U SINAGOGI U KAFARNAUMU

03.02.2022.


U gradu u Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Ta učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.
A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: "Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!"
Isus mu zaprijeti: "Umukni i iziđi iz njega!" Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.
Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: "Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda i pokoravaju mu se."
I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.


U ovom događaju opisuje se Isusovo prvo javno iscjeljenje – iscijelio je čovjeka koji je bio opsjednut nečistim duhom.
Simbolika ove priče mi je dojmljiva i može pomoći na putu iscjeljivanja. O čemu se zapravo radi?
Isus u subotu ulazi u sinagogu. Subota je dan kada se miruje, sinagoga predstavlja mirno, tiho, sveto mjesto. Sinagoga je mjesto gdje svjesno ulazimo u mir i podižemo svoju svijest. U sinagogi slušamo, ne brbljamo, obraćamo pažnju na sveto.
Ulazak u sinagogu je umirivanje, ulazak u spiritualni svijet.

Pojavljuje se čovjek opsjednut nečistim duhom. Što je nečisti duh? To su sve one nečiste misli koje su si toliko uzele maha, koje toliko okupiraju um, opsjedaju našu svijest, naš mentalni um. Svi smo to prije ili poslije doživjeli u životu. Takve misli su uglavnom ponavljajuće, često nesvjesno ponavljamo uvijek iste misli. Problem nastaje kada su to negativne misli.

Zašto se „nečisti duh“ pojavljuje u tom kontekstu?
Sve je energija. Misli su energija. Kada mnogo, mnogo, mnogo puta ponavljamo negativne, poražavajuće misli po nas (dakle, često nesvjesno) stvaramo entitet. Što je entitet? Najjednostavnije to mogu objasniti je da su to nakupine energije koje su se dugo stvarale, rasle i postale žive i jake. Na kraju se takvi entiteti hrane energijom te osobe, domaćinom, a hrane se najčešće na način da izazivaju negativna raspoloženja, negativne emocije. Takve emocije su njihova hrana.

Tišina! Prestani govoriti! – uzviknuo je Isus nečistom duhu.
Kada smo u miru, smireni, svjesni, tada možemo prepoznati takvo blebetanje u našem umu. Možemo utišati takve glasove i postati svjesni svega što se vrti u našoj glavi, sve što raste i na kraju može postati entitet.
Za to nam je potrebna Ljubav i Nježnost.

Čovjek ulazi u sinagogu, u tišinu, na sveto mjesto, već se svjesno pripremio za susret sa svetim dijelom sebe, za mir i transformaciju. Doživljava susret sa Isusom, sa Ljubavi, sa Višim i svjesnijim dijelom sebe, koji strogo utišava takve misli. Ulazi se u svjesnost u spiritualnom svijetu, slušaju se riječi Istine i ušutkavaju riječi nečistog duha.
Pravi Izvor iscjeljenja je kada smo svjesni Boga i božanskoga.
Molitva nam pomaže da stvorimo kontakt sa Bogom, sa Istinom. Tako stvaramo moć da se Istina manifestira.
Molitva je vježba vjere u prisutnost i moć Boga.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.