marko zeljko

nedjelja, 29.11.2009.

Plemenite akcije za djecu

Na Trgu bana Jelačića 29.11. je održana još jedna u nizu humanitarnih akcija za djecu. Pod organizacijom Večernjeg lista i RTL-a koji su i osnivači humanitarne udruge „RTL pomaže djeci“ koja postoji još od 2006. godine. Udruga djeluje kao dobrotvorni fond te tijekom cijele godine, podupire različite projekte unutar Hrvatske koji su namijenjeni djeci.

Pred kamerama u malom postavljenom šatoru su poznate zvijezde RTL televizije (Renata Sopek, Mario Mlinarić itd.) iskoristili vrijeme u igri sa djecom. Od 29.11. do 6.12. traje tjedan darivanja uz već spomenute igraonice, radionice i zabavni program. Ovo je već treća godina zaredom da udruga pokreće nacionalnu kampanju prikupljanja sredstava pod nazivom “Budi mi prijatelj”. Kampanja će trajati do 6. prosinca 2009. godine kada će završiti TV emisijom i koncertom sa trga, a biti će biti emitirana na programu RTL-a.

Inače, ova kampanja počinje početkom studenoga, i koristi ovakve prilike također za animiranje javnosti kako bi se prikupila potrebna sredstva za pomoć odabranim organizacijama. Svatko tko želi sudjelovati svojim prilogom može nazvati broj 060 9007 i time donirati 6,15 kuna. “Budi mi prijatelj” sjajna je prilika da se javnost upozna s aktivnostima pojedinih organizacija koje se brinu za dobrobit djece te poteškoćama u radu s kojima se svakodnevno susreću. Ovaj put namjera je pomoći sljedećim organizacijama: Udruzi obitelji djece s autizmom DAR iz Osijeka, Centru za odgoj i obrazovanje Zajezda koji pokriva cijelu Hrvatsku i Knjižnici „Nikola Zrinski“ iz Čakovca. Humanosti nikad dosta!

javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.'); u 20:47 • 0 KomentaraPrint#

subota, 21.11.2009.

Dokumentarci sa MFF-a u Zagrebu

Početkom rujna u Širokom Brijegu održan je jubilarni 10. Mediteran film festival. Mnogo kvalitetnih dokumentarnih filmova nije prošlo nezapaženo. Sada ti filmovi iz glavne konkurencije dolaze u zagrebačko Dokukino Croatia, jedino kino u Hrvatskoj specijalizirano za projekcije isključivo dokumentarnih filmova.

Od 20. do 29. studenoga možete za 20 kn u jedinstvenoj i intimnoj atmosferi Dokukina pogledati sve nagrađene filmovi s 10. MFF-a, te još tri prema izboru Olivera Šertića, voditelja i pokretača "Dokukina Croatia".
Sa početkom u 21h, prve večeri su na programu su bili izraelski „LADY KUL EL-ARAB“, Grand prix MMF-a, koji je režirala Ibtisam Mara'ana i „PRICA O NIKOLAIU I ZAKONU O POVRATKU“ također izraelskog redatelja Davida Ofeka, koji je u Širokom Brijegu pobrao simpatije i nagradu publike. U osvrtu na prvi film valja napomenuti da je uz mnoge druge nagrade i dobitnik „Velikog pečata“ na Međunarodnom festivalu dokumenarnog filma ZagrebDox.

Priča na granici punokrvne drame, vrti se oko mlade Duah (modno ime Angelina) koja dolazi iz vjerske sekte Druze i pokušava se probiti na izraelskoj modnoj sceni, ali se suočava sa zamršenim sukobom tradicije i vlastitih snova. Ni priča o Nikolaju nije manje dramatična jer se također odnosi na nepredvidive životne putove i teške odluke.

javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.'); u 15:06 • 0 KomentaraPrint#

subota, 14.11.2009.

TOMISLAV IVANČIĆ: Mijenjajte sebe, a ne druge

Zbog stalne potrebe duhovne rehabilitacije i edukacije, održana je prva od tri otvorene tribine pod nazivom „Jedinstvo u različitosti“. U četvrtak, 12. studenoga u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, prof. dr. Tomislav Ivančić, koji se već mnogo puta dokazao kao izvanredan i upečatljiv govornik, održao je predavanje na temu – Crkveni pokreti u zajedništvu Crkve.

