12.12.2014., petak

The fine art of trolling

Obitelj obično držim podalje od mojih internetskih dangubljenja. No, juče sam moju 16 – godišnju gimnazijalku zamolio da pročita moj zadnji post, komentare na nj – i njihov neočekivani nastavak na blogu Lion Queen. Njen zaključak – a ona ni inače ne pati od dlake na jeziku: "WTF? Koje to uopće veze ima s temom tvog posta? S bilo čim?". Tu sam podigao kažiprst i poučno rekao: "Mala, ovo ti je bio školski primjer trolovanja topika."Po definiciji – internetski trol je osoba koja sije razdor na internetu zamećući svađe ili uznemirujući ljude slanjem provocirajućih, irelevantnih, ili s temom nepovezanih postova u internetskoj zajednici poput foruma ili bloga, s namjerom izazivanja emocionalnog odgovora u čitatelja, ili remećenja normalnog toka rasprave. Radi se ukratko o osobi koja sabotira raspravu kako bi sprdala sudionike ili na neiskren i podmukao način ostvarivala druge vlastite skrivene ciljeve. Političke stranke, vlade, velike firme i druge interesne skupine katkada koriste usluge profesionalnih trolova koji na internetskim društvenim mrežama propagiraju njihove ciljeve, guše opoziciju i na druge načine oblikuju javno mnijenje.

Iako postoje vrlo agresivni trolovi, zločesta osoba koja izravno vrijeđa druge korisnike ne mora biti trol. Bit djelovanja trola je nepoštenje – uvijek i iznova igra na kartu vaše dobrote i povjerenja kako bi vas izradio. Kako razlikovati trola od osobe koja nije u stanju pratiti raspravu, individue deficitarne inteligencije, obdarene tvrdoglavošću (skraćeno: idiota)? To katkad i nije lako: treba obratiti pažnju na fine detalje – netko tko se doima pametnim, a onda naprosto ne kuži najjednostavnije činjenice vjerojatno vas vuče za nos. Netko tko se pravi idiotom radi manipulacije potajno povlači pametne poteze. Vjerujte instinktu.

Moj instinkt mi kaže da je spomenuta internetska prepirka otprije par dana spretno i ne po prvi put odrađena rutina u režiji sposobnih ljudi, vještih u improvizaciji.

Operacija je tekla ovako:

1. Bloger (mosor2) postavlja temu Muzički blizanci vezanu za sličnost popularnih pjesama poznatih autora.
2. Tema u mirnoj i lijenoj diskusiji (semper contra, blogdogg, SPIG, mosor2) odlazi u lagani fade out.
3. Nailazi trol – insider (Lion Queen) i, kao na nizu drugih tema, baca mamac (komentar nevezan za temu, reklamirajući jednog od kandidata na idućim predsjedničkim izborima).
4. Blog.hr na naslovnici ističe komentar Lion Queen.
5. Lion Queen koristi situaciju začinjavajući svoju propagandu evidentno netočnim podacima.
6. S naslovnice pristiže nekoliko dobronamjernih ispravljača (Dante, neverin) koji relativiziraju krive navode Lion Queen.
7. Na ješku se konačno upeca pero u šaci, radosno hvatajući Lion Queen u kontradikciji s njenim postom otprije pet godina.
8. Počinje frka: Lion Queen optužuje peru za prikupljanje informacija o njoj. Mosor2 pokušava moderiranjem spustiti tenzije.
9. Pero, nedvojbeno vrlo inteligentan, ali također i dozlaboga logorejičan logičar – didaktičar pada u zamku svoje taštine i uživa, nadmoćno i dokumentirano rasturajući apsurdnu tvrdnju Lion Queen. Koji naivac.
10. Lion Queen odigra majstorski trol – potez: ignorirajući perino objašnjenje otvara kod sebe temu o špijunaži na blogu gdje dramatizira o svojoj ugroženosti i sumraku demokracije. Tema, očekivano, stiže na naslovnicu.
11. Nakon što je Lion Queen diskusiju mudro premjestila na domaći teren, pušta da se uz pređašnje, priključi više novih dobronamjernih komentatora (Annaboni, Sjedokosi, Lou Salome, Gorkić Taradi, Plastik, Mela, Sklodowska,...), pa igra na sigurno i povlači se. Njen nick neće sudjelovati u diskusiji gotovo čitav dan. Doduše, budno prati što se zbiva ostavljajući komentare na trećim blogovima.
12. U međuvremenu na scenu stupaju trolovi – agresivci (bocjacciozg, tignarius) i trolovi – apologeti (Mekon, stefanio), kao i nekoliko autentično zbunjenih likova (kalorijski restoran minus40kg ... dražen, Fotografi svih zemalja naoružajte se, odmak) koji podižu tenzije pedesetak prisutnih. Pero u šaci i neverin dobivaju pojačanje od racionalnih (Alžbete Bathory, missillusion, DOBAR, LOŠ, ZAO,...). SarahBernardht izražava zabrinutost za hipersenzibilnu Lion Queen, koja u bekstejdžu vjerojatno piša od smijeha.
13. Pojavljuju se mega – trolovi blenderica i Mirče. Lion Queen u jednom trenutku procjenjuje da će Mirče biti kontraproduktivan, pa mu briše prve postove, ali uskoro shvaća da je dobrodošao kako bi sentimente dodatno udesnio. Kad vidiš Mirčeta, i bocjacciozg ti izgleda skoro normalan.
14. Pero u šaci iscrpljuje se beskrajnim objašnjavanjem očiglednog u čarkama s odmak i kalorijskim, postižući samo to da svima postane dosadan. Nekolicina drugih rikošetira se od blenderičine napasne mahnitosti.
15. Naposlijetku stiže i gazdarica Lion Queen, in her own write; netaknuta logikom ponavlja svoje i zaključuje meč u svoju korist, dok se društvo razilazi, a rezignirani protivnici omamljeno bauljaju ringom, ne shvaćajući o čemu se uopće radilo.

Rezime: parole su lansirane, Lion Queen je neokrznuta, protivnici su obeshrabreni i izvrgnuti ruglu, a površna većina rezonira da mora da je pobjednik bio u pravu, kad mu toliki pametnjakovići nisu mogli ništa. Nitko ne voli pametnjakoviće. Djeco, gledajte i učite od profesionalaca.

Neki od vas će me vjerojatno optužiti za paranoju. Lion Queen je naposlijetku uvažena blogerica, a i većina drugih koje sam proglasio trolovima su godinama dio zajednice. Priznajem, ne pišem često kao prije i nikad se nisam trudio da odnose među blogerima upoznam detaljno, no možda me baš to čini kvalificiranim da nepristrano procijenim situaciju.

A što vi mislite?

Oznake: blog, trolovi


- 01:45 - Komentari (146) - Isprintaj - #

07.12.2014., nedjelja

Muzički blizanci

Istekao je rok za prikupljanje potpisa predsjedničkih kandidata i vi s dosadom očekujete da vam ja sad nešto pilim o žaljenja vrijednim likovima koji su se domogli šanse da nam za dobru lovu uskoro sjednu na grbaču.

Međutim, jok. Banana, sinko. Umjesto toga, otvaram beskrajno zanimljiviju temu muzičkih blizanaca.

Vjerojatno vam se kao i meni s vremena na vrijeme desi da slušajući s pola uha radio u autu, naletite na pjesmu koja toliko sliči na neku drugu pjesmu da ih u prvi mah pobrkate. Ne govorim o prepjevima, pa ni o doslovnim plagijatima. Naprosto, dio muzičke fraze neke stvari strašno vas podsjeti na neku drugu stvar.

Nije rijetkost da domaće stvari podsjete na strane - čak ako naši autori i nisu svjesno skidali stranu stvar, moguće je da su oponašali stilove svojih stranih uzora. U ovu se kategoriju ubraja recimo stvar "Stine", kojoj je muziku i stihove još 1987. za Splitski festival potpisao Zdenko Runjić.Pažljivijem uhu ne izmiče sličnost sa pjesmom "Sassi" Gina Paolija iz 1960. Aranžman je drugačiji, refreni se razlikuju, ali tekst, atmosfera i melodija nepogrešivo ukazuju da se radi o najvjerojatnije nehotičnom Runjićevom hommageu talijanskoj pop klasici.No, kako objasniti obrnutu situaciju: što ako je starija stvar naša, a novija stvar strana? I još ako je strana stvar veliki hit renomiranog izvođača? Pozivam vas da poslušate poznatu stvar Pet Shop Boysa i Dusty Springfield "What Have I Done To Deserve This?" iz 1987.Obratite pažnju na frazu koja traje od 0:12 do 0:30 i ponavlja se više puta tokom cijele pjesme.

Poslušajte sad refren stvari "Čuvaj se" Denis i Denis iz 1984. (od 1:00).Što kažete? Možda je slučajnost, a možda su autori imali sličnu inspiraciju. Možda je netko iz britanskog tima ljetovao kod nas, pa čuo Denise na radiju. Možda je netko iz riječkog tima otišao raditi u bijeli svijet. Ponovo, ne radi se o plagijatu - samo o podudarnosti jednog odlomka.

E, kad ste ovo apsolvirali, evo nečeg stvarno neobičnog. Sjetite se stvari "Pala Tute" američkog banda Gogol Bordello objavljene 2010. Radi se o obradi istoimenog tradicionalnog istočnoevropskog romskog napjeva.Stvar je bila dosta po radiju, posebno zbog prethodne koncertne suradnje banda s Madonnom:OK, a sad poslušajte pjesmu Zdravka Čolića "Bez lumbrele" sa Splitskog festivala iz 1972. /kliknite na sliku ispod/Muziku je potpisao Vilibald Čaklec, a bilo bi zanimljivo čuti kako bi on i tekstopisac Tomislav Zuppa objasnili kako je romski refren "lela lela lela" prešao u ovo neopisivo simpatično "lila lila lila".
- 02:15 - Komentari (24) - Isprintaj - #

02.12.2014., utorak

TV kalendar

Ne običavam gledati TV kalendar, pa ga nisam gledao ni u nedjelju, 30.11.2014. Zadesio sam se međutim nedaleko od upaljenog televizora i s rastućom nevjericom slušao prilog o Winstonu Churchillu, koji se rodio na taj dan prije 140 godina. Prilažem klip i citiram:

"Obećajem vam samo krv, znoj i suze", ne baš optimistički se obratio britanskom narodu Winston Churchill kada je od Nevillea Chamberlaina preuzeo premijersku poziciju uoči 2. svjetskog rata. Povijest je pokazala da nije lagao. Winston Churchill rodio se 30. studenoga 1874. u Blenheim Palaceu u obitelji vojvode od Marlborougha. Nakon redanja neuspjeha u prestižnim školama, Churchill je svoje sposobnosti iskazao tek na vojnoj akademiji. Sudjeluje u nizu gušenja ustanaka protiv Britanskog Imperija u Indiji i Sudanu, a kako mu časnička plaća nije dovoljna za luksuzni život na koji je navikao, prihvatio se novinarskog posla. Kao novinar, izvještava iz Burskog rata, gdje je nakon zarobljavanja spektakularno pobjegao, što mu je donijelu veliku popularnost, te kao liberalni zastupnik ulazi u Parlament. Zahvaljujući poznanstvima i podrijetlu, ubrzo postaje ministar unutarnjih poslova, pa Prvi lord Admiraliteta. U 1. svjetskom ratu organizira iskrcavanje na Galipolju koje završava katastrofalnim porazom, pa je smijenjen i nekoliko mjeseci provodi na Zapadnoj fronti. Ponovno je uključen u vladu kao ministar naoružanja, a poslije rata kao ministar za kolonije gdje se suprotstavlja autonomiji Indije. Nakon poraza na izborima priklanja se konzervativnoj stranci. Zarana uviđa opasnost od Hitlera i zalaže se za preventivni rat protiv Njemačke. Nakon poraza u Francuskoj, Churchill preuzima premijersku poziciju i ogorčeno nastupa protiv sklapanja mira s Trećim Reichom, kojemu su skloni mnogi Britanci. Iako otvoreni antikomunist, postaje saveznikom Sovjetskog Saveza. Iako pobjednik, poslije rata izgubio je izbore. Churchill je otišao, ostavivši prezaduženu i razrušenu Britaniju, koja je u rat ušla kao svjetska sila, a izašla praktički kao američka kolonija. Nakratko se vratio na vlast 1950, gdje je mogao samo posvjedočiti kraj Britanskog Imperija.


OK, ljudi iz TV kalendara, vi možete voljeti i ne voljeti neku povijesnu ličnost, ali činjenica da radite edukativnu emisiju na javnoj televiziji trebala bi implicirati bar minimum novinarskog profesionalizma. Napraviti prilog o Churchillu u stilu "Red carpeta" u najmanju ruku je glupasto i neozbiljno. Iz teksta ne doznajemo da se radi o jednom od najutjecajnijih državnika 20. stoljeća, vještom diplomatu i strategu, velikom oratoru, dobitniku Nobelove nagrade za književnost i po anketi BBC iz 2002. uvjerljivo najvećem Britancu svih vremena. Alternativna optika vaše informativno dokumentarne povijesne emisije prikazuje nam mlitavog i kolebljivog karijerista kojemu je od ambicije jača samo fatalna nesposobnost. Od mizernog uspjeha u školi preko očito nečasnog sudjelovanja u kolonijalističkim pohodima odmazde, sve do dardanelskog fijaska - pratimo uspon mekoputnog rasipnika, spektakularnog bjegunca, aristokratskog podobnika i prilivode. Za tu Crnu Guju nema lijepe riječi ni poslije: svaka je pozitivna činjenica iz njegove biografije u istoj rečenici priloga relativizirana i obezvrijeđena. Priklanja se konzervativcima, ali tek nakon poraza na izborima. Vraća se u politiku i tamo se suprotstavlja autonomiji Indije. Uviđa opasnost od Hitlera i zalaže se (skroz militaristički) za preventivni rat. Protivi se sklapanju mira s (tradicionalno miroljubivim) Trećim Reichom iako su mu skloni mnogi Britanci (miru, ili Trećem Reichu?). Antikomunist, a saveznik SSSR (Imperije Zla?). Pobjednik u ratu, a izgubio izbore.

A onda shvatiš: navlas jednak bi TV kalendar napravili Hitlerovi propagandisti da je ovaj kojim slučajem pobijedio u Bici za Britaniju. Ili preživjeli četnici, kivni što ih je nevirni Winston izdao i priklonio se Titu. Koliko je samo revizionizma, laži i zlobe u rečenici: "Churchill je otišao, ostavivši prezaduženu i razrušenu Britaniju, koja je u rat ušla kao svjetska sila, a izašla praktički kao američka kolonija." Je li Churchill bombardirao Britaniju, seronje, da nije možda digao kredite da si kupi viskija i cigara? Urednici TV kalendara su na mentalnoj razini hrvatske Wikipedije koja na temu Winstona Churchilla nudi samo tri literaturne reference:

1. M.F.Thurgood: "That Bastard Churchill"
2. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/1413598/Germans-call-Churchill-a-war-criminal.html
3. Gideon Polya: "Churchill’s Crimes From Indian Holocaust To Palestinian Genocide"

I na kraju, posljednja dezinformacija: "Nakratko se vratio na vlast 1950, gdje je mogao samo posvjedočiti kraj Britanskog Imperija." Za informaciju, Winston Churchill ponovo je (po treći put) postao premijerom 1951. i na dužnosti ostao sve do srčanog udara 1955, nakon čega je zbog zdravstvenih razloga odstupio s dužnosti. Dakle, ne samo da ste jadni i pokvareni fašistoidi, nego još i lažete. Ua!

I za kraj: take it away, Winston:


Oznake: TV kalendar, Winston Churchill, laži, dezinformacije


- 07:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

< prosinac, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2021 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (2)
Srpanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (5)
Listopad 2014 (3)
Lipanj 2014 (1)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (3)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (3)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (2)
Lipanj 2011 (1)
Travanj 2011 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (4)
Listopad 2009 (10)

Komentari On/Off

Ako vam na vašem blogu smeta ono "Igrajte najbolje online igre i igrice", kao što je smetalo meni na mom, pronađite u HTML kodu predloška poruku: "Molimo da ne micete ovu varijablu jer ce se koristi za eventualne obavijesti. Hvala!" i odmah u slijedećem retku riječ Banner, omeđenu sa dva dolarska znaka, pa izbrišite riječ i dolare. Oni će meni reklame...

O meni i vama oko mene.


mosorov blog-brojač

blog counter
seedbox vpn norway

1. Ja mrzim puno pisati, a posebno mrzim voditi dnevnik. Ali zato volim puno blebetati i vrzmati se s ljudima.
2. S druge strane, blog je neka perverzna vrsta egzibicionističkog dnevnika, u kome svoju intimu ne skrivaš, nego se njome hvališ pred nepoznatim ljudima.
3. Od prije nekog vremena imam potrebu reći neke stvari, motam se po nekim forumima, i treba mi baza na koju bih pohranio neke tekstove, slike, muziku koji mi nešto znače.
4. Što bi rekli matematičari, pokušavam odrediti svoje područje definicije (a potom možda i područje vrijednosti). Pa, hajdemo.