utorak, 29.12.2020.

Petrinja




Petrinja i ne samo Petrinja se tresla. Gledam te jadne ljude koji uz sve nedaće koje imaju i imamo sa koronom, moraju razmišljati i o tome hoće li imati krov nad glavom. Gledam onog tužnog čovjeka Vertla kojemu je u Zagrebu potres u ožujku uništio dom, odlazi u Glinu i opet u potresu strada.

A onda gledam gradonačelnika Petrinje Dumbovića i državni vrh. Dumbović već sutra očekuje par milijuna kuna na računu. A marival ne bi bila marival da nije išla gledati izvještaje Ureda za reviziju.
I jedini zaključak koji sam mogla donijeti je taj da iz ruku tog Dumbovića novac neće doći do onih koji su stradali. Kako je na računu do kraja 2016. imao 1,386 milijuna kuna koja nije uplatio u državni proračun, a po zakonu je morao, bilo bi pošteno da sa tim sredstvima već sutra počne dijeliti novce oštećenim građanima. I da napomene da lovu daje iz državnog proračuna jer ju je vidovit zadržao za slučaj nevolje.Vjerojatno je taj iznos do kraja 2020. povećan. O tome da li bi svi skupa trebali razmisliti o osiguravanju privatne imovine od potresa - ne ovom zgodom jer stavljati sol na ranu ljudima kojima je teško nema smisla.


Evo malo podataka iz Revizije za one koje zanima:

Revizija je napravljena i 2011. i 2017 godine. Oba puta izraženo je uvjetno mišljenje što znači da gradonačelnik ne mari baš za zakonske propise. Zadnji postupci revizije provedeni su od 1. ožujka do 14. studenoga 2017. Iz tog je izvještaja vidljivo da prihodi od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, koji pripadaju državnom proračunu ( 55% ), nisu uplaćeni u državni proračun, a prihodi koji pripadaju Gradu ( 45% ) nisu utrošeni za propisane namjene. Revizijom obavljenom za 2011., utvrđene nepravilnosti koje se odnose na trošenje i uplatu prihoda od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo u državni proračun i naplatu potraživanja od komunalnog doprinosa, ponovljene su u 2016. Grad nije u državni proračun uplaćivao sredstva ostvarena prodajom stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a obveza za uplatu koncem 2016. iznosi 1.386.238,00 kn; Prihodi od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, koji pripadaju Gradu u iznosu 190.476,00 kn nisu utrošeni u skladu s propisima, a prihodi od prodaje kuća i stanova na području posebne državne skrbi u iznosu 646.306,00 kn nisu utrošeni u skladu s usvojenim programom utroška navedenih sredstava

Rashodi za usluge promidžbe u ukupnom iznosu 385.483,00 kn evidentirani su na temelju računa odnosno naloga za plaćanje koji ne sadrže specifikaciju obavljenih usluga (podatke o datumu emitiranja, temi, trajanju ugovorenih emisija).

Za razni građevinski materijal nabavljen za potrebe mjesnih odbora, na otpremnicama nije vidljivo tko je materijal zaprimio, a Grad ne raspolaže dokumentacijom iz koje bi trebalo biti vidljivo je li materijal utrošen za odobrene namjene.

