Radila sam ga prošlu srijedu i jako je fini, ali po meni bi trebala biti malo čvršća crna krema, tako da su u receptu male preinake, i da, ja sam radila u kalupu za kolač a inače je to torta.
Sastojci
za biskvit
3 jaja
10 dkg šećera
5dkg mljevenih badema
5dkg mljevenih lješnjaka
5dkg kakka
maslac i brašno za kalup
za čokoladnu kremu
25dkg čokolade u prahu
1 žličicu kakaa
5dkg šećera
1 želatina fix
2 žumanjka
malo soli
5dl slatkog vrhnja
za kremu od naranče
2 jaja
2 žumanjka
15dkg šečera
3,5l svježe iscijeđenog soka od naranče
1 koricu naribane korice naranče
8 listića želatine
3dl slatkog vrhnja
za ukras
1/4 narančinog soka
2 žlice šećera u prahu
1 omot preljeva za tortu
Priprema
Ispržite lješnjake i sameljite. Za biskvit istucite žumanjke sa šećerom i 2 žlice vode.Pomješajte bademe, brašno, kakao i lješnjake, te dodavajte žumanjcima naizmjenice s čvrstim snjegom od malo posoljenih bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup,promjera 26 cm. Pecite 18-20 min u pećnici zagrijanoj na 200celzijevih stupnjeva. Ohlađeni biskvit vodoravno prerežite, pa jedan list utisnite u dobro opran i folijom obložen obrub kalupa. Za tamnu kremu mješajte šećer na niskoj temperaturi da se karamelizira. Ulite1,5dl vrhnja i mješajte da se karamel otopi, ali ne smije zavijreti. maknite sa štednjaka i umješajte čokoladu, kakao, i želatinu fix, te jedan po jedan žumanjak.Kada se krema ohladila, primješajte preostalo tučeno slatko vrhnje. nanesite na biskvit u kalupu i pokrite drugom polovicom biskvita. Za svijetlu kremu namočite želatinu u hladnu vodu. Mješajte na pari jaja,žumanjke, šećer i sok. Kada se zgusne, maknite sa štednjaka i umješajte iscjeđenu želatinu.Kada se ohladi, primješajte tučeno slatko vrhnje. Nanesite na tortu u kalupu. Izravnajte površinu. Kada se sasvim ohladi, načinite prema uputama na omotu preljev za tortu od praška, šećera i narančinog soka, i prelite tortu.
a danas za desert malo zdravija varijanta, ali isto tako fina