Sve bolesti su odraz naših unutarnjih stanja ili kako se suočavam sa svojom napaćenom kralježnicom

nedjelja , 28.08.2016.

Da je uzrok svih bolesti psihosomatske naravi i da su one samo posljedice unutarnje nehigijene vjerujem otkako sam bila dijete. I ne samo da su to, refleksija na materijalnoj razini, tijelu, već da su neke i karmički uteg koji nosimo shodno s našim prethodnim djelatnostima.

Kao dijete prošla sam razne krugove pakla s bolestima koje su me bile zadesile. Već samo moje rođenje bilo je izazov i majci i liječnicima, a održavanje male Atme na životu avantura koja je sigurno oduzela par godina života mojim roditeljima. I baki.
Borili su se za mene, ja sam se borila za sebe i na kraju smo uspjeli- hodam, trčim, padam, skačem, usprkos paralizi jedne strane tijela koja se dogodila onda davno kada sam imala samo 18 mjeseci.

Nije na tome stalo. S 12 godina imala sam opet jednu atipičnu pojavu koja me vadila iz škole, zadržavala u bolnici po par tjedana, vraćala s mora usred ljetovanja, hitne, doktori, divna tadašnja pedijatrica koja je u svoj svojoj ljubavi napokon rekla:"Ne znam. Potražite pomoć kod alternativnih liječnika." To je rekla pedijatrica, doktorica klasične medicine, iste one koja donedavno nije mogla čuti za pojam alternativnog u svojim krugovima. I tada smo krenuli u lov na nekog i nešto što bi zaustavilo patnju kroz koju sam tada prolazila.

Nakon nešto traganja, prolaska kroz ruke raznim i lažnim i pravim bioenergetičarima, reikistima i inima, došli smo preko nekadašnje emisije Mandragora koja se vrtila na Radiju 101 do kristaloterapeuta. Tada sam imala 12 g. i rado sam odlazila na tretmane. Sviđala mi se ta soba u prizemlju, zamračena zastorima, prožeta mirisima indijskih štapića. Ostalih detalja se ne sjećam pretjerano. Znam samo da bi terapeut puštao svaki put tu jednu kazetu s divnom glazbom koja mi je bila jako privlačna, koju sam ga na kraju zamolila da mi snimi. Jednom je stavio nešto drugo, a ja sam se pobunila i rekla mu:"Zorane, daj onu kazetu." Sedamnaest godina poslije nailazim na tu kazetu dok sam čistila ormar od starih stvari, pogledam ju, a na njoj piše "Krishna Vision." Tradicionalne vaišnavske devocijske pjesme na pop-rock način 90-ih. Samo jedna od zanimljivih anegdota ako se sjetimo da sam krajem 2014. došla upravo do te tradicije kroz svoju yogijsku potragu. No, to nije tema sada, tema je zdravlje ili nedostatak istog.

Nakon svih tih propaćenih bolova i bolesti, jedno je postalo očito. Atma odrađuje neku grdu karmu vezanu za kretanje. Što je uzrok tome, ne znam, ali dijagnoze su dosta jake i moja kralježnica pati. Nažalost, djetinjstvo provedeno u razvlačenju i natezanju mojih udova dok sam bila beba ostavilo je očito duboki utisak mržnje prema vježbanju pa donedavno nisam htjela ni čuti za vježbanje. Nažalost, situacija je postala takva da sam pred koji mjesec počela s laganim vježbama yoge rekavši samoj sebi:"Mrzim vježbati, ali ne želim biti nepokretna za deset godina."

Stvar bi bila dobra da se nije dogodila najprije viroza koja me dugo onesposobila energetski za išta, a onda uklještenje živca na moru koje je zahtijevalo dolazak hitne i tri dana dobivanja injekcije kortikosteroida. Ne bi ni to bio problem da je bol pustila kako to obično biva nakon par dana. Međutim, nije. Gotovo dva tjedna nakon uklještenja, ja se budim s jakim bolovima u lumbalnom dijelu. Deep relief izgleda ne pomaže. A ja sutra počinjem raditi, novi posao, bit će puno sjedenja. I zabrinuta sam. I preplašena. I znam da ću morati nešto poduzeti, a ne znam kako s obzirom da neću imati puno vremena jer ću raditi po čitave dane.




Ima jedna dobra knjiga, Louise Hay je autorica, "Kako iscijeliti duh i tijelo". Louise je izliječila sebe od obrasca seksualne žrtve i raka tako što je uspjela svoj um dovesti u red i nahraniti ga pozitivnim afirmacijama. Knjiga je zaista must have, no mene najviše fascinira zadnji dio gdje se nalazi tabela s velikim brojem bolesti, uzročnika i afirmacija za pomoć.

Evo pofotkanih dijelova sa svim kralješcima i objašnjenjima mogućih uzroka boli. Uvećajte manje slike, slikane su s mobom pa nije neka kvaliteta.



Shematski prikaz posljedice iskrivljena kralježnice iz knjige "Kako iscijeliti duh i tijelo" autorice Louise L. Hay










Kralježnica


Iskrivljena kralježnica označava nesposobnost prepuštanja životnoj podršci. Strah i pokušaj da zadržimo stare ideje. Nepovjerenje prema životu. Nedostatak integriteta. Nemamo hrabrosti živjeti po svojim načelima.


Hmmm, jako zanimljivo. Već danima pišem postove o sebi i putu u kojem sam se našla, kako me muči neuklapanje iako osjećam određenu privlačnost, kako sam čitav život osoba sa svojim principima i nemogućnošću uklapanja i kako zapravo čitav život patim u samoći zbog istog i onda vidim ovo i dođe mi da se smijem. I to je baš sada eskaliralo kada sam odlučila rasturiti obrazac kojim samoj sebi stopiram život po svojim načelima.

Louise je detaljno izložila uzrok koji stoji iza problema sa svakim pojedinim kralješkom. Dala je sliku, naznačila svaki kralježak slovom i brojkom i uz to dala tabelu da se vidi s čim je bol povezana.

Moj lumbalni dio i bol u njemu, prema crtežu, proteže se kroz dva kralješka i kosti sacruma.

Za prvi dio- najviši kralježak do kojeg bol dopire piše: odbijanje seksualnosti, strah od karijere, osjećaj da smo bez snage.

Ovo je jako zanimljivo budući da mi je moja jyotish majstorica na analizi rekla: "Nevjerojatno, najveći odmak imaš prema karijeri, a to ti je Bogom dano u chartu." Ne samo to, pred par godina namjerno sam si krenula blokirati karijeru odabravši put bez mogućnosti zaposlenja. Srećom da toliko vapim za višim vodstvom da me izvelo na put gdje mi se taj aspekt otvorio, premda sam se snažno odupirala iz raznih strahova koji se pak reflektiraju na druge točke.


Za drugi dio, onaj koji se približava sacrumu, on se tiče potkoljenica, nožnih zglobova i stopala. Manifestira se kao slaba cirkulacija u nogama (imam), natečeni zglobovi (imam nekad), hladne noge (imam), slabost i grčevi u nogama (imala sam ove simptome pred par godina dosta često).


Taj dio se odnosi na teškoće u komunikaciji i teško prihvaćanje zadovoljstva. Zanimljivo, baš sam od toga patila pred par godina, zapletena u vezu ispunjenu poteškoćama u komunikaciji i gubljenju veselja i zadovoljstva u životu općenito.

I za kraj, sacrum(trokutasta kost zdjelice): kosti kukova, stražnica: problemi sakroilijakalne kralježnice, iskrivljenost kralježnice (zbog ovoga sam išla na fizioterapiju u bolnicu jedno vrijeme, a fizijatar je baš naglašavao probleme sa zdjelicom)

Veli da to označava nedostatak snage i staru ljutnju. Afirmacija je da sam ja autoritet u svom životu. Ima savršenog smisla jer sam upala u priču gdje su mi se stalno htjeli nametnuti vanjski autoriteti s kojima sam odmah počela voditi rat.

Zanimljivo je kako sam jučer dobila od osobe koju ne znam savjet za jednu vrstu fizioterapije za koju nisam još čula- tzv. yumeiho terapija koja se sastoji od masaže i akupresure, a baš je napravljena za sve ove moje tegobe koje imam.

Vjerojatno je ova svježa bol rezultat mog straha od novog posla, moje nesigurnosti u sebe koja me dovela do bježanja od karijere s čim se sada napokon suočavam. Radit ću na tome tako da ću se suočiti s tim što mi dolazi, a kada saznam radno vrijeme otići ću na tu fizikalnu terapiju. Kasnije kanim upisati yogu da redovito vježbam. I naravno, puno puno rada na sebi, osvještavanja svojih krivo posloženih obrazaca, prebiranja po smeću koje sam nabacala.


Oznake: Louise Hay, Zdravlje, problemi s kralježnicom, uklještenje živca, yumeiho terapija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.