Balada o ruskom blogeru

21 veljača 2024

Rezime:
Vojni blogeri s obje strane pokreću kampanje skupnog financiranja kako bi pomogli "svojim" prijateljskim postrojbama, obično dobivajući ekskluzivan pristup izvješćima o borbi iz prve ruke.
Tako i ruski autori često objavljuju vrlo "zanimljive" stvari ravno iz rovova.

Više ruskih proratnih Telegram kanala (odvjetnik Maxim Pashkov, supruga ruskog proratnog nacionalista Igora Strelkova i nekoliko drugih) izvijestilo je kako je Andrey Morozov, ruski vojnik koji vodi popularni Telegram kanal pod pseudonimom Murz, podlegao ranama.
Samoubojstvo.
Morozov se od 2014. godine borio u sklopu terorističke organizacije "Milicija Narodne Republike Lugansk" koju podržava Rusija.
Kažu kako je servisirao dronove i komunikacijske sustave.

Morozov je u srijedu ujutro na svom kanalu objavio niz postova u kojima je rekao da će se ustrijeliti i zamolio čitatelje da "ne budu tužni" zbog njegove smrti.
Tražio je da bude pokopan u samoproglašenoj "Narodnoj Republici Lugansk".


Morozov je napisao da su ga 20. veljače njegovi nadređeni prisilili da izbriše objavu sa svog kanala.
To se vjerojatno odnosi na objavu u kojoj je Morozov rekao da je ruska vojska izgubila 16.000 vojnika i 300 oklopnih vozila tijekom bitke za kontrolu nad selom Avdiivka.
Ta je objava izazvala žestoke kritike ruskih propagatora, koji su blogera optužili da "kleveće rusko ministarstvo obrane".
Prema posljednjim porukama Morozova, naredba njegovih nadređenih izdana je pod pritiskom “političkih prostitutki koje je predvodio [propagandist] Vladimir Solovjev.”

Morozov je također objavio svoju "oporuku", zajedno s izjavom upućenom ruskom glavnom vojnom tužitelju o velikom nedostatku oružja, ljudstva i medicinske skrbi na fronti.
Pisao je i o problemima verifikacije svoje dijagnoze "granatnog šoka".
Sad mu je ionako svejedno.
Vjačnaja pamjat.
Ili kako reče Bruce Willis:"Zed is dead!".
via #9GaG

Oznake: Murz is dead

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.