MojPasSigmund...filozofsko psihološki pristup problemu pasa i njihovih vlasnika
Potaknut nagonom da pokušam iznjeti svoja razmišljanja i osjećaje koji mi se javljaju u svakodnevnom životu i druženju sa dlakavim stvorenjem vlažnih očiju koje smatram svojim psom i tamagočijem, otvorih ovaj blog...nadam se da ću ovdje susresti ljude koji isto kao i ja uživaju u svojim psećim ljubimcima odnosno nadam se da ću se susresti s njihovim raznolikošarenim razmišljanjima i poimanjima imanja psa za druga...

Javljajte se na...
mojpassigmund@gmail.com





Autor tekstova polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne i vizualne materijale). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika autorskih prava ili bez navođenja izvora i priznavanja autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i bezobraznom krađom.
Prebrojavanje
Ma...ti brojači niš ne valjaju...
Sad me stvarno više neće nitko nagovoriti da vas brojim...

Photobucket

31.08.2007., petak

Znam ti ja i lezi i dođi...

Mali dlakavac polako sve više shvaća i prihvaća odgoj odnosno pravila lijepog ponašanja. Kod kuće je miran, dobar i mazan...a u šetnji i igri sa psima druželjubiv, veseo, zaigran, nježan, ali i hrabar i bez respekta. Polako sve sjeda na svoje mjesto...vi ste puni znanja, htijenja, ustrajnosti i dosljednosti, a štene vas sve bolje razumije, sve vas više prihvaća kao vođu čopora i sve u svemu zadovoljni ste i vi i štene. Pravo je vrijeme za dopunjavanje arsenala naredbi odnosno vježbi koje vaš psić treba precizno i bez pogovora obavljati.
Sjedi smo savladali, sjedi-čekaj ide sve bolje, a možeš je naredba koju mali dlakavac uvijek sretno obavlja i to bez iti najmanjeg pogovora. Odlučili ste pridodati naredbu lezi, koja i nije da vam nešto grozomorno treba, ali svi psi znaju tu naredbu pa nema smisla da vaš zaostaje...i naredbu dođi koja je suuuuper naredba jer tako možete dozvati psića onda kada želite da bude uz vas.
Odabirete neku mirnu livadu bez pasa kako bi osigurali sve uvjete za štenetovu čvrstu koncentraciju.
Krećete s naredbom lezi...u vrške prstiju uzimate slasnu nagradicu i već naučenim potezom pomicanja nagradice iznad štenetove glave prema repu i uz izgovaranje naredbe sjedi stavljate psa u sjedeći položaj...u tom trenutku nećete dati štenetu nagradicu...iskoristiti ćete štenetovu fiksiranost pogledom na nagradicu i postaviti psića u ležeći položaj tako da držeći i dalje nagradicu u vršcima prstiju spuštate ruku ispod štenetovih prednjih šapa. Kada štene posegne za nagradicom u vašoj ruci odnosno u vršcima vaših prstiju, koja se nalazi pred njegovim prednjim šapama, štene će se bez vlastitog znanja i volje spustiti u ležeći položaj. Kada štene dođe u ležeći položaj dajete mu nagradicu iz vršaka vaših prstiju i izgovarate naredbu lezi. Eeeeeee fora je to štenetu dva puta tako, ali nakon toga štene se umjesto u ležeći položaj prebacuje na leđa i čeka da ga mazite, ili klaunovskim izvijanjem vrata i kralježnice pokušava dohvatiti nagradicu koja se nalazi u vašim prstima ispred štenetovih prednjih šapa. Koliko got vam to slatko bilo u tim trenutcima nikako štenetu nećete dati nagradicu, već prekidate vježbu i krećete od početka. Štene mora biti svjesno da će nagradicu dobiti samo ako uspješno obavi vježbu odnosno ispoštuje naredbu.
Naredba lezi korisna je u slučajevima kada kraj sebe dok s nekim razgovarate ili pijete kavu želite imati potpuno mirnog psa. Druga svrha naredbe lezi jest da je to najniže što psa možete postaviti pa mu u određenim trenutcima na taj način možete pokazati da ste vi gazda i da nekim njegovim postupkom niste zadovoljni

Naredba dođi jest iznimno složena i teška. Iz tog razloga odlučili ste ju štenetu objašnjavati u nekoliko etapa. Za početak pred sebe posjedate štene već naučenom metodom...nakon što štene sjedne nećete mu dati nagradicu. Dok štene čitavo vrijeme pogledom fiksira nagradicu vi se povlačite korak u nazad i prilikom tog povlačenja u nazad izgovarate naredbu dođi. U trenutku kada štene krene za vama i ponovno sjedne pred vas s pogledom prikovanim za nagradicu dajete mu nagradicu i pohvalite ga. Kada štene prihvati ovu vježbu i kada će ju obavljati bez greške krenut ćete dalje razvijati naredbu dođi.
Naredbu dođi nipošto nemojte prostituirati izgovarajući ju bez reda i programa. Dođi nemojte nikako koristiti dok dozivate psića da hoda uz vas. Nemojte ju koristiti kada niste sigurni da će ju psić obaviti bez greške. Dakle naredba dođi mora biti 100% izvršiva bez ikakvog pogovora.

Svaki trening obavezno završavate sa obavljanjem vježbe koju je štene savladalo...štene mora iz učenja otići zadovoljno sobom.
Ne zaboravljate se nakon treninga poigrati sa malim dlakavcem, ili ga pustiti da veselo trčkara sa svojim psećim frendovima.

- 07:22 - Komentari (6) - Isprintaj - #

30.08.2007., četvrtak

Dobri sam pas kad sam sam kod kuće...

Nakon što danima uživate u vragolijama koje vam priredi vaše štene po povratku kući, već stvarno nemate volje niti gurnuti ključ u bravu ulaza u stan. Više vam stvarno nije fora pronalaziti pod prekriven piljevinom koju je štene proizvelo detaljno usitnjavajući štokove, vrata, namještaj...a da ne govorim o ponovno jadnim žalosnim popišanim parketima, prolivenoj vodi iz posudice, izgriženom jastuku, rastrganim igračkama pa i ponekim kenjčićem...jednostavno biste najradije zaspali ispred stana i onda sutradan ujutro s iste pozicije krenuli na posao.
Ipak, prizivate pomoć onog koji to od gore vidi sve i sa zebnjom u srcu i bez snage u izmučenim rukama otvarate vrata stana...polako virite i tako milimetar po milimetar otkrivate hodnik. Sve vam je nekako čudno pa na tren pogledavate je li na vratima ispisano vaše prezime, a ni to nemora biti...možda se netko našalio pa ispreljepljivao natpise s prezimenima na vašemu katu. Onako bunovni od tolikih bliskih susreta sa psećim uraganom koji svakodnevno širi pustoš vašim stanom, ipak ulazite u stan. Prizor kao iz onih filmova u kojima psi samo što ne govore...štene spavucka na svom jastuku koji stoji na mjestu na kojem ste ga vi ujutro ostavili...na vratima, štokovima i namještaju nema novih rezbarija, igračke su nepojedene...u stanju ste šoka. Obilazite već po peti puta po prostoru u kojem je boravilo štene i sve je uredno i kako treba biti. Zapravo u tom trenutku vaš stan vam izgleda kao tužno ratom razoreni grad u kojem je konačno zavladao mir. Padate na koljena i sa suzama radosnicama na licu veselo grlite i ljubite vaše štene, koje vam zbunjeno, ali sretno uzvraća poljupce. Kada ste nemilice nahvalili psa, brzo lajnu u ruke i izvodite psa na piš i kak te kratku šetnjicu da malo protegne šape.
Štene veselo i ponosno maše repom i korača uz vas...baš ste dobar par sretansretansretan.
Nakon što je štene obavilo piš i kak vraćate se u stan i odmah po ulasku pozivate štene na igru u kojoj ćete mu dati onu žvakalicu kožnu koju ste kupili u petšopu...jednostavno ste sretni i zadovoljni, a i štene je. Dobro je da ste se ovako veselo ophodili sa štenetom po ulasku u uredni stan koje vam je štene čuvalo...štene će tako uvidjeti razliku između vaše tuge kad je stan rastavljen u paramparčad i sreće kada je štene stan održalo urednim. Osim toga, štene će uvidjeti da sada više po povratku iz kratkog piša i kaka i male šetnje više nemorate pospremati stan nego da ćete to vrijeme potrošiti na igru s njime. Nadate se da je štenetu to sada konačno jasno. Niste mu u vjetar svih ovih dana objašnjavali kako se treba ponašati kad vas nema kod kuće.
Ma dobar je vaš mali pas...morate vjerovati u njega, truditi se i biti dosljedni...sve to na kraju dođe na svoje.

- 07:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.08.2007., srijeda

Prvi puta sam kod kuće...

