srijeda, 29.04.2009.

Sramota!!!

Nejelo jedne ekološke hulje

Nedavno mi je mailom jedna Vrvaranka javila kako ekoloških hulja ima i žive u Vrvari. Prije dvije godine s novcem nagrade "Dodir leptira" uređena je šuma u neposrednoj blizini Vrvari, odmah nakon mosta i obilaznice. Vjerujući da će taj dio zelene oaze postati mjesto gdje će se Vrvarani opuštati u miru i zelenilu u potrazi za šparugama, prevarili smo se. Nedavno je jedna ekološka šporkulja odložila građevinski otpad u prosušenoj lokvi odmah nakon mosta. Našlo se tu građevinskog materijala, starih pločica i kancerogenih azbesnih krovnih konstrukcija.
Odgovarajući na jedan mail sumještana naglasio sam da naša mjesta možemo razvijati svi skupa jer pojedinci, bez obzira na pozicije, teško mogu pomoći ako nemaju podršku sumještana, ali ne samo deklarativnu već i svojim postupcima, akcijama, zalaganjem za boljitak naših klinaca. Upravo sada tražim vašu podrušku Vrvarani! Pozivam vas da voditelju Odjela komunalnog redarstva Goranu Antoloviću mob. 091 4451010 prijavite ekološku hulju koja se skriva među nama. Ako u ovom slučaju ne bude sankcija, ova predivna šuma u blizini Buranke će postati obično smetlište!!! Želite li vi da to tako bude?

Detalj koji bi mogao dovesti do ekološke hulje (slika na pločici)

- 22:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.04.2009.

Okončana eko akcija uređenja lokve u Musaležu

Lokva nakon uređenja

Kako je bilo i najavljeno, u srijedu 22. travnja održana je u sklopu akcije „Neka moja Istra blista“ eko akcija čišćenja lokve u Musaležu. Lokva je očišćena od raznog smeća, a uklonjena je i bujna živica. Iako mještani nisu iskazali veliko zanimanje za uključivanje u ekološku akciju, lokva će barem neko vrijeme biti reprezentativna i na ponos Musaležana. Kod uređenja se osobito pazilo da se kišnica usmjeri u samu lokvu što do sada nije bio slučaj pa je voda otjecala po susjednom puteljku. Uz nju će po dogovoru s komunalnim odjelom Grada Poreča biti postavljena odgovarajuća informativna tabla s zabranom bacanja smeća, a s Naturom Histricom, ustanovom Istarske županije koja je zadužena za upravljanje ekološki osjetljivim i zaštićenim dijelovima prirode nastojati će se postaviti informativna tabla s značajkama same lokve. Kako je uočeno prilikom čišćenja, na lokvu dolaze mnoge ptice, uočeni su i punoglavci te razno vodeno bilje.
Osim lokve u Musaležu, istog je dana očišćena i uređena lokva u Vrvari koja se nalazi uz stari dio naselja. Prilikom čišćenja primijećeno je da mještani baš i ne mare za ostavštinu svojih predaka, pa se u lokvi osim roštilja našao i aparat za gašenje požara, felga automobila i razni drugi plastični ostaci. S obzirom na veliku ulogu lokava u prošlosti Istre, svakako bi bilo primjereno od mještana da se više pobrinu o tim zaštićenim objektima prirode. Kao i u Musaležu, odgovarajuće će informativne table biti postavljene i kraj lokve u naselju Pjantade u Vrvarima s nadom da će se ubuduće mještani suzdržavati od bacanja smeća. Nemojmo zaboraviti da upravo kroz Vrvare prolazi jedna od biciklističkih staza Poreštine, Decumanus Maximus Agri. Primjerenim održavanjem lokva bi postala ponos mještana ali i atrakcija turistima.

- 22:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.04.2009.

Kada će kanalizacija?

Na prezentaciji 21.2.2009.