Uz najavu moderatora, punoj dvorani predstavnika pokreta, udruga i zajednica monsignor Pušić i glavi predavač Ivančić su predstavili glavni lajtmotiv večeri, a to je kako laike vratit u Crkveno djelovanje. Tribina je podijeljena na tri cjeline: Crkva i kraljevstvo nebesko, pokreti i Crkve, njihovo mjesto u društvu.
Pod pretpostavkom da većina prisutnih ima određena znanja iz vjerskog života, počelo se sa glavnom problematikom i onim dijalogom koji katoličanstvo naučava. Dakle, smisao Crkve je kvaliteta zemaljskog života, ali ne navezanost na njega jer je on samo prijelaz u „kraljevstvo nebesko“. Ivančić navodi:“ Isusa kao jamca za svako pravilo i za smisao života. Jer ako se On žrtvovao i umro za nas onda mora biti da je ljudsko biće nešto jako vrijedno i da zlo nije nešto apstraktno i bezopasno.“
Ono što također nije apstrakcija je djelovanje pokreta u okrilju Crkve, koji ne smiju biti svrha sami sebi nego uvijek za ljude u njemu i izvan njega. Uzima primjer žene koja je pobacila ili osobe koja je počinila samoubojstvo.

Koliko se okolina orijentirala na osude umjesto na pomoć i razgovor s tim osobama. Jesi li pokušao donijeti Isusovu riječ ili je sebično držiš svojom privilegijom. U samoj ljudskoj naravi, svijest, psihologiji je pitanje: Zašto činim zlo koje neću, umjesto dobro koje bi htio.“ Tu se također često javlja sukob osobne religije i Božje riječi. I kler, koji je često neshvaćen i kritiziran, nije privilegiran nego on služi čitavoj Crkvi (svi njezini članovi). Dolazimo do toga da je potrebna međusobna potpora, a ona ne može doći bez međusobnog približavanja. I smisao onog užeg djelovanja kroz pokrete je stalni rast koji je jamac napretka. Dakle, izbor je logičan i nedvosmislen.

14.11.2009. u 22:12 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 08.11.2009.

Predsjednik opet gost FPZG-a

Proslava dana Fakulteta političkih znanosti u petak 6.11., svoj vrhunac je imala u 18h sa predavanjem predsjednika RH Stjepana Mesića. Posljednji put na FPZG u ulozi predsjednika države, gospodin Mesić je održao, u sklopu Hrvatskih politoloških razgovora, predavanje o dvadeset godina demokracije u Hrvatskoj.
Unatoč lošem vremenu i kraju radnog tjedna, početak predavanja je čekalo dovoljno studenata i profesora da napune glavnu dvoranu fakulteta i prođu crvenim tepihom prije predsjednika.
Za pohvalu je trud i kvalitetna pomoć studenata u organizaciji. Također se doimalo da je osiguranje blaže nego prije, što su neki duhovito tumačili kao znak kraja Mesićeva mandata.
Nakon neizbježnog fotografiranja, dekan V. Cvrtila uvodnim je govorom najavio Mesića kao starog prijatelja fakulteta i jednog od najiskusnijih hrvatskih političara.
U svom stilu predsjednik se na početku našalio i krenuo priču o svojim prvim koracima u politici kao student prava. Šezdesetih godina dok je još Jugoslavijom vladao stroži oblik režima, bilo kakve ideje koje su izvan zamisli komunističke partije nisu bile dobro došle.
Jedni takvi pokušaji osnivanja alternativa partiji, Mesića su doveli do boravka u zatvoru.
Priča se kretala kronološki preko '71. i proljećaraca gdje je počeo suradnju sa Franjom Tuđmanom, kasnije prvim predsjednikom.
Nazočni su pažljivo pratili predavanje, jer je Mesić dosta detaljno i sa zanimljivim detaljima progovorio o raspadu Jugoslavije (Mesić kao njen zadnji predsjednik), stvaranju novih država i konačnom početku tih već spomenutih dvadeset godina demokracije. Tu je potvrdio svoje iskustvo kao sudionik gotovo svih brojnih sastanaka i pregovora prije i tokom domovinskog rata. Od odlaska iz HDZ-a Mesić se na vlast vraća u jednom valu promjena 2000. godine kao nasljednik pokojnog dr. Tuđmana. Rekao je i da na odlasku kao i na početku mandata zagovara daljnju demokratizaciju i napredak Hrvatske, a to je jedno ostvarivo sa jedinstvenom Europom kao faktorom mira i Hrvatskom kao njezinim članom.
Predsjednik je bio otvoren i za škakljiva aktualna pitanja, no studenti su postavili samo par više-manje općenitih pitanja o njegovom nasljedniku i slici Hrvatske vani.
„Nisam pristaša Mesićeve politike, ali zadovoljna sam jer se moglo čuti, za mene, neke nove povijesne detalje.“- komentar je studentice K. Crnjac koja se sa ostalima uputila na prigodni domjenak.



javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.'); u 14:12 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolegij "Konvergencija medija".
Svaki je student, za prolaznu ocjenu na ispitu, obvezan objaviti na blogu najmanje deset postova.

..moj opskurni blog..

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Sportnet.hr


For more widgets please visit www.yourminis.com