HALLOWEEN 2021.

31.10.2021.



noć je... tišina je ... a duše s One strane lutaju kroz noć



Slikano 31.10.2021. u 14h - ja sam spremna za večeras .... dekoracija je sređena, palo je i sumračje, tiho se privuklo pred moj prozor i onda će svjetlost razbijati tamu i tjerati sablasti, duhove i sva ostala bića koja dolaze s One strane sretansretansretan






"Legenda o Jack-o'-lanternu

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa.

Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se riješi dao mu je žeravicu ugljena.

Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci.

Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova."


slika: internet

VRIJEME UOČI NOĆI VJEŠTICA

30.10.2021.



slika: digital art






Čudno neko vrijeme, to vrijeme uoči Noći vještica uvijek me je fasciniralo: lišće leti, vjetar luduje ulicama grada i pitam se: kamo sada?

Noći su tamnije, nebo je oblačnije, vrijeme je to lutanja po skrivenim kutovima vlastitih misli i sve me navodi na sanjarenje i maštanja...


napisano: 19.10.2009. u 18:17h na portalu Magicus, a iz 14. zbirke "RUŽA MOG SRCA“
https://www.magicus.info/ostalo/zrnca-za-razgovor/vrijeme-uoci-noci-vjestica-halloween


http://www.digitalne-knjige.com/varga14.php

http://zajednoprotivplagijata.blog.hr/

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN broj: 978-953-3554-146-4 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove pjesme u prozi ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

generalna proba za sutra, ovako ću sutra navečer "plašiti" Davora sretansretan








"PRIČE IZ NOĆNIH TIŠINA" - Jadranka Varga

22.10.2021.


crvena ruža, mamin najdraži cvijet (slika: internet)



Dragi moji čitatelji,

15.10. je rođendan moje mame Slavice (15.10.1921.), moje najbolje prijateljice. Željela sam da mi na taj dan izađe moja 19. knjiga - zbirka fantasy priča

"PRIČE IZ NOĆNIH TIŠINA".


Moja 19. knjiga je zbirka fantasy priča pod naslovom „Priče iz noćnih tišina“ nastala je u razdoblju od 28.01.2021. do 12.09.2021. kao zbirka fantasy priča koje sam zapisivala još i prijašnjih godina. To (ni)su samo fantasy priče, ovo sve mi se događa u stvarnosti pa se pitam, jesu li to samo fantasy priče ili priče iz mog života koje se čine nevjerojatne, ali su istinite.

Ova knjiga obuhvaća jedan novi vid mog pisanog izražavanja, a to su istinite fantasy priče-dotađaji koji mi se događaju pa mislim, da ću i tim žanrom uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.

Zašto sam stavila naslov „Priče iz noćnih tišina“? Naslov ove knjige je takav, jer su to sve priče koje se pričaju u noćnim satima, ali se meni događaju i danju i noću, međutim, spadaju stvarno u fantasy žanr - „Priče iz noćnih tišina“.

Recenzent i ove zbirke je moj dragi prijatelj dr. Zlatan Gavrilović Kovač, književnik iz Australije i bloger ZLATAN koji je opet kao i uvijek nepogrešivo dodirnuo samu bit onog što sam htjela poručiti i reći ovom zbirkom „Priče iz noćnih tišina“.

Jadranka Varga,
Zagreb, 12.09.2021.







"Nova knjiga na portalu https://digitalne-knjige.com/

"PRIČE IZ NOĆNIH TIŠINA" Jadranke Varga.

Digitalnu knjigu "PRIČE IZ NOĆNIH TIŠINA" Jadranke Varga predstavit ćemo uz pomoć recenzije knjige:



"PRIČE IZ NOĆNIH TIŠINA", JADRANKE VARGA

Jadranka Varga, ta nekad jako osamljena djevojka koja je u svom životu dane provodila uz knjige i rano otkrila svijet poezije, napisala je priče iz svog života i sad, umjesto njenih stihova, čitam istinite priče iz njenog života.

U svijet poezije je uronila davne 1969. godine kad je napisala svoje prve 3 pjesme i nikad se nije zaustavila. Uz autoricu me vežu njeni stihovi, ali ovo su priče iz tišine raznih noći kad je ležala u krevetu i razmišljala o svom životu.

Najvažnija intencija ove zbirke priča hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga koja nosi ime "Priče iz noćnih tišina" je se literatura stvara u tišinama, u smirajima dana kada usamljeni progovaramo o samoći koje se plašimo i koja nas ubija svojom težinom i koja nam konačno pokazuje što je u našim životima značajno i što je vrijedno, da kraj toga zastanemo bez obzira na mnoštvo drugih interesa koje u sebi nosimo.



Po toj fundamentalnoj intenciji literature ovo djelo Jadranke Varga sigurno će biti zapamćeno kao vrijedni doprinos suvremenom hrvatskom realizmu koji se danas nalazi pred zadatkom sinteze: da primi u svoje forme relativni maksimum životne istine, da bi se moglo pustiti da se pojave dublji smisaoni odnosi.

Ukratko o filozofiji hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga, rekao bih, da je to jedan problem kojega možemo deducirati iz same njene poezije koja na fundamentalan način određuje cjelokupno autoričino djelo, ali i njen život isprepleten usamljenošću, ljubavlju, borbom za život, poezijom i jednim bitnim pitanjem, a to je pitanje o kraju naše egzistencije i našoj smrtnosti.

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 07.02.2020.

Z L A T A N



"Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/varga19.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).


slika: digital art

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu https://digitalne-knjige.com/, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala

https://digitalne-knjige.com/



moja knjiga PRIČE IZ NOĆNIH TIŠINA od 15.10.2021. kad je javno objavljena kao digitalna e-knjiga, do sad je download-ana 723 puta!

FANTASTIČNO, hvala puno, Nenad Grbac na prekrasno izrađenoj knjizi:
http://www.digitalne-knjige.com/varga19.php


... i mala svijećica neka gori uvijek za njenu dušu.


USKORO ... MOJA NOVA 19. KNJIGA

08.10.2021.







Moja nova 19. knjiga koja uskoro izlazi....fantasy priče, ali nisu to fantasy priče, to su priče koje se... događaju...

Hvala, gsp. Nenad Grbac sa portala
https://digitalne-knjige.com/
na još jednoj fantastično izrađenoj knjizi!

DAN KUĆNIH LJUBIMACA I DAN SV. FRANJE ASIŠKOG

04.10.2021.



"Danas je njihov dan... Svjetski dan životinja obilježava se u svim zemljama od 1931. godine kad je održana konvencija ekologa u Firenci."
izvor: internet



"Nikoga se ne smije nazivati neprijateljem, svi su vaši dobročinitelji i nitko vam ne nanosi štetu. Nemate neprijatelja osim vas samih." - Franjo Asiški

"Taj se dan ujedno slavi i kao Dan sv. Franje Asiškoga, svetca zaštitnika životinja i životne sredine te predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja.

Sv. Franjo Asiški rodio se 1181. godine u Asizu kao sin trgovca Pietra di Bernardonea i Ivane. U odsutnosti oca krstila ga je majka davši mu ime Ivan. Otac je tomu imenu kasnije dodao ime Franjo, kojim je taj svetac ušao u ljudsku povijest. Kao dječak i mladić bavio se prodajom sukna, što je bilo zanimanje i njegova oca. Volio je svečanosti i raskoš, ali istovremeno je bio osjećajan i samilostan prema siromasima, kojima bi dijelio obilnu milostinju.

Zanesen avanturizmom i slavom, sudjelovao je aktivno i u oružanim razmiricama između Asiza i Perugie, između naroda i feudalaca. Kad je Franjo došao iz zarobljeništva iz Perugie te se oporavio od podulje bolesti, pokušao je poći za slavom novim putovima, i to onom slavom koja dolazi od oružja, od junaštva u oružanoj viteškoj borbi. Uputio se stoga prema pokrajini Pugli, a zaustavio u Spoletu. Uzrok tomu bijaše tajanstveni glas u snu, koji ga je pozivao da slijedi radije gospodara nego slugu. To ga je privelo razmišljanju i promjeni. Posvetio se molitvi i meditaciji.

