četvrtak, 30.04.2009.

Izvikujem Evanđelje svojim životom

Image and video hosting by TinyPic


Annalena Tonelli nikada nije voljela govoriti o sebi. Živjela je skrovito svoju evanđeosku radikalnost 35 godina u muslimanskoj zemlji. Među Somalcima, posljednjih 7 godina provela je u mjestu Borama, na sjeverozapadu te zemlje. Pokrenula je malu bolnicu i ambulantu za liječenje i prevenciju tuberkuloze. Tisuće bolesnika značilo je svakodnevni intezivni rad. Nije joj bilo dovoljno pa je počela s opismenjavanjem, kako djece tako i odraslih. Na srcu su joj osobito bila gluhonijema i fizički hendikepirana djeca. Tu kršćansku dobru dušu podupirala je Svjetska zdravstvena organizacija, a Organizacija ujedinjenih naroda dodijelila joj je 25. lipnja 20003. prestižnu nagradu "Nansen" u Ženevi. Njezin je život bio dar. Prekinut je atentatom u Borami 5. listopada 2003. Bila je dragovoljka, a na česte upite Svete Stolice da posvjedoči o svome životu odazvala se tek jednom, 30. studenog 2001, te je govorila na jednome skupu o dragovoljstvu.

"Rodila sam se u Italiji, u mjestu Forli 2. travnja 1943. Trideset godina radim u zdravstvu, ali nisam liječnica. Diplomirana sam pravnica", skromno je rekla o sebi žena koja je diplomirala engleski i smjela ga podučavati u srednjim školama u Keniji, te diplomom završila obrazovanje za suzbijanje tuberkuloze u Keniji, tropsku medicinu u Engleskoj, leprologiju za borbu protiv gube u Španjolskoj.
"Italiju sam napustila u siječnju 1969. Otada živim služeći Somalcima...Izabrala sam taj put da živim za druge : siromašne, patnike, napuštene, one koje nitko ne voli. To sam izabrala još kao dijete, to činim i sada, i želim to činiti do kraja života. Htjela sam samo slijediti Isusa Krista. Ništa me drugo nije zanimalo tako jako: On i siromašni u njemu. Zbog Njega sam se odlučila za krajnje siromaštvo...premda siromašna kao pravi siromah, kao siromasi koji ispunjaju sve moje dane neću nikada moći biti. Živim služeći bez imena, bez sigurnosti redovničke zajednice, ne pripadajući nijednoj organizaciji, bez stavljanja novca na račun za stare dane. Nisam udana, jer tako sam u radosti odlučila kada sam bila mlada. Htjela sam biti sva za Boga. Moje je biće zahtijevalo da budem bez obitelji. I tako nje bilo, zahvaljujući Bogu. Imam prijatelje koje meni i mojim siromasima pomažu 30 godina. Imam prijatelje na sve strane svijeta. Potrebe su velike. Zahvaljujem Bogu koji mi je daraovao i dalje mi daruje prijatelje" , rekla je Annalena Tonelli.

Dodala je potom da sav rad u Forliju, sa siromašnima, djecom u sirotištima, s psihički oboljelim djevojčicama i s onima s poteškoćama u razvoju, nisu bili dovoljno.
"Osjećala sam da se ne mogu dati potpuno, ostajući u svojoj zemlji...Otišla sam izvikivati evanđeje životom na tragu Charlesa de Foucaulda, koji je zapalio moj život. Trideset i tri godine poslije izvikujem evanđeje samim svojim životom i gorim od želje da ga izvikujem do samoga kraja...Nastojim živjeti s krajnjim poštovanjem prema onima koje mi je Gospodin darovao...Živim u strogo muslimanskom svijetu...Nema kršćana s kojim mogu nešto podijeliti. Dva puta na godinu za Božić i Uskrs, biskup iz Djiboutija dođe da bi slavio misu za mene i sa mnom...Ništa mi nije važno osim Boga, osim Isusa Krista...Dječicu, da, obožavam, ludim za njima, kao i onima koji pate, gubim razum pred tim dronjcima ranjenog čovječanstva; što su raneniji, što ih se više zlostavlja i ponižava, što im se manje dopušta govoriti, ja ih više volim...ali, sigurno je da u njima vidim Njega, jaganjca Božjega koji na svome tijelu trpi zbog grijeha svijeta, stavlja ga na ramena, pati s velikom ljubavlju...Od Njega dolazimo, Njemu živimo. Njemu se vraćamo. Ako ne ljubim, Bog umire na zemlji."

