minus40kg - kalorijski restoran

* Pizza


20241230-201137

Gušt za kraj godine,
ali umjereno, raznoliko,
po mogućnosti i kvalitetno.

Sretna Vam i uspješna Nova 2025,
neka je ljubavi, zdravlja, mira i sreće!

P.S.
Ne znam hoću li je i objaviti,
ali za prijelaz je sarma.


31.12.2024.
komentiraj (5)


* Kupus flekice


20241229-212629

20 dag kupus flekica ... 340
papar, ...

- ubaciš gotovo jelo u tavicu
- dodaš malo vode i za koju minutu jedeš

E sad, tradicionalno kulinarstvo je zgodna priča,
pragmatičnost ispada valjda neka druga,
ali svaka od njih ima svojih draži.

Nemam ništa protiv dugog dinstanja kupusa,
i to sve do karamelizacije, kao i domaćih flekica,
ali to više nije moj izbor, pobjegao sam samo tako,
i sad mi je skraćivanje postupka opsesija.

Za e-ove, meni je sada svejedno.

Pripremljeno u Austriji,
kupljeno u Šparu.


30.12.2024.
komentiraj (0)


* Gulaš od jelena ... 460 kcal


20241227-222208

10 dag jelena ... 120
10 dag korjenastog povrća ... 30
5 dag koncentrata rajčice ... 40
5 dag riže ... 180
0,5 dl crnog vina ... 40
0,05 dl suncokretovog ulja ... 50
sol, papar, senf, crvena mljevena paprika, ...

- napacaj meso: sol, papar, senf, ulje
- dodaj povrće i vino, kuhaj koliko ti se da

Možeš dodati suhih šljiva i još svašta, a i ne moraš.
Serviraj uz rižu, njoke, tjesteninu, ... što već voliš.


29.12.2024.
komentiraj (2)


* Pastrva, krumpir i paprika ... 330 kcal


20241224-182630

10 dag pastrve ... 140
10 dag krumpira ... 80
10 dag paprike ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, peršin, češnjak, ...

- ispeci u pećnici

Kad pripremiš malo,
teško ćeš pojesti puno.


28.12.2024.
komentiraj (2)


* Purica i mlinci ... 450 kcal


20241226-220545

10 dag purećeg zabatka ... 140
5 dag mlinaca ... 180
10 dag mini rajčica ... 40
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, ...

- puricu ispeci u pećnici
- mlince napravi na masnoći od pečenja
- serviraj uz neko lagano povrće


27.12.2024.
komentiraj (3)


* Namaz od jaja i majoneze ... 350 kcal / 10 dag


20241217-212320

10 dag jaja (2 kom.) ... 150
5 dag majoneze ... 380
sol, vlasac, ...

- jaja skuhaj
- dodaj majonezu
- začini sve i izblendaj

U originalu se jaja ribaju,
ali eto, nije mi se dalo.

Cijeli uslikani obrok:
5 dag kukuruznog kruha ... 120
5 dag namaza od jaja i majoneze ... 180
5 dag pureće pečene šunke ... 50
5 dag maslina ... 70
vlasac, ...
... 420 kcal

Jaja više nisu niti za "svako jutro jedno jaje",
a više nisu ni za zdušno izbjegavanje,
nutricionisti su malo neodlučni,
a ja eto, uživam u pokojem.

Majoneza je već problematičnija,
ali i tu se najbolje držati umjerenosti.

P.S.
Za početak, recept daje smjer,
kasnije, vrijedi po svom.


26.12.2024.
komentiraj (0)


* Dimljena skuša i umak Sweet Relish ... 310 kcal


20241224-130152

5 dag fileta dimljene skuše ... 170
5 dag miješanog kukuruznog kruha ... 140
5 dag umaka od hrskavih kiselih krastavaca i kupusa ...

Sweet Relish je slatko kiselo ljuti preljev koji se u američkoj modernoj kuhinji koristi kao dodatak hrani poput hot doga, sendviča i hamburgera. Uglavnom se sastoji od sitno sjeckanih kiselih krastavaca i drugog povrća, koje se miješaju s octom, šećerom i raznim začinima. Ovaj pod kalorije ima navedeno 0, što nije da mi je nešto osobito drago, ali eto, što je, tu je, uostalom, vrlo je zanimljiv i neobičan, ali i ukusan, naravno, meni. Kao i kod svega drugoga, ne preporučujem ništa osim umjerenosti, raznolikosti i uklopljenosti u potrebe, afinitete, mogućnosti, ...

Skuša je plivala znatno bliže našim morima, ali i standardnim očekivanjima šire gastro publike, valjda. Treba uzeti u obzir da je ona lagano grka i suha, što je meni bogatstvo različitosti, dok bi nekima moglo itekako zasmetati.


24.12.2024.
komentiraj (4)


* Pasta San Daniele ... 410 kcal

20241216-134210

5 dag tjestenine od ljubičastog batata ... 180
5 dag pršuta Ruža ... 130
10 dag svježeg kravljeg zrnatog sira ... 100
sol, vlasac, ...

- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj svježi sir i trakice pršuta
- serviraj uz neku salatu ili kiselo povrće

Tjestenina s batatom je laganija,
tj. lakše probavljiva i nutritivno bar dijelom vrjednija.

Dobro je i to što joj je dovoljno oko 5 minuta kuhanja u slanoj vodi.

Jelo je izvrsno, okusom, jednostavnošću i brzinom pripreme.
Izvorno ide obično tijesto, svježi kravlji sir i špek,
ali zašto ne probati i malo drugačije.


P.S.
Kada vladaš svojim tanjurom, vladaš i svojim zdravljem. ... M.C.

Izbor hrane igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Evo nekoliko savjeta za zdravlje kroz hranu:
1. Raznovrsna prehrana: Pokušaj jesti raznolike namirnice kako bi unio sve potrebne nutrijente.
2. Voće i povrće: Oni su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, a pomažu održavanju zdravlja.
3. Cjelovite žitarice: Biraj integralne proizvode umjesto rafiniranih kako bi povećao unos vlakana.
4. Proteini: Uključi proteine iz različitih izvora, uključujući mahunarke, orašaste plodove i ribu.
5. Hidratacija: Pij puno vode. Voda je ključna za sve funkcije tijela.
6. Uravnotežen unos: Pazi na veličinu porcija i izbjegavaj prejedanje.

Pazi na svoj tanjur i tvoje tijelo će ti biti zahvalno!


18.12.2024.
komentiraj (7)


* Šaran, krumpir i ml. luk ... 330 kcal

20241214-162102

10 dag odreska šarana ... 140
10 dag krumpira ... 80
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol ...

- ribu i krumpir peci u pećnici
... 30 min., 200 C.
... na pola okreni
- serviraj uz mladi luk

Lakše je zamisliti neko pravo pečenje u ovoj kombinaciji,
ali nama ljubiteljima raznolikosti i ovo je odlično.


16.12.2024.
komentiraj (2)


* Purica i leća na salatu ... 360 kcal


20241211-202402

10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag kuhane leće ... 100
10 dag miješane salate ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, ...

- usitni pečeni pureći zabatak
- dodaj kuhanu leću i miješanu salatu
- prelij s malo bučinog ulja, začini

miješana salata:
krastavac, paprika, kupus,
crveni luk, mrkva, zelena rajčica, ...

Eto, kad ostane od mesnog pečenja,
salata je vrlo praktično rješenje.


15.12.2024.
komentiraj (3)


* Pahuljice i borovnice ... 380 kcal


20241211-141606

5 dag zobenih pahuljica ... 180
2 dl kefira 0,9% m.m. ... 80
10 dag borovnica ... 60
2 dag meda ... 60

Omiljeni doručak,
u smislu zdrave sitosti.


14.12.2024.
komentiraj (2)


* Purica bez mlinaca ... 400 kcal


20241210-173355

10 dag purećeg zabatka ... 140
10 dag tikvica ... 20
5 dag jaja (1 kom.) ... 80
2 dag brašna ... 70
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, ...

- posoli tikvice, ostavi da malo odstoje, ocijedi
- uvaljaj u jaja, pa brašno, peci na ulju
- serviraj uz pečenu puricu

Ako ti ima tko to napraviti, ne smetaj mu.


11.12.2024.
komentiraj (7)


* Slavonski suhi čvarci ... 420 kcal


20241209-161225

3 dag čvaraka ... 160
5 dag peciva ... 150
10 dag rotkvica ... 20
0,1 bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, ...

Čvarci su vrlo rijetko u mom meniju,
ali kad jesu, red je da su vrhunski.


09.12.2024.
komentiraj (4)


* Grah i zelje, bogečko veselje ... 430 kcal


20241204-191722

10 dag junećeg ramsteka ... 230
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kiselog zelja ... 20
1 dag svinjske masti ... 90
sol, papar, crvena dimljena paprika, lovorov list, ...

- meso zapeci na ulju, dodaj vodu i skuhaj
- makni višak tekućine i iskoristi kao juhu
- dodaj kuhani grah, kiselo zelje i začine
- kuhaj grah i zelje da se okusi prožmu

Uz juneći ramstek i neće biti baš bogečko,
a može se raditi i sa suhim mesom, buncekom...,
ali da, ako se meso ne uklapa u vašu vjeru,
legitimno je uživati u solo grahu i zelju.


06.12.2024.
komentiraj (5)


* Bednjanska salata ... 340 kcal


20241203-214529

5 dag domaćeg dimljenog sira ... 130
10 dag kuhane leće ... 100
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico, ...

- očisti, usitni, pomiješaj, začini

Užitak punoće okusa.


04.12.2024.
komentiraj (5)


* Komiška marenda ... 340 kcal


20241201-154305

10 dag srdela ... 120
5 dag luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
5 dag kukuruznog kruha ... 110
sol, papar, lovor, brašno, vinski ocat, ...

- očisti ribu, operi, posoli, uvaljaj u brašno
- ispeci na maslinovom ulju u tavici
- luk dinstaj, začini, pomiješaj
- serviraj uz domaći kruh

Baciti koju ribicu u sebe,
a onda ribariti, kopati vinograd, ...


02.12.2024.
komentiraj (3)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>