Došao je i taj dan kada jednostavno nemate drugog izbora nego da ostavite vašeg jadnog malog psića samog doma. Neće vas biti kod kuće uuuužžžaaasno duga četiri sata i u glavi vam je kaos i panika. Kako ću ga ostaviti, što da napravim, da mu ostavim hrane, vode, dati mu igračke ili ne, šta šta šta???puknucu Sat vremena prije nego trebate krenuti glava vam puca od misli i konstruiranja plana za štenetov ostanak kod kuće.
Dakle odlučili ste...ostaviti štenetu dovoljno dostupne vode...smjestit ćete štene u dovoljno veliku prostoriju koju je moguće prozračivati tako da štene ima dovoljno svježeg zraka, a da nije u mogućnosti napustiti prostoriju...hranu svakako nećete ostavljati, a i pobrinut ćete se da štene nemože pristupiti bilo kakvoj hrani ili bilo čem drugome što bi mu moglo izgledati jestivo (ako štene ostavite u prostoriji u kojoj se nalazi vreća sa psećom hranom postoji mogućnost da štene krene jesti hranu i da se prejede toliko da to bude pogubno za njegovo zdravlje)...ostavit ćete dovoljnu količinu štenetu zanimljivih igračaka kako bi njegova pažnja bila odmaknuta od namještaja ili drugih stvari u stanu koje nemožete skloniti, a štene bi ih moglo gricnuti. Prije samog polaska, a nakon što ste pripremili prostor u kojem će boraviti vaše štene dok niste prisutni, izvodite štene na piš i kak. Štene obavlja svoje fiziološke potrebe i spremno je oprostiti se s vama na četiri duuuugggaaa i uuuusssaaamljena sata cry. Uvodite štene u "njegovu" prostoriju, pokazujete mu sve igračke i objašnjavate mu da bi bilo poželjno da se igra s njima, a ne s ormarom za cipele. Vode ima u dovoljnim količinama na već štenetu poznatom mjestu pa će mali pas moći isprati njušku ako slučajno pojede onaj suhi i ne baš tako fini ormar za cipele. Ne želite se pretjerano opraštati od šteneta, sve ste mu pripremili i jednostavno odlazite. Nema nekih velikih grljenja, maženja i slično. Vjerujete da će štene manje željeti poći s vama ako samo jednostavno odete nego u slučaju ako biste se dugo i plačljivo s njime opraštali. Klak klak zaključavate vrata i jurite za u milimetar isplaniranim obavezama, samo kako bi vaše štene što kraće bilo samo.
Tih nekoliko sati prošlo je kao za tren...
Sa knedlom u grlu otključavate vrata od stana, nježno pokušavate ući, ali vrata kao da su o nešto zapela...u glavi vam se javlja slika štenca kako leži pod izgriženim i prevrnutim ormarom za cipele...pokušavate malo pogurnuti vrata i pod tom malo većom silom vrata se počnu otvarati. Kada ste uspjeli malo odškrinuti vrata shvaćate da se teško otvaraju zato što štene leži pred njima i ne mrda...jadni mali pas. Palite svjetlo, a kad tamo, veselje...igračke razbacane na sve strane s time da je pola igračaka u lokvi vode koju je štene prolilo iz posudice...štenetov jastuk samo je na pola ispunjen, ostatak ispune leži svuda po podu u precizno sitnim mrvicama...nekoliko lokvi piša na raznim zanimljivim mjestima (nikako vam nije jasno zašto se štene baš tu željelo popiškiti)...i na kraju, ormar za cipele, do temelja izgrižen u svome podnožju. Ludi ste i u tom trenutku bi najradije štene ispalili na Mars, a ono veselo maše repom i sretno vas gleda...skupljate pribranost i umjesto lansiranja na Mars hvatate štene za šiju i postavljate ga da leži u kutu kod ulaznih vrata (slobodno podviknite dok to radite, bit će vam lakše). I bez obraćanja štenetu, odnosno uz silno ignoriranje, krenite pospremiti nered. Ajme meni koliki je to nered, toliko je velik da ste tek u pola pospremanja shvatili da su i vrata od dnevnog boravka izgrižena i izgrebana blabla. Nekako sve dovodite u red dok vas štene pokorno gleda iz kuta u koji ste ga smjestili. Bez pogleda prema štenetu ulazite u dnevni boravak uvaliti se u svoj omiljeni naslonjač, malo da dođete k sebi.
Ne želite dugo puštati štene u kazni pa nakon desetak minuta pozivate štene da dođe do vas u boravak...ne želite ga još maziti jer još u vama ima ljutnje, ali kad se štene sklupča pod vaše noge i pokorno vam da do znanja da zna da je krivo za sve što je napravilo (valjda zna što je napravilo od svih tih urnebesa) pomazite ga malo, samo kako bi mu dali do znanja da mu je oprošteno, ali da se nesmije više ponoviti.
Ah...nije vam tako dugo ni trebalo da sve sredite...samo dva sata...suuuupppeeerrr!crycrycry

- 07:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

28.08.2007., utorak

Ko tu koga vodi kući...

Krajnje je vrijeme da krenete kući, a vaše se štene tako lijepo igra sa psećom ekipom i toliko je puno energije kao da ste sada izašli u šetnju, a ne kao da ste već tri sata vani nutnut. Pokušavate malog dlakavca dozvati imenom, ali nema šanse...nije ništa čudno, jedan od težih zadataka za štene je poziv iz igre. Ali morate kući, imate još drugih obaveza...nema vam druge nego ući među pse i uhvatiti vašeg veselog štenca za ogrlicu i izdvojiti ga iz igre. Štene se buni i opire, a vi ga izvlačite desetak metara od ostalih pasa...ne želite odmah psića stavljati na povodnik jel bi to mogao shvatiti na način da će biti svezan svaki puta kada ga dozovete iz igre. Pokušavate psića veselim pozivima natjerati da pođe za vama, ali psić vas ne doživljava nego trči nazad u igru sa psima. Ponavljate postupak, ali psić opet juri psećoj ekipi. Nakon nekoliko takvih postupaka izvlačite psića desetak metara od ostalih pasa i hvatate ga za šiju u namjeri da mu pokažete da niste zadovoljni njegovim ponašanjem...nakon što psić shvati da ste ljuti zbog toga što vam bježi među pse umjesto da pođe za vama kući i nakon što ga ponovno veselo dozivate da krene za vama, mali dlakavac nevoljko i usporeno kao magla kreće za vama hodajući s cape na capu nekoliko metara iza vas namcor. Što ste bliže kući to psić više zaostaje sve dok u jednom trenutku ne sjedne i visoko uzdignute glave odbija nastaviti hodati za vama. Dozivate ga, molite ga, kumite ga, ali ništa. Nikako ne želite krenuti hvatati štene jer su vam govorili da nesmijete hvatati štene nego da ono mora hvatati vas. Udaljavate se sve više, a štene i dalje sjedi na istome mjestu kao ukopano. Već ste udaljeni stotinjak metara i sjedate na obližnju klupu odlučni da tu i ostanete sve dok štene ne pođe za vama. Mrak polako pada i svi prolaznici uživaju smijući vam se...trpite svu tu šalu na svoj račun, ali...puca vam film u trenutku kada se štene počne veselo javljati svim prolaznicima, a vas i dalje ne doživljava ni koliko je crnog pod noktom. Želite iskočiti iz kože jer vaše milo štene kao da vam daje do znanja da ako ga vi ne želite onda ima tu na livadi puno dobrih ljudi koji bi ga rado poveli sebi doma madmadmad. Kontra svega što su vam govorili, ustajete s klupe i bijesno krećete prema štenetu. Jednostavno u tom trenutku morate povratiti svoj autoritet i ne poznajete u tom trenutku boljeg načina od hvatanja šteneta za gušu i rušenja na pod. Štene u tom trenutku ipak shvaća da ste vi vođa čopora i vi popuštate stisak, a štene polako pa sve brže i brže kreće za vama. Obavezno u tom trenutku pohvalite štene dajući mu slasni zalogajčić i mazeći ga veselo mu govorite rijeći pohvale. Nakon što štene prihvati poći za vama stavljate mu povodnik i konačno odlazite kući obasjani svjetlima ulične rasvjete koja se već odavno upalila.
Umorni ste i izmučeni, ali se nadate da će vaš sutrašnji povratak iz šetnje trajati nešto kraće nego danas.

- 07:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

27.08.2007., ponedjeljak

Koooonačno se igramo sa psima...

Štene je oduševljeno novom ekipom...juri prema svakom psu bez ikakvog straha i samo ih sve redom liže po njušci...ljubi veselo štene čitav svijet kisskiss. Sretni ste jer je očito da se štene razvija u pristojnog, društvenog i razigranog psa sretansretan. Pravo je zadovoljstvo gledati tako lijepu pseću igru. Gurkaju se njuškicama i šapama pa onda trče jedan za drugim pa se prebace na valjanje po mekoj travici pa se vaše štene malo prepadne jer ga je neki krupniji pas u igri malo povaljao u travu...štene brzo tada trči prema vama sa repom podvijenim među nogama. Zna štene da ste mu vi zaštita nakon što ste ga spasili od onog nasrtljivca iz prošle priče smokin. Nemojte to što se štene prepalo doživljavati tako strašno, sve dok god je to u igri smatrajte situaciju normalnom. To je faza odrastanja koju štene mora proći...kroz takvu igru psi ipak određuju nekakvu hijerarhiju u tom trenutno skupljenom čoporu...kad se štene tako prepadne i dojuri do vas, nećete ga puno tješiti, dovoljno ga je jednom pomaziti i toplim glasom mu dati do znanja da je sve OK i poslati ga nazad u igru. Nikako nemojte dizati štene na ruke, dizanjem šteneta na povišenu poziciju zbunjujete ostale pse i oni će štene, koje je tako brzo naraslo i podiglo se na povišenu poziciju rezerviranu za glavešine u čoporu, smatrati uljezom i postoji mogućnost da će ga htjeti spustiti iz vaših ruku i pokazati mu gdje mu je mjesto. To svakako ne želite jer može biti opasno i za štene i za vas, a i postoji mogućnost da pseća ekipa odbaci takvog uljeza i da ga više neće htjeti pustiti u igru. Najbolji pokazatelj da vaše štene podvija rep i cviljuka iz trenutnog straha, jel se još uči na pseće društvo, je to što će se štene sekundu nakon što ste ga malo ohrabrili sretno vratiti u igru. Da je štene prestrašeno zato što je neki pas prema njemu bio pregub, onda se štene ne bi htjelo vratiti igri sa svojim novim psećim frendovima.
Svakako morate paziti i na ponašanje vašeg psa. Ako primjetite da štene pregrubo gricka nekog psa, ili da hvata psa za ogrlicu, ili da reži, ili da laje, ili da kad uhvati nekog psa za gušu jako trza glavom lijevo desno, da gnjavi ili terorizira nekog psa...odmah uhvatite štene za šiju i prekinite igru. Dajte štenetu do znanja da nećete tolerirati grubu, napadnu i bučnu igru...a nedaj bože agresivnu igru. Upamtite da će jednoga dana vaše štene biti u igri i sa djetetom ili čovjekom i da će se ponašati isto kao i u igri sa psima...morate naučiti štene da se lijepo i prijateljski igra sa psima pa tako i sa ljudima, a posebno sa djecom.
Nakon silne jurnjave, valjanja, grickanja, njuškanja, navlačenja za uši, ili kakav rep, trčanja s kojekakvim psećim igračkama koje su se našle na livadi smatrate da je vrijeme za krenuti kući.
Eeeee...a je li i štene dijeli vaše mišljenje...???bangbangbang

