FASCIJE (fascia)

ponedjeljak , 03.08.2015.

Fascije su pomoćni organi mišića . Mišićna fascija je različito debela bjeličasta opna, a tvori je vezivno tkivo. Opna ovija pojedine mišiće ili skupine mišića. Fascije su deblje u područjima gdje je mišićje razvijenije. Tanje mišićne fascije tvori rahlo , a deblje gusto vezivno tkivo. Mjestimične fascije oblikuju po dvostručenja gdje su uloženi mišići. S unutrašnje strane nekih fascija, a osobito fascije udova, odvajaju se prema kosti čvrste vezivne opne, nazvane među mišićne pregrade , septa intermuscularia.

Među mišićne pregrade odjeljuju pojedine skupine mišića. Fascije i među mišićne pregrade omeđuju čvrste vezivne lože, što imaju potporno značenje, učvršćuju mišiće u stanovitim prostorima i služe za polazište ili hvatište mišićnih niti.
Ako ozlijedimo fasciju, mišić se pri kontrakciji izbočuje kroz nastali otvor i tvori tzv. mišićnu kilu (hernia muscularis).
Potkožni mišići glave nemaju fasciju, izuzevši m. bukcinator, koji je lateralno pokriven fascijom što se nastavlja u fasciju ždrijela i oblikuje bukofaringealnu fasciju , fascia buccopharyngea.

Između vanjske strane bukofaringealne fascije i duboke strane m. masetera nalazi se jastučić masnoga tkiva , corpus adioposum buccae, što uvjetuje oblinu obraza dojenčeta i omogućuje sisanje.
Jer zamijetila sam da u dosta, ako ne i većine nalaza djece sa dg. Autističnog spektra te svim vezanim na temu, djeca nisu sisala.

Žvačne mišiće pokrivaju dvije dobro razvijene fascije i to stražnja, fascia temporalis i prednja, fascia masseterica.
Fascia temporalis je čvrsta fibrozna ovojnica što pokriva m. temporalis i s koštanim dijelvima omeđuje ložu u području sljepoočne udubine. Temporalnu fasciju čine dva lista :površni , lamina superfacialis, i duboki lamina profunda.
Oba lista polaze s gornje sljepoočne koštane pruge i završavaju na gornjem rubu sponičnog luka.
Između obaju listova fascije nalazi se masno tkivo.

Fascia masseterica je tanja i pokriva m. masseter i parotidnu žlijezdu. Polazi sa stražnjeg ruba grane donje čeljusti i veže se na sponični luk, a sprijeda se nastavlja u tanku ovojnicu masnog jastučića obraza.
Fascija vrata oblaže mišiće prednjeg i postraničnog dijela vrata i vrlo je složena , a tvore je tri lista :
-površni
-srednji
-duboki.

Sva tri lista vratne fascije omeđuju odgovarajuće prostore što omogućuju međusobno pomicanje i klizanje mišića i organa koje ovijaju.

Površni list, lamina superficialis, tanka je fibrozna opna i leži ispod kože i platizme.
Opna obavija vratne mišiće, a zadebljana je u području jezične kosti za koju je pričvršćena.
U području m. sternokleidomastoideusa i m. trapeziusa dijeli se u po dva lista što obavijaju te mišiće.

Gore se površni list fascije vrata veže za donji rub donje čeljusti i nastavlja se u maseteričnu fasciju.
Dolje se veže za prednju stranu ključne i prsne kosti i prelazi u površnu prsnu fasciju.
Srednji list , lamina pretrachealis, fibrozna je opna razapeta između obaju omohioidnih mišića što ih obavija, a istodobno pokriva infrahiodne mišiće.

Opna se gore veže za jezičnu kost lateralno za omohioidni mišić, a dolje za stražnju plohu prsne kosti.
U medijalnoj liniji nalazi se bijela pruga vrata (linea alba colli)

Za opnu su vezivno pričvršćene jugularne vene koje opna nategnuta tonusom m. omohioideusa drži stalno otvorenim. To je osobito važno pri udisanju.

Površni i srednji list fascije vrata s gornjim rubom drška prsne kosti omeđuju tzv. suprastenalni prostor.
Duboki list lamina prevertebralis, fibrozna opna koja je smještena duboko iza vratnih organa i pokriva prevertebralne i skalenske mišiće

Gore polazi od baze zatiljne kosti, a dolje seže do trećeg grudnog kralješka i gubi se u vezivnom tkivu sredogruđa (mediastinum)

Lateralno i straga prelazi u stražnju fasciju vrata.

A znam da su sva navedena područja potrebna za govorni aparat i sve vezano na temu govornog procesuiranja.
Fascije prsnog koša dijelimo u vanjske i unutrašnje.

Vanjske su fascia pectoralis i fascia clavipectoralis, a unutrašnja je fascia endothoracica.

Fascia pectoralis(prsna fascija)tanak je fibrozni list što pokriva prednje strane m. pektoralis majora i m. seratus anteriora. Gore fascija pektoralis prelazi u površni list vratne fascije.
Dolje fascija pektoralis prelazi u površnu trbušnu fasciju.

Lateralno se fascija pektoralis nastavlja u površnu fasciju, a medijalno u prsnu fasciju suprotne strane tijela.. Fascija pektoralis je fibroznim snopićima učvršćena za veliki prsni mišić, a labavo je vezana i s kožom.
Fascia clavipectoralis sastavljena je od dva lista. Površni list polazi s donje strane ključne kosti.

Duboki list polazi s korakoidnog nastavka lopatice i s ključne kosti .Listovi fascije obavijaju prednju i stražnju stranu potključnog i malog prsnog mišića.

