MAGDALA

28.04.2021.

11.dan
Magdala – biblijsko mjesto na Galilejskom jezeru, poznato kao rodno mjesto Marije Magdalene (Marija iz Magdale). U ono vrijeme bilo je važno trgovačko mjesto.


Marija Magdalena je bila opsjednuta sa sedam demona i Isus ju je oslobodio. Nakon toga ona postaje njegova vjerna sljedbenica. Zna se da je bila bogata žena i bila je u mogućnosti da sudjeluje u financiranju njegovog putovanja i podučavanja.
Bila je prisutna kada je bio razapet, i bila je prva svjedokinja da je uskrsnuo. Baš nju je odabrao da joj se prvoj ukaže.
Neki smatraju da je bila apostolica. A neki čak i da je bila Isusova žena.

Na ovom prekrasnom mozaiku iz crkve u Magdali, Isus ima ispruženu ruku i iscjeljuje Mariju Magdalenu, dok se na drugom dijelu mozaika vidi kako iz nje izlaze sedam zmija (demona).
Isus je bio božji sin i ovo je samo jedno od njegovih mnogih čuda.

Jedan od bitnih simbola vjere kod kršćana je način na koji se prekrižimo kada počinjemo i završavamo molitvu:U ime Oca (dodirujemo čelo/to je Otac na Nebesima) i Sina (dodirujemo srce/to je Isus u Srcu), i Duha svetoga (dotičemo ramena, a ramena su snaga, a Duh sveti nam daje snagu), Amen.
Kod židova jedan od bitnih simbola vjere je „Čuj Izraele“, koji glasi:
„Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! „
O važnosti i snazi jednoga Boga prisjećali smo se dok nam je Kathleen pokazivala Goru Korupcije i Gehanu gdje su se štovali lažni bogovi i vršili njima u čast rituali.
Isto se podsjećamo kada dolazimo u mjesto Banias, u to doba toliko demonsko mjesto da ga židovi nisu htjeli ni posjetiti. Možda je baš zato Isus odabrao to mjesto za početak njegovog posljednjeg putovanja prema Jeruzalelmu, i gdje je navijestio Petru da će on biti njegova stijena, on će sagraditi Crkvu. Zato jer je Petru i učenicima tada dana spoznaja od Boga (ne od njihovog intelekta, kako im je objasnio Isus)da je upravo on Božji sin.
No, sa druge strane, ono što Banias čini prekrasno mjesto jesu njegovi slapovi. Slapovi i izvori rijeke koji se spuštaju niz planinu Hermon.
Tako je divna ta, prirodnost, ti tihi božji zakoni koji se odigravaju pred nama…snijeg pada sa neba na planinu, topi se i spušta kao slap u rijeku, rijeka navodnjava zemlju, zemlja daje plodove od kojih se mi hranimo…sve je tako prirodno, tako vođeno, tako orkestrirano…
Ono što su nam padre Juan i Kathleen htjeli pokazati popevši se na prekrasnu snježnu planinu jest ljepota Prirode. Vratili smo se na Knjigu Postanka u kojoj je objašnjeno što je stvoreno kojeg dana.
O, da,prekrasne prirodne ljepote i čovjek se jednostavno mora upitati tko je stvorio tu ljepotu.
Zato smo posjetili i Rosh Hanikru, vraćajući se tumačenjima Knjige Postanka o ljepoti koju je stvorio Bog, i vodu i nebo i sva bića pod vodom i ona na zemlji.

Da, Bog je svemoguć. Nema toga što Bogu nije moguće. On čini stvari i djela za koja možemo čak i misliti da su nemoguća. To nas je podsjetio izlet u Mamre, da vidimo to čudesno mjesto gdje se je Bog u obliku tri gosta/anđela pojavio Abrahamu i najavio mu da će on i Sara dobiti dijete. Za njih je to bilo čudo, i pošto su bili stari, nisu vjerovali da je to bilo moguće. A istovremeno to je bilo nešto što su jako željeli.

I na kraju dolazak u Magdalu, odnosno u crkvu u Magdali koja je nedavno izgrađena, kao i cijeli taj kompleks, ali prepuna prekrasnih mozaika i svetosti.
Ispred crkve su kipovi Marije Magdalene i Isusa, smješteni u prekrasan vrt/park.
I ponovo se vraćamo na Knjigu Postanka gdje čitamo kako je Bog stvorio čovjeka, ali je stvorio i ženu. I upravo pred ovom slikom i ovim kipovima (u takvom okruženju kao da su živi), tumači se da je čovjek stvoren na sliku božju (ali nije Bog, samo smo njegova kreacija), da ima i tijelo i dušu , a muškarac i žena se nadopunjuju, jednaki su. Zato se sve češće naglašava uloga žena u Bibliji, jer je u prošlosti njezina važnost bila zanemarena ili nedovoljno vrednovana.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.