GORA TABOR

31.03.2022.

Gora Tabor nalazi se u Izraelu, oko 9 km od Nazareta. Riječ Tabor najvjerojatnije dolazi od riječi Kupola prostora, pošto kažu da je ova gora sasvim odvojena od lanca planina i zaobljena od podnožja do vrha.


Prije dolaska Izraelaca, na gori je postojalo svetište Kanaanaca. Od davnina je štovana kao sveto mjesto. U novom zavjetu je poznata kao mjesto Isusovog preobraženja.
Danas je Gora Tabor hodočasničko mjesto na kojem je sagrađena prekrasna crkva.

Što nam govori priča o Isusovom preobraženju?
Nakon što se ponovo vratio u Galileju sa svojim učenicima, Isus je otišao na Goru da se pomoli. Sa sobom je uzeo Petra, Ivana i Jakova, znači uži krug učenika. Kad je stigao na Goru, tražio je samotno mjesto i molio je. I učenici su molili sa njime, ali su u međuvremenu zaspali.
Kada su se probudili, ugledali su veličanstveni prizor Isusovog preobraženja. Isus je i dalje imao isto tijelo i lice, ali je sav sjao, obasjala ga je nebeska svijetlost, a haljine su mu postale blještavo bijele.
Pokraj njega su stajali Mojsije i Ilija kao predstavnici starog zavjeta. Oni su predstavljali Zakon i Proroke, a i oni sami su bili vođe i reformatori. Na kraju se pojavio i Bog, u obliku oblaka. Kažu da ljudske oči ne bi podnijele Božji sjaj zato se javlja u obliku oblaka. U obliku oblaka pojavio se još i za vrijeme Isusovog krštenja na rijeci Jordan i kasnije prilikom uzašašća.

Ovo preobraženje, Ilija, Mojsije, Božji glas imali su zadatak uvjeriti apostole da je on doista Sin Božji, iako ga čeka muka i smrt. O tome nisu smjeli govoriti pred drugima dok se njegovo uskrsnuće ne ostvari.

Koja je za nas poruka ovog Preobraženja?
Život sa Isusom je nemoguć bez preobraženja. Sama transformacija je put, proces.
Preobraženje vidimo na način da je ono vidljivo u fizičkom svijetu – isto tijelo, isto lice, ali nevjerojatno sjaje. Da bi se nešto promijenilo u fizičkom svijetu, najprije se mora promijeniti u nama, iznutra. Uzdižemo svoje misli, osjećaje.
Promjena koja se događa u nama iznutra, iako potpuno isto izgledamo, na neki suptilan način vidljiva je izvana.
Drugačije zračimo. Svijetlimo.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.