14.01.2023., subota

Lea meduza


Lea meduza

Prvo što me privuklo ka njoj bila je njezina poput podivljalog plamena crvena kosa. Obujmila joj je lice, a ona ju je nastojala dovesti u red na ne baš uobičajen način: plela ju je u mali milijun tankih i bakrenastih odsjaja. Uživanje za oči i nisam mogao skinuti pogled sa tih pozivajućih crvenih vatrenih jezika, koji su u meni izazivali želju da pružim ruku i pomilujem ih: ne bi me iznenadilo da su pekli, toliko su izgledali vatreni. Moram priznati da je i ona bila vatrena: ime joj bilo Lea, a svi su je naravno zvali "Riđa".
Bilo je to na jednom dočeku Nove godine, u stanu jedne moje prijateljice, čija je gošća Lea bila: došao sam sa prijateljem, djevojku nisam ni imao, 17 sam tek imao, uskoro je trebalo biti 18 i jedva sam čekao taj dan. Prvo što sam primijetio, bilo je da je prisutno više mladića nego djevojaka i osjetio sam nelagodu zbog toga. Mi, mladići, svi vršnjaci, a neke nisam ni poznavao, sakupili smo se pored stola na kojem se nalazilo piće i jelo, te tu održali savjetovanje. Zaključak: onaj tko do 22 sata ne "ulovi mačku", mora nestati iz stana.
Povukao sam se u jedan kut pored prozora, bacao povremene poglede na crvenokosu Leu i pijuckao neko piće, više se ne sjećam koje. U glavi mi se motala misao kako bi bilo najpametnije, najbolje i najbezbolnije otići, popiti negdje na ulicu bocu vina i vratiti se kući: doček je i onako sasvim sigurno propao!
U to mom sumornom raspoloženju, žaljenju samog sebe, osjetih ruku na ramenu: okrenem se i vidim Leu kako stoji pored mene i osmjehuje se bademastim očima. Nisam "ulovio mačku", bio sam izabran. Kasnije, kako je noć odmicala, a mi se sve više zbližavali, rekla mi je, za vrijeme dok smo se čvrsto stiskali uz spori ritam glazbe, da ju je privukla moja povučenost, suzdržljivost i izgled bespomoćnosti. Šaptala mi je u uho da me je željela zbog moje nenasrtljivosti, nenametljivosti. Pripisivala mi je vrline zbog kojih nisam stajao po strani: jednostavno sam bio nesiguran i sramežljiv. Ali nisam joj to rekao.
I tako, otišli smo u njenu sobu i tu se dogodio vatromet u slavu Nove godine, u slavu mladosti. Kasnije smo dugo pričali u noć, priljubljenih tijela...
U neko doba se počela odigravati čudna stvar: nisam mogao vjerovati svojim očima. One tako lijepe i meke pletenice, a bilo ih bezbroj, nisu više bile ni meke ni lijepe! Pretvorile se u hipu u tanke crvene zmije, sjajnih i hladnih koža, koje su plazile prema mom licu, a jezici im požudno palucali, oči hladno sjajile, približavale se sve bliže i bliže i napokon je jedna...
- Budi tiho! - šapne mi Lea u uho i čvrsto me zagrli, primoravši me da legnem, jer probudio sam se sjedeći u krevetu. - Sanjao si nešto! Previše pića! Spavaj, još je rano!
Naslonio sam glavu na njene podatne grudi i vratio se u topli zagrljaj moje Lee-meduze, umiren njenim toplim zagrljajem.

Copyright © 2005. by misko - zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Oznake: kosa


