Linkovi
Qolumbo - strip utorkom
tatjana.ws - 3D art
SFera - društvo za SF
SFeraKon - SF konvencija u ZG
NoSF - SF vijesti i forum
Studio grafičkih ideja - moji najdraži dizajneri

BLOGOVI
Tanja!
Bilja
Cyberfolk
Ire
Izitpajn
Nimrod
Pero K.
Sayock
Šišo
Tiffany


Amy
Beware the Blog
Birtije
Dečko koji obećava
Kinky
Knjiški moljac
Nacrtani
Republika Vinkovci
Slavitza
KNJIŽARA
RASPRODAJA DO JAJA!


Biblioteka SFERA:
(svaka 30 kn, pt 10 kn)

Tatjana Jambrišak: Duh novog svijeta

Igor Lepčin: Purgeri lete u nebo

Aleksandar Žiljak: Slijepe ptice

Zoran Krušvar: Najbolji na svijetu

Dalibor Perković: Preko rijeke

Zoran Pongrašić: Čuvari sreće

Zoran Vlahović: Frulaš

Milena Benini: Jednorog i djevica

Goran Konvični: Jeftine riječi

Krešimir Mišak: Zvjezdani riffovi

Danilo Brozović: Zeleno sunce, crna spora

***

Sferakonski niz:
(svaka 30 kn, pt 10 kn)

10. Zagreb 2094 (ur. T. Jambrišak et al.)
11. Kap crne svjetlosti (ur. T. Jambrišak et al.)
13. Trinaesti krug bezdana (ur. T. Jambrišak et al.)

***

Živko Prodanović: Roboti u ratu (SF haiku) (20 kn, pt 10 kn)

Irena Rašeta (ur.): blog.sf (20 kn, pt 10 kn)

Irena Rašeta (ur.): Bludućnost (20 kn, pt 10 kn)

Zoran Krušvar: Izvršitelji nauma Gospodnjeg (50 kn, pt 10 kn)

AD ASTRA, antologija hrvatskog SF-a (200 kn, pt 10 kn)

Kontakt: darko /at/ mentor /./ hr

Blogov kolac

nedjelja, 25.03.2007.

Bestseler (28) - Dani u veljači davno prošloj

Dobrodošli u najnoviji nastavak ove drame oko natječaja za priču kojeg je raspisao bestseler.net. Zašto drama? Stvarno ne znam, jer je upitno tko uopće čita ovakve zbirke priča osim uvrštenih autora, tko ih kupuje osim tih istih autora koji bi se rado nekome pohvalili, a dobili su samo po jedan autorski primjerak, i tko ih kritizira, osim onih koji nisu u njih ušli ... A nu dobro, posao vrijedi svejedno obaviti, možda posluži da potakne nekoga ili obeshrabri nekog drugog. Oba su ta cilja vrijedna! Te, daklem:

Na jednom mjestu priče P-U-D-I-N-G autorica kaže: "samo mi pošaljite puding i skratite priču". E pa, drugog bi se dijela tog savjeta trebala i sama prirdržavati: kratiti, kratiti, sve dok ne shvati kako, izbace li se mikroduhovite digresije, priče zapravo i nema ... Priča o Flexy-u, Dipsiju i Zvjerskom malo je bolje kontrolirana, utoliko što je od početka odlučila biti vrckava, nešto kao proza Silvije Sedamsto. I podjednako me tjerala na preskakanje.

Povratak ruže je vrlo čitljiv, čemu pomaže ogoljen, dijaloški stil. Hvala autoru na milosti ... Posljednja večera možda je i bolja. Mane? Opća mjesta zbog kojih se priče čitaju kao foršpani za film, ali zato i jest čitljivo, kao svaka navlakuša. Prolaz, za sada.

Neka, neka! mi je u jednom trenutku bila vrlo zabavna, ali se taj trenutak odužio i preko trajanja zabave, a tekst nije dosegao onu kritičnu masu koja mu je bila potrebna da se preobrazi u priču ... Web&Real life Crvoglavog u pet slika me zato svojom poezijom posve izgubila. Tko me nađe, neka me ni ne vraća.

Menestrel i Britva su u principu u redu priče, ali sirove. Sirovost se ogleda u miješanju neskladnih registara, satire i horora ili bajke i Alana Forda, primjerice. Za koju godinu to bi, radom, trebalo leći na svoje mjesto, ustraje li se.

Sirove su i iduće dvije, Njezin život i Padni prije metka. Njihov problem nisu registri već predugi početci, kao da autorica počinje pisati dok se još sa sobom nije dogovorila o čemu će pisati, puni nebitnih detalja (Darijo, recimo). Uz malo kontrole, trebalo bi biti bolje, jer potencijala ima, autorica zna stvoriti atmosferu, jednom kad se konačno sjeti što je, ono, htjela.

