filmozofija

17.03.2008., ponedjeljak

2007: REZIME



Iako je 2007. godina 3 mjeseca iza nas,odlučio sam malo prokomentirati situaciju u toj,kvalitetnim filmskim ostvarenjima,relativno siromašnoj filmskoj godini.Zašto tako kasno?Odgovor je jednostavan...Naime,poznato je da masa filmova koji dožive premijeru na kraju protekle godine kod nas u kina stiže početkom tekuće godine...
Mislim da je potpuno jasno kako je protekle godine bilo znatno manje kvalitetnih ostvarenja nego u 2006. godini iz koje se valja prisjetiti zbilja odličnih filmova kao što su BABEL,PRESTIŽ,APOCALYPTO,FAUNOV LABIRINT,PISMA S IWO JIME,ZASTAVE NAŠIH OČEVA,MALA MISS AMERIKE,POTRAGA ZA SREĆOM,KRVAVI DIJAMANT,DJECA ČOVJEČANSTVA,POKOJNI,BILJEŠKA SKANDALA,KOMADI IZ SNOVA i još poneki...
Prošle godine odličnih filmova je bilo malo,a naslovi se mogu nabrojati na prste....ZODIAC,AMERIČKI GANGSTER,NEMA ZEMLJE ZA STARCE,BIT ĆE KRVI,JUNO,JUHU-HU,RUSKA OBEĆANJA... SWEENY TODD,MICHAEL CLAYTON i OKAJANJE bili su za nijansu lošiji od prije navedenih.Tu su još 2 solidna biografska filma - ŽIVOT RUŽE i ZLATNE GODINE KRALJICE ELIZABETHE.



Stripovska adaptacija 300 također nije loš film,no zasigurno ne spada u najbolja ostvarenja prošle godine.Kad smo već kod adaptacija,odnosno ekranizacija spomenuo bih i film snimljen prema istoimenoj videoigrici - HITMAN:AGENT 47 koji nažalost nije zadovoljio fanove.Treći nastavak solidnog RESIDENT EVILA iz 2002. godine RESIDENT EVIL:ISTREBLJENJE također je razočarao.ALIEN VS. PREDATOR:REKVIJEM pokazao se boljim od originala,no ipak ne toliko kvalitetnim da bi mu se dalo puno više od prosječne ocjene.
Govoreći o nastavcima tu su i katastrofalni treći SPIDER - MAN te nešto bolji,ali ipak loš završni dio gusarske sage,PIRATI S KARIBA:NA KRAJU SVIJETA.
Valja spomenuti još jedan komercijalni spektakl - TRANSFORMERI,koji je,iako ne savršen,moram priznati oduševio jer se očekivalo da će ispasti loš kao i prethodno navedeni nastavci popularnih serijala.
Remake odličnog vesterna iz 1957.,u 3.10 ZA YUMU s Baleom i Crowom pokazao se kao prosječan film nedostojan svog originala.
Što se tiće animiranih filmova,osim spomenutog JUHU-HUA,imali smo priliku vidjeti dugo očekivane dugometražne SIMPSONE koji nisu pokazali ništa novo što nismo mogli vidjeti u njihovim TV epizodama.Seinfeldov uradak PČELIN FILM bio je zabavan,ali također još jedan rutinski crtić.



Vrlo je vjerojatno da sam zaboravio spomenuti još pokoji naslov koji smo mogli vidjeti u protekloj godini,no nadam se da mi nećete zamjeriti.To je uglavnom ono što je meni ostalo u sijećanju...
Ove godine ću nastojati pažljivije pratiti naslove koji dolaze kako bih početkom iduće godine sastavio bolji i detaljniji rezime.Uz to se nadam da će ovea godina biti plodnija kvalitetnim ostvarenjima nego prošla.
Iz navedenih filmova sad mi valja izvući 5 onih za koje smatram da su najbolji u prošloj godini,no to je idući post...

- 23:14 - aj baci koment... (7) - printaj brate... - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi