjelovati – uvjereni da će jedan „pošteni Hrvat“ moći nadglasati 750 masonskih birokrata?

Braćo moja, židovski robovi u Egiptu molili su se Bogu, strpljivo radili i rađali djecu (čak i potajno). Znakovita je činjenica da im je Bog za vođu (Mojsija) poslao čovjeka koji je na svijet došao kao „plod“ neposluha faraonovoj odredbi. Tako i mi sada trebamo odbaciti trikove 'globalnog Faraona' i u svemu se potpuno osloniti na Boga! Jer već starozavjetna Njegova riječ jamči nam: „Ako se na me ne oslonite, održat se nećete!“ (Iz 7,9). Moramo, pa makar nam se svi rugali, prozreti i prezreti zamke Zloga – i u politici, i u medijima. Pred nama je teško razdoblje za cijeli svijet. U završnoj fazi je plan stvaranja Novog svjetskog poretka. Arhitektima nove globalne diktature ('demokratskog totalitarizma') u kojoj će „robovi voljeti svoje ropstvo“, posljednja smetnja je Katolička Crkva i zdrava kršćanska obitelj. Obitelj je temelj svega – pojedinca, Crkve, naroda, čovječanstva. Iz obitelji izlaze i zločinci i sveci – i Josip Broz i Alojzije Stepinac su izišli iz neke obitelji. Kao i svi mi.

Zato nam treba moderni obiteljski povratak staroj tradiciji, „novo srednjovjekovlje“ (Berdjajev), odbacivanje televizije i povratak knjizi, krunica a ne sapunica, 'praybook' a ne facebook (molitvenik, a ne ovisnost koja stvara 'fejsbukvane')! Treba nam odgoj djece i mladih za roditeljstvo i priprema za teškoće koje dolaze! Ako želimo opstati kao narod, već godinama to ponavljam, mlade obitelji trebaju prihvatiti i živjeti 'redizajnirano' pravilo Sv. Benedikta, koje za naše 21. stoljeće glasi: MOLI-RADI-RODI! Treba nam život po Ninskom zavjetu iz 1979.: „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu!“

A kad je riječ o molitvi, o onome dakle što je svakodnevna „djelatnost“ Molitvenoga vijenca, moramo ozbiljno shvatiti i prihvatiti riječi Bl. Alojzija: "Ako je išta istina ovo je istina, htio svijet ili ne htio, da smo mi bez MOLITVE osuđeni na propast.“ A za molitvu svete KRUNICE naš Blaženik kaže da je „odlično oružje za sva vremena“ ter dodaje: "I mi smo uzeli to oružje u svoje ruke da baratamo s njime na poseban način za obranu svojih duša, za obranu kršćanskog poretka u našoj dragoj Hrvatskoj, za obranu kršćanskog poretka u svijetu bez kojega zemlja postaje pakao…“ I zaključuje Bl. Alojzije svoj poticaj: „Budite nosioci vedroga KRŠĆANSKOG OPTIMIZMA u ovom do očaja dovedenom svijetu. Ako tko može i mora biti optimist, a ono sigurno štovatelji Marijini. Izgleda da su se približila vremena da će svemogući Bog dopustiti da Blažena Djevica Marija doživi na zemlji trijumf kakav nikada doživjela nije. SVI ZNACI GOVORE da je Bog u njezine ruke položio sudbinu svijeta."

Draga braćo i sestre, dragi članovi Molitvenog vijenca, budite i dalje nositelji vedroga kršćanskog optimizma, budite širitelji radosti Evanđelja u Lijepoj našoj domovini! Svi znaci govore da je Bog sudbinu Hrvatske položio u njezine obitelji, u vas! Neka vas i dalje u toj radosnoj i odgovornoj zadaći prati zagovor Kraljice obitelji! Amen.


Image and video hosting by TinyPic

Na kraju mise predsjednica MVKO gđa Marina Šturlić poklonila je u znak zahvale don Anđelku sliku Svetišta MBB.

Image and video hosting by TinyPic

Uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Zapjevali smo punih srca i duša i blagoslivljali Gospodina i sve završili molitvom za Domovinu, pjevajući Bože, čuvaj Hrvatsku.

Poslije podne se na mahove pokazalo i sunce.

U 15 smo sati pjevajući slijedili Isusa na Njegovom križnom putu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Okrijepljeni molitvom, zajedništvom i svim blagoslovima rastali smo se od Nebeske Majke, Kraljice obitelji do sljedeće godine u isto vrijeme (3. subota u svibnju) i na istom mjestu!

- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.05.2014., subota

Listić Uskrs 2014.

UDRUGA MOLITVENI VIJENAC
KRALJICE OBITELJI
Godina XI. br. 1

Uskrs 2014.


Image and video hosting by TinyPic ..................Aleluja, aleluja!!! Aleluja, aleluja!!! ............Image and video hosting by TinyPic

Dragi i vjerni naši molitelji, poštovani svećenici, redovnici i redovnice, drage hrvatske katoličke obitelji!
Neka vam svjetlost uskrslog Gospodina odvrati pogled od svake tame, a beznađe i strah neka izbriše iz vašeg srca! Neka mir prebiva u vašim obiteljima!
Iza nas je korizmeno vrijeme koje nam je Gospodin dao da se obnovimo i očistimo svoju dušu i tijelo. Koračali smo za Isusom na njegovom križnom putu i promišljali o svojim krivim putevima, opiranjima i padovima, kušnjama i strahovima.....

Da nismo osuđeni, kako bi nas Gospodin mogao opravdati? Da nismo padali pod teretom križa, kako bi nas mogao podignuti? Bili bismo uskraćeni za tolike Veronike i Šimune Cirence da nam Gospodine nisi na ramena postavio križ...
Kako bismo rasli u vjeri da nas nisi ostavio na Golgoti i da nismo umrli grijehu i svim napastima ovoga svijeta koje nas udaljuju od Tebe?
Mnogi se ljudi pomire sa svojim križem i predaju se sudbini, plahi i bojažljivi, spuštena pogleda! To je slika naše raspete, depresivne domovine Hrvatske !

Mi nemojmo tako! Naša je snaga u Kristovoj pobjedi nad smrću i uskrsnuću od mrtvih! Naša je pobjeda nad mrtvilom i neimaštinom žarka i zaufana molitva. Vjerujemo da Gospodin sve izvodi na dobro pa će i ovo naše moralno i materijalno osakaćeno hrvatsko društvo jednoga dana uskrsnuti i preobraziri se u dobro. Tko ustraje, zadobit će blagoslov i svako će dobro biti s njim!!!!želi vam od srca vaša Marina Šturlić

Osvrt na duhovnu obnovu 8.3.2014. u Remetama

Image and video hosting by TinyPic

"Prvi put sam bila u Remetama i na takvoj duhovnoj obnovi. Oduševljena sam! Posebno me je ugodno iznenadilo kad sam vidjela da je predavač vlč. Dragutin Mostečak, moj nekadašnji župnik u župi sv. Brcka koji mi je podijelio sakramente krštenja, sv. pričesti i poučavao me na putu do sv. potvrde. Bila mi je posebna čast što su upravo mene izabrali da mu uručim sliku "10 zapovijedi Božjih" kao dar i znak zahvalnosti MVKO. Ugodno je bilo i na upoznavanju i druženju sa članovima molitvenog vijenca, uz fine domaće kolače na domjenku. "
( Sanja Levak)

Zahvalni Bogu možemo reći da je duhovna obnova bila veoma uspješna. Tražila se stolica više. Bilo nas je preko stotinu! Naši domaćini oci karmelićani srdačno su nas primili i slavili s nama svečanu misu koju je dodatno uveličao zbor iz Čučerja pod vodstvom njihovog izuzetno talentiranog orguljaša g. Nikice Talana.

Vlč. Dragutin Mostečak pravi je pučki propovjednik - čovjek iz puka, svećenik, koji svoje bogato pastoralno iskustvo i duhovnost godinama prenosi vjernicima. Bio je 32 g. u Brckovljanima. Sada je u Čučerju gdje skrbi i za 2 MV tj. 60 obitelji. "Samo" je 11 svećenika dopratio do oltara, a među njima i našeg vlč. Marka Baršića iz MV Travno.

Tema duhovne obnove bila je "Gdje je nestala žena? - Marija - uzor modernoj ženi!" Već sama ta riječ " moderan" puno se danas upotrebljava i često ne znamo što ona zapravo znači. Tko je to moderan? Po čemu je žena moderna? Je li to žena koja sa sebe skida veo, koja je izvješena po plakatima, koja daje svoje tijelo nadajući se da će biti ljubljena ili bolje situirana? Je li to žena koja sve stavlja na karijeru pa na kraju kad ostari, ostaje sama i nema ništa? Ne krije li se zapravo pod krinkom - to je moderno - sramotno podcjenjivanje i obezvrjeđivanje žene? Mnogi će danas reći da se žena treba boriti za jednakost s muškarcem. Da, treba, ali za jednakost u različitosti, a to je mnogo više i mnogo različitije od jednostavne jednakosti. Što je ovakva jednakost koja se danas promovira, donijela ženi? Je li moderna žena radosna i sretna, je li to ispunjena žena? Veliki nekadašnji nadbiskup New Yorka mons. Fulton Sheen na jednom je mjestu rekao: Moderna žena postala je jednaka muškarcima, ali time nije postala sretna . Ona se je emancipirala tj. otkinula se kao cvijet od svojega korijena i od svojega smisla. Tražeći matematičku jednakost s muškarcem, ona je puno izgubila od svoga dostojanstva...

