Doživljaji jednog vatrogasca

subota, 22.03.2008.

Vatra je naša realnost

Vatra je naša realnost.
Kažu: "Čim manje intervencija tim bolje". Slažem se, ali svijesni smo da je požara uvijek bilo i uvijek će ih biti.
Ne osijećam se niti najmanje krivim što svaku intervenciju nestrpljivo iščekujem. To mi podiže adrenalin.
Tako smo bili neku večer na rođendanu kod Bossa. Baš smo se okupili svi koji smo inače i aktivni kao vatrogasci. Nije prošlo dugo i Robi je nazvao Stipu na mobitel da gori u Brezju u blizini Josipdola. Veseljko (zapovijednik) je odmah konstatirao da nema potrebe da idemo jer pozna taj teren i da tamo nama što više izgoriti.
Bilo mi je žao. Htio sam ići. Robiju smo poručili da ipak malo pripazi vatru.
Nije prošlo ni 10 minuta i Robi je javio da bi ipak bilo dobro da odemo. Gori trstika,šaš, a u blizini ima i kuća iako puše kontra i škrapa kišica.
Kad je odlučeno da idemo krenuo sam prvi da me slučajno ne bi ostavili.
U spremištu se sjetim da su mi i cipele i kombinezon ostali doma na čiščenju.
Nema veze. Oblačim novo Špicino interventno odijelo. On nek se snađe.Oblačim čizme i staru žutu kacigu sa vanjskim širokim vizirom. One nove ne volim jer se vizir izvlači iz nutra i mal je, a kad se kaciga ugrije ne možeš ga ni izvuć.
Svih osmero sjednemo u navalno vozilo. pali se rotirka i pokret.
Niti kilometar dalje skrećemo ljevo kod bloketare na Vjetrenicama i u tili čas stižemo do požarišta. Veseljko je ipak bio u pravu. Nije bilo potrebe ići. Netko je zapalio kukuruzovinu i malo se proširilo. A i kiša se sprema no da nismo badave došli odlučimo pogasiti.
Uzmem naprtnjaču, opet ju po tko zna koji put pretovarim vodom, odlijem višak i spreman sam.
Vatra gori na nekoliko mijesta sporadično i malo dalje je jedan veći razdvojeni plamen.
Ovo na početku ostavimo Danici i Biserki, a ja, Zec, Marinko, Robi i Špico odemo dalje s vodom. Stipe je ostao uz kamion.
Močvara.
Noge propadaju u blato. Sad mi je drago što sam uzeo čižme, a ne cipele.
Prođem pokraj zapaljene topole dalje. Za nju ima vremena, a bit će mi dobar orijentir u mraku kad se budemo vraćali. Dolazimo do šaša. Ja s ljeve, a Robi i Marinko (predsjednik) kroz sredinu i desno i za tili čas pogasimo vatru.
Okrenem se. Dobra procijena. Imam orijentir. Topola se žari na vjetru do dva metra visine. Malo dalje još jedna. Ja uzmem prvu bližu, a Marinko se pridruži Špici koji je već bio kod druge. Dobro je isprskam i gotovo. Svijetiljkom na glavi osvijetlim okolicu. Po reflektirajućim trakama na odjeći vidim da su se skoro svi vratili do kamiona. Krenem i ja od topole kad odjednom popusti tlo pod nogama tek toliko da mi se obje noge zabiju u zemlju taman kad sam htio napraviti korak i samo šljapnem u vodu pomiješanu s čađom od gareži. Po psovkama su ostali skužili što se dogodilo. Smijeh i komentari.
Ma nema veze, roba je ionako bila Špicina.

- 00:18 - Komentari (17) - Isprintaj - #

petak, 14.03.2008.

Neprihvatljivo ponašanje....neponašanje

Potreslo me je do dna duše ponašanje nekih mojih sumještana. Ne mogu reći da ih poznam. Niti sam bio blizu da mi netko reče tko su oni, ali ne mogu vjerovat da netko može satima gledati vatru kako potencijalno prijeti kućama i da ne reagira. Taman i da nije očita opasnost ipak bih nazvao vatrogasce.
Ne mogu vjerovati da neki idu još i dalje. Već kad je evidentno da se kuća, staja ili nešto drugo zapali, da još uvijek mogu biti samo promatrači. Pa što će reći susjedu. Koji je razlog jer nisu reagirali? Ovo pišem s razlogom, iz razočaranja jer ne mogu shvatiti da je tako nešto moguće.
Nema veze što se radi o mom kolegi. Tako bih se osječao i da se radi o strancu.
Činjenice:
-Oko 13 sati je počeo požar otvorenog prostora.
-Vjetar puše i vatru nosi prema kućama.
-tek oko 15 i 20 stiže dojava o požaru na koju vatrogasci odmah reagiraju i u 15 i 40 stižu do kuća i muče se cijelo popodne.

Vatra koja se mogla ugasiti jednom brentačom prersla je u intervenciju 22 vatrogasca, 4 vozila .
Izgorjela kuća?
Izgorjela staja?
Izgorjeo sjenik?

Zašto?
Za ovo nije kriv onaj tko je zapalio, već onaj tko je to mirno promatrao.

- 01:34 - Komentari (18) - Isprintaj - #

utorak, 04.03.2008.

Prije svega prijatelj, a ne vatrogasac

Mogu razvući temu u nedogled. Sigurno će ići stranputicama koje ne vode nikamo. Mogu početi nabrajati citate i definicije iz udžbenika. Nema jedinstvene definicije vatrogasca.
Tko je vatrogasac?
Jel možda pojedinac koji radi sve po pravilima?
Jeli onaj koji neće u nijednoj situaciji ugroziti svoj ili tuđi život?
Navedimo primjer o kojem sam večeras raspravljao u društvu supijanih, ali nadasve inteligentnih ljudi, ali prije svega prijatelja.
- Zamislite da se nađete u jednoj situaciji, ispraznili brentaču, bez vode. Puše jak vjetar. Zapali se ponovo ono što ste pogasili vama iza guzice. Nema odstupnice..........
-Hoćete li bit ponosni što je kolega 20 metara od vas pravi vatrogasac, koji je svijestan da nema dovoljno vode da se probije do vas i da sa vama izađe iz vatrene stihije, a da se ne naguta dima ili ostane opečen.
- Hoćete li biti sretni što se on drži svih pravila sigurnosti? Gledat će Vas jer je siguran da radi ispravno i nitko ga neće kriviti jer ne riskira svoj život..
- Dali ste vi pravi vatrogasac jer ste ispravni u svim intervencijama ili ste pravi vatrogasac jer svako od vas radi na dobrobit onoga drugoga pa pod rizik vlastitog života?
-Po mom uvjerenj vatrogasac je onakav kakav je kolekitiv koji ga okružuje.
Na intervenciji 10 dobrih vatrogasaca postane loši vatrogasci zbog onog 11-og vatrogasca koji je napravio krivo, a isto tako 10 loših vatrogasaca postanbe dobri vatrogasci jer je jedan pravi vatrogasac uspio žrtvovati svoj znoj u trenutku kad je bila neminovna pogreška ostalih.
- Stvarno bih volio vaše komentare na ovaj članak i vaše viđenje vatrogasca.
-na kraju svega tvrdim da je biti dobar vatrogasac prije svega biti dobar prijatelj....

- 02:58 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Rujan 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Mrax

  • Vatrogasac I klase

Linkovi

Prijatelji blogeri

web design

  • TrgoNet
    Internet stranice i design