U okviru drugih rashoda za zaposlene evidentirana je naknada za neiskorišteni godišnji odmor iz 2014. i 2015. u iznosu 267.854,00 kn. Naknada se odnosi na devet zaposlenika za dio godišnjeg odmora iz 2014. i 22 zaposlenika za dio godišnjeg odmora iz 2015. Naknada je isplaćena na temelju pojedinačnih sporazuma sa zaposlenicima za neiskorišteni godišnji odmor. Grad se pisano očitovao da nema dokumentacije iz koje bi trebalo biti vidljivo koje su poslove zaposlenici morali obavljati pa nisu mogli koristiti godišnji odmor.
Na dan sastavljanja Bilance, 31. prosinca 2016., korišteno dopušteno prekoračenje iznosilo je 9.822.174,00 kn (negativno stanje računa novčanih sredstava). Rashodi za kamate za navedeno zaduživanje u 2015. i 2016. iznose 540.739,00 kn.
Osim odobrenog minusa na računu, za podmirenje dospjelih obveza korištene su u 2015. i 2016. usluge faktoringa. Tijekom 2016. zaključeno je jedanaest ugovora o faktoringu ukupne vrijednosti 10.387.336,00 kn (osam ugovora o cesiji u iznosu 7.550.824,00 kn, dva ugovora o otkupu mjeničnih potraživanja u iznosu 2.319.487,00 kn i ugovor o eskontu mjenica u iznosu 517.025,00 kn).Prema spomenutim ugovorima, društva koja obavljaju djelatnost faktoringa plaćaju dospjele obveze Grada prema dobavljačima, a obveze prema navedenim društvima Grad podmiruje u mjesečnim obrocima uz ugovorene troškove usluga faktoringa (naknada, kamate i drugi troškovi). Rashodi za usluge faktoringa u 2015. i 2016. ostvareni su u iznosu 900.570,00 kn, odnosno za navedeni iznos su povećani rashodi proračuna.
Tijekom 2016. ukupno je provedeno 135 postupaka bagatelne nabave roba, usluga i radova procijenjene vrijednosti od 20.000,00 kn odnosno 70.000,00 kn do 200.000,00 kn za robu i usluge, odnosno do 500.000,00 kn za radove. Najvećim dijelom su provedeni na način da je poziv upućen jednom gospodarskom subjektu, a samo u četiri postupka su zatražene tri ponude. Za nabavu procijenjene vrijednosti do 20.000,00 kn, odnosno 70.000,00 kn (bez poreza na dodanu vrijednost), više osoba izdaje narudžbenice, ne vodi se jedinstvena evidencija i nije vidljiva ukupna vrijednosti roba, usluga i radova nabavljenih putem narudžbenica.

- 05:54 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

subota, 26.12.2020.

Eto meni moga bloga

Danas sam sretna. Jer sreću čine male stvari. Ja sa prijavama na svoj blog muku mučim od samih početaka. Imala sam prvu registraciju pa je išlo dobro dok mi je "tuki" pisalo Uredi svoj blog. Čim je to nestalo i tražilo moju novu prijavu kao postojećeg korisnika - ni sto zahtjeva za novom lozinkom nije pomagalo. Pa sam otvarala novi blog sa novom registracijom - uvijek neka kombinacija od marival. Jer to su u stvari moje pravo ime i prezime ( fale 4 slova ) pa ovako- tvrdoglava ko mazga i nije da se time ponosim ali takva sam - od zadnje marivall nisam htjela odustati. Onda sam uz malo komunikacije sa Blog@blogom iliti Blogijem dobila novu lozinku. Probam ja u guglu - ne ide. Onda si mislim probaj u fajrfoksu - opet ne ide. Pitao me da li da spremim lozinku, a kako sam i vječiti buntovnik sa razlogom ( šta će meni neko spremat lozinku ko da ja nisam pametna da zapamtim svoju lozinku ) i nije išlo. Onda si mislim ma probaj prije nove registracije neke nove - stare marival, prihvatit da ti ovaj vatreni spremi lozinku. Kliknem ja na spremi lozinku i Božično čudo se dogodilo. Eto mog bloga sa prijašnjim postovima od marivall. Za sitne radosti uvijek malo treba. Bila sam vesela ko malo dijete.

Ovdje se bavim malo ozbiljnijim temama i znam biti ponekad i malo zločesta. Pogotovo prema političarima od lokalnih do državnih razina, prema znanstvenicima, prema liječnicima, učiteljima....ne prema svima jer ima i nešto malo političara koji bi mogli dobiti prolaznu ocjenu ( je da ih ja osobno još nisam otkrila, ali to ne znači da ih nema ). Znam da ima puno divnih liječnika, medicinskih sestara, učitelja - ali svjedočila sam mnogim situacijama u kojima liječnici nisu bili liječnici, medicinske sestre nisu bile medicinske sestre, ni učitelji nisu bili učitelji....

Uglavnom, da skratim, zahvaljujući Blogiju - imam opet svoj blog. Još si moram ovdje prilijepiti neke postove od Mmarivall i sve će biti na svom mjestu. Kao i moj blog "marival11" gdje sam uvijek dobrica jer moje biljčice ne dozvoljavaju mi da budem "zločesta". Moje biljčice nepresušni su izvor mojih radosti. Čine tugu podnošljivom.

Hvala Blogi.

thumbup

- 05:48 -

Komentari (31) - Isprintaj - #

subota, 12.12.2020.

Korona marival

Postala sam nemoguća. Sve me nervira jačim intenzitetom nego prije ove nesretne korone. Na političare i njihove nastupe bila sam alergična i prije. Sad sam alergična:
- Na ministricu poljoprivrede koja daje obećanje poljoprivrednicima da će im nadoknaditi štetu zbog poplava. Kad je meni sve poplavilo mogla sam dobiti štetu samo za višegodišnje nasade. To što su mi nastradale salata, brokula, karfiol... prije dvije godine nije im bilo važno,
- Na znanstvenike u dva tabora ne da bi nekome bilo bolje već da jedni ili drugi budu u pravu.
- Na sve one koji misle da nas političari i stožer svojim mjerama mogu izvući iz korona krize ili nas još dublje zatući u nju, jer samo svi mi sami možemo najviše doprinijeti da se broj zaraženih i umrlih smanji iako je i to upitno . Korona neumorno jaše sa strožim i blažim mjerama.
- Na sve one koji misle da je Plenković ili bilo tko drugi više ili manje kriv od nas samih. Jer svi smo krivi i nevini. Neko više, neko manje.
- Na novinare. I njihove priče i pitanja.
- Na onog starca koji mi se pojavi u vijestima i kaže kako mu je zdravstveni sustav poslao kući koronom zaraženu ženu bez simptoma - da ga ubiju. Bila bi mi lijepa priča da je sretan da će mu žena doći doma sa koronom ili bez nje jer ipak Božić dolazi.
- Na Predsjednika koji misli da liječnike treba dvostruko platiti jer će valjda novac smanjiti stres zbog sve većeg broja umrlih. Sad ih je preko 2.600. Do kraja godine biti će ih preko 4.000. Treba li im povećavati plaću kako raste broj umrlih da bi stres bio manji? Ili treba biti više onih poput onog liječnika koji je godišnji koristio da bi volontirao u kovid centru Dubrava.

- Na one koji zazivaju strože mjere jer si strože mjere možemo propisati sami bez stožera. Možemo čuvati sebe i druge bez da nam neko to propiše. Za one koji ne žele poštivati ni najblaže mjere trebalo je odavno uvesti strože kazne zbog većine koji mjere poštuju. Voljela bi vidjeti da nam samo na dva dana zatvore trgovine. Prvi dan po otvaranju bilo bi mrtvih.

Ma šta da vam još napišem, osim toga što često navodim - da nisam normalna. Ali znam da nam i najbolji zdravstveni sustav ne može pomoći nastavi li sve ići ovim tijekom, a ruže nam nisu cvjetale ni prije. Zato čuvam sebe i čuvam druge. I nitko mi ne može jamčiti ( niti to očekujem ) da ću se sačuvati.

- 07:18 -

Komentari (19) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.12.2020.

Odgovor @kockavici





Svi smo asimetrični, ali ova ima dvije različite polovice. Rekla bi da je jedna polovica operirana, za drugu polovicu nije imala dosta novca.

Oči - jedno tužno.Problemi? Možda korona.




Drugo ili operirano ili možda samo zdravo i bez problema.

Ili je vrag u detaljima i svi imamo jaču i slabiju stranu. Ii smo dvolični?

- 16:12 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 05.12.2020.

Lauc iz drugog kantuna





Ne znam kako vama, ali meni je taj Lauc sveprisutan. Tek toliko da ne slušamo i čitamo samo o koroni - malo iznosa o plaćanjima iz državnog proračuna. Naime postoji jedan upit o plaćanjima iz državnog proračuna gdje za svakog dobavljača možete pitati koliko mu je Marić poslao novca.

Pa dobijete ovakve podatke:

Naziv dobavljača:

GENOS D.O.O.