- 07:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.08.2007., nedjelja

Konačno malo igre s drugim psima...konačno psi

Dolazite na livadu na kojoj je desetak pasa i njihovih vlasnika. Dok prilazite s laganim grčem u trbuhu, pokušavate odskenirati ekipu i uvidjeti s kakvim vlasnicima i psima ćete imati posla. Ima tu svega, od malih kričavaca do nekakvih dlakavih mrcina...vlasnici, a tko će ih znati, stoje u krugu i razgovaraju dok psi švrljaju, njuškaju, leže kraj njih. Zaključujete da je situacija više manje mirna, iako ne volite baš vidjeti da se vlasnici u šetnji psa više bave sobom nego psom, prilazite spremni vašeg psića po prvi puta pustiti u igru sa psećim frendovima.
Zaustavljate se na udaljenosti od desetak metara i sada su već svi psi pogledom zaljepljeni na vas...vlasnici se ne obaziru...kažete štenetu da sjedne, nakon toga mu skidate povodnik i naredbom možeš puštate ga u igru. Ovakav postupak imate namjeru stalno prakticirati samo iz razloga što želite imati pod kontrolom ulazak vašeg psa u igru s ostalim psima...nekada možda nećete željeti pustiti psa u igru jer ćete ocijeniti da pseća ekipa nije miroljubiva. Na vašu naredbu možeš psić veselo pojuri prema ekipi i tulum može početi. Svi psi se podižu i kreću prema uljezu koji tako veselo pokušava ući u njihov čopor. Toliko njuškaju vašeg psića da imate osjećaj da će mu pošmrkati svu dlaku s leđa. Većina pasa je u veseloj pozi za igru (uspravno držanje, uzdignuta glava i veseli mašući rep uz povremeno gurkanje šapom ili njuškom...poziv na igru), no jedan ogromni njemački ovčar nije zadovoljan pridošlicom i stalno pokušava vaše štene zgrabiti za šiju, uz to pas je zašiljenog i prijetećeg stava dok to radi (ravan i ukrućen rep, napeti mišići na tijelu i zašiljena njuška...spreman za napad). Vlasnik ne obraća pažnju pa vi nakon trećeg takvog pokušaja prilazite situaciji. Vlasnik vas spazi i reagira na vaš prijeteći stav tako što iz daleka kao nešto izvikuje svom psu...nešto kao, nemoj beba to je mali pas, budi dobar i sl., no pas očito ne reagira jer nije pravilno odgajan (svaki odrasli pas koji napada štene je ili bolestan ili neodgojen i potencijalno agresivan). Kako zaključujete da je vaša zaštita jedini način da spasite svog psa od teroriziranja ulazite između vašeg šteneta i psa nasilnika. OPREZ!!! Svaki puta kad ulazite u ovakvu situaciju morate biti spremni ići do kraja. Prvo upozoravate vlasnika psa da nešto mora napraviti jer da mu je pas agresivan, ako vlasnik to ne želi onda vi morate psu nasilniku pokazati da to malo štene koje napada ima i nekog uz sebe tko ga je voljan obraniti. Prije svega bi se bilo najbolje maknuti iz ovakve situacije, ali svi drugi psi su prihvatili vaše štene i žele se s njim igrati, samo agresivcu to nije po volji pa se nemate namjeru micati. Morate dobro procijeniti kakav je agresivac i kako bi mogao reagirati na vaš zaštitnički pristup. Nekad je dovoljno potegnuti nekoliko puta agresivca za ogrlicu, nekad je dovoljno lupiti ga po njušci, nekada je dovoljno samo glasno podviknuti, a na žalost ćete nekada morati posegnuti za grubljim udarcima nogom ili rukom...ukoliko ste pametni nosit ćete uz sebe papar sprej kojim možete pošpricati nasrtljivca ako je situacija takva da je vaše štene ili vi u opasnosti od kakve ozbiljnije ozljede, dakle sprej ćete koristiti samo u krajnjoj nuždi (NE ŽELITE DOPUSTITI DA VAM PAS BUDE MALTRETIRAN OD NEODGOJENIH I AGRESIVNIH PASA). Nakon što ste glasno podviknuli na nasrtljivca i stali između njega i vašeg šteneta, vlasnik kreće s reakcijom...na sreću vlasnik vidi da mu je pas preagresivan i stavlja ga na povodnik i odlazi...tako bi trebao postupiti svaki pametan vlasnik psa i još bi trebao kazniti (hvatanjem za gušu ili šiju) svoga psa za tako agresivno ponašanje. Ono što je vrlo bitno u ovakvoj situaciji...vi morate biti sigurni da je vaš pas dobro odgojen i da se lijepo druži i sa ljudima i sa psima, bez obzira na spol, rasu ili vjersku pripadnost...jer ako je i vaš pas loše odgojen, nasrtljiv, agresivan i slično, od kuda vam pravo da se ljutite kada je neki drugi pas loš prema vašem psu...osim toga, ako se suprot nađu dva neodgojena nasrtljivca onda je ta situacija izrazito loša i može završiti kobno za nekog od pasa ili vlasnika. To je svakako nešto što ne želite.
Jeeeeee...riješili ste se nasrtljivca i sada je pseća vesela ekipa spremna za igru...

- 07:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.08.2007., subota

Konačno malo igre s drugim psima...

Sve moguće upale koje su napale vaše štene lagano postaju prošlost i krajnje je vrijeme za drugi koktel cjepiva. Polazite k veterinaru s podužom listom pitanja,,,najviše vas zanima da li smijete štene puštati da se igra sa psima nakon što primi drugi koktel cjepiva i koliko dugo nesmijete puštati štene da samo hoda po stepenicama.
Štene kad dođe na svijet praktički nema nikakav imunološki sustav. Polako ga počinje graditi kroz primanje cjepiva (kada se radi o opasnijim bolestima) i kroz primanje svakojakih bakterijica prilikom svakodnevnih aktivnosti.
Štene do cca 6 mjeseci starosti ne bi trebalo hodati po stepenicama, ne bi trebalo skakati i penjati se po velikim uzbrdicama jer takve aktivnosti mogu dovesti do nepravilnog razvoja kralježnice i zglobova (osobito kukova). Ako je još k tome pasmina karakteristična po bolestima kralježnice i zglobova onda na to treba obratiti posebnu pažnju.

Svakako ste spremni preslušati veterinara i stvoriti stav prema navedenim problemima i pitanjima. Nakon što je štene primilo pikicu veterinar vam kazuje da se štene ne bi trebalo družiti s ostalim psima dok ne primi i treći koktel cijepiva...ulazite u raspravu...kako vam svako govori drugačije...jedni kažu može nakon prvog, drugi nakon trećeg, dobar dio njih kaže da se štene nesmije muvati s drugim psima sve dok ne primi i treći koktel cjepiva. Tu veterinar malo spušta kriterije pa kaže...moooožda i može malo sa drugim psima u akciju, ali samo sa poznatim, zdavim i uredno cijepljenim psima. E sad, teško je znati koji je pas cjepljen, a koji ne...uz to puno vlasnika pojima nema da se koktelom cjepiva pas treba docjepljivati kroz propisane vremenske periode za čitavog njegovog psećeg života. Odlučujete da ćete puštati štene među poznate pse kroz par dana dok ovo cjepivo malo "sjedne", jel jednostavno više nemate snage gledati malog psića kako tužno gleda prema psima dok ga vi na povodniku držite dalje od igre. Malo je rizično, ali neka bude tako. Što se tiče hodanja po stepenicama, veterinar fino kaže, a potvrđuje i uzgajivač...treba braniti štenetu hod po stepenicama i uzbrdo i skakanje...mislim, šta da nosim psa na rukama...nije on više lagan. Nakon razmišljanja i slušanja raznih mišljenja vi se priklanate onoj...nosit ću ga dok budem mogao, kad postane preteško, štene će samo morati po stepenicama.
Posloženih misli odlazite u šetnju u kojoj će se vaš psić po prvi puta igrati sa psima...uzbuđeni ste. No do tamo treba savladati oš jednu prepreku...samostalan silazak niz stepenice. Dolazite na početak stepenica i štene staje kao zabetonirano. Krećete niz stepenice, ali povodnik kao da je svezan za vlak, a ne za štene...nema pomaka...bodrite ga, hrabrite ga i dozivate, ali ništa...štene stoji i ne mrda. Taman prije nego će vas zaboliti glava od učenja šteneta da se spusti niz stepenice, štene spazi rampu kojom se koriste osobe sa invaliditetom i sjuri se po rampi kao niz tobogan...svvvvuuuuuššššš...maše repom kao ludo, sretno zbog skuženog genijalnog tobogana. Srećom, štene se onako zaigrano samo uspne uz stepenice ni neznajući što je napravilo...pravi šteneći lunapark...i opet...svvvvuuuuuššššš. Štene sumanuto juri uz stepenice samo zato da bi se još jednom sjurilo niz rampu, ili bolje reći tobogan.
Nakon što ste tako frapirano gledali kako mali kudravac veselo juri kao po lunaparku, jeeeedva uspjevate pokrenuti štene dalje u šetnju...juuuuriiiš k psima mojim frendovima
.

- 07:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.08.2007., petak

Zar opet...

Taman ste se nekoliko dana uhvatili u miru, spokoju i veselju sa štenetom. Upala mjehura i zaljevanje parketa je za vama, štene dobro prihvaća treniranje naučenih naredbi, prepoznaje vas i veseli vam se...ma prava idila.
Dolazite iz večernje šetnje kad štene odjednom počinje tresti glavom kao ludo...pa u grču sjeda na pod i bijesomučno se grebe šapom iza uha. Začuđeni gledate i neznate što je...obilazite oko šteneta kao oko najzaštićenijeg sefa i pokušavate doznati što je...što je mali pas dobri, reci gazdi...štene kao da vam se izmiče i sve jače trese glavom i sve snažnije i dugotrajnije grebe se iza uha. Skidate mu ogrlicu jer nema što drugo biti nego da mu smeta ogrlica...ma ništa od toga, štene i dalje nesretno grebe i trese. Šta je mali pas, reci gazdi...a štene se spušta na pod i sa glavom gurnutom među prednje šape polako počne cviljukati. Polako i oprezno ga pomazite i zadignete mu plišano uho, a kad ono...đeeeenjeeee... kao da su se sve gljive sa parketa preselile u uši maloga dlakavca...a i miris koji se širi iz ušiju nije baš najugodniji. Prva vam je pomisao da su psiću uši zmazane od valjanja po blatnjavoj livadi...uzimate vaticu i namačete ju u mlaku vodu...pokušavate očistiti taj smrdljivi smeđi talog u ušima. Štene se rita kao da mu pokušavate otrgnuti uho...mico mala jadna, neboj se pa ništa ti neću napraviti. Štene i dalje trza glavom i pokušava vam izmaknuti i pobjeći. Žalosni ste jer mislite da štene bježi jel se boji vašeg dodira po njegovim ušima. Čak možda i malo prisilno uspijevate štenetu oprati uši i ukloniti to smeđe smeće. Ispod tog smeđeg sloja otkrivate crvenilo koje vas zabrinjava...šta sad, šta sad...kasno je već i veterinar ne radi. Jest da ima dežurstvo, ali neće li vam se smijati ako ga zbog ovog nazovete. Štene se malo primirilo i vaš je odluka da nekako prospavate noć i odmah ujutro uputite se veterinaru. Moš mislit kako spavate...noć vam je protekla u osluškivanju šteneta. Spava li, boli li ga, dal da ipak idemo na hitnu...šta, šta. Ustajete iz kreveta sa podočnjacima na kojima bi se bez problema klinci mogli ljuljati i jurite prema veterinaru. Brižna teta veterinarka pregledava uši i postavlja dijagnozu...štene ima jaku upalu ušiju, potrebno ih je kapati deset dana antibiotskim kapima i tada bi to moralo proći. Jaaaoooo, pa tek smo ozdravili od upale mjehura i sada opet upala. Jadni ste do kraja...sigurno jadniji nego što je štene. Uzimate kapi i jurite doma. Veterinarka je uši očistila protuupalnom i dezinfekcijskom tekućinom i vi morate početi kapati uši prije spavanja pa tako nastaviti dva puta dnevno.
Dolazi vrijeme za kapanje, a štene niti da bi...ko da zna da ćete mu se igrati sa bolnim ušima...hvatate štene na razne štoseve, ali ono vam izmiće iz ruku...nekako ga upijevate namamiti najdražom mu plišanom patkom i u suradnji sa članom obitelji nekako nakapate te slatke male plišane bolne uši. Štene trese glavom kao ludo, vrti se u krug, gleda vas u čudu, ali kapi za tren počinju djelovati i štene shvati da mu želite dobro. Dolazi do vas i legne pod vaše noge naslanjajući nježno glavicu uz vašu toplu čarapu...sladak doživljaj...po tiho štenetu govorite da ćete par dana kapati njegove uši i da će onda sve opet biti super.
Štene tone u san sklupčano pod vašim nogama.
Jednostavno se nemožete oteti mislima...sa tim štenetom stalno neki problemi...pa onda pomislite, sa smiješkom na licu, ipak je više onih slatkih i ugodnih doživljaja u druženju sa psićem. Bilo kako bilo, osjećate kako svi ti događaji i situacije...bilo dobri, bilo loši...kamen po kamen grade vaš svijet u kojem se živi sa apsolutnim razumijevanjem između psa i njegovog čovjeka.

