< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Siječanj 2010 (1)
Travanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (4)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (9)
Svibanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off
design by Bahata =)

Opis bloga

my life

Linkovi

Laa
Kox
Deathstarsi
Marilyn Manson
Ana
Kaki
Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

nedjelja, 29.06.2008.

I don't like the drugs... but the drugs like me


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!





Danas sam malo čitala svoj dnevnik iliti nekakvu knjigu koju sam pisala preko ljeta. Skužih da su se dogodile velike promjene u mom razvoju. Više nisam ona mala sretna curica koja svijet smatra nekom zabavom ili lakom opasnosti kojoj se čovjek može samo tako lako suprostaviti. Više ne razmišljama onako optimistično i nisam mali bedasti rebel wannabe. No, još mi nije jasno kako sam se pretvorila u takvo čudovište. Čudovište koje ne želi vidjeti svijet svojim očima... jer joj se taj pogled gadi. Ne volim jutro, sunčan dan, niti išta jedanaesto. Živcira me cjeli ovaj svijet. Zgadila mi se ljubav i sve ono vezano za nju. Znači, ostaje samo neka tupa praznina koja je nekad taaaako dobra da bi ju najradije zadržala zauvijek, iako je to nemoguće. Ah kako je lijepo biti poput zombija da ti je sve ravno. Ono_: netko mi dođe i pita me: Marx kako si?,a ja : Sve mi je ravno. Baš tako, sve mi je ravno. Nema sretna-nesretna, toplo-hladno i tak. S ljudima komuniciram na razini kozmičke maglice ( pojma nemam odkud mi ovo). Možda je i tak najbolje, bar ne smetam drugima. Heeeh! Tužno je.. ili je to sve samo fikcija u mojoj glavi. U biti ja nemam pojma kaj pišem..čini mi se da baš trenutno i nisam prisebna ...al boli me k****. Tko želi čitat nek čita,a tko ne ...a vraže moj!!! Šta se može!!! Ne znam kaj ću sama sa sobom. I have no idea! Možda se do jutra nečega i sjetim. Glava mi je puna tih svakojakaih gluposti sam kaj su 90% njih neostvarive,a mene kreativnost puca. I slova mi bježe. Isso miki .. . Ja sam se zgubila .. totalka... help me!!! Ovaj post nema smisla i nema veze jedno s drugim te je stoga bolje da više niš ne pišem jer ko zna kaj ću još napisat..... bljah







| komentari (0) | print | # |

petak, 27.06.2008.

Gotika

Ne znam zašto ali u školi smo ovu godinu trebali učiti o povijesnom razdoblju zvanom gotika. Ne razumijem zašto smo ju zaobišli u tako širokom luku. Po čemu je ona nešto lošija od drugih razdoblja. U biti ona mi se i najviše sviđa. Vjerojatno radi svoje tajanstvenosti i možda zato što je ta epoha poprilično mračna i ne želi se o njoj mnogo govoriti. No zato mnogi danas mladi, a ima i onih starijih svojim stilom i načinom života podsjećaju nas na nju. Moje zanimanje za gotiku počelo je negdje u sedmom razredu. Preko roditelja i naše premile obrazovne ustanove nisam mogla doznati ništa, jer vjerojatno nitko ili nije znao ništa o tome ili vjerojatno nije želio govoriti o tome... ???? Ja kakva jesam odlučila sam se za mali pthvat i sve saznati o tome, stoga za one koje to zanima.. evo mala edukacija. Yunie ovo je za tebe. (iako ne sumnjam da ti to sve već znaš) - za moju dragu gothic chick friendicu



Gotika je umjetničko razdoblje koje je trajalo oko tri stotine godina, odnosi se na doba kasnog srednjeg vijeka tijekom 13. i 14.stoljeća. Javlja se u Francuskoj još sredinom 12.stoljeća gdje se reflektira prvenstveno u sakralnoj arhitekturi.

Isprva stil francuskih katedrala, gotika se do kraja 14.stoljeća razvila u mnogo svjetovniji umjetnički smjer poznat pod nazivom međunarodni stil ili internacionalna gotika. Ovaj se stil nastavio do kasnog 15.stoljeća kad ga je zamijenila renesansa.

