SODOMA I GOMORA

08.05.2021.


Sodoma i Gomora bila su dva biblijska grada nedaleko od Mrtvog mora koje je Bog uništio sumpornim ognjem jer su stanovnici bili grešnici, pokazivali su mržnju prema strancima, nisu pokazivali suosjećanje za slabe i siromašne.Grad Sodoma povezuje se i sa homoseksualnošću, vjerojatno iz razloga jer su stanovnici grada htjeli silovati dvojicu muškaraca (koji su zapravo bili anđeli), a bili su u posjeti kod Lota, Abrahamovog nećaka.
Abraham se zauzeo kod Boga za nevine i bezgrešne stanovnike grada, ali nisu uspjeli pronaći ni deset takvih u gradu. Smatra se da je u Sodomi i Gomori, i u okolnim mjestima bilo oko milijun ljudi.
Bog je odlučio spasiti Lota (koji je valjda bio jedini pravednik u gradu) i njegovu obitelj, ali im je naredio da dok bježe iz grada da se ne okreću prema gradu. Ali Lotova žena se je ipak okrenula i pretvorila u stup soli.
Lot i njegove dvije kćeri povukli su se u planinu i živjeli u osami.

Gotovo da nema čovjeka koji nije čuo za Sodomu i Gomoru. Ti gradovi postali su pojam za nemoral svih vrsta. Biblija nas izvješćuje da su prije otprilike 4000 god. zbog nemorala bili na zagonetan način potpuno uništeni sumpornim ognjem.

Zna se da je ovo područje bilo nekad vrlo plodno, gradovi su ležali na plodnoj ravnici. Znanstvenici i arheolozi su potvrdili da se je na tom području dogodilo „nešto“. Danas je to pustinja. Nikakvi vulkani ni potresi nisu djelovali na to područje. Fenomeni na ovom području jesu velike količine sumpornih lopti. Analizom je dokazano da je vreli sumpor u velikoj količini pao na ovo područje. Ovo pojavljivanje čistog sumpora kakvo je pronađeno na ovom području ne može se usporediti sa onim što se normalno nalazi u prirodi.
Na ovim lokalitetima vidljive su mnoge strukture koje podsjećaju na nekadašnje građevine i zidine. Sada su prekrivene pepelom.
Što se tiče stijena, smatra se da su sastavljene od oko 80 % soli i struktura nije čvrsta, mrvi se.
Ovo je stup soli - Lotova žena.




Biblijska priča o Sodomi i Gomori je bitna. Govori o ljudskom padu u grijeh. Bog je već nekoliko puta kažnjavao ljude za grijeh: Adama i Evu je protjerao iz Raja, izazvao veliki potop, no pritom je spasio Nou, kad su gradili Kulu Babilonsku pomiješao im je jezike…Takve priče nam istovremeno govore o tome kako Bog postupa kad ljudi zapadnu u nemoralnost i grijeh, no također nas podsjećaju kako je Bog milosrdan i darežljiv ako se ponašaš normalno, kao kada je spasio Nou i sada kad je poštedio Lota.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.