filmozofija

31.03.2008., ponedjeljak

17. DANI HRVATSKOG FILMA - POBIJEDNICI

U razdoblju od 25. do 30. ožujka na 17. Danima Hrvatskog filma prikazana su 123 od ukupno 246 prijavljenih filmova u kategorijama igranog,dokumentarnog,animiranog,eksperimentalnog,namjenskog i glazbenog.

Nagrade Ocjenjivačkog suda 17. DHF-a
(Sanja Iveković, Goran Dukić, Jurica Pavičić)

Velika nagrada DHF-a za najbolji film
MANIRE ČIINE ČOVJEKA - RUČAK (Eksperimentalni film)
Redateljica: Ana Hušman

Nagrada za najbolju režiju
Goran Dević za režiju filma MA SVE ĆE BITI U REDU (Igrani film)

Nagrada za najbolji scenarij
Igor Mirković za scenarij filma KRUPNI OTPAD (Igrani film)

Nagrada za najbolju montažu
Hrvoje Mršić i Nenad Vuković za montažu filma EDO MAJKA - SEVDAH O RODAMA (Dokumentarni film)

Nagrada za najbolju glazbu
Hrvoje Štefotić za glazbu u filmovima MORANA i ONA KOJA MJERI (Animirani filmovi)

Nagrada za najbolju kameru
Boris Poljak za kameru u filmu BASTION (Eksperimentalni film)

Nagrada za najboljeg debitanta
Veljko Popović za film ONA KOJA MJERI

Nagrada za najboljeg producenta
Kenges za produkciju filmova MORANA i ONA KOJA MJERI

Posebno priznanje Ocjenjivačkog suda
Dokumentarni film BULE BIJELAC, redatelj Tomislav Ćurković

Nagrade OKTAVIJAN
Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji:

Igrani film
KRUPNI OTPAD, redatelj: Igor Mirković

Dokumentarni film
SLUČAJNI SIN, redatelji: Tomislav Mršić & Robert Zuber;

Animirani film
MORANA, redatelj: Simon Bogojević Narath

Eksperimentalni film
MANIRE ČINE ČOVJEKA - RUČAK, redateljica Ana Hušman

Namjenski film
OVOGA PUTA NE MOŽEMO REĆI DA NISMO ZNALI, redatelj Slaven Žimbrek

Glazbeni spot
PITALA SI ME (Hladno pivo), redatelj: Dinko Klobučar

NAGRADA PUBLIKE
Za najbolji film temeljem glasovanja publike
MANIRE ČINE ČOVJEKA - RUČAK, redateljica: Ana Hušman

Nagrada ZLATNA ULJANICA
Katoličkog tjednika Glas Koncila za promicanje etiničkih vrijednosti na filmu
Dokumentarni film NAŠ A TVORNICA, redatelj: Željko Sarić

Nagrada JELENA RAJKOVIĆ
Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg mladog redatelja
Dinko Klobučar za režiju glazbenog spota PITALA SI ME

Nagrada SALONA ODBIJENIH
Za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u program konkurencije
Igrani film IGRA, redateljca: Mia Prkić

Inače,danas je u zagrebačkom kinu GRIČ počela Revija amaterskog filma odnosno RAF...
- 21:35 - aj baci koment... (5) - printaj brate... - #

26.03.2008., srijedaBORIS DVORNIK,1939 - 2008
- 23:08 - aj baci koment... (2) - printaj brate... - #