Vremensko trajanje gotike razlikuje se u u određenim područjima, primjerice dok se u Italiji već od 14.stoljeća javljaju ideje humanizma i individualizma svojstvenih ranoj renesansi počevši od Petrarke , u Engleskoj gotika traje i do 17.stoljeća. U Španjolskoj se gotika isprepliće s maurskom umjetnošću.

Osim u arhitekturi, gotička umjetnost najprisutnija je u skulpturi , vitrajima, freskama , štafelajnom slikarstvu i u iluminiranim rukopisima.

Gotičku umjetnost karakterizira velika narativnost, kroz sve vidove umjetnosti "priča se priča", bilo da se radi o vjerskim motivima ili o svjetovnijoj tematici. Religijski prizori često su uključivali i prizore iz prirode, poput alegorija, prikaza mjeseci, zodijakalnih znakova, sezonskih poljoprivrednih radova i sličnoga.

Svjetovna umjetnost jačala je pod utjecajem razvoja gradova, trgovine i ekonomije, što je omogućilo bogatijem sloju da naručuje izradu zavjetnih skulptura ili iluminiranih rukopisa. Razvoj književnosti također je utjecao na nove svjetovne motive u likovnoj umjetnosti. Novoosnovani cehovi okupljali su i evidentirali umjetnike koji su bili smatrani vještim obrtnicima, zahvaljujući čemu danas znamo imena brojnih gotičkih majstora.


Arhitektura

Prvim građevinama gotike smatraju se pariška crkva Saint Denis, koju je oko 1140. godine dao izgraditi opat Suger , a zatim katedrala u Chartresu. Zapadni portal Chatresa uokviren je skulpturama burgundskih majstora, koje su ujedno označile razdoblje zrele ili klasične gotike- u harmoničnom spajanju arhitekture i skulpture.


Ranija romanička crkvena arhitektura bila je obilježena širokim plohama, zbijenošću i masivnošću. Nasuprot tome, gotička arhitektura teži visini, prozračnim formama i "nedokučivom prostoru". Arhitektonski elementi poput rebrastog križnog svoda, prelomljenih lukova i snažnih kontrafora, naglašavaju visinu građevina. Važnu ulogu u gotičkom prostoru imaju visoku prozori, koji ispunjavaju prostor crkve svjetlošću.

Graditelji gotičkih katedrala također koriste bogatstvo obojene svjetlosti putem vitraja, čime crkveni prostor gubi težinu i postaje transcendentalan.

Rana gotika obuhvaća razdoblje 12. i početka 13.stoljeća a obilježena je jasnoćom, čistoćom i disciplinom arhitektonskih okvira, koji se još oslanjaju na romaničku tradiciju. U zreloj gotici dolazi do postupne dominacije skulpture u odnosu prema arhitekturi.

Kasna gotika od 14.stoljeća nadalje, donosi gubitak ravnoteže u odnosu konstrukcije i dekoracije. Obilježena je pretrpanošću ukrasima, pojavljuju se ukrasi u obliku plamena ("plamena gotika"), cvjetova ("cvjetna gotika") i sl.

Venecija 15.stoljeća primjer je talijanske cvjetne gotike, bazirane na romaničkoj arhitekturi koja je "razbijena" mnoštvom ukrasa, detalja, kao i zvjezdastim i mrežastim svodovima.


Skulptura

Najvažnija klasična gotička umjetnost prisutna je na skulpturama koje ukrašavaju zidove katedrala poput Portala kraljeva u Chartresu. Skulptura koja je u doba romanike i rane gotike bila potpuno u funkciji arhitekture, tijekom gotike se polako oslobađa iz arhitektonskog okvira i dobiva sve veći značaj.

Crkvena skulptura najčešće prikazuje tri glavna motiva: svakidašnji život (godišnja doba, mjeseci važni za poljoprivredu); moralni život (borba kreposti i mana), i misaoni (slobodni život, preuzet iz antike). Skulpture svetaca, kraljeva, alegorijskih i drugih likova na portalima katedrala daju najbolji primjer umjetničkog razvoja koji je prethodio potpunom oslobađanju skulpture u renesansi.