Pa nakon sirovih - skuhane priče, priče koje znaju što žele i kako to postići: Van Gog u Kotoru mi je bila simpa, iako nisam shvatio digresiju sa solju u sredini, a Čovek davi mačku još i bolja. Ono, kad mene netko natjera da mi bude žao mačke, valjda dobro piše. Prolaz.

I kokoši kljucaju i Uvijek ista priča su, ironično, ista priča. Jedno je samouništavajući dijalog pijanog para u bircu, a drugo isti takav razgovor dvoje narkomana negdje na selu. To je slaba strana. Dobra je strana da je jako dobro napisano. Prolaz, mislim.

Groznica subotnje večeri ima četiri tipfelera i pravopisne greške u prvom odlomku od tri reda te sam je već tu odlučio rušiti. Zašto da marim ja, kad autor ne mari. Pročitao sam je ipak do kraja, zvučalo je kao prozna verzija neke naricaljke od TBF-a ... Druga priča istog autora, El generale zato me ful iznenadila i ispala odlična, iako je količina nepismenoća ista kao u prethodnoj. Prolaz.

Slobodne koncepcije čitaju se kao nadobudan školski sastav, ali ništa više od toga ... Sudbina se zove kao ja je nešto bolja, i ima vrlo dobru scenu sa zrcalima, ali je pogonjena istim patosom kao i ona prva, što je čini slabijom i neuvjerljivom u motivaciji.

"Novinska priča" prvo je što mi je prošlo kroz glavu kad sam čitao Zamku za komarce. Sad, što razlikuje novinsku priču od literarne? Happy ending! Ili makar obrat: ono, novinska je priča napisana s minimum ambicija, da zabavi čitatelja. I "Komarcima" to uspijeva, čak i ako su plan s kraja priče i ishod toga plana realistično gladano upitni ... Nu, da li to znači prolaz? Mislim da ipak ne, uz određeno je žaljenje rušim, kao i Kako je umro posljednji vampir, humoresku na prežvakane teme, iako jednako zanatski solidno izvedenu.

Nitko nije savršen je simpa varijacija na birokratske anđele, ali i to je, kao i maločas spomenuti vampiri, već prilično izlizana tema. Preporučujem SF fanzine, oni hlepe za materijalom, a ovaj nije nepismen ... Putovanje na Mars je isto solidan fanzinski materijal. Inače, možda ovo nije loše mjesto za spomenuti kako "Jutarnji" u teoriji još uvijek objavljuje SF priče u "Zabavniku" nedjeljom (dužina do 5400 znakova s razmacima). Zadnja adresa koju znam bila je ok@eph.hr pa se tamo mogu raspitati oni koji imaju takva nagnuća.

Neki dan sam zaključio da je karakteristika palpa, šund-literature, višak pridjeva. Ono, postoji jedan posto šanse da se to dobro izvede, a sve drugo su "Ninđa" romani. Daklem: Prljavo kazalište - previše pridjeva! 20 000 milja iznad zemlje - previše srljanja, kvazipoezije, samodopadnosti. Antipatične priče.

E, ako sam se nečega načitao u ovom natječaju, pored tužnih ljubavi, onda su to bile socijale koje se sastoje od hodanja gradom i naturalističkog pobrajanja svih prljavština koje autor zapaža. Angst, brate, angst... nije najgora od takvih priča, ni najbolja (iako je vrlo solidno napisana), a nije ni zaslužila da mi baš na njoj pukne živac, ali stvarno mi ih je dosta. Dosta mi je problema, hoću rješenja (iako priznajem kako to onda ne bi bila dobra proza) ... Zatim je uslijedilo, a kako bi drukčije, Sivo, sumorno nešto koje me ubilo odmah naslovom. Propadanje, jeza, gadno, kiša, zaustavljeni provincijski život, gnusno, rečenice lišene svakog značenja, skrnavljenje, psovanje majke, žedan pas, besan pas, otekla, okrvavljena, sama, nepravilni i loši zubi, gigantski prljavi oreol, rak, pazuh, banalizovanje, bojler, krv, pištolj duboko u usta, nemerljiv strah, zakržljale nakazne breze, mozak. Razumijete? Dobro napisano, ali ne mogu više to čitati!

