5 dag tjestenine od ljubičastog batata ... 180
5 dag pršuta Ruža ... 130
10 dag svježeg kravljeg zrnatog sira ... 100
sol, vlasac, ...
- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj svježi sir i trakice pršuta
- serviraj uz neku salatu ili kiselo povrće
Tjestenina s batatom je laganija,
tj. lakše probavljiva i nutritivno bar dijelom vrjednija.
Dobro je i to što joj je dovoljno oko 5 minuta kuhanja u slanoj vodi.
Jelo je izvrsno, okusom, jednostavnošću i brzinom pripreme.
Izvorno ide obično tijesto, svježi kravlji sir i špek,
ali zašto ne probati i malo drugačije.
P.S.
Kada vladaš svojim tanjurom, vladaš i svojim zdravljem. ... M.C.
Izbor hrane igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Evo nekoliko savjeta za zdravlje kroz hranu:
1. Raznovrsna prehrana: Pokušaj jesti raznolike namirnice kako bi unio sve potrebne nutrijente.
2. Voće i povrće: Oni su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, a pomažu održavanju zdravlja.
3. Cjelovite žitarice: Biraj integralne proizvode umjesto rafiniranih kako bi povećao unos vlakana.
4. Proteini: Uključi proteine iz različitih izvora, uključujući mahunarke, orašaste plodove i ribu.
5. Hidratacija: Pij puno vode. Voda je ključna za sve funkcije tijela.
6. Uravnotežen unos: Pazi na veličinu porcija i izbjegavaj prejedanje.
Pazi na svoj tanjur i tvoje tijelo će ti biti zahvalno!
10 dag odreska šarana ... 140
10 dag krumpira ... 80
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol ...
- ribu i krumpir peci u pećnici
... 30 min., 200 C.
... na pola okreni
- serviraj uz mladi luk
Lakše je zamisliti neko pravo pečenje u ovoj kombinaciji,
ali nama ljubiteljima raznolikosti i ovo je odlično.
10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag kuhane leće ... 100
10 dag miješane salate ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, ...
- usitni pečeni pureći zabatak
- dodaj kuhanu leću i miješanu salatu
- prelij s malo bučinog ulja, začini
miješana salata:
krastavac, paprika, kupus,
crveni luk, mrkva, zelena rajčica, ...
Eto, kad ostane od mesnog pečenja,
salata je vrlo praktično rješenje.
5 dag zobenih pahuljica ... 180
2 dl kefira 0,9% m.m. ... 80
10 dag borovnica ... 60
2 dag meda ... 60
Omiljeni doručak,
u smislu zdrave sitosti.
10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag tikvica ... 20
5 dag jaja (1 kom.) ... 80
2 dag brašna ... 70
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, ...
- posoli tikvice, ostavi da malo odstoje, ocijedi
- uvaljaj u jaja, pa brašno, peci na ulju
- serviraj uz pečenu puricu
Ako ti ima tko to napraviti, ne smetaj mu.
3 dag čvaraka ... 160
5 dag peciva ... 150
10 dag rotkvica ... 20
0,1 bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, ...
Čvarci su vrlo rijetko u mom meniju,
ali kad jesu, red je da su vrhunski.
10 dag junećeg ramsteka ... 230
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kiselog zelja ... 20
1 dag svinjske masti ... 90
sol, papar, crvena dimljena paprika, lovorov list, ...
- meso zapeci na ulju, dodaj vodu i skuhaj
- makni višak tekućine i iskoristi kao juhu
- dodaj kuhani grah, kiselo zelje i začine
- kuhaj grah i zelje da se okusi prožmu
Uz juneći ramstek i neće biti baš bogečko,
a može se raditi i sa suhim mesom, buncekom...,
ali da, ako se meso ne uklapa u vašu vjeru,
legitimno je uživati u solo grahu i zelju.
5 dag domaćeg dimljenog sira ... 130
10 dag kuhane leće ... 100
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, ...
- očisti, usitni, pomiješaj, začini
Užitak punoće okusa.
10 dag srdela ... 120
5 dag luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
5 dag kukuruznog kruha ... 110
sol, papar, lovor, brašno, vinski ocat, ...
- očisti ribu, operi, posoli, uvaljaj u brašno
- ispeci na maslinovom ulju u tavici
- luk dinstaj, začini, pomiješaj
- serviraj uz domaći kruh
Baciti koju ribicu u sebe,
a onda ribariti, kopati vinograd, ...