17.03.2008., ponedjeljak

2007: REZIMEIako je 2007. godina 3 mjeseca iza nas,odlučio sam malo prokomentirati situaciju u toj,kvalitetnim filmskim ostvarenjima,relativno siromašnoj filmskoj godini.Zašto tako kasno?Odgovor je jednostavan...Naime,poznato je da masa filmova koji dožive premijeru na kraju protekle godine kod nas u kina stiže početkom tekuće godine...
Mislim da je potpuno jasno kako je protekle godine bilo znatno manje kvalitetnih ostvarenja nego u 2006. godini iz koje se valja prisjetiti zbilja odličnih filmova kao što su BABEL,PRESTIŽ,APOCALYPTO,FAUNOV LABIRINT,PISMA S IWO JIME,ZASTAVE NAŠIH OČEVA,MALA MISS AMERIKE,POTRAGA ZA SREĆOM,KRVAVI DIJAMANT,DJECA ČOVJEČANSTVA,POKOJNI,BILJEŠKA SKANDALA,KOMADI IZ SNOVA i još poneki...
Prošle godine odličnih filmova je bilo malo,a naslovi se mogu nabrojati na prste....ZODIAC,AMERIČKI GANGSTER,NEMA ZEMLJE ZA STARCE,BIT ĆE KRVI,JUNO,JUHU-HU,RUSKA OBEĆANJA... SWEENY TODD,MICHAEL CLAYTON i OKAJANJE bili su za nijansu lošiji od prije navedenih.Tu su još 2 solidna biografska filma - ŽIVOT RUŽE i ZLATNE GODINE KRALJICE ELIZABETHE.Stripovska adaptacija 300 također nije loš film,no zasigurno ne spada u najbolja ostvarenja prošle godine.Kad smo već kod adaptacija,odnosno ekranizacija spomenuo bih i film snimljen prema istoimenoj videoigrici - HITMAN:AGENT 47 koji nažalost nije zadovoljio fanove.Treći nastavak solidnog RESIDENT EVILA iz 2002. godine RESIDENT EVIL:ISTREBLJENJE također je razočarao.ALIEN VS. PREDATOR:REKVIJEM pokazao se boljim od originala,no ipak ne toliko kvalitetnim da bi mu se dalo puno više od prosječne ocjene.
Govoreći o nastavcima tu su i katastrofalni treći SPIDER - MAN te nešto bolji,ali ipak loš završni dio gusarske sage,PIRATI S KARIBA:NA KRAJU SVIJETA.
Valja spomenuti još jedan komercijalni spektakl - TRANSFORMERI,koji je,iako ne savršen,moram priznati oduševio jer se očekivalo da će ispasti loš kao i prethodno navedeni nastavci popularnih serijala.
Remake odličnog vesterna iz 1957.,u 3.10 ZA YUMU s Baleom i Crowom pokazao se kao prosječan film nedostojan svog originala.
Što se tiće animiranih filmova,osim spomenutog JUHU-HUA,imali smo priliku vidjeti dugo očekivane dugometražne SIMPSONE koji nisu pokazali ništa novo što nismo mogli vidjeti u njihovim TV epizodama.Seinfeldov uradak PČELIN FILM bio je zabavan,ali također još jedan rutinski crtić.Vrlo je vjerojatno da sam zaboravio spomenuti još pokoji naslov koji smo mogli vidjeti u protekloj godini,no nadam se da mi nećete zamjeriti.To je uglavnom ono što je meni ostalo u sijećanju...
Ove godine ću nastojati pažljivije pratiti naslove koji dolaze kako bih početkom iduće godine sastavio bolji i detaljniji rezime.Uz to se nadam da će ovea godina biti plodnija kvalitetnim ostvarenjima nego prošla.
Iz navedenih filmova sad mi valja izvući 5 onih za koje smatram da su najbolji u prošloj godini,no to je idući post...

- 23:14 - aj baci koment... (7) - printaj brate... - #

12.03.2008., srijeda

KINO: RUSKA OBEĆANJA
EASTERN PROMISES,SAD/VB/KANADA,2007,KRIMINALISTIČKA DRAMA
REŽIJA: David Cronenberg
ULOGE:Viggo Mortensen,Naomi Watts,Vincent Cassel,Armin Mueller-Stahl
SCENARIJ:Steven Knight
TRAJANJE:100 min

