22.VI

22 lipanj 2023

Erdeljića, bana hrvatskoga, kojino je roda junačkoga
Razbi pašu, isiče mu vojsku, opošteni svu zemlju hrvatsku.“

Naslovni stihovi Andrije Kačića Miošića posvećeni su jednoj od najvažnijih bitaka u hrvatskoj i regionalnoj povijesti, Sisačkoj bitci koja se odvila na dan sv. Akacija, 22. lipnja 1593., a u kojoj je velika osmanska vojska pretrpjela katastrofalan poraz – jedan od najtežih osmanskih poraza na europskom tlu uopće.
U zapravo vrlo kratkoj bitci osmanski vojnici bili su prisiljeni pokušati preplivati rijeku Kupu, što većini nije uspjelo. Osmanski poraz bio je strašan, poginulo ih je i do 8 000, dok su kršćanski gubitci bili zanemarivi, tek 40 – 50 poginulih.
Kuriozitet bitke koja se odigrala u godini koju su osmanski kroničari opisali kao „godinu poraza“ jest i činjenica da su na osmanskoj strani poginula i dvojica sandžak-begova povezana s vladajućom osmanskom obitelji.
Pobjeda je izazvala euforiju na kršćanskoj strani, čestitali su papa Klement VIII., španjolski kralj Filip II., car i kralj Rudolf II. Papa je osobnim pismom pohvalio Andreasa Auersperga, a kralj Filip II. imenovao hrvatskog bana Tomu Erdödyja vitezom Reda sv. Spasitelja. Zagrebački je kaptol u selu Greda kod Siska podigao kapelicu posvećenu sv. Akaciju, u zagrebačkoj se katedrali 22. lipnja svake godine održavala misa zahvalnica, dok su diljem Europe objavljeni mnogobrojni izvještaji i grafike o Sisačkoj bitci. Od Hasan-pašinog plašta izrađena je misnica koja je darovana stolnoj crkvi u Ljubljani. Sisačka bitka bila je uvod u Dugi rat između Habsburške Monarhije i Osmanskoga Carstva koji će završiti 1606. uspostavljajući nove, uravnotežene odnose snaga između dvije velesile toga doba.
#HDA

Oznake: kalendarij

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.