- 07:22 - Komentari (6) - Isprintaj - #

23.08.2007., četvrtak

Spašavanje hrabrih parketa...

Štenetu je iz dana u dan sve bolje. Piški sve manje, ali na žalost još uvijek piški po stanu. Jooooj sada će biti još teže psiću objasniti da je fora piškit vani na travici. A ništa, u petak dlakavac prima zadnju dozu antibiotika i to s produženim djelovanjem...kužite, tak da ne morate dolaziti po pikice za vikend...i u petak počinje vikend koji ćete posvetiti edukaciji vašeg šteneta da vani piški i bude sretno zbog toga. Spremni ste ne raditi ništa drugo osim gledati štene i svaki puta kada prepoznate da mu je nadošla potreba za pišom ima da skačete u akciju spašavanja parketa...spremni ste i probdjeti dvije noći ako treba, tolika je volja i želja u vama da pomognete i štenetu i sebi u uljepšavanju svakodnevnog života.
Dolazite doma, oboružani ste brojevima telefona i menijima raznih fastfudova s dostavom, obučeni ste u odjeću prikladnu za izlazak na travicu, ali i prikladnu da vam bude ugodno dok u naslonjaču čekate da vam štene osjeti potrebu za istakanjem, znanja i sposobnosti da uspješno obavite zadatak vam ne nedostaje...dakle sve je spremno za akciju spašavanja parketa.
Piš prvi dnevni...štene se počinje meškoljiti i kreće prema mjestu u stanu gdje od piša na parketima već rastu gljive. To je dobar znak da se štenetu piški...potrčite za njim i kada ga dostignete ugledate ga u pozi dok pod njime jezerce se stvara. Pokušavate veselo dozvati štene prema izlaznim vratima kako bi ga na taj način prekinuli u pišu i izveli van, ali nema šanse. Blaženog pogleda štene zalije parkete i kreće prema vama. U tom trenutku ignorirate štene u potpunosti...nastavite ignorirati štene i dok brišete lokvicu koju je napravilo pa čak i kad se vratite u naslonjač. Tek kad štenetu ta situacija odmakne iz glave počnite se opet prema štenetu uobičajeno ponašati.
Piš drugi dnevni...pogledaj pod Piš prvi dnevni.
Piš treći dnevni...pogledaj pod Piš drugi dnevni
Piš četvrti dnevni...pogledaj pod Piš treći dnevni (sad ste već ljuti kao ris).
Piš peti dnevni...štene se opet uzjoguni i krene piškit po gljivama i ostalom mahovinastom raslinju koje raste po parketima, ali vi taman pri padanju prve kapljice piša na parket hvatate štene za ogrlicu i prekidate ga u pišu. Štene vas zbunjeno i prestrašeno gleda dok ga povlačite prema izlazu iz stana i upire se kanđama o pod. Taman pomislite da ste uspjeli i da ćete stići do travice, štene dok vas u strahu gleda počne piškiti na hodniku ispred lifta...e ljudi moji, nema te sile da zaustavite ovaj piš. No dobro, pomak je napravljen i blago pohvalite i pomazite štene zato što ipak nije piškilo u stanu.
Piš šesti kasnovečernji...štene se uzvrtilo i vaša reakcija je pravovremena...hvatate lajnu i izvodite psića pred lift...pred liftom i vi i štene poskakujete s cape na capu i molite boga da izdržite do travice. Lift...nemoj štene u liftu molim te na koljenima...jurite van puštajući štene da juri ispred vas (iako to baš i nije pravilno hodanje na povodniku) i stižete na travicu gdje štene na vašu i svoju neizmjernu sreću pušta tekućinu iz sebe. Kad štene obavi piš vašem veselju nema kraja i uz odobravanje povicima braaaavo štene pametno moje nepopišano štene braaaavo super si pas mrak braaaavo obavezno štenetu dajete do znanja da ste iznimno zadovoljni time što je piškilo na travicu. E sad samo treba ovakvih piševa zaredati barem jedno desetak.
Piš sedmi noćni...Snenih očiju koje se sklapaju u sumaglici spazite kako se štene diže sa svoga jastuka i juri puiškiti po hrabrim parketima...ponovno pravovremena reakcija i u trenu štene je na travici i veselo piški...svakako veselim pohvalama dajete štenetu do znanja kako ste presretni njegovim prepoznavanjem piša na travici kao nečeg genijalnog.
Piš osmi noćni...budite se u naslonjaču jer vam se piški...glavinjate do WCa kad na putu vaša topla čarapa postaje mokra od štenetovog piša...jaooo, kad prije pa niste ni minutu oko sklopili. Palite svijetlo i štene se budi, pozivate ga do piša i pokušavate štenetu objasniti što je napravilo i svakako mu pokušavate objasniti da to što je napravilo nije uredu. Kažu da ako štene ne kaznite ili ne nagradite u dvije sekunde nakon što je napravilo radnju za koju ga kažnjavate ili nagrađujete, onda ono pojima nema za šta ga kanjavate ili nagrađujete. Kažu da naknadno objašnjavanje sa štenetom nema smisla jer ono ne kuži ni što je napravilo, a gdje bi tek razumjelo je li to što je napravilo dobro ili loše. Usprkos tome vi ste sigurni da vas vaše štene razumije i totalno se trudite objasniti mu situaciju.
Piš deveti noćni...pogledaj pod Piš osmi noćni.
Piš deseti rano jutarnji...Budi vas štenetovo cviljukanje pod nogama. Brzo otvarate oči, a štene sjedi pred vama i netremice vas gleda uz prigušeno cviljukanje. Brzo grabite povodnik i već poznatom rutinom jurite van na travicu. Vašem i štenetovom veselju nema kraja zato što je piš obavljen na travicu. Dok sretno uzvikujući izgovarate riječi pohvale malom kudravcu svijesni ste da je on napokon shvatio da je piš na travicu superturbomrak fora, a da piš po parketima nije niti malo fora.
Piš jedanaesti jutarnji...vidi pod Piš deseti rano jutarnji.
Krenu se tako redati u niz sve jedan do drugoga sami uspješni piševi na travicu...jeeee parketi su spašeni...jeeeee i vi i štene sad ste sretni i zadovoljni zbog postignutog napretka u suživotu.
Ovu rutinu ponavljat ćete sve dok nećete biti sasvim sigurni da će štene i malo otrpiti silu za pišom, samo zato da ne piški po parketima nego po travi na livadi. Svakako ste sigurni da ipak postoji mogućnost da štene ponekad popusti pred silom za piš i navlaži vaše hrabre parkete...no te će situacije sada biti rijetke, a potpuno će nestati kada štene postane odrasli pas koji nema tako čestu potrebu za pišom i koji je u stanju i malo duže potrpiti tu moćnu piš silu.

- 08:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.08.2007., srijeda

Prvi puta kod veterinara...kuuuuk

Došlo je vrijeme za drugi koktel cjepiva SHLP (koktel protiv štenećaka, hepatitisa, leptospiroze i parvoviroze), a i štene nikako da počne kontrolirati mokrenje (parketi su odavno umrli i promijenili boju od trulkaste do crne) pa vas to sad već po malo i brine..mislim...više ste zabrinuti za štene nego za parkete. Svakako imate još milijun pitanja koja su vam se u ovih nekoliko tjedana nakupila...treba li štenetu podrezati kanđe, do kada treba i treba li namakati dehidrat, smije li se štene barem malo igrati sa drugim psima nakon što primi ovaj drugi koktel cjepiva...ma svašta bi pitali jel toliko promatrate štene i njegov napredak kroz život da vam se pitanja roje u ogromnim nakupinama.
Veterinara ste naravno već odabrali...nije vam bilo lako u svoj toj šumi veterinarskih ordinacija koja vam je sve više postajala šumastija kada su vam vlasnici pasa koje susrećete krenuli puniti glavu svojim iskustvima i pričama. Probrali ste nekako prema vlastitim utvrđenim kriterijima...neka bude negdje u blizini, neka osoblje bude stručno i brižno, neka osoblje uvijek ima vremena posvetiti se vašem psiću i to s posebnom pažnjom, neka ordinacija ima organizirana dežurstva kako bi u bilo koje doba dana i noći vašem psiću mogla osigurati potrebnu njegu i brigu...to su osnovni kriteriji za odabir kojima ste pridodali preporuku prijatelja koji imaju dobra iskustva s odabranim veterinarom. No sve ovo neće vrijediti ništa ukoliko se sami ne uvjerite u to kakva je stvarno veterinarska ordinacija prema kojoj ste krenuli.
Ulazite u ordinaciju, a vaše ludo štene veselo počne grebati pločice pod sobom u pokušaju da se sjuri u vitrinu sa psećom hranom. Zatim štene spazi jednog pesonju koji strplljivo čeka svoj red za pregled...tužno kaže vau vau boli me tibica, a vaše štene grablja pod sobom i euforično pokušava dograbljati do bubanog psa. Pravi tulum za malog dlakavca, prostor pun životinjskih mirisa i raznih šarenih vitrina...supertruper zanimljivo, toga doma nema ludludlud. Nakon što bubani pas odlazi u ordinaciju vi nekako primirite štenca i čekate red. Ozbiljni čiko u zelenoj kuti vas nakon nekog vremena poziva da uđete...ludo štene opet grabi kao paradni konj, kao da ide neznam u kakvu divnu i superica situaciju.
Objašnjavate da se došli na cijepljenje i veterinar nakon što se upoznao sa štenetom krene pripremati sve potrebno. Dok se štenetu priprema bockanje ono znatiželjno zvijera oko sebe, a vi koristite priliku da pitate jel normalno da vaše štene mokri 20ak puta dnevno i da se u pola slučajeva nemože kontrolirati nego piš obavi po žalosnim parketima. Veterinar podiže obrve i odustaje od cijepljenja dok se ne utvrdi mokri li štene toliko nenormalno puno puta zato što je bolesno. Brzinski nalaz krvi kazuje da štene ima upalu mjehura...šmrrrrcccc bubani psić jadni mali, a još ste ga toliko špotali zato što je piškio po stanupuknucu. Veterinar vas tiješi da to nije strašno i da će mu nakon 5 dana antibiotskih pikica biti bolje...potrebno je još pripaziti da štene nije na propuhu i da pazite u koje doba dana i po kakvim temperaturama zraka šetate psića (štenci loše podnose veće temperaturne razlike, pogotovo kad se one dogode u istome danu). Naravno, od cjepiva ništa dok štene ne ozdravi.
Srce vam se slama dok gledate malo stvorenje kako liže mjesto na kojem ga je piknula iglica za vađenje krvi i ona druga iglica kroz koju mu je ubrizgan antibiotik. Opet vam pada na pamet kako ste bili zli špotajući štene zato što piški po stanu i ljuti ste na sebe kako prije niste shvatili da je štene bolesno. Suznih očiju umatate štene u toplu, ali ne previše toplu, dekicu i dok još mrzite sebe štene vas počne veselo lizati po ruci. Knedla vam je u grlu i suze vam teku niz lice...a mali kudravac vam oprašta...kaže...postupali ste najbolje što ste znali, opraštam vam i volio bih da se nastavimo ovako lijepo družiti kao do sada. Grlite i ljubite štene i na kraju zaspite kraj njega, glavom naslonjenom na štenetov jastuk dok vam je njegova njuška prislonjena na dlan cerekcerekcerek.

