filmozofija

12.03.2008., srijeda

KINO: RUSKA OBEĆANJA




EASTERN PROMISES,SAD/VB/KANADA,2007,KRIMINALISTIČKA DRAMA
REŽIJA: David Cronenberg
ULOGE:Viggo Mortensen,Naomi Watts,Vincent Cassel,Armin Mueller-Stahl
SCENARIJ:Steven Knight
TRAJANJE:100 min

Radnja filma odvija se u Londonu.Tajanstveni i hladnokrvni Nikolai Luzhin (Mortensen) dugogodišnji je vozač i " čistač " ozloglašene ruske zločinačke organizacije Vory V Zakonje na čijem je čelu Semyon (Mueller - Stahl).Semyon je vlasnik ruskog restorana koji služi kao paravan za protuzakonite radnje - ubojstva,iznude i slično.Tu je još i Semyonov sin Kiril (Cassel),sklon raskalašenom životu.
Mlada bolničarka Anna Khitrova (Watts) kod tinjeđerke koja umre pri porodu pronalazi njen dnevnik.U želji da pronađe djevojčinu rodbinu kako bi zbrinula njezinu bebu,Anna proučava njen dnevnik koji je dovede upravo do Semyonovog restorana i Nikolaia.



David Cronenberg zajedno s Terrenceom Mallickom,najpoznatiji je i najhvaljenijih od onih redatelja koji relativno rijetko naprave film,ali zato uživaju kultni status.Doduše od Cronenebergovog posljednjeg filma, POVIJESTI NASILJA ,prošlo je samo dvije godine.Tokom te dvije godine Cronenberg je pripremao i napravio RUSKA OBEĆANJA,film koji po tematici i stilu ima sličnosti sa POVIJEŠĆU NASILJA,koji je po meni malčice bolji nego ovaj prvi navedeni.
Sama fabula,odnosno priča filma nipošto nije originalna i nalikuje na one koje nerijetko možete naći u prosječnim TV filmovima. Međutim,to ne znači da je film loš,pogotovo ne kada ga režira redatelj koji u svom opusu ima filmove poput kultne MUHE (1986),GOLOG RUČKA (1991) ili SUDARA (1996).
Praćen citatima iz djevojčinog dnevnika,film ima dosta spori tempo i stvara neku posebnu atmosferu,sličnu kao kod spomenute POVIJESTI NASILJA,a tome se pridodaje i pomalo neočekivani rasplet.
Kako se radi o ruskoj mafiji čovijek bi očekivao više akcije kao npr. u POKOJNIMA, no ovdje su u prvom planu odnosi među likovima i neka moralna pitanja.Akcije doduše ima malo,no i to je dovoljno s obzirom na kakav ju,samo sebi svojstven,brutalni način Cronenberg unosi u film.Zbog sporog tempa manje ozbiljnoj publici ovaj bi film mogao u nekim trenutcima biti malčice dosadan.
Što se tiće glumačkih ostvarenja,Naomi Watts nije u najboljem izdanju,a francuz VIncent Cassel u nekim trenutcima zna biti neuvjerljiv pa to više nalikuje na neku zafrkanciju.Nasuprot njemu,Viggo Mortensen je,usudio bih se reći,ostvario najbolju ulogu u karijeri i jednostavno je fantastičan te znatno podiže ocjenu ovom filmu koji iovako malčice odskaće od prosjeka.
Iako nisam ljubitelj Cronenbergoviog opusa,moram priznati da ovaj uradak spada među njegove bolje filmove,ali definitivno nije najbolji kojeg je napravio.



OCJENA: 4 / 5

- 00:11 - aj baci koment... (6) - printaj brate... - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi