MUHRAQA

13.04.2021.

Muhraqa manastir nalazi se na planini Karmel. Sveta planina.
U Izraelu, po Bibliji postoje četiri važne planine: Sion, Sinaj, Tabor i Karmel. Na Sinaju je Bog predao Zakon. Na Sionu je podignut Jeruzalem. Podno Tabora su Izraelci pod vodstvom proročice Debore trijumfirali nad kaananskim kraljem, a Ilija će živjeti na Karmelu.


Već znamo da nakon smrti velikog židovskog kralja Davida i njegovog sina Salamona, Izrael nije ostao cjelovita država, nego se je raspao na dva kraljevstva:Sjeverno i Južno. Prijestolnica Južnog kraljevstva je bio Jeruzalem i vjera u Boga/Jahve je bila sačuvana. Ali u Sjevernom kraljevstvu to nije bio slučaj. O tome smo govorili u prethodna dva posta, spominjući Tel Dan i Bethel.
Zbog političkih razloga, kraljevi Sjevernog kraljevstva češće su se ženili kraljevnama okolnih naroda i one su donosile svoje religije.
Tako je bilo u vrijeme kralja Ahaba koji se oženio Jezebelom, kćeri Sidonskog kralja. Ona je agresivno uvodila kult o bogu Baalu i božici Aštarti, dok je štovanje Jahvi bilo zabranjeno.
U to je vrijeme živio i starozavjetni prorok Ilija.

Protivio se štovanju poganskih bogova, zalagao se za vraćanje slave Jahvi. Otvoreno je predbacivao kralju da se se odmetnuli od svoje vjere, ali ga nisu slušali. Čak je i poslao sušu kao opomenu, tri godine nije bilo kiše, zavladala je glad. Ahab mu se je obratio, ali Ilija predlaže izazov da na brdu Karmel, on sam, kao jedini preostali Jahvin prorok se suprostavi svim Baalovim prorocima koji su boravili na dvoru i tako dokaže koji je pravi Bog.
Predlaže da Baalovi proroci stave žrtvu na žrtvenik, ali bez paljenja vatre, te da zazovu svojeg boga Baala da im pošalje vatru i tako spali žrtvu. Isto tako će napraviti i on, zazivajući svojga Boga. Čija se žrtva upali, biti će znak da je Bog pravi.
I tako, Baalovi proroci su zazivali cijeli dan, ali…ništa.
A kad je Ilija zazvao Boga spustila se je vatra sa Neba i sve je spalila.
Kažu da je tada narod postao svijestan Božje veličine i ispravne vjere.
To mjesto na planini Karmel zovu Spaljeno mjesto, ili Mjesto Vatre - Muhraqa.

Upravo na tom mjestu sagrađen je predivan manastir.
A ono što je posebno u tom manastiru je i oltar koji je sagrađen od dvanaest kamena, onaj isti koji je sagradio toga dana Ilija od dvanaest kamena, svaki kamen za jedno pleme.
Planina Karmel je sveto mjesto i štuju je i židovi i kršćani i muslimani. Kažu da neke stvari i nisu zapisane u Bibliji. Navode se neki događaji, kao ovaj o pobjedi Boga i Ilije na planini Karmel. Ali postoji usmena tradicija, postoje ljudi koji tamo žive, generacije koje tamo žive sa saznanjem i svojim dokazima da je to sveto mjesto.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.