filmozofija

17.06.2008., utorak

OBAVIJEST!!!!

Zbog zauzetosti fakultetskim obevezama i gledanjem utakmica Europskog prvenstva,pisanje bloga odgađam do daljega...možda ubacim koji usputni kraći post...U slučaju da to ne učinim,s radom počinjem vjerojatno tek na jesen kada ću se zbilja potruditi da zanimljivim temama " osvježim " ovaj već pomalo zaboravljeni blog...

Gledajte tekme i filmove i uživajte...

- 22:50 - aj baci koment... (2) - printaj brate... - #

27.05.2008., utorak

KINO: INDIANA JONES I KRALJEVSTVO KRISTALNE LUBANJE
INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL,SAD,2008,PUSTOLOVNI
REŽIJA:Steven Spielberg
ULOGE:Harrison Ford,Shia LaBeouf,Karen Allen,Cate Blanchett,Ray Winstone,John Hurt
SCENARIJ:David Koepp,George Lucas
TRAJANJE:124 min

Vrhunac je hladnog rata,točnije 1957. godina.Indiana Jones (Ford) i njegov prijatelj Mac (Winstone) u sjevernoameričkoj pustinji jedva pobjegnu Sovjetima koji su ih bili zarobili.
Jonesove nedavne aktivnosti učinile su ga sumnjivim vladi stoga mora napustit svoje radno mjesto,odnosno Marshall College gdje radi kao profesor.Uskoro susreće Mutta (Labeouf),mladog buntovnika koji mu daje zanimljivu pustolovnu ponudu koja bi ga mogla dovesti do najvećeg suvremneog arheološkog otkrića...Posljednjih godina Hollywood je definitivno počeo gubiti ideje,što je dovelo do toga da se na scenu vraćaju pomalo zaboravljeni glumci (Willis,Stallone,Ford) u nepotrebnim nastavcima koji samo upropaštavaju serijale,a sve to zbog pohlepnosti producenata kojima je sve manje i manje stalo do umjetnosti.
Budimo iskreni,što je trebao još jedan UMRI MUŠKI kad je ona trilogija i bez četvrtog nastavka definitivno među najboljim akcijskim serijalima.O najnovijem RAMBU nemogu suditi jer ga nisam gledao,ali zar nije nakon katastrofalnog trećeg nastavka bilo vrijeme da vječni ratnik prestane biti vječan i konačno ode u mirovinu?ROCKY BALBOA i nije tako loš...ali 6 nastavaka!!Trilogija je več bila dovoljna..
Steven Spielberg je sa svoijm filmovima uvijek bio na granici komercijale i umjetnosti,bar što se režije tiće,posljednjih godina je pokazao da zna napraviti zbilja odlične filmove koji ipak ne prolaze vrhunski na blagajnama,kako kao redatelj (MINHEN,TERMINAL),tako kao i producent (PISMA S IWO JIME,ZASTAVE NAŠIH OČEVA,GEISHA).Neznam što mu je trebalo upropaštavati onaj prekrasni,vlastiti pustolovni serijal o legendarnom Indiani Jonesu iz 80ih...i to 27 godina nakon prvog dijela,odnosno 19 nakon trećeg,kada više ni Harrison Ford nema taj šarm i karizmu kakav je imao onda.
Priznajem,Spielberg se i u četvrtom nastavku držao koncepta originalnih filmova - uvodne akcijske scene,pojava novih likova koji Indya nagovaraju na pustolovinu,zaplet i finalne vratolomije.Ipak,film ima nekoliko nelogičnosti,dosta propusta,nepotrebnih kadrova i pretjerivanja u vratolomijama,što nije stvar sa efektima od čijeg se gomilanja ipak suzdržao.Priznajem,ne manjka ni duhovitih dijaloga koji su uvijek bili sastavni dio serijala.
Ono što mi se posebno ne sviđa u filmu jest sljedeće - čemu,ali čemu pobogu mješati pustolovni žanr sa znanstvenom fantastikom!Istinabog ima fantastike,ali čisto malo,i u prvim nastavcima,ali to je tek malo fantastike bez one " znanstvene ".Neki će reći da to onda nebi bilo ništa novo...istina,možda...ali s tim ovaj film jedostavno nema čaroliju kakvu imaju OTIMAČI,POSLJEDNJI KRIŽARSKI RAT pa i HRAM SUDBINE.
Ovaj film po meni spada u kategoriju PIRATA S KRAIBA 3,SPIDERMANA 3 i sličnih,samo što ipak nije baš toliko loš i razočaravajuć,no činjenica je da je ovo,čak možda i objektinvo najlošiji Spielbergov film.Ako ništa drugo,oni manje zahtjevni mogu očekivati dobru zabavu.OCJENA: 3 / 5

- 22:45 - aj baci koment... (11) - printaj brate... - #

26.05.2008., ponedjeljak

CANNES 2008 - POBJEDNICI

Jučer je završen i 61. filmski festival u Cannesu.Evo kratkog pregleda pobjednika:

Najbolji film:
MEĐU ZIDOVIMA (‘Entre les murs’),Laurent Cantet,francuska

Najbolji redatelj:

Nuri Bilge Ceylan - TRI MAJMUNA,Turska

Najbolji glumac:
Benicio Del Toro - CHE

Najbolja glumica:
Sandra Corveloni - LINHA DE PASSE

Najbolji scenarij:
Jean-Pierre i Luc Dardenne - LORINA ŠUTNJA ,Belgija

Nagrada Zlatna kamera za najboljeg debitanta:
GLAD,Steve McQueen (oćito ne onaj legendarni)

Posebna nagrada festivala:
Catherine Deneuve i Clint Eastwood

U idućem postu slijedi recenzija novog INDIANE JONESA...- 22:20 - aj baci koment... (3) - printaj brate... - #

11.05.2008., nedjelja

5 NAJDIRLJIVIJIH FILMOVA

...izbor je dakako subjektivan...

ŽIVOT JE LIJEPBeniginijeva tragikomedija iz 1998. nagrađena s 3 Oscara nešto je presavršeno...Amerikanci mogu samo sanjati o ovakvom filmu koji će vas i nasmijati i rasplakati do suza.
Benignijev lik Guido jednostavno je simpatičan...u isto vrijeme snažnog karaktera i snalažljiv,a onda se na kraju s njim dogodi ono neizbježno što možda i niste toliko očekivali...
Ni jedan film mi nije uspio izmamiti suze svaki put kad sam ga gledao...osim ovoga...

TITANICNema se tu što puno obrazlagati kad je činjenica da ekipa nakon ovog filma ostaje,ako ne uplakana,onda jako žalosna i dirnuta...Scena pred kraj filma kada Dicaprio tone u dubinu ušla je u legendu,međutim meni najdirljivije ostaje ipak na samom kraju kada ostarijela Rose baca dijamant u more i u snovima se vraća na Titanic svom Jacku i ostalim putnicima koji su 1912. zajedno s brodom otišli u nepovrat...

E.T - IZVANZEMALJACNeki će se možda pitati zažto ovaj film...kao mali gledao sam ga 10ak puta,a nedavno je izašla i obrađena verzija koja je ponovo igrala u kinima pa sam se imao priliku podsjetiti kako izgleda prijateljstvo vanzemaljca i dječaka.Spielberg je uglavnom komercijala,međutim činjenica je da većina njegovih djela isto tako ima i umjetničku vrijednost,a čovijek jednostavno zna kako vas dirnuti (SCHINDLEROVA LISTA,SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA,BOJA PURPURA)..
E.T. neosporno je najdraži alien koji se ikada pojavio na filmu i svima nam je bilo žao kada se morao vratiti kući...Scredrapajuća scena je ona kada svemirac na odlasku pruža prst prema Elliotovoj glavi i govori - " I¨ll be right here..."

DJEVOJKA OD MILIJUN DOLARA60ih i 70ih kada je Eastwood bio na vrhuncu glumačke karijere nitko nije mogao ni sanjati da će se prometnuti u jednoga od vodećih holivudskih redatelja,a pogotovo ne da ćen taj vječni " tough guy " snimati tako emotivne filmove poput MOSTOVA OKRUGA MADISON i DJEVOJKE OD MILIJUN DOLARA.
U ovom iznimnom uratku boks je tek pozadina za odnos koji nam Clint želi predočiti i za svjedočenje kako se čovijeka ipak može bar malo promijeniti i smekšati mu srce.
Zatvoreni Frannkie Dunn ponovno se vezao za nekoga s kim je bio na korak do ispunjenja sna...i onda se dogodi najgore,život mu uzme jedino što mu je ostalo...Zatvarajuća scena u kojoj usamljen sjedi u zalogajnici brižno je praćena Freemanovom naracijom i tužnom muzikom...zbilja dirljivo Clinte,bravo.

FORREST GUMPLife is like box of chocolate,you never know what you gonna get...pouka ovog filma sadržana je upravo u ovoj rečenici.Tom Hanks u ulozi života,briljantno je odigrao mutavog srečkovića kojem sve polazi od ruke osim zadržati životnu ljubav Jenny,koja se na kraju ipak pristaje udati za njega i roditi mu sina.Međutim,kao i tokom cjelog filma,Forrest opet nema sreće u ljubavi i Jenny mu umire jedne subote ujutro...
Možda ovo i nije film koji će vas ganuti do suza,no kladim se da će vas dirnuti bar mrvicu...ne sam kraj filma,nego cijela priča općenito.