Franjo se vratio u Asiz, ondje je raskrstio s veselim društvom, započeo život revnog razmišljanja i pobožnosti te se predao djelima ljubavi prema siromasima i gubavcima. U to je doba poduzeo i hodočašće u Rim, u baziliku sv. Petra, na grob apostolskog prvaka.

U jesen 1205. godine, u rodnom Asizu u crkvici San Damiano, triput je čuo zov Raspetoga: 'Franjo, pođi i popravi mi crkvu jer, kako vidiš, sva je u ruševinama!'

Obnovio je crkvicu sv. Damjana te je ondje povučen provodio vrijeme u razmatranju, u molitvi. Potpuno u srcu obraćen i posve opredijeljen za Krista, Franjo se javno pred pobožnim asiškim biskupom Guidom II. odrekao svih dobara i prava na očinsku baštinu. Time se kao pokornik i Bogu posvećena osoba podložio posve crkvenoj vlasti. Tada je izjavio: 'Čujte me i shvatite dobro! Do ovog sam časa svojim ocem nazivao Petra Bernardonea, odsad s većim pouzdanjem mogu reći: 'Oče naš, koji jesi na nebesima, u Tebe stavljam sve svoje blago i nadu i zalog svog ufanja.''

Nalazeći se jednog dana u crkvi Sv. Marije Anđeoske, čuo je u Misi riječi Evanđelja: 'Ne pribavljajte sebi u pojase ni zlatna, ni srebrna, ni bakrena novca; ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa, jer radnik zaslužuje uzdržavanje!' (Mt 10,9-10) Čuvši to, bio je tako snažno zahvaćen ljubavlju prema siromaštvu da je uskliknuo: 'To je što tražim, to je što svim srcem želim!'

Franjo je svoju pustinjačku odjeću zamijenio 'minoritskom', Manje braće, kako će kasnije nazvati svoj red i njegove sljedbenike. Odložio je remen, sandale i štap, a svoju je grubu tuniku opasao bijelim konopom. Na glavu je stavio kapucu ili kukuljicu, kakvu su tada običavali nositi umbrijski seljaci.

Ideal mu je postao što doslovniji život po Evanđelju: u jednostavnosti, istinskom siromaštvu i slobodi duha. U početku mu se pridružilo 12 prijatelja koji se nazvaše Manjom braćom. Svojoj mladoj zajednici Franjo daje pravila koja papa Inocent III. usmeno odobrava. Dobili su i ovlast propovijedanja. Zajednica se ubrzo povećavala. Nastaje nova redovnička družba u Crkvi, franjevci.

Mnoge su godine važne u Franjinu djelovanju. Izdvojit ćemo 1211., kada je u Porcijunkuli u svoje bratstvo primio Klaru, i tako nastaje Red siromašnih gospođa – klarise; i godinu 1212., kada je s nekolicinom braće pošao u Siriju, ali se zbog 'protivnih vjetrova' morao zaustaviti na našoj obali. Uz taj događaj vezane su i tradicije o Franjinu boravku u Zadru, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

Franjo je umro u crkvi Sv. Marije Anđeoske, na mjestu gdje je jasno upoznao svoj životni poziv, 3. listopada 1226. godine.

Papa Grgur IX. dvije godine nakon Franjine smrti proglasio ga je svetim. Isti je Papa odredio da mu se pokraj Asiza, na rubu toga grada, podigne u čast dvostruka veličanstvena bazilika. U nju je 1230. godine bilo preneseno svetčevo tijelo.

Kasnije se dogodilo nešto pomalo neshvatljivo: da se više nije točno znalo za svetčevo tijelo. Nakon mnogih radova tijelo je napokon 1818. godine ponovno pronađeno pod glavnim oltarom. Danas se čuva u donjoj bazilici na povišenom mjestu.

Ikongrafija sv. Franju prikazuje u franjevačkom habitu, s Kristovim ranama na rukama, često okružena životinjama, najviše s pticama. Sada svetac, papa Ivan Pavao II., 1979. godine proglasio je sv. Franju zaštitnikom ekologa."


izvor: Laudato

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.