marko zeljko

nedjelja, 08.11.2009.

Predsjednik opet gost FPZG-a

Proslava dana Fakulteta političkih znanosti u petak 6.11., svoj vrhunac je imala u 18h sa predavanjem predsjednika RH Stjepana Mesića. Posljednji put na FPZG u ulozi predsjednika države, gospodin Mesić je održao, u sklopu Hrvatskih politoloških razgovora, predavanje o dvadeset godina demokracije u Hrvatskoj.
Unatoč lošem vremenu i kraju radnog tjedna, početak predavanja je čekalo dovoljno studenata i profesora da napune glavnu dvoranu fakulteta i prođu crvenim tepihom prije predsjednika.
Za pohvalu je trud i kvalitetna pomoć studenata u organizaciji. Također se doimalo da je osiguranje blaže nego prije, što su neki duhovito tumačili kao znak kraja Mesićeva mandata.
Nakon neizbježnog fotografiranja, dekan V. Cvrtila uvodnim je govorom najavio Mesića kao starog prijatelja fakulteta i jednog od najiskusnijih hrvatskih političara.
U svom stilu predsjednik se na početku našalio i krenuo priču o svojim prvim koracima u politici kao student prava. Šezdesetih godina dok je još Jugoslavijom vladao stroži oblik režima, bilo kakve ideje koje su izvan zamisli komunističke partije nisu bile dobro došle.
Jedni takvi pokušaji osnivanja alternativa partiji, Mesića su doveli do boravka u zatvoru.
Priča se kretala kronološki preko '71. i proljećaraca gdje je počeo suradnju sa Franjom Tuđmanom, kasnije prvim predsjednikom.
Nazočni su pažljivo pratili predavanje, jer je Mesić dosta detaljno i sa zanimljivim detaljima progovorio o raspadu Jugoslavije (Mesić kao njen zadnji predsjednik), stvaranju novih država i konačnom početku tih već spomenutih dvadeset godina demokracije. Tu je potvrdio svoje iskustvo kao sudionik gotovo svih brojnih sastanaka i pregovora prije i tokom domovinskog rata. Od odlaska iz HDZ-a Mesić se na vlast vraća u jednom valu promjena 2000. godine kao nasljednik pokojnog dr. Tuđmana. Rekao je i da na odlasku kao i na početku mandata zagovara daljnju demokratizaciju i napredak Hrvatske, a to je jedno ostvarivo sa jedinstvenom Europom kao faktorom mira i Hrvatskom kao njezinim članom.
Predsjednik je bio otvoren i za škakljiva aktualna pitanja, no studenti su postavili samo par više-manje općenitih pitanja o njegovom nasljedniku i slici Hrvatske vani.
„Nisam pristaša Mesićeve politike, ali zadovoljna sam jer se moglo čuti, za mene, neke nove povijesne detalje.“- komentar je studentice K. Crnjac koja se sa ostalima uputila na prigodni domjenak.



javascript: void(0);" onclick="this.target = ''; alert('Autor je zabranio komentiranje ovog posta.'); u 14:12 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Kolegij "Konvergencija medija".
Svaki je student, za prolaznu ocjenu na ispitu, obvezan objaviti na blogu najmanje deset postova.

..moj opskurni blog..

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Sportnet.hr


For more widgets please visit www.yourminis.com