Ispod donjeg ruba malog prsnog mišića oba se lista klavipektoralne fascije sastaju i prelaze u pazušnu fasciju.
Fascia endothoracica je tanka fibrozna opna što pokriva unutrašnju stranu zidova prsnog koša i odvaja ih od parijetalnog lista pleure.

Fascia endothoracica oblaže i gornju stranu ošita.
Fascije trbušnih mišića (fasciae abdominis)su fascije koje pokrivaju trbušne mišiće i to trbušni mišići su pokriveni na vanjskoj i unutrašnjoj strani fascijama, od kojih su važne dvije.
Površna trbušna fascija je potkožna fascija što pokriva abdominis eksternus.

Ona odgovara ostalim površnim fascijama na tijelu što ih anatomska nomenklatura ne spominje , ali imaju redovito veliko značenje u kliničkoj medicini i pri operacijskim zahvatima. U području bijele pruge srasla je s aponeurozom, lateralno prelazi u fasciju leđa, a dolje tvori i lig.fundiforme penis i lig.suspensorium penis s. clitoridis i kao fascia cremasterica prati funiculus spermaticus.

(nekako ovim saznanjem Bowen terapijom, spriječim i kod dječaka i kod djevojčica kontrolu samozadovoljavanja, koje je vrlo prisutno, a socijalno teško prihvatljivo, te zapravo teško prihvatljivo.

A iz ovoga vučem moguće dobro djelovanje Bowen-a kod reproduktivnih organa, kod neplodnosti, te su to zaista samo moja promišljanja).

Fascia transversalis je tanka fibrozna opna što se nastavlja na fasciju dijafragmatiku i oblaže unutrašnju stranu poprečnog trbušnog mišića i ovojnicu pravog trbušnog mišića.

Unutrašnja strana fascije obložena je potrbušnicom. Fascia transversalis straga prelazi u fasciju što oblaže m.kvadratus lumborum, a dolje se hvata na zdjelične kosti i na preponsku svezu.Osobito je debela ispod linee arkuate, gdje izravno pokriva m. rektus abdominis.

(brzo riješimo toalet trening, po gotovo kod djece koja imaju poteškoće odvajanja od pelene, te povezivanje u misaoni proces što tog trena jeste zapravo fiziološka potreba.)

Iza fascije transverzalis, a ispod potrbušnice što je rahlo vezana s fascijom nalazi se prostor u koji se uvlači mokraćni mjehur (također noćno mokrenje).

Kroz spatium retropubicum prolaze vasa epigastrica inferiora, obliterirana vasa umilicalia i urachus i tvore nabore na unutrašnjoj strani prednjeg trbušnog zida.

(Asocira me na ovo područje kod nepravilnog držanja upravo prednjeg dijela trbuha, općenito stanja u trbušnoj šupljini, o kojoj mogu samo stvoriti svoju sliku kao loše zategnutog ribičkog konca.)

Fascia diaphragmatis pelvis superior nastavak je zdjelične fascije, fascia pelvis, oblaže zidove zdjelice a prelazi i na organe male zdjelice i ovija ih. Zato razlikujemo parijetalni list zdjelične fascije koji oblaže zidove , i visceralni list, što oblaže organe.
Zdjelična fascija je zadebljana na mjestu gdje je parijetalni list prelazi u visceralni i oblikuje fibrozni luk, arcus tendineus fasciae pelvis. Fibrozni luk zdjelične fascije sudjeluje sprijeda u oblikovanju sveza lig. puboprostaticum u muškarca ili lig. pubovesicale u žene.

Straga se fibrozni luk veže za spinu ishijadiku.(Bowen kod išijalgija)
Fibrozni luk je istodobno i granica prijelaza zdjelične fascije u fasciju dijafragmatis pelvis superior.
(poveznica sa prijevodom iz jedne po sjećanju literature, kako je zdjelica između ostalog povezana za pisanje i čitanje).

Fascije leđa
Na leđima nalazimo dvije važne duboke fascije : fascia nuchae i fascia thoracolumbalis, te tanku površnu fasciju.
Površna fascija smještena je izravno pod kožom i pokriva sve široke leđne mišiće.
Fascia nuchae je tanka fibrozna opna u području vrata. Razapeta je od linee nuhe superior i lig. nuhe prema dolje.
Donji se kraj fascije nastavlja u fasciju što pokriva m. serratus posterior superior i zatim u torakolumbalnu fasciju. Lateralno se fascija spaja s površnim listom vratne fascije.


Torakolumbalna fascija

Fascia nuchae nalazi se između m. trapezijusa i m. romboideusa straga, te spleničnih i semispinalnog mišića glave sprijeda.

Fascija leđa, fascia thoracolumbalis, čvrsta je fibrozna ovojnica što oblikuju dva lista (prednji i stražnji) koji obavijaju m. erektor spine i odjeljuju ga na prednjoj strani od m. latisimusa dorzi, m. kvadratusa lumborum i m. iliopsoasa.

Vanjski krajevi fascije polazište su kosim mišićima trbuha.

Stražnji površni list polazi od šiljastih nastavaka donjih šest grudnih i svih slabinskih kralješaka, s interspinalnih sveza, s kriste sakralis medijalne i s bočnog grebena. Gornji rub stražnjeg lista fascije istodobno je i polazište m. latisimusa dorzi, a donji rub fascije hvata se na stražnji dio bočnog grebena i na spinu ilijaku posterior, superior.

Prednji duboki list razapet je od dvanaestog rebra i rebrenih nastavaka gornjih četiriju slabinskih kralješaka do unutrašnje usne bočnog grebena i iliolumbalne sveze.

Lateralno se spaja sa stražnjim listom, a odatle djelomično polazi m.gluteus major.
(Bowen Leđni galant refleks.)

NASTAVAK FASCIJA…

Oznake: fascije, fascia

<< Arhiva >>