Kiparski motivi gotike su prvenstveno ograničeni na crkvenu skulpturu s religijskim i moralizatorskim prizorima. No ovo doba donosi i pojavu prvih individualnih portreta i autoportreta, najčešće crkvenih građevinara i kipara te pokrovitelja umjetnosti. Ljudske figure se prikazuju sa sve većim realizmom a prigušen utjecaj klasične antičke umjetnosti vidljiv je u ekspresivnosti izraza, naglašavanju emotivnog stanja i u pažljivom oblikovanju draperija prikazanih likova.

Spomenici europske gotičke arhitekture i skulpture
Saint Denis, Pariz, 12. stoljeće
Notre-Dame, Pariz, 12. stoljeće
Katedrala u Chartresu, 12. -13. stoljeće
Katedrala u Reimsu, 13.stoljeće
Katedrala, Salisbury, 13. stoljeće
Nicola Pisano, Krstionica u Pisi, 13.stoljeće
Sta Croce, Firenza, 13.stoljeće
Majstor iz Naumburga, katedrala u Naumburgu, 13. stoljeće
Katedrala u Bambergu, 13. stoljeće
Ca'd'Oro, Venecija, 15.stoljeće
Lorenzo Ghiberti, reljefi na vratima Krstionice, Firenza, 1401.-02.
Filippo Brunelleschi, kupola katedrale u Firenci, 15. stoljeće




Gotičko slikarstvo


Slikarstvo rane gotike obilježeno je isprva sporim razvojem, većinom se svodilo na umjetnost vitraja koja je potisnula prijašnje iluminacije samostanskih rukopisa. Oslanjajući se na romaničku tradiciju i pod utjecajem crkvene skulpture, u vitrajima se razvio plošni, ornamentalan stil bez trodimenzionalnosti.

Tijekom 13.stoljeća u Francuskoj se razvio "elegantni stil" vidljiv u iluminacijama molitvenika, pri čemu se ljudske figure prikazuju uz sve više pažnje i detalja i s naglašenijim volumenom. U Italiji toga vremena slikarstvo je obilježeno "novobizantskim" stilom koji je uslijedio nakon križarskog osvajanja Carigrada godine 1204.


Preokret u slikarstvu 14.stoljeća donosi talijanski umjetnik Giotto di Bondone. Njegovi prethodnici bili su Cimabue i Duccio , koji već krajem 13.stoljeća počinju prirodnije prikazivati likove te naglašavaju voluminoznost tijela i prostornost slike. Slikarstvo Giotta označava prekid s dotadašnjom ptičjom i obrnutom perspektivom a također uvodi novu narativnost u vjerske prizore. Giotto zapostavlja ulogu arhitektonskih okvira, dubinu prostora oblikuje položajem i veličinom ljudskih figura, naglašavajući time prostorne planove slike. Giotto je izvršio velik utjecaj na druge umjetnike a njegovi najpoznatiji radovi nalaze se u Firenzi, Padovi i Assisiju.

Slikari srednje i sjeverne Europe preuzeli su od talijanskih umjetnika narativnost, prikaze krajolika i prostornost slike.

Francusko gotičko slikarstvo početka 15.stoljeća obilježili su Flamanci, braća iz Limbourga koji su bogato oslikali molitvenik vojvode od Berryja (Tres riches du Duc de Berry). Pritom su vrlo detaljno prikazali kalendarske mjesece sa svim popratnim ljudskim radovima i promjenama prirode.

Oko 1400.godine u Europi se spajanjem sjevernih i talijanskih tradicija razvio tzv. međunarodni stil, koji je obuhvaćao slikarstvo i kiparstvo. Obilježava ga naturalizam prikaza s naglašavanjem detalja, važnost dubine prostora te meko oblikovanje ljudskih figura i draperija. Najvažniji talijanski slikar međunarodnog stila bio je Gentile da Fabriano, koji je uz naturalizam detalja i elemente fantastičnog, unio i novu upotrebu svjetlosti na slici.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!






| komentari (1) | print | # |

četvrtak, 26.06.2008.