- 20:20 - Budi (2) - Iskren - #

25.01.2022., utorak

Drvo za vješanje


Drvo za vješanje

Čekao bi je ispred škole, dok se mrak polako prikradao i prekrivao grad. Pušeći nestrpljivo cigaretu za cigaretom, brojao sam minute koje su me razdvajale od nje, a koje su se činile beskrajno duge. Onda bi kao kroz maglu začuo školsko zvono i trenutak kasnije rijeka učenika pokuljala bi iz velike i bezlične zgrade za koju sam sumnjao da je u neka davna vremena bila kasarna, vojarna, kako sad govore i za što kasarna/vojarna nimalo nikad nije marila.
Nekoliko minuta kasnije, ugledao bi nju, Mariju, uvijek u društvu debeljuškaste prijateljice i uvijek nasmijanu. Dok mi je prilazila s osmijehom na licu, ulična ju je svjetiljka obasjala, njena je crna kosa bljesnula, labuđi vrat zapjevao bjelinom.
- Ošišala si se – rekao sam joj spuštajući lagani poljubac na njene ponuđene usne: strast smo uvijek čuvali samo za nas.
- Jesam – priznala je prstima mi prolazeći kroz podužu kosu. – Sad si ti na redu.
Želio sam joj ugoditi i želio sam sačuvati svoju dugu kosu. Bilo je to doba dugokosih mladića i djevojaka u kratkim haljinama, kad je rok svirao posvuda oko nas i u nama, diktirajući nam tempo života. Neobuzdana mladost puna očekivanja i snage, ispunjena čistom radošću življenja. Birajući između duge kose i Marijine želje, nisam se nikad kolebao. Volio sam je i želio sam joj ugoditi.
- Sutra – rekao sam. – Odmah ujutro.
- Moj dečko! – rekla je Marija, priljubivši se uz mene, dok bi ja uzimao njene knjige (pravi kavalir) i obgrlio joj krhka ramena.
Ujednačeno hodajući i malo govoreći, osjećajući toplinu jedno od drugog, polako bi se uputili u park, pa šljunkovitom stazom došli do „našeg mjesta“. „Drvo za vješanje“, u mislima sam ga zvao, a da nikad to nisam rekao Mariji. Netko je nekad prebacio debelo uže preko gole grane stabla i uže je tko zna koliko dugo otužno visjelo šibano vjetrovima kišom i suncem, podsjećajući na omču vješala.
Po već ustaljenom običaju, Marija bi se naslonila na stablo, ja na nju, grijući dlanove na njenim mekim podatnim djevojačkim grudima. Ljubili bi se dugi i strasno i nikad nam nije bilo dosta izmjenjivanja nježnosti.
Te je večeri, one posebne, koja se po mnogo čemu razlikovala od ostalih večeri provedenih ispod „drva za vješanje“ bilo sve nekako drugačije: Marija je uzbuđeno drhtala i dahtala pod mojim nestrpljivim rukama, jezici nam se pomamno sudarali i onda se odjednom kroz topli zrak začuo lagani šum vjetra i odmah zatim udarile nas prve kišne kapi, razbijajući čaroliju strasti koja nas obavijala.
- Idemo! – rekla je Marija, crne joj oči bljeskale, lijepo sam to vidio usprkos tami. – Pokisnuti ćemo k'o miševi.
- Prokletstvo! – progunđao sam, obuzdavajući se.
- Biti će još ovakvih večeri – rekla je Marija hvatajući me za ruku, čitajući mi misli.
Uzdahnuo sam. Sad ili nikad, odlučio sam. Moram iskoristiti trenutak kojeg mi je sama Marija podarila.
- Nažalost – rekao sam obgrlivši joj ramena i privukavši je k sebi, udišući miris njene kose – baš i neće. Bar ne uskoro.
Zaustavila se. Osjetio sam kako joj se tijelo ukočilo i trenutak kasnije iskobeljala se iz mog zagrljaja i zapanjeno me gledala, a kišne su kapi tekle niz njenu sjajnu kratku crnu kosu, niz njeno lijepo lice, pa sam čak i vidio onu jednu veliku kap kako je prelazi preko one moje omiljene točke na njenom malom nosu, sasvim sitne smeđe točkice.
- Što hoćeš reći? – upitala je, a glas joj je u sumornoj večeri okupanoj kišom odjeknuo zapanjeno.
- Dobio sam poziv za ukrcaj na brod.
- Kad? - upitala je, a ona je kišna kap koju sam pomno motrio kao da mi život ovisi od nje, kliznula niz Marijin nosić, pa niz bradu i nestala u noći.
- Jučer – priznao sam milujući joj lice. – Danas ujutro sam se ukrcao.
- Oh! – rekla je, samo to, ništa više i to je „oh“ visjelo između nas u noći, u kiši u žudnji, u strasti: bio je to trenutak strahovite ljepote.
- Koliko … - započela je Marija i nije dovršila rečenicu, glas joj je zadrhtao, prelomio se, „čuo“ sam pucanj gledajući u njene crne oči, ujedno osluškujući lom osjećaja u svojoj nutrini.
- Ne znam. Tri, možda četiri mjeseca.
- Oh! - Zajecala je Marija i vratila se „drvu za vješanje“, naslonila na njega, baš kao da od njega očekuje ohrabrenje.
- Proći će – rekao sam tiho, boreći se sa navalom bijesa i žalosti i tuge, još jednom je privukavši na grudi, udišući miris njene kose, miris Marije, miris ljubavi, miris koji me mora pratiti slijedećih mjeseci koji će biti bez nje.
- Tri mjeseca – rekla je Marija, drhtureći u mom zagrljaju, uzvraćajući mi strastvene poljupce.
- Proći će - rekao sam u njenu kratku kosu.
- Ali tri mjeseca … - rekla je Marija ne dovršavajući rečenicu u trenutku kad je topla kiša prestala padati i kad sam vidio njene suze koje se više nisu kišom mogle shvatiti.

Copyright © 2022. by misko - zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Oznake: kosa


- 19:35 - Budi (5) - Iskren - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2024  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Opis bloga:
Priče iz života o životu...

Photobucket


photo gallery

A R H I V A
2005
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2006
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2007
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2008
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2009
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2010
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2011
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2012
1 2 3 4 5 6 7 - 9 10 11 12
2013
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2014
1 2 3 4 5 6 9 10
2015
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2016
1 3 4 5 - 7 8 9 10 11
2017
1 4 7 8 10 12