Razotkrivanje je bezvezna priča užasno naporno napisana u svojim opisnim dijelovima (evo malo: " Tek naizgled, u svome ophođenju s ljudima obavijen stanovitom mističnošću, kako bi što bolje prikrio svoju pravu ćud, na sve je strane nagonski odašiljao signale svoje više ili manje uspješno prikrivane zlobe u neprestanoj potrazi za novim žrtvama. Njegova je izrazita tjelesna neuglednost samo doprinosila tome dojmu zloćudnosti kakvog je izazivao kod onih rijetkih koji su bili u stanju u njega proniknuti."), a sapunici blisko u svojim dijalozima («Isto ću što i ti, mada je za mene možda prerano. No dobro, doručkovao sam» - odgovori Vini i nadoda: «Sljedeću rundu ja častim, da se razumijemo»). Strašno ... Mlađi brat je, pak, patos-melodrama napisana stilom na kojeg smo već navikli ("Oh, kako sam samo silno željela krivotvoriti neopozivi segment tog začuđujuće gorko-slatka spomena koji je najednom bio obuhvaćen kajanjem zbog svjesnosti da sam tog dječarca jedva i primjećivala iako je on bio neskriveno i nezasito željan moje blizine i uvažavanja njegove prisutnosti!"). Oh, kako bih želio da se još umijem smijati. Amen.

(mcn)

- 22:15 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Što je BLOGOV KOLAC?
BLOGOV je KOLAC dnevnik čitanja, sa svime što to podrazumijeva. Čitanje je za mene intimna i emocijama nabita stvar te BLOGOV KOLAC ni ne pokušava biti objektivan već se trsi prije svega biti otvoren razgovor s upravo pročitanom knjigom. Kako sam sebi uzeo za pravo da kažem što god mislim i na koji god način, to je dopušteno i u komentarima. Malo koji se briše, i na malo koji se odgovara. Ne zanima me pretjerano dijalog. Moji intimni odnosi su, kako sam već rekao, s knjigama.
Gdje me još na webu ima:
Posjetite i Q STRIP blog, gdje se piše i razgovara o stripu.

Blog sa skicama i sličnim vizualijama zove se mcn

Moji web stripovi su Martina Mjesec, Mister Mačak i Sergej, a moja stranica je još uvijek u izradi jerbo se zavitlavam s blogovima...:)

Konačno, na www.bestseler.net je objavljena (između ostalih) i serija mojih često čitanih članaka na prečesto postavljena pitanja. Ovdje su vam direktni linkovi:

Kako objaviti knjigu (1)
Kako objaviti knjigu (2)
Kako prodati knjigu

Kontakt: mcn (at) hi (.) htnet (.) hr

Na KOLCU su do sada gostovali:

Martin Amis
Neal Asher
Baigent/Leigh/Lincoln
Snježana Babić-Višnjič
Ilija Bakić
Stuart Banner
Boris Belak
"Shirley Bergman"
Denis Bimota
Ratko Bjelčić
Danijela Blažeka
James Blish
Jasen Boko
Alen Bović
Ivo Brešan
Ivo Brešan (2)
Želimir Ciglar
Patricia Cornwell
James Cowan
deCampi & Kordey
Branimir Čakić
Goran Delač
Boris Dežulović
Boris Dežulović (2)
Boris Dežulović (3)
Umberto Eco
Essekon
Mehmed Đedović
Zoran Ferić
Janet Flanner
Oliver Franić
Franjo M. Fuis
Jonas Gardell
Veselin Gatalo
Dave Gibbons
William Gibson
Ernie Gigante Dešković
Martin Guerre
Sven Hassel
Nick Hornby
Robert E. Howard
Zoran Janjanin
Jason
Miljenko Jergović
Gerard Jones
Etgar Keret
Stephen King
Yvonne Knibiehler
Zoran Krušvar
Hrvoje Kovačević
Lazić & Kožul
Ira Levin
Dannie M. Martin
Joško Marušić
Ed McBain
Ed McBain (2)
Alexander McCall Smith
China Mieville
China Mieville (2)
Žarko Milenić
Ted Naifeh
Fran Nischt (aka "Babl")
Njemački SF
Amelie Nothomb
Dejan Ognjanović
Oto Oltvanji
R. P. pl. B.
Aleksei Panshin
Papac & Škarpa
Jurica Pavičić
Krešimir Pološki
Zoran Pongrašić
Edo Popović
Luka Posarić
Povijest Crkve
Tim Powers
Terry Pratchett
Terry Pratchett (2)
Borivoj Radaković
Norma C. Rey
Alastair Reynolds
Tiziano Sclavi
Joann Sfar
John Shirley
Sidney/Bom
Georges Simenon
Dan Simmons
R. L. Stine
Michael Swanwick
Dalibor Šimpraga
Davor Šišović, ur.
Filip Šovagović
Boris Švel, ur.
Todorowski i Lepčin
Ante Tomić
Dubravka Ugrešić
Van Hamme i Hermann
Enrique Vila-Matas
XY
Yoann & Vehlmann
Yu Yagami

A recenzirane su i sve priče pristigle na Bestselerov natječaj 2007. Po dijelovima:

rpa prva
gruda druga
vreća treća
trta četvrta
pašteta peta
nevjesta šesta
nedam sedam!
osmo meso
deveta kleveta
stado deseto
lijeva krila
žigosani