Naslov ovog posta je ujedno i pitanje koje mi u posljednje vrijeme mještani najčešće postavljaju. Danas sam prisustvovao prezentaciji idejnog rješenja odvodnje otpadnih voda naselja u zaleđu porečkog priobalja u nadi da ću saznati jednu važnu informaciju, a to je upravo odgovor na pitanje iz naslova. Ukratko, stekao sam dojam da ljudi iz Usluge jako ozbiljno rade na tome, no proces spajanja naselja u zaleđu Poreštine će potrajati. Mnogo je faktora u igri koji će odlučivati o potrebnom vremenu realizacije kanalizacijskog sustava. Ali..., ajde da obradujem stanovnike Vrvari i St. Diklić. Između redaka, upravo će oni biti ti koji će od čitavog Mjesnog odbora prvi dobiti kanalizaciju. Kako sam zapisao, prva će faza realizacije kanalizacijskog sustava obuhvatiti naselja u 2. zoni i ona naselja koja se mogu odmah spojiti na sustav. Osim toga, važno je napomenuti da će najvjerojatnije u 2010. godini započeti rekonstrukcija i širenje protočnog kapaciteta uređaja za pročišćavanje koji se nalazi na Materadi i na koji će se spajati sva naselja unutar Mo-a Vrvari.
Predlagači idejnog rješenja odvodnje za naselja u zaleđu Poreča odlučili su se za širenje kanalizacijske mreže uz glavne prometnice prema mjestima i unutar samih mjesta po prometnicama i ulicama kako bi cjelokupna investicija bila što jeftinija. Isto tako o cijeni mreže ovisi i broj postavljenih crpnih stanica. Uzimajući to u obzir, predlagači iz IGH Rijeka su predložili maksimalnu primjenu gravitacijskog sustava odvodnje, što znači maksimalno korištenje slobodnog pada sa što manje crpnih stanica. Okvirno mogu spomenuti cijenu spajanja jednog od mjesta unutar Mo-a na kanalizaciju. Vrijednost investicije u spajanje Veleniki na kanalizacijski sustav Poreča iznosi 3,3 milijuna kuna. Valkarin, Musalež i Veleniki će se na kanalizacijski sustav grada spajati kopanjem kanala i polaganjem cijevi uz glavne prometnice kojima se dolazi u mjesto. Zanimljivo je i stači da će se novim kolektorima i sustavima za pročišćavanje otpadnih voda dostići 98% obrade voda. Ta će se voda moći koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Gospodin Kosić, direktor Usluge spomenuo je da Sveti Lovreč već ima pročišćivać koji će se koristiti i u Poreču i koji pokazuje veoma dobre rezultate u pročišćavanju voda.
Svi oni koji su bili skeptični po pitanju profila cijevi kanalizacijskog sustava, potrebno je napomenuti da je projekcija kanalizacijskog sustava koncipirana za porast broja stanovnika Poreča sve do 2030. godine. Dakle, idejno rješenje odvodnje naselja u zaleđu Poreštine obuhvaća vremensko razdoblje i povećanje broja stanovnika sve do 2030. godine.
Za kraj, sve one koje zanima kako će i kuda njihovo naselje biti priključeno na kanalizacijski sustav, u Velikoj vijećnici grada mogu pogledati topografske karte s ucrtanim sustavom odvodnje fekalnih voda.

- 22:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.04.2009.

Pozivamo vas na eko akciju!

Lokva u Musaležu i njen trenutačni izgled

Poštovane Musaležanke i Musaležani,

pozivamo vas na eko akciju uređenja lokve u Musaležu. Uređenje lokve će se održati u srijedu 22. travnja s početkom u 15 sati. Ovisno o zauzetosti, akciji se možete pridružiti i kasnije u toku dana. Sa sobom ponesite odgovarajući alat. U slučaju kiše, eko akcija se odgađa.

- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.04.2009.

Što se planira u 2009.?

Poreč i okolica

Svake godine Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča šalje mjesnim odborima dopis kojim traže plan komunalnih investicija. Otvaranjem ovog bloga stvorila se prilika da svima vama pokažemo što smo planirali učiniti u 2009. godini po pojedinim segmentima investicija u komunalnu infrastrukturu Mjesnog odbora Vrvari. Sjednica na kojoj smo odlučivali o planovima za 2009. održana je 7.10.2008. godine. Princip kojim smo se vodili kod formiranja plana bio je izostanak planiranih investicija u 2008. godini. Dakle, sve one investicije koje nisu realizirane u 2008. godini prebacili smo u plan za 2009. godinu, no to nije sve. Svi su članovi Vijeća upoznati s potrebom stvaranja plana investicija te su tako u razgovoru s mještanima predložili određene nadopune. U obzir su uzete realne i prioritetne želje po svim naseljima.

U nastavku slijedi popis komunalnih aktivnosti i investicija Mjesnog odbora Vrvari za 2009. godinu koji je upućen u odgovarajuće upravne odjele Grada Poreča na realizaciju.

Asfaltiranje:
1.Vrvari – asfaltiranje 200 – 300 metara ceste
2.Veleniki - asfaltiranje okretišta za autobuse
3.Mušalež i Veleniki - asfaltiranja krivina do Mušaleža i Veleniki (širenje krivina asfaltom)
4.Mušalež – asfaltiranje (širenje ceste za cca 1,5 metara) od autobusne čekaonice do crkvice (širenje prema igralištu)
5.Mušalež – asfaltiranje 7-10 parkirnih mjesta kod dječjeg igrališta
6.Mušalež – asfaltiranje podesta za kontejnere kućnog otpada
7.Mušalež – asfaltiranje 250 metara ceste (put kod lokve)
8.St. Diklić – širenje ulaza s glavne ceste u St. Diklić u dužini od 150 metara (širenje za 1,5 metara)
9.Valkarin – asfaltiranje krivina (krivina kod Cvetka i ulaz u Valkarin (kod Knapića))

Javna rasvjeta:
1.Veleniki - 1 stup javne rasvjete sa rasvjetnim tijelom
2.St. Diklić - 2 stup javne rasvjete sa rasvjetnim tijelima kod ulaza u naselje
3.Valkarin - 1 stup javne rasvjete sa rasvjetnim tijelom

Nasipavanja šljunkom:
1.Vrvari - nasipavanje puta u dužini od 100 metara kod broja Buranka 11
2.Vrvari - nasipavanje puta – biciklističke staze od stare škole u Vrvarima u dužini od 300 metara
3.Veleniki - nasipavanje puta u Velenikima u dužini od 80 metara (600m2)

Komunalne akcije
1.Opremanje novim setom igračaka igrališta u Velenikima i St. Diklić
2.Postavljanje vodovodnih cijevi te pipa na boćališta u Varvare, Velenike i Musalež
3.Uređenje nogostupa u ulici Pjantade po čitavoj dužini
4.Postavljanje autobusne čekaonice na raskrsnici ceste u Vrvarima u pravcu Baderne
5.Postavljanje autobusne čekaonice na raskrsnici ceste prema Mušaležu u pravcu Baderne
6.Uređenje oborinskog kanala u St. Diklić i iz Stancije prema Poreču
7.Uređenje ulaza u St. Diklić – povećanje preglednosti i proširenje ulaza
8.Postavljanje ograde između prometnice i dječjeg igrališta u Mušaležu po čitavoj dužini
9.Valkarin – iskopavanje-uređenje oborinskog kanala kod Cvetka
10.Veleniki – postavljanje žičane ograde u visini od 3 metra između boćališta i igrališta (dječijih igračaka)
11.Veleniki – nastavak hortikulturnog uređenja igrališta i boćališta (zvučni i estetski zid između parkirališta i boćališta)
12.Nastavak saniranja prekopa u Vrvarima, Mušaležu i Velenikima

KAPITALNE INVESTICIJE
1. Rekonstrukcija bivše škole u Vrvarima za potrebe MO-a, vrtića i mještana
2. Uređenje ulaza u naselje Vrvari (prema Velenikima)
3. Izgradnja adekvatnog ulaza u naselje Vrvari (priključak na rotor obilaznice)
4. Izgradnja društvenih domova u naseljima Veleniki, Mušalež, Vrvari
5. Izgradnja pješačke i biciklističke staze od križanja ceste za Mušalež do Poreča (uz glavnu prometnicu)
6. Otkup omanje parcele za postavljanje dječjeg igrališta (igračaka) u St. Diklić

Koristim priliku da sve vas mještane i posjetioce naselja Vrvari, St. Diklić, Veleniki, Musalež i Valkarin pozovem na predlaganje komunalnih investicija za 2010. godinu. To slobodno možete učiniti u komentarima ispod ovog posta.

- 21:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.04.2009.

O kamenim blokovima...

Kameni blok i moj prijatelj u blizini (vidi se veličina bloka)