Here without you

Cjeli vražji dan se motam po kući, ne znam kaj bi sama sa sobom, ubijam se od dosade. Tipkovnica me zeza, skupa s ovom prokletom vrućinom. Nemogu spavati, jesti, besposličariti, a kamoli nešto i raditi. Neki ljudi su me već izgleda i zaboravili ahaham.... prepoznat će se..... No, uglavnom ovih dana si kreirah i profil na Vampirefreaks.com Marx Von Atra i tak. Upoznajem svakojake čudne ljude iz cijelog svijeta kojima je dosadno kao i meni i tak... a ne znam kaj da više pišem. Ne da mi se više raspredati o smislu života i bacati svakojake filozofske gluposti jer mi se to već sve otrcalo. Ni depresija više nije fora . cccccccc Marx, Marx. Bedasta ženska!!! Hehe!! Hoću zabavu!!! It's to much boring!! No, nema veze. Ljeto je tek počelo a treba malo i švedski početi učiti, pročitat koju knjigicu od 500 str. i tak. Odraditi treningiće.. .ima toga.... Ljudovi pozdravljam Vas !!!




| komentari (0) | print | # |

ponedjeljak, 23.06.2008.

Hairdressing

Danas smo ja i Martina bile kod frizerke. Po najvećoj vrućini. Krenula sam od doma u pol deset i došla u deset u Krapinske. Dotepla sam se do Martinine zgrade pa smo se malo motale kod nje po stanu i tak. Zatim smo krenule i već je polako i zapeklo sunce malo jače nego inače. Tražile smo taj prokleti salon po cijelom Klokovcu i napokon ga i našle, nakon pol sata i više traženja. Stignemo tam , frizerke (koja je btw mamina frendica) još nema te se ipak nakon 10 min stvorila. Velimo mi njoj kaj hoćemo i to. A da zaboravih reć da smo si stavile ljubičaste pramenove na vrhove i to je tak cakano cool za poludit. No uglavnom ,iza nas dođe neka babica dosadna ko ne znam kaj. Ženska otkad je došla nije se gasila samo je blebetala. Onda je spitavala Anu da za kolko bude gotova. Onda je za žrtve našla nas pa nas je počela ispitivati da kaj su ti pramenovi tak moderni. Mi njoj: je, je. Zatim se počela plakati bolje rečeno ridati zbog nekog svoh muža koji je umro prije valjda deset godina i kad se smirila me je pitala dal ja idem na Mirogoj koji je spominjala non stop i opet po ne znam koji put da kaj su ti pramenovi tak moderni na što joj je Ana rekla da se danas sve nosi. Babica opet ne popušta i počne o tome kak joj u obitelji nitko ne valja da joj je snaha deblja od sina(?!) da nitko ništa ne radi i onda se opet rasplakala kako je sama. Onda ju je opet pukla znatiželja pa nas je pitala kolko imamo godina našto smo joj mi dale odgovor. Ona se začudi jer nam je dala deset godina više itd. I da nebi ne daj bože bilo tiho ona se razveže o svojoj unuci koja je tako zlaaatno dijete te nosi lijepe haljinice itd te nakon toga, začudo malo začepi pogleda mene i Martinu onak zarobljene u folijama il papirima kaj već kaj nismo mogle ni mrdnut te se oglasi : Joj kaj ta djeca sve danas ne rade i roditeljima troše novce. Joj babo daj začepi si ja mislim. E kak mi je išla na jetra!!! Oko 12 smo bile gotove i napokon sretne kaj je sve gotovo i kaj možemo ići. Super nam je ispalo, bile smo veoma zadovoljne, a i teta Ana isto. I zamislite moja mama je čak bila oduševljena!! Ihaj!!! Eto to je sve za danas!!!

Vozdra!!!



| komentari (2) | print | # |

srijeda, 18.06.2008.

Sanjam ... da ne osjećam ništa

Konačno je došao i taj tjedan! Škola završava, ocjene se zaključuju sve je fertih! Malo sam boljeg raspoloženja danas, a i općenito ovih dana. Više se tak jako i ne borim sama sa sobom i ne živciram zbog banalnih stvari. Joj ja i moje depresivno stanje. Dva vječna druga. Trenutno jednog nema al je samo pitanje vremena kad će se vratiti. Al budu i te faze otišle. Jedino čega se bojim su proklete promjene. Bojim se da ću izgubiti svoju unutarnju ludost koju sad imam i da ću se morati promjeniti zbog ovog svijeta koji mi nameće norme. Ček malo... pa meni nitko niš ne nameće i ne naređuje od moje pete godine hahaha. Jupaj!! Ipak ostajem mali ludi metalac hihihi. Ne bu mene nitko mijenjal!!! Metal u krvi!!! Pfff ne da mi se ništa više pisati. Kad ionak nitko to ne čita, ma ipak s druge strane to škrabanje je samo za moju dušu, da se malo rasteretim... i tak ...niš ljudovi ... pozdravljam vas i čitamo se.....



| komentari (0) | print | # |

subota, 07.06.2008.

Ženska... ti si se zgubila

Ovo sam si rekla prije par minuta kad sam čitala svoje pjesme. Ne znam od kuda ti svi stihovi, riječi metafore. Pffff mora da sam bila na nekoj teškoj drogi kad sam to škrabala ili je to sve refleksija mog života? Jao!!! Sve su nekak mračne, groteskene, nekak Edgar Allan Poetic. Mah ne zanima me. To je moj život , išaran slovima, riječima. Sretno sam - nesretna. Uživam u sreći, hoću reći uživam stavljajući rupe u sreću života svog. Nekako bi mi sve bilo malo prečudno da je sve superiška kao kod nekih. Ne volim ovaj svijet al ga moram prihvatiti. Možda mene svijet ne voli al me mora prihvatiti jer ima neki razlog zaš sam tu. Ne? Ajd dobro bar nisam ko Candide (lik iz Voltaireovog romana) pa da smatram da je naš svijet najbolji od svih svjetova. Sad to trenutno čitam, no o tom potom. Najjače mi je kad lik na kraju veli kao (pošto su ga razbili, ponizili itd.) :"Ako je ovaj svijet najbolji od svih svjetova, kakvi su tek onda ostali" Heh eto to ti tako dođe kada imaš dobrog učitelja koji ti tupi o lažima i maže ti oči svakojakim glupostima. Onda ti izađeš takav u džunglu zvanu svijet i kaj se dogodi? Rasčetvore te!!! Cccccc joj prosvjetiteljstvo. To sad učimo iz hrvatskog. A baš mi je fora književnost. Jedina tema gdje se mogu pošteno izfilozofirati. I da skrenula sam totalka s teme. Pa... možda jednom i objavim koju pjesmu na blogu iako su mi sve pod ključem tak da....
a niš idem sad polako. Nemam volje nizašto. Želim se malo napavat, sutra možda odem na trening ak me koljeno ne ubije prije toga i tak.....

Čitamo se !!

Vozdra!



| komentari (0) | print | # |

aNGEL - Judas priest

mislim da pjesma govori sve za sebe

ANGEL – JUDAS PRIEST

Angel,
Put sad wings around me now
Protect me from this world of sin
So that we can rise again

Oh angel,
We can find our way somehow
Escaping from the world we're in
To a place where we began
And I know we'll find
A better place and piece of mind
Just tell me that it's all you want
For you and me

Angel won't you set me free
Angel,
Remember how we chased the sun
Then reaching for the stars at night
As our lives had just begun
When I close my eyes
I hear your velvet wings and cry
I'm waiting here with open arms
Oh can't you see
Angel shine your light on me

Angel we'll meet once more I'll pray
When all my sins are washed away
Hold me inside your wings and stay
Angel take me far away

Put your sad wings around me now
Angel take me far away
Put sad wings around me now
So that we can rise again
Put sad wings around me now
Angel take me far away
Put sad wings around me now
So that we can rise again

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!




| komentari (0) | print | # |

petak, 06.06.2008.

Što je danas "lijep i sunčan" daaan!!!!!!

Što je danas lijep i sunčan daaaann!! Ne , ne fulah pjesmu. Vani je sudnji dan što se tiče vremena. Vratila sam se malo prije doma deprimirana s željom da su ukokam. Al mi se ni to neda.
Kad je nastava završila krenula sam u park naći se s Koxom i Laaom koji su bili također sličnog raspoloženja kao i ja. Dobro Laa je nekaj glumila bog te pitaj kaj..... onda smo sjedili svi na klupici onak deprimirani i žalili jedni druge. Baš lijep prizor. Tri tinejdžera sjede na klupi , obučeni u crno, našminkani crno, emotivno crni, nebo je crno.... ima netko ružičaste naočale?! Jer mislim ... ja sam svoje odavno već razbila. I tak sjedimo mi i prozbori Kox nakon duuugog vremena da je klupica na kojoj sjedimo kriva za naše raspoloženje jer širi negativnu energiju. Nakon dvadesetak minuta krepavanja u parku otišli smo na autobusni kolodvor onak mokrih stažnjica od mokre klupe te tam nastavili jadikovati. Onda mi je došao bus pa sam išla doma. Sutra opet idem u Zbk jer tak ionak imam trening pa poslje lijepo po laru u biti lara po mene pa idemo u školu na dan otvorenih vrata da joj malo pokažem školicu svoju od koje me svako jutro zaboli glava kad uđem u nju. Pffff, ah niš neda mi se više pisat ak me netko treba znate brojeve, msn, mail, adresu. U najgorem slučaju ostavite komach!! Pussa!!!!!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!



| komentari (0) | print | # |

ponedjeljak, 02.06.2008.

I'm really sorry now

Trenutno se nalazim u Golubeku. Ne znam kaj bi sama sa sobom, pa sam počela pisati blog. Kako me ovo vrijeme ubija .... Ljuta sam... na sebe. Mrzim se zbog pogrešaka koje sam učinila. Ne znam što mi se događa. Loše se osjećam. Ne loše kao nije mi dobro nego emocionalno loše. Imam feeling da gubim ljude koje volim. Osjećam se poput slike koja blijedi. Postala sam agresivna , um mi se zamračio, ništa mi više nije lijepo i dobro u svemu nalazim manu, a zapravo je problem u meni. Osjećam se kao da sam se totalno izgubila. Nitkko me ne shvaća, u biti nitko niti ne pokušava ili ne želi. Gubim volju za životom. Svi me samo za nešto optužuju. Osjećam se kao posljednja budala. Sve mi je teško. Sve mi izgleda kao da nema izlaza. Žao mi je što sam neke ljude povrijedila svojim ponašanjem, ali jednostavno nisam željela. Moja "tamna" strana je prevladala. Stoga: mama, tata, Stjepko, Martina, Lara, Kox, prof. Petrač, prof. Dinka, prof. Vranić, prof. Đuga, Katja, Vanja i svi oni koje sam povrijedila - OPROSTITE MI !!! MOLIM VAS!!!! Popravit ću se!!! Sve vas jako volim i znam da ste mi prijatelji. Shvaćam da moje ponašanje nije nimalo bilo u redu. Ali nije bilo niti od nekih od vas lijepo što me nitko nije pitao što mi je , već me krenuo osuđivati, žigosati i prikeljit mi etiketu luđaka. Nitko nije pokazao zanimanje osim par ljudi i tu čak spadaju ljudi koje ne poznam dug period. Nekim ljudima koji su mi bili kao frendovi bilo baš svejedno. Baš vam hvala!!! No nema veze i nemorate se uopće više družiti samnom da vam slučajno zbog svog neobuzdanog temperamenta ne uništim ugled. pfffffffffffff Who cares..... anyway. Da što sam htjela reći... malo je dobrih ljudi kojima sam ja okružena te im želim reći da su oni nešto najbolje kaj mi se u životu dogodilo te moje najveće bogatstvo.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!








| komentari (1) | print | # |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.