Koje li slučajnosti da je upravo danas Dan Žena! (Božjim iznenađenjima nikad kraja!) Mnoge će žene danas dobiti cvijeće i više pažnje, ali to nije dovoljno! Ženu treba cijeniti i poštivati svaki dan jer ona uvijek ima svoju vrijednost i dostojanstvo koje joj je Bog dao. Ona sama to treba znati čuvati i cijeniti pa će ju cijeniti i drugi!

Sve ostalo pročitajte na našem blogu

NAJAVE DOGAĐANJA U MVKO

17. 5. 2014. - Marija Bistrica - zahvalno hodočašće svih molitvenih vijenaca.
Lijepo molimo "MiM" da obavijeste molitvene vijence na vrijeme i da prema već uhodanom načinu pripreme ( rezervacija autobusa, upis hodočasnika, skupljanje novca ...) povedu sa svojim župnicima Marijine molitelje put Marije Bistrice. Program na M. Bistrici odvijat će se kao i prijašnjih godina, a detalje i plakat dobit ćete čim sve dogovorimo. Prijave i novac u Zagrebu treba dostaviti do 12.5.2014. gđi Nadi Ružić / mob. 098 / 906 2211. Cijena za zagrebačko područje ostaje ista kao i prošle godine tj. 50,00 kn.

25. 6. 2014. (Dan državnosti) - Slunj - Udbina - Škabrnja -
molitveno hodočašće za žrtve Domovinskog rata. Pomolit
ćemo se i zapaliti svijeću za duše poginulih branitelja i tako obiteljima i
preživjelima izraziti svoju solidarnost, iskrenu sućut i zahvalnost.
U planu je misa u Slunju, molitva u Udbini i klanjanje u Škabrnji koja
je doživjela masakr istog dana kad je pao Vukovar.

30. 8. 2014.- Krasno - hodočašće Majci Božjoj od Krasna na Velebitu u organizaciji
molitvenog vijenca iz Remeta (Nada Franjić, 098/922 3264).

27.9. 2014.- Godišnja skupština koja je ove godine ujedno i izborna.

8.10. 2014.- (Dan neovisnosti) - Krašić - zajedničko hodočašće svih MV u Stepinčev
Krašić. Molitvom ćemo proslaviti Dan neovisnosti Lijepe Naše i zajednički
moliti za Domovinu i za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

18.10.2014.- Duhovna obnova za sve članove i zainteresirane
u župi Uzvišenja sv. Križa u Sigetu.

8. 12. 2014.- Bezgrešno Začeće BDM proslavit ćemo kao zajednički blagdan
MVKO klanjanjem i svečanim svetim misama moleći na naše nakane:
za obitelji, Domovinu, Crkvu, svećenike i redovnički stalež, za mlade, duhovna zvanja
i pokojne iz naših obitelji.

Zahvaljujemo svima koji skupljaju novčana sredstva na našim susretima i uplaćuju ga na naš račun. Bez toga ne bismo mogli obavljati naše redovne aktivnosti (pa niti izdavati i slati ovaj Listić ).

Naš žiroračun kod Zagrebačke banke :

HR3523600001102097929 poziv na broj HR 99

LJUBAV NA DJELU

Image and video hosting by TinyPic

Zapjevajmo složno svi u jedan glas
Jer nam Isus uskrsnu u blaženi čas.


Božićno vrijeme je prošlo, ali "božićni duh darivanja" se nastavlja! Kad bi naše hrvatske obitelji imale materijalnu i duhovnu potporu svih nas, možda bi i one imale više djece, pa i sedmero, kao ova raspjevana obitelj na slici. U današnje vrijeme korupcije i afera, gdje mnogi prvo "namiruju" sebe, a na druge ni ne misle, napravimo iskorak, pogotovo mi kojima je obitelj posebno na srcu, i odvažimo se biti kršćani i djelima slijedimo svog Učitelja, jer vjera bez djela je mrtva. Svake se godine rađa sve manje djece i ako se nešto ne poduzme, Hrvatska će uskoro postati veliki starački dom. Izumiremo kao narod!
Kad bi svatko pomogao samo onome pokraj sebe, svima bi bilo pomognuto! Zato nastavljamo našu akciju ljubavi i darivanja. "Dan u kojem ne učinimo ni jedno dobro djelo, izgubljen je dan'' (bl. Ivan Merz).

Dokažimo svoju ljubav i milosrđe
i darujmo siromašne hrvatske obitelji napose one s više djece!

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic


Kontakt: „MOLITVENI VIJENAC KRALJICE OBITELJI", Zagreb, Mošćenička 3
e-mail: molitveni_vijenac@yahoo.com
Telefon: Marina Šturlić, predsjednica, 091/5233-471
Zdenka Pustički, tajnica, 098/1796-390
e-mail: zdenkapusticki@yahoo.co.uk
Informacije na blogu: mvko.blog.hr


- 17:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2014 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (3)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (2)
Prosinac 2016 (2)
Listopad 2016 (2)
Rujan 2016 (2)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (3)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (7)
Kolovoz 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)

Kontakt

Linkovi

Molimo jedni za druge