Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

TV kalendar

Ne običavam gledati TV kalendar, pa ga nisam gledao ni u nedjelju, 30.11.2014. Zadesio sam se međutim nedaleko od upaljenog televizora i s rastućom nevjericom slušao prilog o Winstonu Churchillu, koji se rodio na taj dan prije 140 godina. Prilažem klip i citiram:

"Obećajem vam samo krv, znoj i suze", ne baš optimistički se obratio britanskom narodu Winston Churchill kada je od Nevillea Chamberlaina preuzeo premijersku poziciju uoči 2. svjetskog rata. Povijest je pokazala da nije lagao. Winston Churchill rodio se 30. studenoga 1874. u Blenheim Palaceu u obitelji vojvode od Marlborougha. Nakon redanja neuspjeha u prestižnim školama, Churchill je svoje sposobnosti iskazao tek na vojnoj akademiji. Sudjeluje u nizu gušenja ustanaka protiv Britanskog Imperija u Indiji i Sudanu, a kako mu časnička plaća nije dovoljna za luksuzni život na koji je navikao, prihvatio se novinarskog posla. Kao novinar, izvještava iz Burskog rata, gdje je nakon zarobljavanja spektakularno pobjegao, što mu je donijelu veliku popularnost, te kao liberalni zastupnik ulazi u Parlament. Zahvaljujući poznanstvima i podrijetlu, ubrzo postaje ministar unutarnjih poslova, pa Prvi lord Admiraliteta. U 1. svjetskom ratu organizira iskrcavanje na Galipolju koje završava katastrofalnim porazom, pa je smijenjen i nekoliko mjeseci provodi na Zapadnoj fronti. Ponovno je uključen u vladu kao ministar naoružanja, a poslije rata kao ministar za kolonije gdje se suprotstavlja autonomiji Indije. Nakon poraza na izborima priklanja se konzervativnoj stranci. Zarana uviđa opasnost od Hitlera i zalaže se za preventivni rat protiv Njemačke. Nakon poraza u Francuskoj, Churchill preuzima premijersku poziciju i ogorčeno nastupa protiv sklapanja mira s Trećim Reichom, kojemu su skloni mnogi Britanci. Iako otvoreni antikomunist, postaje saveznikom Sovjetskog Saveza. Iako pobjednik, poslije rata izgubio je izbore. Churchill je otišao, ostavivši prezaduženu i razrušenu Britaniju, koja je u rat ušla kao svjetska sila, a izašla praktički kao američka kolonija. Nakratko se vratio na vlast 1950, gdje je mogao samo posvjedočiti kraj Britanskog Imperija.


OK, ljudi iz TV kalendara, vi možete voljeti i ne voljeti neku povijesnu ličnost, ali činjenica da radite edukativnu emisiju na javnoj televiziji trebala bi implicirati bar minimum novinarskog profesionalizma. Napraviti prilog o Churchillu u stilu "Red carpeta" u najmanju ruku je glupasto i neozbiljno. Iz teksta ne doznajemo da se radi o jednom od najutjecajnijih državnika 20. stoljeća, vještom diplomatu i strategu, velikom oratoru, dobitniku Nobelove nagrade za književnost i po anketi BBC iz 2002. uvjerljivo najvećem Britancu svih vremena. Alternativna optika vaše informativno dokumentarne povijesne emisije prikazuje nam mlitavog i kolebljivog karijerista kojemu je od ambicije jača samo fatalna nesposobnost. Od mizernog uspjeha u školi preko očito nečasnog sudjelovanja u kolonijalističkim pohodima odmazde, sve do dardanelskog fijaska - pratimo uspon mekoputnog rasipnika, spektakularnog bjegunca, aristokratskog podobnika i prilivode. Za tu Crnu Guju nema lijepe riječi ni poslije: svaka je pozitivna činjenica iz njegove biografije u istoj rečenici priloga relativizirana i obezvrijeđena. Priklanja se konzervativcima, ali tek nakon poraza na izborima. Vraća se u politiku i tamo se suprotstavlja autonomiji Indije. Uviđa opasnost od Hitlera i zalaže se (skroz militaristički) za preventivni rat. Protivi se sklapanju mira s (tradicionalno miroljubivim) Trećim Reichom iako su mu skloni mnogi Britanci (miru, ili Trećem Reichu?). Antikomunist, a saveznik SSSR (Imperije Zla?). Pobjednik u ratu, a izgubio izbore.

A onda shvatiš: navlas jednak bi TV kalendar napravili Hitlerovi propagandisti da je ovaj kojim slučajem pobijedio u Bici za Britaniju. Ili preživjeli četnici, kivni što ih je nevirni Winston izdao i priklonio se Titu. Koliko je samo revizionizma, laži i zlobe u rečenici: "Churchill je otišao, ostavivši prezaduženu i razrušenu Britaniju, koja je u rat ušla kao svjetska sila, a izašla praktički kao američka kolonija." Je li Churchill bombardirao Britaniju, seronje, da nije možda digao kredite da si kupi viskija i cigara? Urednici TV kalendara su na mentalnoj razini hrvatske Wikipedije koja na temu Winstona Churchilla nudi samo tri literaturne reference:

1. M.F.Thurgood: "That Bastard Churchill"
2. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/1413598/Germans-call-Churchill-a-war-criminal.html
3. Gideon Polya: "Churchill’s Crimes From Indian Holocaust To Palestinian Genocide"

I na kraju, posljednja dezinformacija: "Nakratko se vratio na vlast 1950, gdje je mogao samo posvjedočiti kraj Britanskog Imperija." Za informaciju, Winston Churchill ponovo je (po treći put) postao premijerom 1951. i na dužnosti ostao sve do srčanog udara 1955, nakon čega je zbog zdravstvenih razloga odstupio s dužnosti. Dakle, ne samo da ste jadni i pokvareni fašistoidi, nego još i lažete. Ua!

I za kraj: take it away, Winston:
Post je objavljen 02.12.2014. u 07:05 sati.