petak, 11.01.2008.

Tragedija i svetost

Najnovija tragedija sablažnjava hrvatsku.
Mlada 21-godišnja djevojka Kristina Šušnjara jiz Trilja kod Sinja je ubijena sa 16 udaraca francuskog ključa da ju nisu mogli niti identificirati !
Samo zato što je odbila blud sa 26-godišnjim mladićem iz okolice Sinja !
Sirota djevojka je krenula u disco klub u Sinj autostopiravši na mostu u Trilju.
Mladić ju možda nije namjeravao ubiti nego silovati ali ga je njeno odbijanje i vjerojatna jaka borba toliko razbjesnilo da ju je umlatio kao psa. Ma niti psa valjda tako se nebi ubilo !

Psiholozi sada analiziraju, ukazuju na rane greške u odgoju, drugi se pak čude kako je miran mladić koji je svima pomagao uspio nešto tako učiniti.
Činjenica jest da je u njemu bilo trauma, boli koje je netko nanio, koje nitko nije primječivao niti pokušao liječiti. A i tko će kada se danas svi brinu samo za sebe.
Ne želim ga niti najmanje opravdavati jer opravdanja nema. Kazna dugotrajna ga čeka i nadam se da neće propasti taj mladić nego se promijeniti. Sada se to možda čini i neobično kada njegovi mještani kažu da mu treba "ruke odrezati i kamenom zatući " !
Tko zna, možda taj mentalitet gdje se uz kapelice i crkve Bog proklinje i sveci, možda je to polje oko kojega zlo sjeme je niknulo, nažalost drugi put za gotovo identičan slučaj !
Zabrinjava to, jako !

No, podsjetilo me to na jedan slučaj talijanske djevojčice Marie Goretti koju je susjed htio silovati dva puta ali mu se opirala te mu nije uspjelo.
Bojala se reći majci ( otac joj je preminuo prije ) jer su odnosi s susjedovom obitelji bili loši pa ju nije htjela opterećivati s još jednom nedaćom.
Ali susjed je pokušao još jednom, Maria se borila kao lavica i opirala te preklinjala susjeda da ju pusti jer je to grijeh i da " će ići u pakao " no on nije popuštao nego mu je strast još postajala žešćom.
Kako mu nije uspjevalo niti ovaj put Mariju silovati, susjed je pobjesnio i dohvatio se noža te ju 14 puta ranio jako i 4 puta manje !
Ostavio ju je u krvi i pobjegao.
Mariju su prevozili dok je tako krvarila stalno zazivavši Isusa i Mariju.
Operirali su je dva sata a ona je pri punoj svijesti na pitanje da li oprašta svome krvniku odgovarala
" Da, opraštam mu !
Iz neba ću se moliti za njegovo obraćenje. Poradi Isusa, koji je oprostio raskajanom razbojniku, i ja ga želim imati blizu sebe u raju
".
S tim mislima je trpeći velike boli umrla 06. srpnja 1902.g.

Njen ubojica, susjed Alessandro Serenelli je dobio 30 godina robije.
Prve dvije godine je bio loš no jedne noći je usnuo Mariu kako na raskošnom cvjetnjaku bere cvijeće i pruža mu ga.
Taj san ga se toliko dojmio da se od tada potpuno promijenio.

Od tmurnog i namrštenog zatvorenika postao je raskajani obraćenik, uzorni izvršavalac zaslužene kazne. Iz zatvora je pušten 2 godine prije vremena. Bio je baš Božić g. 1937. Allesandro se uputio u Corinaldo k još uvijek živoj majci Marije Goretti. Došavši k njoj, zavapio je: "Perdono… Assunta, perdono! Mi perdonate?" – Asumpta, oprosti! Opraštaš li mi?
– Majka je odgovorila: "Kad ti je oprostila moja kćerka, kako ti ja ne bih mogla oprostiti?!" I toga dana – dana mira i pomirenja – ljubavi i praštanja – Alessandro Serenelli pristupio je zajedno s braćom Marije Goretti svetoj pričesti, a poslije toga su blagovali zajednički.

O njoj će kasnije Alessandro Serenelli dati ovo lijepo svjedočanstvo: "Ja je nisam drukčiju poznavao nego uvijek kao dobru, roditeljima poslušnu, bogobojaznu, ozbiljnu, ne lakomislenu i mušičavu, kao što su inače druge djevojke; na ulici je uvijek bila čedna te isključivo upravljena prema zadacima što ih je imala izvršiti. Uvijek je bila zadovoljna bilo s kakvim komadom odjeće – nije bilo važno da li joj ga je sama njezina majka skrojila ili joj ga netko poklonio. Po uzoru svojih roditelja bila je bogobojazna, obdržavala Božje zapovijedi. Mogu reći da je nisam nikad zatekao u kakvu prijestupu protiv Božjih zapovijedi. Nikad je nisam čuo da bi izrekla kakvu laž. Klonila se lošeg društva, kako je to od nje tražila i njezina majka."


Godine 1950. papa Pio XII. proglasio je 24. lipnja Mariju Goretti svetom. Kod te svečanosti, kojoj je prisustvovalo pola milijuna vjernika, bila je prisutna i mama Assunta. Jedinstven slučaj u povijesti svetaca da majka prisustvuje kanonizaciji kćerke. Tu dobru staricu primio je u audijenciju Pio XII. i zagrlio je.



Eto ta mala svetica me podsjetila na našu Kristinu koja je na sličan način prešla u drugi svijet.
Isto se opirala znajuć da riskira time i život.
Radije je umrla nego se podala nasilniku !
Zadivilo me kako je njen otac na televiziji rekao kako je živjela po Bogu i da se nije dala do smrti.
Svi koju ju znaju govorili su kako je bila skromna djevojka nesklona porocima, da je bila " anđeo koja nikome nikada nije naudila " !
Takvu ju je dragi Bog uzeo k sebi, kao još čitav niz djevojaka koje su radije bivale umrle nego ponižene !




- 15:17 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Image and video hosting by TinyPic




" Dragi Bože,
nemam pojma kamo idem.
Ne vidim put ispred sebe.
Ne znam zasigurno gdje će to završiti.
Niti zaista poznajem sebe,
a činjenica da mislim da
slijedim tvoju volju
ne znači da zbilja tako i činim...

Ali ja vjerujem da želja da Ti ugodim,
Ti već ugađa....

I nadam se da imam tu želju...."

Thomas Merton OCSO

Image and video hosting by TinyPic

Free Web Counter





Lako je teoretizirati o kršćanstvu i ushićivati se za Gospodina Boga, kad On od nas ništa ne traži, ali biti praktičnim katolikom mora biti moja svrha.

Bl. Ivan Merz


Image and video hosting by TinyPic

Linkovi


Molitva

Trapisti
Kartuzijanci
Hrvatski Karmel
Karmel
bl. Ivan Merz
Misionari Krvi Kristove
Kap dobrote
Zaklada Biskup Josip Lang
Udruga bl. Ivan Merz



Blogovi koje posjećujem češće nego druge


Ossimpleljubica
Ema
Magdalena
Dido
Cruce
Boljun
UPS!D
Monasticism
Timotej
Osmijeh
Masora
Davor
Julijana
Zaljubljena u...
Dori

Kratki espresso
Don Blog



Image and video hosting by TinyPic





Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ovi gore su sveci s kojima ponekad pričam. Naravno da su mi uzori, svatko na svoj način sa svojim jedinstvenim posebnostima. Sv. Josip ponizan i vrijedan zaručnik Isusove majke, potomak Davidov. Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, svetica koja je zadnje godine života živjela u velikoj vjerskoj suhoći, primjer predanosti Bogu i kada nema nikavih osjećaja, nevjerojatno Božje djelo. Ovaj bradati je sv. Charbel Makhlouf, monah koji je većinu života proveo u samoći - legenda, baš kao i bl. Ozana Kotorska koja je oko pola stoljeća provela kao "zazidana djevica" u samoći svoje sobice, moleći se Bogu za spas mnogih duša.


Biti monah znači ne o Bogu propovijedati, već Boga živjeti i životom ga svjedočiti. Biti molitelj, onaj koji neprestano slavi i posreduje Božju milost nebrojenim ljudima koji u tmini hode..


Žetva je velika, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju ! (Mt 9, 37-38)


Pati bez suze, živi bez psovke i budi mirno nesretan. Tašte su suze, a jadikovke neće ublažit gorki san. Podaj se pjanom vjetru života, pa nek te vije bilo kud; pusti ko listak nek te mota u ludi polet vihor lud. Leti ko vihor što vir ga vije, ZA LET SI, DUŠO STVORENA ! Za zemlju nije, za pokoj nije cvijet što nema korijena.

Tin Ujević



Plod tišine je molitva.
Plod molitve je vjera.
Plod vjere je ljubav.
Plod ljubavi je služenje.
Plod služenja je mir.

bl. Tereza iz Kalkute



I pustinjak ima svoje getsemaske casove, jedan više, drugi manje. Nitko tko se odlučio poći za Isusom, nije pošteđen od njih. Kršćanstvo je vjera križa, put prema uskrsnom jutru ide kroz mrak Golgote.

O kartuzijancima
.


Jedno molim od Jahve,
Ovo tražim
Da stanujem u domu Jahvinu
Sve dane života svojega,
Da gledam draž Jahvinu
I razmišljam o hramu Njegovu.

Psalam 27, 10




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Hermano Zacarias