MIKVA

16.01.2022.


Termin „krštenje“ (baptizam) - U novozavjetnim vremenima grčka riječ baptismos ukazivala je na obrede pročišćenja, na ritualna potapanja, u tradiciji vrlo slično krštenju. Za taj obred se je koristila mikva.
Smatra se da je kršćanski običaj krštenja, potapanja u vodu, potekao od ovog židovskog rituala.

Mikva je simbolika, put do tjelesnog i duhovnog pročišćenja. Mikve su židovska kupališta /bazeni, ali oni su daleko više od toga. One ne služe za osobnu higijenu, to nije zamjena za kupanje, u mikvu moraš ući čist. Namijenjene su ritualnoj pročišćavanju, promjeni i obnovi duhovnog statusa.

Mikva se izgrađuje prije izgradnje sinagoge, mora biti ukopana u zemlju ili izgrađena kao esencijalni dio zgrade. Jednostavne je strukture, predstavlja čistoću i svetost. U mikvu se ulazi stepenicama. Voda je uobičajeno do visine prsa (da se miže uroniti cijelo tijelo).
Voda u mikvi mora biti „živa“, mora biti povezana sa prirodnim izvorištem vode, tako da se snabdijeva vodom iz rijeke, jezera… Prirodne vode svijeta, oceani, rijeke, izvori jesu mikve u njihovom izvornom obliku. Sadrže vode Božanskog izvora, pa tako, po tradiciji i moć pročišćavanja.

Rano kršćanstvo nastalo je kao vjerski pokret unutar judaizma. Mnogi od kršćana prvog naraštaja bili su pobožni židovi. A za njih su mikve bile dar.
Ulazeći u mikvu prepuštali su se Bogu da ih njegove ruke „operu“ i pročiste. Bog je taj koji čini sav posao. Oni ne mogu kontrolirati stvari, ali mu na taj način, mogu ponuditi sebe. Ulazeći u mikvu, u vodu, znali su da su dio procesa,da dozvoljavaju Bogu da čini svoj posao iznutra, da čini promjene i iscjeljenja.


U Magdali, u Izraelu, mjestu Marije Magdalene, mjestu koje smatraju raskršćem židovske i kršćanske povijesti, uz najstariju sinagogu iz Isusovog vremena, pronađeno je i još nekoliko funkcionalnih mikvi.
Znamo da je Isus držao govore u tom mjestu, u toj sinagogi, znamo da je iscijelio Mariju Magdalenu od sedam demona… volim razmišljati o tome da je ulazila upravo u jednu od tih mikva, i da se je prepustila vjeri i ljubavi, prije nego što se je dogodilo njezino čudesno iscjeljenje. Zapravo, znam da je do sigurno činila.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.