- 07:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

21.08.2007., utorak

Pitam daj mi, daj mi, daj...

Tužno bi bilo kada bi u štenetovom životu postojale samo zabrane. Došlo je polako vrijeme da štene nauči malo delikatnije stvari...nekako prva koja se nameće je naučiti štene da na fin i pristojan način od vas zatraži igru, maženje i izlazak u bilo kratku bilo dugu šetnju.
Prije nego krenete usklađivati valne duljine misli sa onima vašeg psića, potrebno je štene naučiti neke od osnovnih naredbi koje ćete kroz suživot sa štenetom, a kasnije psom, svakodnevno koristiti. Radi se o odazivanju šteneta na vlastito ime i o naredbi sjedi...e pa kako dozvati štene imenom i kako mu objasniti da vi od njega želite da guzu prisloni uz parkete ili zelenu travicu. Slučaj je vrlo jednostavan...pomislite vi...a što na to kaže mali dlakavac...nutnutnut
Smiještate se negdje u blizini šteneta i razgovjetno ponavljate njegovo ime sve dok vas ono ne pogleda...kada vas pogleda ponudite mu nagradicu u obliku slasnog zalogajčića (malenu kockicu sira ili salame). Ponovite radnju više puta i svaki puta kada vas štene pogleda nagradite ga. Kada štene shvati da želite da vas pogleda odnosno da se odazove pri izgovaranju njegovog imena možete krenuti u daljnje naukovanje.
Iduća naredba koja će vam apsolutno trebati je naredba sjedi. Eeee kako sad to...pozovite štene imenom (to smo naučili, zar ne???thumbupthumbupthumbup) i kada se štene gegajući guzovima dovuče ispred vas ponudite mu slasnu nagradicu...kada štene shvati da je nagradica u vašim prstima fiksirat će ju pogledom kao da je to jedina stvar koja ga u životu zanima...na vama je da se u tom trenutku uspravite (čitavo vrijeme držeći komadić sira ispred štenetovih očiju) iskoristite štenetovu opčinjenost komadićem sira i pomičući taj komadić sira od štenetove njuške prema guzi natjerate štene da, pokušavajući ne maknuti pogled sa komadića sira, jednostavno padne na guzu i tako proizvede sjedeći položaj. Istoga trena kada štene guzovima poljubi parket vi izgovarate naredbu sjedi i date štenetu da svojim vlažnim jezičkom uzme komadić sira koji ga je hipnotizirao svo vrijeme izvođenja ove vježbe. Jeeeeee...vaše štene je sjelo kada ste mu vi to rekli (iako to štene još nezna rofl)...sada morate svakoga dana ponavljati ovu vježbu sve dok ju ne dovedete do savršenstva.
Nakon što ste nekoliko puta uspješno izveli vježbu naredbe sjedi, psiću je pomalo dosadno i na vaše mahanje komadićem sira počinje reagirati skakutanjem, okretanjem na leđa i lizanjem vaših nogu...očito je da je vrijeme za igru jel štene nije u stanju ostati skoncentrirano duže od desetak minuta pa je kontraproduktivno inzistirati na učenju i školi dulje od desetak minuta. Pravo je vrijeme da date štenetu igračke iz šarene kutije, ali ne da mu ih samo date nego da ih štene pristojno zatraži.
Svakako učenje pojedine vježbe završite tako da se potrudite da štene posljednju vježbu ili naredbu koju zadajete obavi uspješno, ako ništa drugo zadajte mu naredbu ili vježbu koju je štene dobro naučilo i koju će sigurno uspješno napraviti...tako će štene svaki puta zadovoljno otići iz škole i zadovoljno će se njoj vraćati zbog toga što će biti sretno zbog svog napredovanja.
Veselo pozivate štene do šarene kutije s igračkama i ono oko nje veselo skakuće, gurka ju njuškom i čini vam se kao da trenutno nema sretnijeg šteneta na svijetu. E sada štene mora zaraditi igračke i igru...pokretom ruke odglumite da imate komadić sira u prstima i već naučenom metodom (samo bez sira u prstima i bez izgovaranja naredbe sjedi) natjerate štene da sjedne kraj kutije s igračkama, kada sjedne, izvadite neku štenetu zanimljivu i dragu igračku iz kutije i date mu ju kao nagradu zato što je sjelo kraj kutije. Ovo je potrebno ponavljati svaki puta kada se odlučite igrati sa štenetom...budite sigurni, nakon nekoliko dana štene će samo sjesti kraj kutije s igračkama kada se poželi igrati, na vama je da u početku svaki takav potez šteneta nagradite tako da izvadite igračke iz kutije i date mu ih. Kada ste sigurni da je štene shvatilo koji je smisao toga da ono lijepo sjedne kraj kutije s igračkama počnite ponekad i ignorirati traženje igračaka...ma jednostavno da štene ne bi razmazili, ono nesmije svaki puta dobiti što želi pa makar to tražilo na pristojan i vama prihvatljiv način.
Dok štene zadovoljno spava nakon što ste ga izveli na piš i kak i trzanjem šape oponaša iste pokrete kao da se igra s lopticom, vi pomišljate...ah kako li je ovaj moj pas pametan, nije što je moj, al je pametan...sigurni ste da će nakon skorog vremena štene samo početi tražiti i ostale stvari koje želi, a najbitnije da samo počne tražiti da ga izvedete van kada ima potrebu za pišom i kakom. Uh da...i vaši parketi vape za trenutkom kada će štene početi od vas tražiti da ga izvedete van.
wavewavewave

- 07:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.08.2007., ponedjeljak

Kuda sa svim tim igračkama???

Jednostavno ne želite da vam sve te igračke, kojima je vaše štene tako fascinirano, stalno budu razvučene po stanu. Nije baš neka fora svako malo iskrenuti zglob pri nagazu na gumenu kost, ili pri nagazu na odbačenu lopticu imati osjećaj da gubite tlo pod nogama dok se rukama hvatate za zrak, a da ne govorim o noćnim strahovima kada u mraku nagazite na piskutavu gumenu žabu i poskočite do stropa sa bubnjajučim srcem u grlu. Igračke jednostavno moraju imati svoje mjesto, osim što ćete štenetovu najdražu plišanu patku uvijek ostavljati dostupnu štenetu da mu ublaži osjećaj samoće kroz dugu noć.
Pripremili ste šarenu kartonsku kutiju dovoljno veliku da primi sva ta gumeno plišana piskutava čudesa. Štene vas naravno zbunjeno gleda, jer šta vi imate skrivati njegove igračke...obilazi oko kutije, njuška ju, dodiruje šapom i na kraju uz režanje pokušava progristi kutiju. Već popularnom naredbom fuj to i hvatanjem šteneta za njušku pokažite da nemate namjeru trpiti da vaše štene režanjem, griženjem ili na bilo kakav drugi nasrtljivi način nešto od vas traži. U ovom trenutku najbolje je štene početi privikavati na to da nemože uvijek dobiti sve što želi odnosno da vi, kao predvodnik ovog malog čopora, možete sebi uzeti za pravo birati kada se želite igrati, maziti i slično. Nakon što ste odbili štenetove napade na kutiju i nakon što je štene shvatilo da nesmije napadati kutiju te da je igra završila, izvodite psića da obavi piš nakon igre. Po povratku u stan prolazite već dobro uigranu rutinu prolazka kroz vrata...brisanje šapica pa prvo ulazite vi, a štene ulazi posljednje i to na vaš poziv...uvaljujete se u udobni trosjed i hvatate daljinski kako bi 10 minuta predahnuli. Štene naravno opet juri prema kutiji s igračkama, ali kada joj se približi vi izvikujete naredbu fuj to i štene se naučeno prijašnjom situacijom povlači i prestaje napadati kutiju. Gleda vas s laganim bijesom u očima i ni pet ni šest nego se spušta u piš položaj i zalijeva vaše parkete. Nemojte ostati ravnodušni na ovaj piš iz objesti...očito je da je to iz objesti jer je štene obavilo piš prije dvije minute. Opet posežete za već toliko korištenim fuj to i hvatate štene za šiju i pritiskate ga prema podu...kada osjetite da se štene predalo i da razumije da ste jači i da nećete tolerirati takvo ponašanje, odlučili ste dok ne počistite nered štene postaviti na njegovo mjesto i nedati mu da se makne. Probajte i nekoliko puta ljutito zarežati prema štenetu dok vas gleda kako spužvicom skupljate "mirišljavu" tekućinu. Neka zna ko je gazda i neka zna da gazda ne želi da se njegove odluke i naredbe stavljaju pod znak upitnika. Svakako nemojte predugo držati štene u kazni nego mu priđite kad vidite da vas pokorno gleda...pružite mu ruku pomirenja i kada vas lizne, veselim izgovaranjem naredbe možeš pozovite ga da se može maknuti sa svoga mjesta. Štene nakon toga veselo optrči krug po stanu i shrvano umorom bubne na svoj jastuk i zaspe s blaženim izrazom njuške.

Dobro je prošao ovaj dan, a sutra morate naučiti štene kako da od vas zatraži igračku, igru, maženje, a kasnije izlazak u šetnju ili na piš i kak...pred vama je još jedna noć za razmišljanje.headbang

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.08.2007., nedjelja

Zaigrano ludo štene...

