po putu i azimutu

10.09.2018., ponedjeljak


S Prasca na Prasca
Plivački polumaraton »S prasca na prasca« održao se ovaj put u nedjelju 9. rujna u 15 sati, jer je prethodno najavljen za tradicionalno prvu nedjelju u rujnu odgođen zbog tada lošeg vremena, a to bi smanjilo i broj plivača i gledatelja. Tko je želio sudjelovati mogao se prijaviti na lokaciji bara »Morski prasac« na plaži kod stadiona Kantrida, do pola sata prije početka, a autobusi prijevoznika Autotrolej su sve sudionike plivanja besplatno prevozili iznad plaže Bivio gdje je ispred beach bara "Morski Prasac 2" bio start ovog natjecanja u organizaciji humanitarne udruge "Koga briga". Ugostiteljski lokal na ove dvije plaže (beach bar op. prev.) je jedan od organizatora i sponzora i po tome i naziv ovog plivačkog polumaratona (cca 1,7 km) »S prasca na prasca«.
Inače je dionica plivanja prva u triatlonu, a osim olimpijskog najteži triatlon je "Ironman" gdje je 3,86 km plivanja, 180 km pedaliranja i 42,195 km trčanja. ('ajd' dobro, jednom sam prošao biciklom skoro toliko, jednom pretrčao polumaraton, i jednom trčkarao-brzohodao treking po cijelom otoku Rabu od oko 40 km, ali za ovu plivačku dionicu bi mi bile potrebne velike peraje).

Ovako je pisalo u Novom Listu:

– Najava lošeg vremena, s naglašenim grmljavinskim pljuskovima, natjerala nas je na odgodu humanitarnog polumaratona koji se inače tradicionalno održava prvog vikenda u rujnu. Nevoljko smo to napravili, ali uistinu bi bilo besmisleno prkositi tako lošoj vremenskoj prognozi – istaknuo je to Kristian Sirotich, dopredsjednik »Koga briga«.
Ove se godine manifestacija održava za akciju »Moje mjesto pod suncem« koju provode udruge Šarolija i Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke. Intencija je pomoć djeci lošijeg socio-ekonomskog položaja u osiguranju sudjelovanja u aktivnostima koje im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti, a u njima inače uživaju njihovi vršnjaci.


Pogled na plažu Bivio (Bivio je dio Rijeke iza Kantride prema Opatiji) odakle su krenuli plivači, mislim da ih je bilo oko 150.


Krajem kolovoza bio je prvi dio ove humanitarne akcije gdje se natjecalo u spremanju brudeta, a žiri na čijem čelu je bio poznati chef Matej Janković proglasio je najbolji brudet od ekipe poznatih riječkih olimpijaca u sastavu Širolija, Barač i Naglić. Brudet se uz orig. grobničku palentu kumpiricu prodavao po 15 kn.

Lovim plivače iz daljine.


Zatim se spuštam bliže do plaža.


Bilo je podrške i sa mora, ne samo sa kopna.


Prolazim i kraj plaže za pse koja je tik uz pomoćno nog. igralište Kantrida, a ima i pasa surfera.


Sad me čeka najteži dio preko gusto naseljene šljunčane plaže do Morskog Prasca i cilja, a sunce je zapeklo kao usred ljeta.


Bio sam u društvu i sa Trećemajcima, a odavde se vidi brodogradilište iz kojeg sam ne tako davno gledao porinuće.


Još malo!


Ovdje na plaži dolaze plivači na cilj i svaki dobiva medalju za prijeđeni plivački polumaraton.




Dobro dođe i vitaminska okrjepa.


Bilo je dosta plivača vaterpolskih dimenzija (naravno da su učestvovali i vaterpolisti Primorja), tako da je ovo voće brzo nestalo, najprije lubenice.


Dio ekipe iz "Koga Briga" koji uvijek brinu za potrebite.



Fotke za povećati: Pogled sa ceste na ciljnu plažu i prolazak plivača kraj plaže ispod vile Nora (kupači su bliže obali, a od plivača se vidi samo "prašina".)


Prije šetnje sam napravio integ.špagete od pira sa rajčicama (kratno kuhane, jednim potezom vilice skinuta kožica i zatim grubo propasirane vilicom i dodane ocijeđenim špagetima) i artičokama uz razne začine i maslin. ulje, uz miješanu salatu iz vrta. Nakon natjecanja bilo je kod Morskog Prasca maneštra i sardele po 10 kn, natjecanje u povlačenju konopa i još štošta, uvečer su svirali Kantridersi (koji su nam svirali pred već dosta godina i kad smo organizirali orijentacijsko natjecanje Alpe Adria na Platku i okolici), ali nisam mogao duže ostati zbog nekih drugih novo nastalih obaveza.


Pogled sa ceste na stadion Kantrida gdje se gore lijevo vidi plaža, a ovdje se dan prije odigrala utakmica između NK Rijeka i NK Maribor nakon oko 1000 dana pauze zbog preuređenja. Ovaj stadion je proglašen među najljepšima u svijetu jer je kraj mora, a iznad su okomite stijene.


Dodatak:

Lučica Kantrida gdje se može ugodno i jeftino popiti piće.
















- 19:15 - Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.