Eto to je moj izbor....mogao bi ih navesti još,filmovi poput PLANINE BROKEBACK,SCHINDLEROVE LISTE,SNA ZA ŽIVOTOM,HRABROG SRCA i još pokojeg našli bi svoja mjesta uz ovih 5,no ovi su mi ipak u gornjoj polovici.
- 21:51 - aj baci koment... (22) - printaj brate... - #

08.05.2008., četvrtak

5 NAJBOLJIH GLUMACA DANAŠNJICE

Pod naslovnim pojmom podrazumjevam glumce koji imaju veliku moć preobrazbe i široki repertoar kako likova tako i filmskih žanrova i koji su,dakako,aktivni u filmskoj industriji,odnosno koji su na vrhuncu karijere.Pod " današnjicom " podrazumjevam razdoblje unazad,recimo, posljednjih nekoliko godina.Naravno,neki bi među ovih 5 glumaca uvrstili nekog drugog...no sve je to individualni izbor...evo što ja mislim...1.DANIEL DAY - LEWIS

Hendikepirani umjetnik,bijeli pripadnik indijanskog plemena,zavodnik iz visokog društva,obični Irac na rubu očaja,boksač i bivši pripadnik IRA-e,okrutni kvartovski vođa i beskrupulozni naftaš samo su neki od likova koje je s jednakom uvjerljivošću odigrao ovaj engleski glumac irskog podrijetla.Snimio je oko 20ak filmova i osvojio 2 Oscara (MOJE LIJEVO STOPALO,BIT ĆE KRVI) od 4 nominacije.U svakom filmu jedinstven i drugačiji...Primjera radi pogledajte ili se sjetite MOJE LIJEVO STOPALO,U IME OCA i npr. BANDE NEW YORKA...2.JOHNNY DEPP

Zanimljivo je da je Depp igrao u čak 5 filmova koji nose naslov po glavnom liku (ED WOOD,DON JUAN DE MARCO,DONNIE BRASCO,LIBERTINE,SWEENY TODD).Po mojoj procjeni malo podcjenjen tokom 90ih,bar što se nominacija i nagrada tiče.Čovijek briljira u svakom žanru - biografski,triler,drama,komedija,horor...od Gilberta Grapea do Sweenya Todda...
Odlične uloge nemogu se nabrojati na prste jer ih ima previše.Uzor mu je,naime,Marlon Brando,a Depp je na najboljem putu da ostvari jednako kvalitetnu karijeru kao što je imao njegov idol.
Iako još nije osvojio niti jedan zlatni kipić,Depp je jedan od onih glumaca za koje znate da će karijeu završiti s barem dva Oscara u džepu.3.PHILIPH SEYMOUR HOFFMAN

Jedan od najboljih,ali i najpodcjenjenijih glumaca...podcjenjen je u smislu da mu nude uglavnom sporedne uloge,a u glavnima je jednako dobar kao prethodno navedena dva glumca.To je potvrdio ulogom u CAPOTEU koja je po meni jedna od najboljih uloga temeljenih na stvarnom liku.Od zapaženijih rola tu su još prošlogodišnja u RATU CHARLIA WILSONA te on aiz MAGNOLIE.
Inače,Hoffman surađuje sa jednako talentiranim redateljem Paulom Thomasom Andersonom.4.JAVIER BARDEM
Igrao on gay pisca,paraliziranog sredovječnog čovijeka ili okrutnog ubojicu ovaj čovijek bez ikakvog naprezanja i s lakoćom svladava kompleksne uloge.U PERDITI DURANGO je odvratan,u NEMA ZEMLJE ZA STARCE zastrašujuć,a u ŽIVOT JE MORE dirljiv.Samo vam ove tri uloge svjedoče o raskošnom talentu ovoga Španjolca...
Ovogodišnji Oscar za NEMA ZEMLJE ZA STARCE je više nego zaslužen,međutim Bardem zaslužuje više od nagrade za samo sporednu ulogu.5.KEVIN SPACEY

Tu jednostavno netrebam previše pisati - John Doe u SEDAM,Lester Burnham u VRTLOGU ŽIVOTA i Verbal Kint u PRIVEDITE OSUMNJIČENE...2 nominacije - 2 Oscara...no comment...
- 20:51 - aj baci koment... (8) - printaj brate... - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2008  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi