04

četvrtak

rujan

2014

Smanjenje poreza na dohodak

Nakon razdoblja nezaposlenosti i podzaposlenosti zadnja dva mjeseca sam uletio u razdoblje prezaposlenosti, pa jedva signem išta više od posla i spavanja.
Ipak ne moren odoliti, a da brzinski još jednom ne prokonentitam ovo smanjenje poreza na dohodak.

Koga će pogoditi?

Najviše jedinice lokalne samouprave. Zato ga se tako lako i odriču. Bolje da se drugome uzme, a ne državnom proračunu.
Bio sam negdje jednom našao podatke o tome koliko tko plati poreza na dohodak i ispadne da mali broj onih s najvećim plaćama uplati veliku većinu tog poreza. Nešto ko' 20% zaposlenih plati 70% iznosa poreza ili tako nekako.

Dobar dio zaposlenih ne plaćaju ništa ili vrlo malo poreza. Prema tome i smanjenje poreza bi najviše pogodilo jedinice lokalne samouprave s najviše zaposlenih s velikim plaćama.
To bi bili Zagreb i drugi veći gradovi. Pošto je plaćeni porez na dohodak baza za izračun prireza, značajno bi pali i prihodi od prireza u većim gradovima.

Bilo bi dobro kad bi se točno izračunalo koliko bi koja od jedinica lokalne samouprave izgubila prihoda.
Zagrebački proračun je najviše ovisam o prihodu na dohodak i prirezu pa bi njega najviše i pogodilo. Koiko? Pola milijarde? Milijardu kuna manje? Kako bi to grad nadoknadio? Dosta tih novaca se iz proračuna prelijeva i u Zagrebački holding pa bi proračuni i holdinga i grada mogli biti ozbiljno ugroženi.

Kako će to nadoknaditi? Kakvom štednjom? Moglo bi se to po običaju opet sve prelomiti preko leđa građana kako što to bude i kod banaka i kod telekoma i kod drugih stvari. Teret se samo proslijeđuje dalje građanima.

To znači da bi mogle poskupiti usluge javnog prijevoza, vrtića, komunalni doprinosi...

I sad koja je tu ušteda građanima ako netko dobije 100 kn veću plaću, ali mu je zato 200 kn više plaćati vrtić ili komunalnu naknadu. O nezaposlenima i onima s toliko malim plaćama da ne plate porez na dohodak da i ne pričam jer bi njima život mogao i poskupiti. Gdje se tu povećava potrošnja?

Tko će profitirati?

Pa najbbolje će proći oni s velikim plaćama. Znači menadžeri, odvjetnici, javni bilježnici, doktori, sveučilišni profesori, političari zastupnici, načelnici, gradonačelnici, uhljebi na visokim pozicijama u državnim firmama, izrabljivači poduzetnici...

Što ih brige da su im režije veće za 200 kn kad im je plaća veća 1000 kn. Opet su u plusu.

I oni bez djece će dobiti više para od onih s djecom koji su na račun djece prijavljene na njih plaćali manje poreza (ali bi sad mogli plaćati više vrtić). Znači sve super i pronatalitetna politika.

Dobro će proći i zaposlenici u državnom sektoru jer u prosjeku imaju veće plaće od onih u privatnom, a ako poskupi javni prijevoz još i bolje za one koji ionako idu autom na posao, samo će dobivati više para za prijevoz do posla i još će plaćati manje poreza. Nije to kao kod privatnika koji sve češće ukidaju naknadu za prijevoz do posla i imaju u prosjeku manje plaće.

Znači ovo su porezne olakšice za državne zaposlenike i političare i menadžere i druge glavonje s dobrim plaćama, a sirotinja će platiti posljedice ovog "dobročinstva države" i "poticanja potrošnje" i "olakšavanja života građanima".

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.