TOPOGRAFSKO-KIRURŠKE REGIJE VRATA

četvrtak , 13.08.2015.


Regije vrata

Vrat obuhvaća sve meke dijelove u području vratne kralješnice od glave do prsnog koša i ramena. Gornja mu granica leži na bazi lubanje, a proteže se od brade duž donjeg ruba trupa donje čeljusti do na vrh mastoidnog nastavka, pa onda duž nuhalne linije na zatiljnoj kosti do vanjske zatiljne kvrge.

Vrat se može podijeliti u niz regija. Prednju regiju vrata omeđuju s obje strane mm. Sternocleidomastoidei, kojih su polazišta na sternumu i klavikuli blizu jedno drugom, dok se prema gore razilaze .Prednja lateralna regija vrata ima oblik trokuta , a vrh prednjeg trokuta usmjeren je prema jugulumu, a bazu mu čini dno usne šupljine s jezičnom kosti i m. stylohyoideu odnosno venter posterior m. digastrici.

Sve regije odgovaraju površnom sloju fascije vrata. Za govor je važna regija koja leži ispod jezične kosti pokrivena infrahioidnim mišićima jer se u njoj nalazi regija laryngea, regio thyroidea i regio trachealis.

Površni list vratne fascije , lamina superficialis proteže se kranijalno od gornje nuhalne linije mastoidnog nastavka i donjeg ruba mandibule, a kaudalno do ključne kosti.

Fascija je na nekim mjestima vrlo tanka, a na drugim malo deblja. Osobito je tanka u supraklavikularnoj regiji.

Duboka vratna fascija pokriva duboke mišiće vrata. Počinje u području prednje uzdužne sveze na kralješnici i pokriva mišiće:
-mm.longi colli et capitis i mm.scaleni, kao i plexus brachialis. Kaudalno se nastavlja do torakalnog zida, a šalje nekoliko vezivnih snopova kao lig. pleurovertebrale i lig.pleurocostale.

U duplikaturi duboke vratne fascije nalazi se truncus sympathicus.

Listovi fascije vrata oko vratnih organa omeđuju nekoliko važnih prostora. Ispred grkljana i dušnika nalazi se previsceralni prostor ispunjen rijetkim vezivnim tkivom. Taj prostor seže od jezične do prsne kosti,a postranično je omeđen žilno-živčanim snopom vrata, i to sraštenjem vezivne ovojnice tog snopa (vagina carotica), srednjim listom fascije vrata. Taj se prostor u području dušnika naziva pretrahealni prostor (spatium pretracheale) gdje u vezivu ima i masnog tkiva, a nalaze se i grane venskog spleta štitne žlijezde,limfne žlijezde, a u 12 posto osoba razvijena je i a. thyroidea ima što izravno odvaja od luka aorte.

Trigonum caroticum je trokut omeđen prednjim rubom sternokleidomastoidnog mišića i gornjim trbuhom omohioidnog mišića, a prema gore je otvoren.
(primjetila sam da dosta ili većina djece unutar tog trokuta kao da nemaju nikakav mišić jer je gotovo prostor prazan)

Trokut je topografski neobično važan jer se tu podvezuje bilo zajednička bilo vanjska a. karotis, a izuzetno i unutarnja. Ispod kože nalazi se u toj regiji platizma, a ispod nje na površni list vratne fascije s površnim ograncima vratnog pleksusa(n. transversus colli koji anastomozira s vratnom granom ličnog živca) i vanjskom jugularnom venom. Uz n. transversus coli prelaze preko sternokleidomastoidnog mišića n. auricularis magnus, n. occipitalis minor (meni važno područje vida), a prema dolje odlaze supraklavikularni živci. Ispod površne fascije nalazi se žilno-živčani snop vrata, tj. a. carotis communis, v. jugularis interna i n. vagus (koji je vezan za govor).

N. vagus u području vrata svoje ogranke :nn.pharyngei, n.laryngeus superior, r.cardiacus superior i n. laryngeus recurrens.

U prevertebralnoj fasciji najmedijalnije u karotičnom trokutu nalazi se truncus sympathious. U gornjem dijelu trokuta, redovito iznad, a rjeđe ispod jugularne vene ide n. accessorius koji ulazi u m. sternokleidomastoideus.

N.hypoglossus oblikuje prema gore konkavni luk ukrštajući s vanjske strane vanjsku karotidu i dolazi u lingvalne trokute.

Oznake: regije vrata, fascije, fascia

<< Arhiva >>