*Bavovna #107

22 rujan 2024

(podsjetnik:
Bavovna je ukrajinska riječ i internetski meme koji je nastao tijekom ruske invazije na Ukrajinu, duhovito se koristi za označavanje eksplozija, kako onih u Ukrajini pod ruskom okupacijom, tako i onih u samoj Rusiji.
Etimološki:
ruZZki mediji pokušavaju koristiti različite eufemizme i na neki način sakriti ili pobjeći od činjenice da je u ruZZiji došlo do eksplozije. Kada se to dogodi, oni to zovu 'chlopok' (naglašen je 2. slog) što znači kao 'puc', 'pljesak', 'pucanje', 'prasak'.) Ono najsmješnije — ista riječ, 'chlopok', ali kada je prvi slog naglašen, znači 'pamuk' na engleskom i 'bavovna' na ukrajinskom
.)
Toma Akvinski je svojom analogijom ("Strijelca a ne strijelu!") ukazivao kako je strijela, neinteligentan objekt, koja ne može postići svoj krajnji cilj, pogoditi metu bez nečega inteligentnog što je vodi. Stoga strijelac (inteligentno biće) mora usmjeriti strijelu kako bi ispunio svoj krajnji cilj, pogodio metu.
Danas se njegov izraz u vojnoj terminologiji koristi za analogiju o projektilima (strijela) dok bi strijelca predstavljalo skladištima/zračnim lukama/ oruđima/platformama) kako u taktici tako i na operativno-strategijskoj razini.

Uglavno, dvije "bavovne" su aktuelne zadnjih nekoliko dana:
a) Skladište 107 GRAU (Tver/Toropetsk) koje je ponovno svečano otvoreno 2019.g. nakon renoviranja (od 3,6 mlrd Rublov) i kojom prigodom je istaknuto kako su ispoštivane sve međunarodne sigurnosne norme te da svako skladište kompleksa može pohraniti 240 tona eksplozivnih tvari i izdržati nuklearni udar!?
Što zna jadni ukrajinski dronić koji stoji koliko i Dudekov raketlin, što su ti standardi, on doleti i booom - ode u zrak najmanje 30 tona projektila uz popratnu 2.7 magnitudu detonacije.
Eksplozija nalik onoj iz lipnja 2011. u Pugachevu, Udmurtia.
b) Eksplozija rakete RS-28 Sarmat (Satan 2; kojim prijete Zapadu) u Arhangelsku je već šesti neuspješni test od veljače ove godine. Krater nastao tom prigodom u kozmodromu Plesetsk je vidljiv iz satelita.

Uglavnom u bavovni a) je izgleda bilo i muljaže u troškovniku (znati će se nakon novih kadrovskih promjena kod Rašista), a u bavovni b) osim blamaže i zaostajanja za Sjevernom Korejom po uspješnosti lansiranja, krije se i zaključak koji se nameće sam po sebi.

Na kraju podsjetnik br.2.
Trodnevnu specijalnu vojnu operaciju koja traje već treću godinu pokrenuo je "master-strategist" Putler.
Ubijeno je ili ranjeno preko 1.900 ukrajinske djece.
Od 19.500 deportirane ukrajinske djece vraćeno je samo 388.
Neselektivno rašističko razaranje Ukrajine metodom spaljene zemlje nije završeno.
Na žalost.

#MfA Ukraine
ukr-gradovi-raz-MFAukr

Oznake: Not the Arrow, but the Archer

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.