Radnja filma odvija se u Londonu.Tajanstveni i hladnokrvni Nikolai Luzhin (Mortensen) dugogodišnji je vozač i " čistač " ozloglašene ruske zločinačke organizacije Vory V Zakonje na čijem je čelu Semyon (Mueller - Stahl).Semyon je vlasnik ruskog restorana koji služi kao paravan za protuzakonite radnje - ubojstva,iznude i slično.Tu je još i Semyonov sin Kiril (Cassel),sklon raskalašenom životu.
Mlada bolničarka Anna Khitrova (Watts) kod tinjeđerke koja umre pri porodu pronalazi njen dnevnik.U želji da pronađe djevojčinu rodbinu kako bi zbrinula njezinu bebu,Anna proučava njen dnevnik koji je dovede upravo do Semyonovog restorana i Nikolaia.David Cronenberg zajedno s Terrenceom Mallickom,najpoznatiji je i najhvaljenijih od onih redatelja koji relativno rijetko naprave film,ali zato uživaju kultni status.Doduše od Cronenebergovog posljednjeg filma, POVIJESTI NASILJA ,prošlo je samo dvije godine.Tokom te dvije godine Cronenberg je pripremao i napravio RUSKA OBEĆANJA,film koji po tematici i stilu ima sličnosti sa POVIJEŠĆU NASILJA,koji je po meni malčice bolji nego ovaj prvi navedeni.
Sama fabula,odnosno priča filma nipošto nije originalna i nalikuje na one koje nerijetko možete naći u prosječnim TV filmovima. Međutim,to ne znači da je film loš,pogotovo ne kada ga režira redatelj koji u svom opusu ima filmove poput kultne MUHE (1986),GOLOG RUČKA (1991) ili SUDARA (1996).
Praćen citatima iz djevojčinog dnevnika,film ima dosta spori tempo i stvara neku posebnu atmosferu,sličnu kao kod spomenute POVIJESTI NASILJA,a tome se pridodaje i pomalo neočekivani rasplet.
Kako se radi o ruskoj mafiji čovijek bi očekivao više akcije kao npr. u POKOJNIMA, no ovdje su u prvom planu odnosi među likovima i neka moralna pitanja.Akcije doduše ima malo,no i to je dovoljno s obzirom na kakav ju,samo sebi svojstven,brutalni način Cronenberg unosi u film.Zbog sporog tempa manje ozbiljnoj publici ovaj bi film mogao u nekim trenutcima biti malčice dosadan.
Što se tiće glumačkih ostvarenja,Naomi Watts nije u najboljem izdanju,a francuz VIncent Cassel u nekim trenutcima zna biti neuvjerljiv pa to više nalikuje na neku zafrkanciju.Nasuprot njemu,Viggo Mortensen je,usudio bih se reći,ostvario najbolju ulogu u karijeri i jednostavno je fantastičan te znatno podiže ocjenu ovom filmu koji iovako malčice odskaće od prosjeka.
Iako nisam ljubitelj Cronenbergoviog opusa,moram priznati da ovaj uradak spada među njegove bolje filmove,ali definitivno nije najbolji kojeg je napravio.OCJENA: 4 / 5

- 00:11 - aj baci koment... (6) - printaj brate... - #

06.03.2008., četvrtak

KINO: JUNO
JUNO,SAD,2007,KOMEDIJA
REŽIJA:Jason Reitman
ULOGE:Ellen Page,Michael Cera,Jennifer Garner,Jason Bateman,Allison Janney
SCENARIJ:Diablo Cody
TRAJANJE:96 min

