MojPasSigmund...filozofsko psihološki pristup problemu pasa i njihovih vlasnika
Potaknut nagonom da pokušam iznjeti svoja razmišljanja i osjećaje koji mi se javljaju u svakodnevnom životu i druženju sa dlakavim stvorenjem vlažnih očiju koje smatram svojim psom i tamagočijem, otvorih ovaj blog...nadam se da ću ovdje susresti ljude koji isto kao i ja uživaju u svojim psećim ljubimcima odnosno nadam se da ću se susresti s njihovim raznolikošarenim razmišljanjima i poimanjima imanja psa za druga...

Javljajte se na...
mojpassigmund@gmail.com





Autor tekstova polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne i vizualne materijale). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika autorskih prava ili bez navođenja izvora i priznavanja autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i bezobraznom krađom.
Prebrojavanje
Ma...ti brojači niš ne valjaju...
Sad me stvarno više neće nitko nagovoriti da vas brojim...

Photobucket

20.09.2007., četvrtak

Ajmo ludi pas...dosta smo se igrali...radit malo

Pas se neko vrijeme slobodno igra sa psima...psiću se obraćate samo ako ga stvarno trebate.
Ne treba se stalno obraćati psu ili ga stalno dozivati...pas će tako izgubiti volju da vam se odazove ili odradi naredbu kada to stvarno bude potrebno.

A sad trebate psića jer želite da se prestane igrat i da nastavite šetnju i rad. Pokušate dozvati psića...uh malo je to teško ako se ne odaziva na ime...kako ga natjerati da se odazove na ime? Pošto ne možete drugačije, nježno prilazite psećoj ekipi i nježno i uz riječi pohvale privlačite pažnju vašeg psića. Kada pridobijete njegovu pažnju izdvajate ga iz pseće ekipe (možete ga lagano primiti za ogrlicu ako je potrebno) i svakako ga nagrađujete slasnim zalogajčićem. Pokušavate zadržati štenetovu pažnju i tako ga polako odvajate od situacije gdje se psi igraju. Nipošto ne želite silom odvesti psića od njegovih frendova, ili ga vezati na povodnik...jednostavno mu morate postati zanimljiviji od okoline. To će biti puno lakše ako psića niste učestalo gnjavili dozivanjem i naređivanjem dok se lijepo igrao s frendovima yes.
Sada ste u mirnijem okruženju i počet ćete učiti psića da se odaziva na ime. Kako? Tako da puštate psića da polako šeta uz vas u krugu od po prilici dva metra i pozivate ga imenom...kada vas psić pogleda nagradite ga slasnim zalogajčićem. Ponavljate radnju dok psić ne zareda nekoliko uspješnih odaziva na ime. Nakon što ste ishvalili psića prekidate vježbu i puštate ga neko vrijeme da bezbrižno švrlja i njuška oko vas...i onda ga opet pozivate imenom, psić se okreće i vi ga nagrađujete. Ponavljate taj postupak, ali nećete pretjerivati sa dozivanjem imenom, moglo bi psiću dojaditi...svaki trening treba pravilno dozirati.wink
Nakon toga možete uvježbavati odležavanje...pozivate psića imenom, pas vam prilazi i postavljate ga u već naučenu naredbu lezi, pokazujete psiću dlan ruke i izgovarate naredbu čekaj, odlazite nekoliko koraka od psića i puštate ga da leži...ukoliko se pas podigne uz korektivnu naredbu ne vraćate ga u ležeći položaj i ponovno se odmičete na udaljenost od par koraka. Puštate tako psića nekoliko minuta...kada primijetite da psić shvaća što se od njega traži, krećete lagano hodati lijevo desno ispred njega i onda mu prilazite i stanete kraj njega tako da vam je psić uz nogu kraj koje inače hoda uz vas. Stojite tako trenutak i tada nagradicom pohvalite psića. Psić se iz odležavanja smije ustati tek nakon što ga otpustite naredbom možeš. Ako se psić podigne odmah nakon što dobije nagradicu, iskorigirat ćete ga izgovaranjem naredbe ne i vraćanjem u ležeći položaj. Po tom ga puštate sa možeš i kad psić krene pohvalit ćete ga maženjem i izgovaranjem već toliko poznatih riječi...dobar pas dobar pas kisskisskiss.
Nakon odležavanja nastavite šetnju i malo se poigrajte sa psom...igrom sa psom postižete to da će pas sve više i više na vas obraćati pažnju.
Nakon igre odradit ćete još jednu ležajuću vježbu...postavljate psića u lezi čekaj i odhodate do neke vizualne barijere (ma skrivate se iza nekog drveta koje ste pronašli u blizini)...pričekajte nekoliko sekundi tako skriveni iza drveta i vratite se do psića tako da vam on leži kraj noge uz koju inače hoda. Stojite tako trenutak i tada nagradicom pohvalite psića. Psić se podiže iz ležećeg položaja tek na vašu naredbu možeš.
Obavezno vježbanje završavate tako da štene uspješno obavi zadatak koji ste mu zadali.
A sada štene vama zadaje zadatak...hvata zubima povodnik i povlači vas prema automobilu s kojim ste došli na ovu prekrasnu livadu...ludo štene lud. Trčite tako za vašim psićem i on vas vodi do automobila...otvarate mu vrata i psić odmah uskače na svoje mjesto. Ma poludio pas totalno...dolazite kući, a psić juri oblizivati posudicu od hrane. A gladni mali pas njaminjaminjami...pa da, fino ste se igrali, družili sa psećom ekipom, jurili, trenirali...pa ti jedan glupi gazda, normalno da sam gladan lud. Dajete psiću papicu i uživate ga gledati kako slatko klopa fino.
Vidimo se u narednoj šetnji...mah

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (23)
Lipanj 2008 (20)
Svibanj 2008 (21)
Travanj 2008 (22)
Ožujak 2008 (21)
Veljača 2008 (21)
Siječanj 2008 (25)
Prosinac 2007 (17)
Studeni 2007 (19)
Listopad 2007 (23)
Rujan 2007 (27)
Kolovoz 2007 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Reklame...moraš malo!
Moje ludo pseto voli papati...
Photobucket





Fora DVDići