OIB:

17560201884

Proračunska godina:

2020

Ukupni iznos:

9.359.445,92 kn

ŠIFRA
RAZDJELA. . NAZIV RAZDJELA . . . . - . . . IZNOS
080. . . MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA 141.985,83
077. . . MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA 648.380,43
049. . . MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA. . 8.569.079,66


Proračunska godina:

2013____________________820.125,53 kn
2014____________________772.474,70 kn
2015____________________528.557,85 kn
2016____________________463.784,12 kn
2017__________________ 7.327.367,24 kn
2018__________________ 5.763.955,50 kn
2019__________________ 1.222.932,98 kn

UKUPNO: 26.258.643,84

I pišem ovo kao podsjetnik da se ne čudim zašto nema love za umirovljenike i bolesne. Bez primisli da oni nešto mute ( a možda i mute ).Inače jedini osnivač i vlasnik tog GENOS-a je Gordan Lauc. Nema straha za Lauca dok je ministarstva gospodarstva. I nije Laus jedini. I mogla bi još svašta nešto pisat, ali možda stvarno nema smisla....

- 10:01 -

Komentari (14) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.12.2020.

Nisam normalna 2






Rijetkima koji prate moje postove poznato je da stalno švrljam po proračunu, pratim izvješća revizije, zbrajam i oduzimam. Nekad uspješno, nekad neuspješno. Pa sam tako poželjela poslati upit Uredu Predsjednika Vlade RH.

Poštovani,

Primam mirovinu od 2.254,42 kn. Otišla sam u prijevremenu mirovinu, pa ne primam ni najnižu mirovinu za 35 godina staža. Penaliziraju me. Svjesna sam svih problema koje Vlada ima. Imam sina obrtnika koji koristi mjere Vlade pomoći obrtnicima. U RH ima umirovljenika kojima je izuzetno teško i bez ove pandemije. Mislim kako bi bilo lijepo da barem za one koji imaju kako u tablici slijedi:

broj korisnika / Prosječna mirovina

92530 / 234,16
63952 / 753,28
109698 / 1.244,41
154306 / 1.768,11
204962 / 2.245,65

625448 300,00 božićnice 187.634.400,00


pokušate naći ( jedna od mogućnosti ) tih 187.634.400,00 kn pomoći. Ne pitam za sebe. Zdrava sam. Imam svoj OPG i uvijek nešto dodatno zaradim. Malo je nade da će ovo biti pročitano, ali eto – pokušala sam.


Uredno sam potpisala puno ime i prezime, adresu, OIB. Tablica je bila lijepa u Excellu, samo to ne znam lijepo staviti u blog. Isti sam dan dobila odgovor od mirovinskog osiguranja. Taj moj mail Ured Predsjednika Vlade RH proslijedio je naime na pitanja@mirovinsko.hr.
Normalno da sam im morala ponovo pisati. Pa je noćas u 02.01 krenuo novi mail;

Poštovani,
Molim da mi odgovorite zbog čega ste moj jučerašnji mail proslijedili HZMO koji mi je odgovorio na jedino mogući način:

Poštovana,

uvažavamo Vaše primjedbe i prijedloge, ali u nadležnosti ovoga Zavoda je dosljedno provođenje zakonskih propisa, na čiju izmjenu mi ne možemo utjecati.

S poštovanjem


Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
Zagreb, A. Mihanovića 3
mirovinsko.hr

Želim da moj jučerašnji mail proslijedite Premijeru Plenkoviću, koji onda može zamoliti ministra financija gospodina Marića da vidi ima li mogućnosti da se i umirovljenike uključi u jednu od desetaka mjera vezano uz covid-19 koje predlaže Vlada. Premijer je osoba koja može predložiti neku mjeru pomoći umirovljenicima. Ukoliko Premijer i ministar financija ne mogu pronaći nikakva sredstva za mjeru pomoći umirovljenicima, stavljam se na raspolaganje da vam iz proračuna izdvojim par stavki koje bi mogli smanjiti da pomognete umirovljenicima ili da jednostavno dio sredstava koje dobijete iz EU usmjerite i prema šutljivoj većini najugroženijih u ovoj zemlji.

Iskreno se nadam da će ovaj put moj mail stići do prave osobe. Doista bi bila zahvalna da Premijer pročita ovaj i moj prethodni mail.

Hvala.


Opet puno ime i prezime, adresa , OIB.

Ne idem danas u plastenik. Baš me zanima odgovor, ako ga uopće dobijem. A moram i čistit stan.


- 07:44 -

Komentari (17) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Linkovi