Juno MacGuff (Ellen Page) je šesnaestogodišnja buntovna tinjeđerica koja slučajno zatrudni s Bleekerom (Michael Cera),prijateljem iz razreda za kojeg nije sigurna što osjeća prema njemu.Kako Juno nije spremna na majčinstvo,a pobačaj ne želi jer je oduševljava činjenica da njezinoj bebi rastu nokti,odluči djete dati na posvajanje.Na sreću pronalazi idealan bračni par za usvajanje i uz to ima punu podršku svojih roditelja...Scenarij za film je inače napisala bivša striptizeta Diablo Cody koja je ove godine nagrađena Oscarom.Na prvi pogled činit će vam se kako se radi o još jednoj bezveznoj romantičnoj komediji kakve snima npr. Jennifer Lopez.Ipak,mislim da JUNO po svojoj kvaliteti malo odskaće od tog prosjeka.
Imate trudnu tinjeđericu,tatu bivšeg vojnika,maćehu,smotanog kvazi - dečka glavne junakinje i bračni par koji nemože imati djece.Neki holivudski scenaristi,odnosno redatelji bi od ovakve sheme napravili prosječnu,plačljivu sentimentalnu dramu u kojoj je sve prikazano u pesimističnom tonu.U ovom filmu to je malo drugačije,jer mala Juno,iako ima doslovce ogroman problem,na život gleda s vedrije strane.Njen otac bivši vojnik je zapravo dobričina koji joj zajedno sa svojom ženom,Juninom maćehom,nastoji pomoći koliko god može i stoji na njezinoj strani na svakom koraku.
Uz to,u filmu nema glupavih situacija na koje se smije primitivna publika,već film ima upravo odgovarajuću dozu inteligentnih i duhovitih dijaloga.
Ovaj film nije vrhunsko remek - djelo,ali je zabavan i simpatičan.Pohvala izvrsnom soundtracku.OCJENA: 4.5 / 5


- 22:10 - aj baci koment... (5) - printaj brate... - #

03.03.2008., ponedjeljak

KINO: BIT ĆE KRVITHERE WILL BE BLOOD,SAD,2007,TRILER/POVIJESNA DRAMA
REŽIJA: Paul Thomas Anderson
ULOGE: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O'Connor, Ciaran Hinds, Dillon Freasier,
SCENARIJ: Paul Thomas Anderson, prema romanu 'Nafta' Uptona Sinclaira
TRAJANJE:158min

Glavni lik ove priče epskih razmjera je Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis),čovijek koji u potrazi za naftom otkupljuje zemlju farmera kako bi na njoj mogao bušiti.Uz najbližeg suradnika,Daniela sljedi njegov sin H.W. (Dillon Freasier),koji mu zapravo i nije pravi nego posvojeni sin,a služi mu kako bi se predstavio kao obiteljski čovijek.Jedne večeri Daniel dobiva važnu informaciju o lokaciji bogatog izvora na zemlji obitelji Sunday te odlazi tamo i otkupljuje zemlju.Konkurenciju Danielu predstavlja suvlasnik zemlje,mladi Eli Sunday koji ima ambicije postati glavni propovjednik u kraju...Paul Thomas Anderson vjerojatno je najhvaljenji redatelj današnjice u kategoriji onih relativno mladih,koji još nisu navršili 40.Taj status Anderson drži potpuno zasluženo jer iza sebe ima odlična ostvarenja poput KRALJA PORNIĆA (1997) i MAGNOLIJE (1999).U filmu BIT ĆE KRVI Anderson se vidljivo udaljio od svog prijašnjeg stila pa tako ne koristi isprepletenu radnju s dosta likova,već se kronološki orijentira na karijeru jednog lika koji zapravo i nosi cijeli film.Mnogi su pisali kao je BIT ĆE KRVI remek djelo i moderni klasik,no ja se s time nebi u potpunosti složio,prvenstveno iz razloga što ovo nije film po mom ukusu.Moram priznati da se ipak radi o kvalitetnom filmu koji i stilski malo odskaće od drugih suvremenih ostvarenja istoga žanra.Međutim,film kao da mi je malo monoton,a zadnja scena malčice razvučena.No ono što je u filmu izvrsno prikazano jest portret glavnog lika u izvedbi uvijek izvanrednog Daniela Day - Lewisa,koji tumači zadrtog,beskrupuloznog kapitalistu koji je spreman na apsolutno sve kako bi se domogao bogatstva.Osim toga pohvalio bih zbilja posebnu glazbu Jonnyja Greenwooda koja itekako doprinosi atmosferi u filmu te Oscarom nagrađenu kameru Roberta Elswita koja je u nekim kadrovima zbilja impresivna.
Uspoređujući ovaj film s drugim ovogodišnjim favoritom za najprestižniju nagradu,odnsosno s NO COUNTRY FOR OLD MEN moram priznati kako sam više uživao gledajući ovaj drugi navedeni.OCJENA: 4 / 5
- 23:05 - aj baci koment... (8) - printaj brate... - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi