
Gušt za kraj godine,
ali umjereno, raznoliko,
po mogućnosti i kvalitetno.
Sretna Vam i uspješna Nova 2025,
neka je ljubavi, zdravlja, mira i sreće!
P.S.
Ne znam hoću li je i objaviti,
ali za prijelaz je sarma.

20 dag kupus flekica ... 340
papar, ...
- ubaciš gotovo jelo u tavicu
- dodaš malo vode i za koju minutu jedeš
E sad, tradicionalno kulinarstvo je zgodna priča,
pragmatičnost ispada valjda neka druga,
ali svaka od njih ima svojih draži.
Nemam ništa protiv dugog dinstanja kupusa,
i to sve do karamelizacije, kao i domaćih flekica,
ali to više nije moj izbor, pobjegao sam samo tako,
i sad mi je skraćivanje postupka opsesija.
Za e-ove, meni je sada svejedno.
Pripremljeno u Austriji,
kupljeno u Šparu.

10 dag jelena ... 120
10 dag korjenastog povrća ... 30
5 dag koncentrata rajčice ... 40
5 dag riže ... 180
0,5 dl crnog vina ... 40
0,05 dl suncokretovog ulja ... 50
sol, papar, senf, crvena mljevena paprika, ...
- napacaj meso: sol, papar, senf, ulje
- dodaj povrće i vino, kuhaj koliko ti se da
Možeš dodati suhih šljiva i još svašta, a i ne moraš.
Serviraj uz rižu, njoke, tjesteninu, ... što već voliš.

10 dag pastrve ... 140
10 dag krumpira ... 80
10 dag paprike ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, peršin, češnjak, ...
- ispeci u pećnici
Kad pripremiš malo,
teško ćeš pojesti puno.

10 dag purećeg zabatka ... 140
5 dag mlinaca ... 180
10 dag mini rajčica ... 40
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, ...
- puricu ispeci u pećnici
- mlince napravi na masnoći od pečenja
- serviraj uz neko lagano povrće

10 dag jaja (2 kom.) ... 150
5 dag majoneze ... 380
sol, vlasac, ...
- jaja skuhaj
- dodaj majonezu
- začini sve i izblendaj
U originalu se jaja ribaju,
ali eto, nije mi se dalo.
Cijeli uslikani obrok:
5 dag kukuruznog kruha ... 120
5 dag namaza od jaja i majoneze ... 180
5 dag pureće pečene šunke ... 50
5 dag maslina ... 70
vlasac, ...
... 420 kcal
Jaja više nisu niti za "svako jutro jedno jaje",
a više nisu ni za zdušno izbjegavanje,
nutricionisti su malo neodlučni,
a ja eto, uživam u pokojem.
Majoneza je već problematičnija,
ali i tu se najbolje držati umjerenosti.
P.S.
Za početak, recept daje smjer,
kasnije, vrijedi po svom.

5 dag fileta dimljene skuše ... 170
5 dag miješanog kukuruznog kruha ... 140
5 dag umaka od hrskavih kiselih krastavaca i kupusa ...
Sweet Relish je slatko kiselo ljuti preljev koji se u američkoj modernoj kuhinji koristi kao dodatak hrani poput hot doga, sendviča i hamburgera. Uglavnom se sastoji od sitno sjeckanih kiselih krastavaca i drugog povrća, koje se miješaju s octom, šećerom i raznim začinima. Ovaj pod kalorije ima navedeno 0, što nije da mi je nešto osobito drago, ali eto, što je, tu je, uostalom, vrlo je zanimljiv i neobičan, ali i ukusan, naravno, meni. Kao i kod svega drugoga, ne preporučujem ništa osim umjerenosti, raznolikosti i uklopljenosti u potrebe, afinitete, mogućnosti, ...
Skuša je plivala znatno bliže našim morima, ali i standardnim očekivanjima šire gastro publike, valjda. Treba uzeti u obzir da je ona lagano grka i suha, što je meni bogatstvo različitosti, dok bi nekima moglo itekako zasmetati.

