Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/markozeljko

Marketing

TOMISLAV IVANČIĆ: Mijenjajte sebe, a ne druge

Zbog stalne potrebe duhovne rehabilitacije i edukacije, održana je prva od tri otvorene tribine pod nazivom „Jedinstvo u različitosti“. U četvrtak, 12. studenoga u 19.30 sati u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, prof. dr. Tomislav Ivančić, koji se već mnogo puta dokazao kao izvanredan i upečatljiv govornik, održao je predavanje na temu – Crkveni pokreti u zajedništvu Crkve.

Uz najavu moderatora, punoj dvorani predstavnika pokreta, udruga i zajednica monsignor Pušić i glavi predavač Ivančić su predstavili glavni lajtmotiv večeri, a to je kako laike vratit u Crkveno djelovanje. Tribina je podijeljena na tri cjeline: Crkva i kraljevstvo nebesko, pokreti i Crkve, njihovo mjesto u društvu.
Pod pretpostavkom da većina prisutnih ima određena znanja iz vjerskog života, počelo se sa glavnom problematikom i onim dijalogom koji katoličanstvo naučava. Dakle, smisao Crkve je kvaliteta zemaljskog života, ali ne navezanost na njega jer je on samo prijelaz u „kraljevstvo nebesko“. Ivančić navodi:“ Isusa kao jamca za svako pravilo i za smisao života. Jer ako se On žrtvovao i umro za nas onda mora biti da je ljudsko biće nešto jako vrijedno i da zlo nije nešto apstraktno i bezopasno.“
Ono što također nije apstrakcija je djelovanje pokreta u okrilju Crkve, koji ne smiju biti svrha sami sebi nego uvijek za ljude u njemu i izvan njega. Uzima primjer žene koja je pobacila ili osobe koja je počinila samoubojstvo.

Koliko se okolina orijentirala na osude umjesto na pomoć i razgovor s tim osobama. Jesi li pokušao donijeti Isusovu riječ ili je sebično držiš svojom privilegijom. U samoj ljudskoj naravi, svijest, psihologiji je pitanje: Zašto činim zlo koje neću, umjesto dobro koje bi htio.“ Tu se također često javlja sukob osobne religije i Božje riječi. I kler, koji je često neshvaćen i kritiziran, nije privilegiran nego on služi čitavoj Crkvi (svi njezini članovi). Dolazimo do toga da je potrebna međusobna potpora, a ona ne može doći bez međusobnog približavanja. I smisao onog užeg djelovanja kroz pokrete je stalni rast koji je jamac napretka. Dakle, izbor je logičan i nedvosmislen.



Post je objavljen 14.11.2009. u 22:12 sati.