|
U mojoj je rodnoj kuci, kao i u vecini vinkovackih domacinstava, tulum za Vinkovacke jeseni dio folklora. Pripreme traju obicno mjesec dana i onda, u tri dana, oko 20 do 30 ljudi prodefilira kroz kucu. Ove godine nas je doputovalo sestero samo iz Zagreba na dva dana, i to direktno na otvorenje trpeze koju je majka priredjivala prethodni mjesec.
Obicno pocnemo s rakijicom dobrodoslice cim stignemo pa, nakon kratkog razgovora i pregrst posalica, krenemo redom: kulen i sunka, ajvar, podljevani sir, juha, sarma, pecena prasetina s pecenom paprikom i ciklom, pa netko ponovi sarmu da se zasladi i onda idu prvo sitni kolaci (desetak vrsta s orasima i 3-4 vrste kremastih) pa pita od jabuke, zabo snite i tiramisu. Sve to dobro zalijemo gemistom od Kutjevacke grasevine i siti smo do ponoci. Razgovor i posalice traju tijekom vecere i nastave se za stolom nakon vecere, ali se ni nakon jela ne rasprema stol, za svaki slucaj ako ce netko jos nesto gricnuti dok fish* ne bude gotov.
U ponoc tata pristavlja fish, a mama kuha rezance. Oko 1,30h poslije ponoci ponovno sjedamo za stol i progutamo 2-3 tanjura ljutog fisha. Buduci da riba mora plivati, fish posteno zalijemo novim dozama Kutjevacke, izmedju svakih 5-6 gutljaja pojedemo jedan sitni kolac pa opet zalijemo da se ne ugusimo od orasa. Oko 5 ujutro se puzajuci dovucemo svako do svoje postelje, da se ipak malo odmorimo jer ujutro treba krenuti iz pocetka.
Sutradan nam se pridruzi jos gostiju, oko 20-tak ljudi ukupno. Trpezi se doda pecena janjetina, da ne bi uzfalilo, i procedura pocinje ponovno. Od ranih jutarnjih sati se krece s kulenom, sirom i rakijom, i pomalo gricka kolace. Za rucak opet pocinjemo s rakijom prije juhice, a potom juha, sarma, janjetina, prasetina, kupus salata, pecena paprika, ajvar i hren pa pita od jabuke, tiramisu i zabo snite, mamina frendica doda rozatu, a u medjuvremenu grickamo sitne kolace. Sve to, dakako, natopimo gemistima i popijemo kavu da dodjemo sebi prije puta. Ovaj obred uglavnom traje cijeli dan, ili vise dana, tako da nas i vrijeme polaska obicno uhvati za stolom. Jedino vozac odspava malo popodne da ne bi slucajno zaspo za volanom. Na put krecemo otprilike od 6 do 8 navece, no prije puta se jos okrijepimo sarmicom, kolacima i nekoliko casa gemista, poslije kojih krecu putne**. Putnih ne bude puno, 5-6 Kutjevackih, ovisno o tome zurimo li ili ne.
Ove smo godine, doduse, skoro dozivjeli havariju. U Vinkovcima je vec drugi dan nestalo Kutjevacke grasevine. Cini se da cijeli Vinkovci cijene vinograde Kutjeva. Ovo nije reklama, ali nista osim Kutjevacke ne prolazi kod iskusnih ispijaca gemista. Sestra i ja smo dva sata obilazile konzume i supermarkete i na kraju se odlucile za Djakovacki rizling jer cuge ni u kom slucaju ne smije uzfaliti. Docekali su nas kod kuce poprilicno kiselih faca. No, sva sreca, ta kupovina je bila preventivna. U podrumu je postojao jos karton Kutjevacke i, za divno cudo, ispraznjen je tek kad smo ispijali putne tako da je potpuna katastrofa izbjegnuta. Djakovacki rizling smo dobili u zamotacima***, zajedno sa pladnjem prasetine, janjetine, sitnih kolaca i mamine specijalne pite od jabuka.
*fish – popularni naziv za slavonsku/madjarsku/srijemsku/baranjsku riblju juhu. Karakterizira je intenzivan ljuti okus crvene papricice pri unosenju u organizam, i vrlo intenzivan osjecaj «przenja» rektuma pri iznosenju iz organizma.
**putne – posljednja casa pica prije nego se jedan oprosti s domacinima i krene na put. Putnih se, uz pozdravljanje, moze ispiti i 20-tak.
***zamotaci – sve ono sto nije pojedeno i popijeno tijekom druzenja domacina i gostiju u Slavoniji/Baranji/Vojvodini biva rasporedjeno i spakovano gostima za ponijeti, tzv. Zamotaci. Zamotaci mogu biti spakovani u malenu kutijicu, vecinom su spakovani u kutiju za cipele, a mogu biti spakovani i u velike kartonske kutije od vina i sl., ovisno o tome koliko su domacini hrane pripremili i koliko su gosti bili u stanju pojesti
|