Tako je jedini put u svome životu, svjedočila Annalena Tonelli. Ubijena je 5. listopada 2004, navečer onoga dana kada su na čast oltara uzdignuti veliki misionari Daniele Comboni, Arnold Janssen i Joseph Freinademetz. (GK)

- 23:36 -

Komentari (45) - Isprintaj - #

subota, 11.04.2009.

Blagoslovljen Uskrs

Image and video hosting by TinyPic

- 23:24 -

Komentari (19) - Isprintaj - #

utorak, 07.04.2009.

Mističarka

Image and video hosting by TinyPic

Jedan svećenik mi je pričao o svojoj prijateljici časnoj sestri, mističarki. Odlučio sam ju posjetiti. Jako me zanima mistika iako sam prilično promijenio svoj pogled na mistiku zadnjih godina. Kada sam ju prvi put posjetio, sve što sam ju želio pitati, sve što me zanimalo, nisam pitao. Sve što mi je trebalo, ona je pričala sama. Nekako nisam imao ni potrebe niti snage pričati o svemu što sam namjeravao. Iako, dosta udaljena od mjesta gdje živim, nastavio sam ju posjećivati nekoliko puta godišnje. Nisam se nikada najavljivao, jednostavno bih došao do samostana i pitao na ulazu mogu li ju vidjeti na kratko. Sestra je starija žena, teško bolesna. Zato nikad nisam polagao neke nade da ću ju moći vidjeti, samo bih pitao ako je moguće. I svaki put bi došla. Predzadnji put na štakama nakon operacije ramena. Ovaj zadnji put, zbog ugradnje elektrostimulatora u srce, nije smjela koristiti štaku pa su je dovele ili bolje reći donijele dvije sestre. Naravno da mi je bilo prilično neugodno što se namučila da dođe, iako sam naglasio da ako se loše osjeća ili ne može da ne treba dolaziti. Ovaj put je još imala virozu pa je ležala u krevetu. Ali unatoč tome, došla je susresti se samnom. Kako sam i rekao, nismo pričali o mistici, nisam je niti pokušao pitati jer sam mistiku počeo shvaćati na jedan sasvim drugačiji način. Mala Terezija je rekla kako nebi dala svoje male patnje za sve objave i viđenja svetaca. To je za mene mistika. Jasno, kod nekih ljudi, iz Bogu znanog razloga, mistika kakvu najčešće zamišljamo je dar njima dan. Ta skromna sestra koju zamislite, najviše je oduševilo što se molim za nju i što me je tražila nekoliko puta. tj. svaki put kada komuniciramo i vidimo se, je ipak, slučajno otkrila jedan svoj dar. Kako joj se nisam nikada najvljivao, pa ni ovaj put, niti sam imao neki posebni, uobičajeni dan kada bih dolazio, došavši nakon skoro pola godine, rekla mi je kako je zbog bolesti i viroze namjeravala biti u sobi cijelo vrijeme. Ali nije, jer se pripremila pošto me je očekivala ! Očekivala me, ustvari, znala je da ću doći. Znala je to bolje od mene koji do zadnjeg časa nisam znao, hoći li stići, niti sam joj se javio prije ! Ta skromna žena, velikog ali i bolesnog srca, koje se jako pati, znala je i što je u mome srcu. Nije bila od velikih riječi, samo mi je dala nekoliko knjiga sv. Ivana od Križa i otpratila me molitvom. Koju sam živo osjećao neopisivim mirom i zadovoljstvom. Nije bila niti od velikih savjeta, ali uvijek bi mi rekla par stvari. Nešto vezano uz moj život i da uvijek molim krunicu.

- 14:24 -

Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Image and video hosting by TinyPic




" Dragi Bože,
nemam pojma kamo idem.
Ne vidim put ispred sebe.
Ne znam zasigurno gdje će to završiti.
Niti zaista poznajem sebe,
a činjenica da mislim da
slijedim tvoju volju
ne znači da zbilja tako i činim...

Ali ja vjerujem da želja da Ti ugodim,
Ti već ugađa....

I nadam se da imam tu želju...."

Thomas Merton OCSO

Image and video hosting by TinyPic

Free Web Counter





Lako je teoretizirati o kršćanstvu i ushićivati se za Gospodina Boga, kad On od nas ništa ne traži, ali biti praktičnim katolikom mora biti moja svrha.

Bl. Ivan Merz


Image and video hosting by TinyPic

Linkovi


Molitva

Trapisti
Kartuzijanci
Hrvatski Karmel
Karmel
bl. Ivan Merz
Misionari Krvi Kristove
Kap dobrote
Zaklada Biskup Josip Lang
Udruga bl. Ivan Merz



Blogovi koje posjećujem češće nego druge


Ossimpleljubica
Ema
Magdalena
Dido
Cruce
Boljun
UPS!D
Monasticism
Timotej
Osmijeh
Masora
Davor
Julijana
Zaljubljena u...
Dori

Kratki espresso
Don Blog



Image and video hosting by TinyPic





Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ovi gore su sveci s kojima ponekad pričam. Naravno da su mi uzori, svatko na svoj način sa svojim jedinstvenim posebnostima. Sv. Josip ponizan i vrijedan zaručnik Isusove majke, potomak Davidov. Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, svetica koja je zadnje godine života živjela u velikoj vjerskoj suhoći, primjer predanosti Bogu i kada nema nikavih osjećaja, nevjerojatno Božje djelo. Ovaj bradati je sv. Charbel Makhlouf, monah koji je većinu života proveo u samoći - legenda, baš kao i bl. Ozana Kotorska koja je oko pola stoljeća provela kao "zazidana djevica" u samoći svoje sobice, moleći se Bogu za spas mnogih duša.


Biti monah znači ne o Bogu propovijedati, već Boga živjeti i životom ga svjedočiti. Biti molitelj, onaj koji neprestano slavi i posreduje Božju milost nebrojenim ljudima koji u tmini hode..


Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju ! (Mt 9, 37-38)


Pati bez suze, živi bez psovke i budi mirno nesretan. Tašte su suze, a jadikovke neće ublažit gorki san. Podaj se pjanom vjetru života, pa nek te vije bilo kud; pusti ko listak nek te mota u ludi polet vihor lud. Leti ko vihor što vir ga vije, ZA LET SI, DUŠO STVORENA ! Za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena.

Tin Ujević



Plod tišine je molitva.
Plod molitve je vjera.
Plod vjere je ljubav.
Plod ljubavi je služenje.
Plod služenja je mir.

bl. Tereza iz Kalkute



I pustinjak ima svoje getsemaske casove, jedan više, drugi manje. Nitko tko se odlučio poći za Isusom, nije pošteđen od njih. Kršćanstvo je vjera križa, put prema uskrsnom jutru ide kroz mrak Golgote.

O kartuzijancima
.


Jedno molim od Jahve,
Ovo tražim
Da stanujem u domu Jahvinu
Sve dane života svojega,
Da gledam draž Jahvinu
I razmišljam o hramu Njegovu.

Psalam 27, 10




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Hermano Zacarias