Kako je svima poznato, Istra još uvijek skriva mnoštvo neispričanih priča koje svako toliko ponovo ugledaju svjetlo dana. Upravo je ovaj zapis posvećen jednoj od istarskih priča. Šetajući šumom u potrazi za šumskim proljetnim delicijama u vidu šparoga sa svojim vjernim pratiocem – psom, nabasao sam na nekoliko kamenih blokova koji su očito bili oblikovani ljudskom rukom. Desilo se to prije 3 godine.
Nedavno smo na sjednici Mjesnog odbora imali diskusiju o potrebi postavljanja tih kamenih blokova na javne površine. Radi toga, ovaj blog ima i anketu kojom se od vas, cijenjenih čitača, želi saznati dajete li potporu ovoj inicijativi.
Idemo redom, da pojasnim. Pretpostavlja se da su ti kameni blokovi plod truda mletačkih i istarskih klesara koji su taj kamen oblikovali za potrebe venecijanskih spomenika, kuća, mostova i drugih vrijednosti kojima se danas čitav svijet divi. U razgovoru s jednim mještaninom Vrvari, upravo je na moj upit o porijeklu kamenih blokova i njihovoj funkciji, razgovor skrenuo u smjeru Venecije. Htio sam tu pretpostavku o namjeni kamena provjeriti u Zavičajnom muzeju Poreštine, no dok to ne učinim, evo nekoliko citata iz Istarske enciklopedije o spomenutoj temi. Kamen se kao građevni materijal upotrebljavao u Istri od prapovijesti. Kako piše u Istarskoj enciklopediji: „Mnogi mletački kulturno – povijesni spomenici ili njihovi dijelovi sagrađeni su od istarskog kamena ili kamenih blokova donesenih iz istarskih gradova. Venecija je više stotina godina bila političkim središtem velikog dijela zapadne Istre, a te su veze između zapadnoistarskih mjesta i Venecije bile gotovo svakodnevne. Na mletačkim su se tržnicama prodavali istarski prehrambeni proizvodi, napose ulje, vino, sir, meso, slana riba, voće i povrće, loživo drvo, živa stoka, kože i dr. Isto tako piše da je Mletačka republika poslala svoje klesare u Istru kako bi vadili kamen za njezine potrebe. Više o tome u Istarskoj enciklopediji, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2005., str. 860.
Nedavno sam ponovo posjetio to mjesto s kamenim blokovima, i mogu vam reći sa sam ostao pomalo ogorčen i razočaran. Dva su kamena bloka odnesena. Pretposavaljam za potrebe koje novovjeke „istarske vile“. Čuo sam da postoji još takvih blokova koji još nisu odneseni. Namjera je da postavljanjem kamenih blokova na javne površine na neki način ispričamo priču posjetiteljima i turistima koji će nas i ovog ljeta pohoditi. Često turistički stručnjaci govore kako imamo mnogo toga za pokazati, ali da turistima ne znamo prezentirati našu povijest, nasljeđe, kulturu. Eto prilike za to. Uz kamene bi blokove postavili prigodnu tablu s kratkim informacijama o namjeni blokova, porijeklu, klesarima… Mislim, što vi o tome mislite? Dosta sam pisao, anketa je tu, mogućnost komentiranja je tu, slobodno pišite. Želim čuti i vaše stavove, ideje, razmišljanja na tu temu.
Čujemo i čitamo se!

- 20:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.04.2009.

Održana 9. sjednica Vijeća Mjesnog odbora

U četvrtak 26. ožujka u prostorijama Mjesnog odbora u Musaležu održana je 9. sjednica MO-a Vrvari. Sastanku je prisustvovalo 6 od 7 članova MO-a, a teme su bile slijedeće:

1. Davanje mišljenja MO-a u predmetu Eda i Antonele Šegon,
2. Zamolba boćara Vrvari i Veleniki kojim traže pomoć MO-a kod ispunjavanja novih prepozicija takmičenja Istarskog boćarskog saveza,
3. Aktualna problematika u MO-u,
4. Razno.


Ad 1.) Na osnovu zamolbe Eda i Antonele Šegon, Mjesni je odbor donio zaključak kojim se Upravnom odjelu za upravljanje gradskom imovinom predlaže prodaja dijela parcele u vlasništvu Grada a u svrhu formiranja okućnice obitelji Šegon. Parcela se nalazi u naselju Veleniki, a Mjesni odbor predlaže da se proda samo dio parcele koji je ostao slobodan nakon izgradnje autobusnog okretišta.

Ad 2.) Mjesni odbor predlaže Upravnom odjelu za komunalni sustav da se izvidi mogućnost postavljanja vodovodnog priključka na boćališta u Vrvari i Veleniki kako bi istoimeni boćarski klubovi ispunili nove prepozicije takmičenja a u kojima stoji da se terem mora polijevati vodom prije i nakon odrađenih takmičenja.

Ad 3.) Pod ovom točkom članovi Vijeća MO Vrvari izvješteni su o novostima u komunalnom uređenju naselja unutar MO-a. O tome će biti riječi u daljnjim postovima na ovom blogu

Ad 4.) Pod ovom točkom nije bilo pitanja i komentara.

Sjednica je trajala 1 sat i 15 minuta.

- 19:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.