Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lepeze-slike-uspomene

Marketing

HALLOWEEN 2021.noć je... tišina je ... a duše s One strane lutaju kroz noćSlikano 31.10.2021. u 14h - ja sam spremna za večeras .... dekoracija je sređena, palo je i sumračje, tiho se privuklo pred moj prozor i onda će svjetlost razbijati tamu i tjerati sablasti, duhove i sva ostala bića koja dolaze s One strane sretansretansretan


"Legenda o Jack-o'-lanternu

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa.

Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se riješi dao mu je žeravicu ugljena.

Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci.

Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova."


slika: internet

Post je objavljen 31.10.2021. u 17:04 sati.