Gnjavim patku Rekla vam je neka teta beta da tako malo štene nije još za učenje...ma daaaaj teta beta, štene od drugog mjeseca života pa do tamo negdje osmog mjeseca uči i socijalizira se vrlo intenzivno, a kažu i da ono što štene nauči u tom periodu života ostaje naučeno za čitav život.
No dobro...stalno neki trening, neke naredbe...štene se mora i igrati (kaže štene da se puno mora igrati yesyesyes) pa nakon što ste sada već malo posložili svoj dnevni ritam sa štenetom pod nogama i nakon što ste ipak malo opušteniji, spremni ste se malo više igrati sa štenetom ludim.
Razbacali ste hrpetinu svakojakih igračaka po podu dnevne sobe...ima tu svega...kojekakve gumene žvakalice iz petšopa, onda neka plišana kost sa špagicama, kojekakve šarene loptice (ko da mali dlakavac kuži boje), plastična boca od mineralne vode, stara čarapa u koju ste nagurali tenisku lopticu...ma nema šta nema...i kakav dućan sa bebi igračkama ostao bi posramljen ovim raznolikim arsenalom koji imate pred sobom. Pozivate štene koje se taman nalokalo vode i zbunjeno njuška po kupaonici...ma naravno da nesmijete zvati štene na igru ako spava.
Znate da štenci puno moraju spavati, a to što je vaše štene uvijek spremno za igru (čak i kada ga probudite) to veze nema sa razmišljanjem da štene spava zato što mu je dosadno...budite pametni i pustite štene da dovoljno spava, nemojte ga uznemiravati dok u snu ganja ptice i leptire te pri tome glasno cvili i pokušava zalajati u kombinaciji sa trzanjem slatkih malih šapa.
Štene veselo trči po parketima i približava vam se s onim sretnim izrazom njuške dok mu uši i jezik slatkotraljavo lepršaju i klempaju svud naokolo. Štene se zaustavlja kraj vas uz glasne zvukove šljapkanja po parketima...šljapa tumb hrapa šljap...nogice mu se pri tome isprepliću kao u onoj nezaboravnoj sceni crtića kad mačak Tom, prilikom izlaska na ledenu plohu, pokušava održati šape čvrsto na ledu. Mali dlakavac njuška, obilazi i oblizuje sve igračke u intenzivnom istraživačkom radu...šta je ovo, koja li su ovo čuda i šta da ja s njima radim...pita se štene i pogledava vas. Pogurnete mu koju igračku, neku uzmete u ruku pa mašete njome pod štenetovim nogama, a ono sve gleda, obilazi, njuška...i kad već pomislite da se štene nezna igrati ono oduševljeno prilazi plišanoj patki koja je skoro velika kao i štene. Njuška, slatko gurka njuškicom pa hopšući unazad na ledeno sklizavim parketima pada na guzu. Oprezno se podiže i obilazi nekoliko krugova oko patke prije no što se odluči šapom probati jel igračka živa i misli li možda poletjeti...gurk, njušk, hops hops, šljamp na guzu još nekoliko puta i onda, kada vi to najmanje očekujete, zgrabi štene patku i pritiska ju prsima pod sebe i čvrsto ju drži zubima. Ma vidi ti malog lovca i borca...ah slatko...odlučili ste igru puštati sve dok se štene ne ponaša agresivno prema igrački. Znate da je to bitno, jednoga dana na mjestu igračke može biti pas, čovjek, ili nedaj bože dijete. Nakon nekog vremena balavljenja plišane patke štene hvata patku u zube i izražava agresiju mlatarajući i trzajući glavom dok pri tom patku čvrto drži u zubima. Ma fuj to...poviknete glasno i hvatate zapjenjenog psića za šiju sve dok zagriz ne popusti i oslinjena patka ne padne na pod. U ovome svakako želite biti dosljedni jer želite da se vaš pas lijepo igra i sa igračkama, a kasnije sa drugim psima, ljudima i djecom...ovakav pristup igri s patkom dobar je početak da iz vašeg šteneta izradite pristojnog i zaigranog psa.

Skupljate sve razbacane igračke i razmišljate gdje s njima...???naughty

- 07:29 - Komentari (8) - Isprintaj - #

18.08.2007., subota

Na povodniku hodam...u nizu zadnji sam...šmrccccc

Zadnji u nizu Vaše milo štene sve se više privikava na ogrlicu, sigurni ste da je razlog tome što ne skidate štenetu ogrlicu nego ju stalno ima oko vrata...ah kako li ste samo mudri bili kada ste uz ovu lijepu ogrlicu, koju će štene nositi i kada bude pas, kupili još i jednu sasvim laganu i tanku ogrlicu tako da kada štene spava možete, ipak malo masivnu, lijepu ogrlicu maknuti sa štenetovog vrata i zamijeniti ju ovom laganom. Štene će tako stvarati osjećaj da je ogrlica sastavni dio njega, a opet će u trenucima odmora moći imati laganu ogrlicu koja mu neće smetati pri sanjanju slasne dinosaurove kosti. To vam dođe nešto kao ljudska piđama.rofl
Isto tako i hodanje na povodniku ide sve bolje...počeli ste korigirati štenetovo hodanje na povodniku tako da svaki puta kada štene skrene sa željene putanje, trzajem povodnika vratite štene na željenu putanju. Odlučili ste da ćete biti zadovoljni hodanjem psića na povodniku tek kada će hodati na pola metra od vaše noge i kada će hodati s njuškicom u ravnini linije vaših nožnih prstiju...dakle niti daleko, niti blizu, niti iza, a nikako ne ispred vas...ukoliko psić ponekad zastane i ne želi se pokrenuti, ohrabrit ćete ga mahanjem njegovom najdražom igračkom ili tako da ćete mu ponuditi neki slasni zalogajčić...štene mora hodanje povezivati s osjećajem ugode, a nikako ne s nečim lošim...pa naravno rolleyes. Kao i svaka škola tako i škola hodanja na povodniku ne traje jedan dan...pazite da stalno korigirate psića u njegovom kretanju na povodniku ma koliko god to ponekad bilo šaljivo za prolaznike na ulici. Je istina...zna nekad biti šaljivo kad hodate tako da stalno razgovarate sa psićem, ali kada jednoga dana vaš pas bude mirno i odmjereno hodao kraj vas svi će ti podsmjesi prolaznika nestati i štoviše bit će zamijenjeni odobravajućim i pohvalnim pogledima.

Dohodali ste do ulaznih vrata i već od prije pripremljenom spužvicom perete male slatke buci buci šapice. Ovo smatrate vrlo bitnim jer će tako štene shvatiti da od njega tražite red i čistoću u stanu. Nakon što je štene prošlo detaljnu njegu i masažu šapica (nije da i vama ne bi pasala masaža stopala smokin) započinjete lekciju prolaženja kroz vrata.
Znate da štene mora preuzeti i shvatiti ulogu zadnjeg u čoporu. Jedan od načina da štene to shvati i prihvati je i prolaženje kroz vrata (uz to što će vam ova vježba odnosno naredba biti korisna i u svakodnevnom kretanju sa psom). Dakle ostavljate štene pred vratima na isti način kao što ste ga ostavili da čeka vaš poziv na hranjenje...vraćate psića pred vrata sve dok vas zbunjeno ne pogleda i zastane. U tom trenutku vi prolazite kroz vrata i kad uđete u stan okrenete se prema štenetu i veselo izgovarate već upotrebljavanu naredbu "možeš"...štene veselo potrči prema vama i zaustavlja vam se kraj nogu. Obavezno u tom trenutku pohvalite vašeg kudravca, bilo slasnim zalogajčićem bilo maženjem, a sve to bit će još efektnije ukoliko ćete u maniri najveselijeg klauna izgovarati i riječi "bravo pas, bravo pas". Ne očajavate kad štene projuri kraj vas i odjuri prema posudici s vodom...za početak ne želite forsirati psića...polako i odmjereno...kada štene shvati bit vaših namjera lako ćete dodavati nove naredbe...i ne samo to, nego ćete i spajati po nekoliko naredbi u niz naredbi koje će vaš psić veselo i bez greške obavljati.

- 07:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.08.2007., petak

Prvi neeeee ajmeeee jaoooo...i šetnja je zakon

Gledate zadovoljno vašu malu zvijer kako slasno mljacka i uživate u prizoru kad iznenada štene prestaje jesti nakon što je pojelo četvrtinu potrebne mu i namijenjene količine. Šta mu je, šta mu je...nije valjda bolesno...zovete ga mazno...ajde mišu mali, ajde papaj da narasteš veliki i jaki...štene samo prebacuje glavu s desna na lijevo i netremice vas gleda. Ajjmmeeee neeeee kuuukkkuuuu....šta sad...brzo nazivate uzgajivača od kojeg ste sinoć preuzeli štene koje danas ne želi jesti, iako ste sigurni da je gladno. Pomišljate, ma sigurno se neće javiti, nema šanse...to je danas tako, kog briga za vas nakon što vam je štene prodano, ono je sad vaša briga. No unatoč vašim strahovanjima javlja vam se glas uzgajivača s kojim ste jučer proveli nekoliko sati u razgovoru slušajući njegove upute za postupanje sa štenetom. Bok, jel beba dobro...kaže on...a vi ćete na to...neeee beba ne želi jesti, pojela je samo četvrtinu hrane koju bi trebala pojesti...ma nije to ništa strašno i nije razlog za veliku zabrinutost...kaže uzgajivač...vi pretpostavljate...nisu li kod vas četiri štenca jela iz iste posudice, možda malecka ostavlja svojoj braći i sestrama njihov dio hrane pa je zato i pojela točno četvrtinu...može biti...kaže uzgajivač...predlažete...da stavim 4 X više hrane nego što štene treba pojesti pa da onda štene pojede četvrtinu od toga što je jednako onome što bi trebala pojesti...ma neee...govori uzgajivač...štene jednostavno mora proći fazu prilagodbe u novome domu tako da je sasvim normalno da ne jede punim intenzitetom, a i lako je moguće da vam je psić inteligentan i brižan pa ostavlja dio hrane imaginarnim štencima koji su još jučer bili kraj njega u leglu. Samo mu nudite potrebnu količinu hrane u pravilnim razmacima tri puta dnevno i budite bez brige da će štene početi uredno jesti...reče uzgajivač uz napomenu...samo vi zovite ako još što zapne i bit će to sve OK, nema problema. Odahnete...sreća da ste odabrali tako dobrog i dragog uzgajivača koji vam bezrezevno želi pomoći da se uhodate u ulozi vlasnika šteneta i psa. Baš super neki ljudi.

Sklanjate nepojedenu hranu jel štene od početka želite učiti da se jede samo u točno određena vremena koja ste vi odredili i brže bolje hvatate povodnik i odvodite štene u njegovu prvu dulju šetnju.

Svakako birate mjesto gdje nema pasa jel vam je veterinar rekao da se štene nesmije družiti sa ostalim psima sve dok ne primi i treći koktel cjepiva. Pronalazite jednu takvu livadicu na kojoj trenutno nema pasa, a i po tome što već do sada niste ugazili u pseću kakicu, koju neodgovorni vlasnici nisu pokupili za svojim ljubimcem, zaključujete da ovdje psi i ne dolaze tako često. Po prvi puta puštate štene s povodnika da se malo poigra i protrči...u vama briga, a pomalo i strah...što ako pobjegne, ako ga neću moći uloviti, kako ga dozvati...bacate u stranu te crne misli i prepuštate se uživanciji gledanja malog dlakavog stvora kako njuška, gleda i osluškuje u svojoj prvoj pravoj šetnji. Šetate tako, više vi za štenetom nego štene za vama, kad spazite da ludo štene ima nešto u gubici...instinktom i pokretom pume skačete pred štene i riječima zabrane fuj to i hvatanjem šteneta za njušku dajete mu do znanja da niste zadovoljni njegovim strvinarenjem. Izvadili ste komad neke stare cipele iz štenetovih usta i bacili ga u obližnji koš za otpad no čim ste vratili pogled na štene ono opet nešto muljavi po gubici. Opet ponavljate radnju sa fuj to i hvatanjem njuške te vađenjem celofana od čokolade iz štenetovih ralja. Nije prošao ni tren, a štene je već u novom pohodu žvakanja nedozvoljenih tvari razbacanih po livadi...odlučni ste ustrajati u namjeri da naredbom zabrane fuj to i hvatanjem šteneta za njušku podučite štene da se nesmiju jesti kojekakvi otpadci koji su prosuti po livadi...znate da je to dugotrajan proces jel okus je uz njuh i sluh jedno značajno osjetilo kod pasa i u štenetovoj je prirodi da stavlja razne zanimljive i nepoznate stvari u usta kako bi ih okusilo i naučilo nešto o njima. Jednostavno vam nema druge nego da budete uporni. Ako treba i 1000 puta u danu ponovite radnju sa fuj to i hvatanjem za njušku i dajte do znanja štenetu da ne želite da stavlja u usta smeće s livade. S vremenom štene će se dovoljno upoznati sa svojom okolinom, a i popustit će pred vašom upornošću i dosljednošću i imat ćete psa koji ne strvinari, a i ako nešto stavi u usta reagirat će odmah čim mu vi podviknete naredbu fuj to.

Nakon što ste napravili 1000 čučnjeva i nakon što ste 1000 puta jezik prelomili izvikujući naredbu fuj to spremni ste za polazak kući. Pomislite, i nije neka ugodna šetnja, nije kao u snovima...ali psić se popiškio i pokakio, isprobali ste kako vam ide skupljanje kakice u plastičnu vrećicu koju ste bacili u obližnji koš za otpadke i stoga nemožete biti nezadovoljni šetnjom jer se iz nje i vi i štene vraćate bogatiji za mali ali slatki napredak u vašem odnosu.

- 07:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.08.2007., četvrtak

Prvo jutro nakon vesele noći...

Odradili ste igru i uživanje na plaži iz snova i dok se sretno protežete shvatite da u sobi niste sami. Uši vam se zašilje kao u vuka pa sve tako redom i ostala osjetila počinju detekciju vaše sumnje. Nakon nekoliko panoramnih preleta pogledom po sobi pogled spuštate ispod kreveta...a kad tamo...mali dlakavi stvor slatko spava. Iako bi se najradije rasplakali od nježnosti brzo ustajete iz kreveta i nošeni mišlju kako štene od prvog dana treba učiti da u suživotu s vama postoje neka ograničenja oko kojih nemate namjeru popuštati...(jedno od njih je ulazak u vašu sobu (nazovimo tu sobu tabu sobom)...tabu soba pomaže da se psu ugradi osjećaj da ste vi gazda i da ako vi odlučite da nema ulaženja u sobu onda će to biti tako i nikako drugačije)...bosih nogu tapkate po parketu i pokušavate dohvatiti štene koje mirno spava pod krevetom. Nakon nekoliko urlika...fuj to, fuj to...štene se budi i uljeće vam u ruke. Uhvatite štene za šiju i polako ga odvlačite van iz sobe uz ponovne povike fuj to. Sada već znate da ćete kao naredbu za zabranu, koju štene treba razumjeti, koristiti riječi fuj to u kombinaciji sa strogim tonom glasa dok ih izgovarate i pokretima ruke koji opisuju vaše nezadovoljstvo postupkom šteneta. Iako ste očekivali da će se štene prepasti vaše galame, njemu to nije ni na kraj pameti...što se događa...štene ponovno pokušava maradonskim driblingom proći kraj vas i uletiti u sobu. Vi naravno spretnošću vrhunskog stopera odbijate sve štenetove pokušaje i pri svakom pokušaju dosljedno, kako i treba biti, hvatate štene za šiju i galamite fuj to fuj to. U trenutku dok štene hvata predah zatvarate vrata od sobe i krećete u nastavak dana koji je započeo u suprotstavljanju štenetove volje vašoj...iako malo žalosni jer u vašim snovima štene se prekrasno igra i sluša svaki vaš mig i zapovjed...ah da, pusti snovi...potrebno se predano i sustavno baviti štenetom kako bi iz njega izrastao pametan i poslušan pas pa da vaši snovi postanu stvarnost.

Nakon što ste saprali noćni piš sa parketa, na trenutak stanete zamišljeni...što sad prvo sa ovim malim dlakavim stvorom dok vam se mota pod nogama??? Dok vi tako razmišljate štene blaženog izraza na licu piški po netom opranim parketima...tada ste sigurni...odmah nakon spavanja štene treba izvesti van na travicu na kojoj od njega očekujete da u budućnosti skoro pa uvijek obavlja piš, a možda i kak (štene obavezno izvodite van na obavljanje piša i kaka...odmah nakon spavanja, odmah nakon igre, odmah nakon hranjenja i odmah nakon pijenja vode). Kako sada nema potrebe izlaziti jel je mala vjerojatnost da će se popišanac još jednom odmah popiškiti na travici...hvatate u ruku šnitu raženog kruha koju ste brzinski premazali mliječnim namazom i šalicu vrućeeee bijele kave i dok to polako žvakuckate bacate se na igru sa štenetom. Sada je pravo vrijeme za to...štene se naspavalo i popiškilo, a prije svog jutarnjeg obroka sigurno je željno igre. Iako vas boli guza i koljena i laktovi od valjanja po podu, sigurni ste da štene nesmijete dizati na trosjed...štene nikada nesmijete postavljati na trosjed, krevet ili bilo kakvu povišenu poziciju u stanu na kojoj vi sjedite, ležite ili se odmarate. Povišene pozicije namijenjene su za predvodnike čopora, a kako vi želite biti uzor i predvodnik svome štenetu, a štene razumije jedino govor čopora, spuštanjem sa trosjeda (vaše povišene pozicije), vi pokazujete štenetu da ste zadovoljni njime i da mu za nagradu dopuštate da se s vama igra (najčešći znakovi u čoporu kojima se više rangirani član čopora služi da pokaže svoje nezadovoljstvo ili zadovoljstvo postupcima nižerangiranog člana čopora...hvatanje za šiju, hvatanje za njušku, hvatanje za gušu, unošenje u lice uz prijeteće režanje kao znakovi kojima se nižerangiranom članu čopora pokazuje nezadovoljstvo njegovim ponašanjem....maženje, dopuštanje da mu bude blizu, češkanje po trbuhu, igra, davanje malih komadića slasnog zalogaja kao znakovi zadovoljstva postupcima nižerangiranog člana čopora). Nakon što prekidate igru jer smatrate da je štene sada gladno, obavezno izvedite štene van da obavi piš nakon igre, jel je skoro pa sigurno da će se u protivnom popiškiti dok će klopati doručak (zato jer će mu hrana malo pritisnuti trbuščić, a i zato što će se zaboraviti jer će biti skoncentrirano na hranjenje). Svakako nećete zaboraviti pohvaliti štene nakon što se popiški vani na travici, ili još k tome i pokaki...štene će nakon nekog vremena shvatiti da je piš i kak na travici nešto dobro kad se vi tako tome veselite, a u tome će mu pomoći i vaše nezadovoljstvo kada štene piš ili kak obavi po parketima.

Odmjerili ste porciju bejbifuda i štene koje je shvatilo da mu stiže doručak skakuće oko vas...pokušat ćete od prvog dana štene učiti da se hrani na "komandu"...dakle postavljate štene na par metara od sebe (ako je potrebno ponovit ćete radnju više puta dok štene u svojoj zbunjenosti ne ostane tamo gdje ste ga postavili) i u tom trenu dok vas štene zbunjeno gleda veselo pozivate štene prema posudici za hranjenje prepunoj slasnog bejbifuda...štene veselo šljapka prema posudici i počinje zadovoljno mljackati...mmmmm koji gušt, vaš mali kudravac slasno papi a vi uživate gledajući ga.

Nastavak slijedi...yesyesyes

- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.08.2007., srijeda

Prva noć...vesela noć

Zaigrano štene Sanjate predivan san kako s vašim malim dlakavim stvorenjem jurite po prekrasnoj plaži koju nježno mazi tirkizno more, valjate se i prevrćete po sitnom ugodno toplom pijesku. Psić veselo poskakuje oko vas i baš onako pravo uživate kad odjednom kroz san počnu se prolamati neki neugodni zvukovi...šljap šljap šljap tap bum splank...nikako vam se zvukovi ne uklapaju u idilične snove te se prenete i shvatite da su zvukovi java. Malo ludo štene se naspavalo i sada juri po hodniku i veselo prebacuje sve igračke koje ste mu ostavili. Dižete se iz kreveta, palite svijetlo i još onako sneni i mutnog pogleda ugacate u nešto mokro što probija kroz vaše plišane papuče u obliku zecova. Jaaaooo, štene je obavilo piš piš lokvu koje se ne bi posramilo niti Jarunsko jezero. A ništa, sredstva za čišćenje u ruke i ignorirajući štene koje bi se sada s vama igralo operete žalosne parkete za koje se sada već istinski brinete. Nakon što isušite piš piš jezero, štene i dalje skakuće oko vas, ali vi ste jaki jel pamtite jedan od savjeta koji ste pročitali prilikom gutanja internet stranica u pripremi za imanje i nabavu šteneta...ne, nemojte se sada igrati sa ludim štenetom, ako ga sada naučite da ćete se usred noći dizati jer ono razbacuje igračke i željno je igre, onda ste potpisali da će vas štene, odnosno kasnije pas, buditi svaki puta kada se njemu nebude spavalo i uporno će od vas očekivati da se probudite i ustanete iz kreveta te udovoljite njegovim potrebama. Sa suzama u očima ignorirate slatko malo razigrano dlakavo stvorenje i odlazite u sobu na spavanje, a štene vlažnom i sada već žalosnom njuškicom poljubi vrata. Liježete žalosno u krevet i naravno niste u stanju zaspati...što zbog tuge što zbog toga što štene i dalje razbacuje igračke...no nakon kraćeg vremena štene je utihnulo i pred vratima od sobe zavladao je mir. Uh kako ste zabrinuti...što li je sad...da nije štene progutalo igračku...da nije možda udarilo glavom u radijator (ma nije, pa ostavili ste mu malo svjetlo u kupaonici upaljeno...znate da štene nikada nesmije ostati u potpunom mraku)...ah, što li mu se dogodilo. Mori vas dvojba, ustati ili odustati...nakon nekoliko sekundi intenzivnog razmišljanja tiho i na prstima prilazite vratima i nježno ih otvarate, a kad ono tamo...štene mirno i blaženo spava na svome jastuku.
Sretno i ponosno jer ste kvalitetno učinili i bez ikakve štete za štene i sebe održali jednu od lekcija pravilnog kućnog odgoja maloga psa. Kapci vam se sklapaju i u dobrom raspoloženju vraćate se na onu prekrasnu plažu na kojoj ste bili prije nego što je počela vesela noć maloga dlakavca.

- 08:11 - Komentari (6) - Isprintaj - #

14.08.2007., utorak

Prva šetnja...

Nakon što se ludo štene naspavalo i odlučilo probuditi skoro u ponoć, nema druge nego prošetati ga do obližnje travice kako bi malo protegnulo šape i obavilo piš i kak...mislite...jest da je kasni sat ali nek se malo parketi i tepih odmore i predahnu.
Stavljate pesonji njegovu prvu ogrlicu koja je povelika iako ste pažljivo birali, ali smanjena na minimalu bit će super, a štene će i onako brzo porasti pa će mu ogrlica pristajati samo tako. Pesonja se malo buni i stražnjom šapom pokušava skinuti ogrlicu, ali kad spozna da nije u stanju pobijediti mrskog neprijatelja, jednostavno posustaje i prestaje sa borbom, a tužnim pogledom daje vam do znanja da i nije baš presretan s tom zmijom oko vrata. Na ogrlicu dodajete još i povodnik jer ste čvrsto uvjereni da se štene od prvog dana mora privikavati na povodnik. Veselim pozivima pokušavate potaknuti štene da krene za vama, a povodnik pokušavate držati tako da što manje smeta štenetu pri kretanju. Ovom organiziranom akcijom uspjevate došetati do travice i tu puštate štene s povodnika da nesmetano pronjuška novi okoliš da pri tome protegne šape, a i obavi piš i kak što prije jer vam se oči, umorne od uzbuđenja nastalog prinovom u vašem domu, već polako sklapaju. Eeeee...al nije sve kako bi htjeli...štene naviklo na piš i kak po parketima i tepihu samo švrlja po novoj travnatoj okolini i njuška i gricka i liže i tapka šapama, ali nikako da obavi glavni zadatak. Sad ste već stvarno umorni i jadni, a i sa obližnjih prozora čudno vas gledaju iza zastora pa ste polako i u strahu da vam kakav truli krumpir ne doleti u glavu. No vaš umor i strahovi nisu štenetov problem...njemu je baš super nova okolina i ne razmišlja o pišu i kaku...što je i logično jer je štene uzbuđeno i pod pozitivnim strahom pa i nije prirodno da u takvom raspoloženju obavlja piš i kak. Nakon što ste potrošili sve nježne riječi svijeta i kumili i molili i preklinjali, štene potaknuto vašim ugodnim glasom i upoznato sa svim tajnama nove okoline prvo napravi pišššš...jeeeeeee...znate da je u tom trenutku potrebno veselo pohvaliti štene i dati mu do znanja da ste iznimno zadovoljni njegovom radnjom. Nakon nekoliko koraka štene napravi i kak, a vi s još većim oduševljenjem hvalite i bodrite štene...u tom trenutku izgledate ko zadnji jelen pa si i lokalni solo drinker za vas misli...gle ovog ludog, na kojim tekućinama je taj kad u ovo gluho doba noći razgovara s travom i nekom malom dlakavom igračkom.
Već prokušanom metodom veselog dozivanja šteneta dok ono hoda na povodniku koji pridržavate tako da štenetu nije smetnja, sretno dolazite do stana...umorni ste do kraja i posljednjim atomima snage puštate štene s povodnika da uđe u stan jel jednostavno niste u stanju sada učiti štene da ono posljednje ulazi u stan. Možda je i bolje tako...ipak je to malo štene koje nemože sve upamtiti i naučiti u nekoliko sati...ima vremena, pred vam je dugi niz godina zajedničkog druženja.
Štene odlazi na svoj jastuk jel prepoznaje mirise kojim ga je obilježilo i u toplini mjesta svoga tone u san...napokon mir...pomislite...i prije nego stignete trepnuti, spavate kao top.

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2007., ponedjeljak

Prvi puta kod kuće...

Nekako ste se sa štenetom pod jaknom i svom kupljenom opremom dovukli do ulaznih vrata stana...vještinom cirkuskog akrobata vadite ključ iz torbice, otključavate vrata, ulazite i uz ogromni prasak sve s čime ste do sada spretno žonglirali ispuštate iz ruku na pod hodnika...gdje je štene, gdje je štene...ah eno ga bojažljivo proviruje iza hrpe svega što se prevaljuje po podu hodnika.
Gurate sve u stranu i puštate štene da istražuje prostor u koji je došlo...lagano i pažljivo šapicama gaca po stanu njuškajući i ližući sve što se nađe na putu. Odjednom...blinkblankblonk...okice iznenađeno pogledaju ispod obrva i...piiiišššššškkkkk...lokvica počinje uništavati vaše nove parkete. Brže bolje obrišete parkete, a kad ono niste pravo ni obrisali...kenjkenjkenj...vaš novi tepih iznenada je dobio čudnu smeđu kvrgu koja užasno smrdi i malo se gnjecka. Brže bolje vadite neko sredstvo za čišćenje koje nije agresivno...tako da vaš psić ne bi slučajno polizao oprano mjesto i otrovao se...i uklanjate smeđu kvrgu s tepiha.
Mali dlakavi...gdje si...kukuuuc...izgovarate poluglasno hrpu teksta za koji niste ni znali da postoji u vijugama vašeg mozga...gdje je ludo štene??? Ah eno ga, traži najzgodnije mjesto gdje bi se malo sklonilo od sve ove gužve koja se oko njega događa proteklih nekoliko sati. Nakon što je ludo pseto obavilo inspekciju stana (naravno samo onih soba u koje namjeravate puštati štene) i uredilo prostor piškijem i kakijem, dolazi do mjesta kod radijatora u istom onom hodniku po kojem još ima razbacanih psećih rekvizita i mota se mota te se mota, a sve nekako nezna šta bi. Uzimate kupljeni jastuk, postavljate ga na mjesto koje je pas odabrao, a i vi ste zadovoljni odabirom, te nekom od zanimljivih igračaka navlačite štene na jastuk koji bi trebao postati mjesto na kojem će štene imati svoj mir. Nakon nekoliko bacanja igračke na jastuk štene se za igračkom penje na jastuk, legne i blaženo zaspi.
Ah...eto malo predaha i za vas...moš mislit...treba oprati posude za hranu i vodu i postaviti ih da malo dlakavo stvorenje može gricnut i cugnut nakon što se probudi. Ima li što teško u pranju posudica??? Ooooo da da, ima...kako ljudima padne na pamet postaviti naljepnicu deklaracije proizvoda na unutarnju stranu posudica???...užas...nejde dolje s ničim. Struži, natapaj, kapaj, maži, struži...nekako dovedeš stanje do prihvatljivog i opreš posudice...postaviš u jednu vodu, a jednu postaviš spremnu za hranjenje štenca.
Taman misliš malo odahnuti...kad štene se naspavalo i naravno popiškilo i čudno vas gleda. Operete brzinski pišpiriš i u zdjelicu za hranjenje stavite dozu bejbifuda koji vam je za prvu ruku dao uzgajivač. Laganim šuškanjem hrane pokušavate zainteresirati štene za mjesto gdje će se hraniti i pojiti...ono prilazi prožeto strahom, znatiželjom, glađu i žeđi...njuška vas, oko posudica, lizne vodu pa lizne još malo pa krene piti...vaše je zadovoljstvo ogromno kao neboder...nakon vode ludo štene počinje tamaniti svoju dozu bejbifuda...vaše zadovoljstvo od nebodera narasta na dva nebodera.
Sretno, odmoreno, napapano i napojeno štene zahvalno vas pogleda i lizne vam ruku...zadovoljstvo = 2 X 2 nebodera.

Krene od vas prema svom jastuku gdje planira ponovno malo odmoriti...mislim ipak sam ja malo štene koje mora puno spavati i zato me nemojte smetati kada odem na svoj jastuk, potražit ću ja vas kada se budem htjelo igrati i maziti.

Na putu do jastuka...pišpiš...morat ćemo početi s učenjem psa da se piški i kaki vani...i to još večeras, jer mora štene kakit nakon što je pojelo obrok bejbifuda...

- 13:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

I tako jednog dana postaneš vlasnik psa...

Nekoliko mjeseci razmišljanja, učenja, postavljanja suprot svih onih za i protiv koji ti mogu pasti na pamet, razgovora sa svojim najbližima...pa onda sve to opet tako u krug dok se jednog dana ne probudiš i kažeš...idemo po psa.
Nakon što obiđeš nekoliko prihvatilišta za pse i razočaraš se u stanje koje si tamo vidio i nakon što te ti psi uglavnom ne doživljavaju na način na koji bi ti želio i nakon što se javiš na desetak oglasa u kojima ljudi daju pse na udomljenje te ti na broju koji si nazvao kažu da je pas već udomljen, kreneš obilaziti legla rasnih pasa da vidiš kakva je tamo situacija. Srećom naletiš na uzgajivača s kojim se nalaziš na istoj valnoj duljini razmišljanja, kreneš pogledati štence, a kad ono tamo...od njih 5 koji još čekaju svoje vlasnike izdvaja se jedno dlakavo stvorenje, prilazi ti, pogleda te onim vlažnim okicama i počne ti se motati pod nogama. Naravno da istog trena pomisliš...to je moj pas...odlaziš s uzgajivačem srediti papire...vratiš se u box po malo dlakavo stvorenje koje si odabrao, ili je ono odabralo tebe...a kad tamo to malo stvorenje stoji izdvojeno od ostalih štenaca i istim onim vlažnim okicama te gleda kao da kaže...jesi li ti to mene zaboravio.kiss
Vani pljušti kiša a ti malo dlakavo stvorenje nosiš pod jaknom i juriš u kupnju svih potrebnih rekvizita da tog tamagočija održiš na životu...zdjelice za vodu i hranu, jastuk, ogrlica, vodilica, hrana i nezaobilazne igračke i slatkiši. Nekako sve to skupa s tamagočijem, koji je sad već malo prestrašen i umoran, dotegliš do stana i onda krene...

Nastavit ćemo kasnije jel sada više nemam vremena...thumbup

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (23)
Lipanj 2008 (20)
Svibanj 2008 (21)
Travanj 2008 (22)
Ožujak 2008 (21)
Veljača 2008 (21)
Siječanj 2008 (25)
Prosinac 2007 (17)
Studeni 2007 (19)
Listopad 2007 (23)
Rujan 2007 (27)
Kolovoz 2007 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Reklame...moraš malo!
Moje ludo pseto voli papati...
Photobucket





Fora DVDići