BAZILIKA ISUSOVOG ROĐENJA U BETLEHEMU

17.05.2021.

16.dan
Betlehem ili „Kuća kruha“ nalazi se desetak kilometara južno od Jeruzalema. Danas poznat kao rodno mjesto Isusa Krista i kralja Davida koji je ovdje bio okrunjen.
Jedno je od najvećih hodočasničkih mjesta. Grad danas ima oko 25000 stanovnika. Nekad su većinsko stanovništvo bili kršćani 75%, a danas ih je oko 30%. Zbog sukoba sa palestincima iseljavaju, a i stopa nataliteta je puno manja.
Čak i broj hodočasnika opada zbog političkih sukoba.



Za vrijeme vladavine Rimljana naređeno je da se izvrši popis stanovništva, stoga je Josip sa trudnom Marijom krenuo u Betlehem. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima, i zato se je Isus rodio u štalici okružen domaćim životinjama.
Svi znamo tu priču.

U ovom hodočašću već smo dva puta pisali o Betlehemu: najprije kada smo spominjali svetog Jeronima i svete spise (prijevod Biblije), a drugi put na Pastirskoj poljani kada je anđeo objavio pastirima da se je u Betlehemu rodio Spasitelj.

Zanimljivo je kako Bog donosi Radosnu vijest kroz simboliku skromnosti i poniznosti.
Gdje se rađa Kralj i Spasitelj svijeta? Skromno, u štalici.
Kome je najprije objavljena vijest? Pastirima koji su bili obični radni ljudi, po cijele dane i noći na pašnjacima. I pastiri su krenuli u Betlehem i nađu bebu Isusa i Svetu obitelj u štalici.
Na mjestu Isusovog rođenja sagrađena je Bazilika rođenja Isusova. Prekrasna je i ogromna. Povjerena je zajedničkoj brizi Grčke pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Armenske crkve.

U Baziliku se ulazi kroz Vrata poniznosti kroz koja nitko ne može ući uspravno.

Ovdje se nalazi krug koji predstavlja pupak svijeta/centar univerzuma. Sve je prepuno predivnih mozaika.


Mjesto Isusovog rođenja, štalica, je zapravo špilja koja je služila kao štalica za domaće životinje. Na tom mjestu srebrna zvijezda sa četrnaest krakova (hodočasnici kleknu i poljube zvijezdu).


U Betlehemu, posebno pod Bazilikom ima mnogo takvih špilja. Kad smo govorili o Svetom Jeronimu i svetim spisima, rekli smo da je Sveti Jeronim namjerno izabrao da djeluje u jednoj od tih špilja. U nekima se služi i misa.
Betlehem ima zanimljivu biblijsku povijest, osim Isusa i Davida, vrlo je bitno spomenuti i Rutu, kao i to da je ovdje zakopana Rahela, žena od Jakova. No, kažu da je danas njezin grob moguće posjetiti jedino na dan kada se ona slavi. Naravno, zbog političkih razloga.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.