5 dag tjestenine od ljubičastog batata ... 180
5 dag pršuta Ruža ... 130
10 dag svježeg kravljeg zrnatog sira ... 100
sol, vlasac, ...
- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj svježi sir i trakice pršuta
- serviraj uz neku salatu ili kiselo povrće
Tjestenina s batatom je laganija,
tj. lakše probavljiva i nutritivno bar dijelom vrjednija.
Dobro je i to što joj je dovoljno oko 5 minuta kuhanja u slanoj vodi.
Jelo je izvrsno, okusom, jednostavnošću i brzinom pripreme.
Izvorno ide obično tijesto, svježi kravlji sir i špek,
ali zašto ne probati i malo drugačije.
P.S.
Kada vladaš svojim tanjurom, vladaš i svojim zdravljem. ... M.C.
Izbor hrane igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Evo nekoliko savjeta za zdravlje kroz hranu:
1. Raznovrsna prehrana: Pokušaj jesti raznolike namirnice kako bi unio sve potrebne nutrijente.
2. Voće i povrće: Oni su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, a pomažu održavanju zdravlja.
3. Cjelovite žitarice: Biraj integralne proizvode umjesto rafiniranih kako bi povećao unos vlakana.
4. Proteini: Uključi proteine iz različitih izvora, uključujući mahunarke, orašaste plodove i ribu.
5. Hidratacija: Pij puno vode. Voda je ključna za sve funkcije tijela.
6. Uravnotežen unos: Pazi na veličinu porcija i izbjegavaj prejedanje.
Pazi na svoj tanjur i tvoje tijelo će ti biti zahvalno!

10 dag odreska šarana ... 140
10 dag krumpira ... 80
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol ...
- ribu i krumpir peci u pećnici
... 30 min., 200 C.
... na pola okreni
- serviraj uz mladi luk
Lakše je zamisliti neko pravo pečenje u ovoj kombinaciji,
ali nama ljubiteljima raznolikosti i ovo je odlično.

10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag kuhane leće ... 100
10 dag miješane salate ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, ...
- usitni pečeni pureći zabatak
- dodaj kuhanu leću i miješanu salatu
- prelij s malo bučinog ulja, začini
miješana salata:
krastavac, paprika, kupus,
crveni luk, mrkva, zelena rajčica, ...
Eto, kad ostane od mesnog pečenja,
salata je vrlo praktično rješenje.

5 dag zobenih pahuljica ... 180
2 dl kefira 0,9% m.m. ... 80
10 dag borovnica ... 60
2 dag meda ... 60
Omiljeni doručak,
u smislu zdrave sitosti.

10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag tikvica ... 20
5 dag jaja (1 kom.) ... 80
2 dag brašna ... 70
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, ...
- posoli tikvice, ostavi da malo odstoje, ocijedi
- uvaljaj u jaja, pa brašno, peci na ulju
- serviraj uz pečenu puricu
Ako ti ima tko to napraviti, ne smetaj mu.

3 dag čvaraka ... 160
5 dag peciva ... 150
10 dag rotkvica ... 20
0,1 bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, ...
Čvarci su vrlo rijetko u mom meniju,
ali kad jesu, red je da su vrhunski.

10 dag junećeg ramsteka ... 230
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kiselog zelja ... 20
1 dag svinjske masti ... 90
sol, papar, crvena dimljena paprika, lovorov list, ...
- meso zapeci na ulju, dodaj vodu i skuhaj
- makni višak tekućine i iskoristi kao juhu
- dodaj kuhani grah, kiselo zelje i začine
- kuhaj grah i zelje da se okusi prožmu
Uz juneći ramstek i neće biti baš bogečko,
a može se raditi i sa suhim mesom, buncekom...,
ali da, ako se meso ne uklapa u vašu vjeru,
legitimno je uživati u solo grahu i zelju.

5 dag domaćeg dimljenog sira ... 130
10 dag kuhane leće ... 100
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, ...
- očisti, usitni, pomiješaj, začini
Užitak punoće okusa.

10 dag srdela ... 120
5 dag luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
5 dag kukuruznog kruha ... 110
sol, papar, lovor, brašno, vinski ocat, ...
- očisti ribu, operi, posoli, uvaljaj u brašno
- ispeci na maslinovom ulju u tavici
- luk dinstaj, začini, pomiješaj
- serviraj uz domaći kruh
Baciti koju ribicu u sebe,
a onda ribariti, kopati vinograd, ...