kulerica

& svakodnevna spika

četvrtak, 26.04.2007.

Sretan rođendan mojoj velikoj curici!


Draga moja ljepotice, želim ti sretan treći rođendan, neka te zauvijek prate zdravlje, ljubav i sreća, a ti mi budi vesela, nasmijana i razigrana!






* * * * * * * * *

Da ne kažete da samo žicam čestitke i lijepe želje za svoje curke, neka treći rođendan moje starije nasljednice bude povod da objavim prvi recept na svom blogu. Recept nije moj, nego je općepoznat, a ja ću vam ga linkati s Rodinog foruma; može ga se naći i na brojnim drugim mjestima na netu, većinom na engleskom. Recept je svugdje jednak, a ja ću vas korak po korak provesti pripremom tog odličnog kolača koji zahtijeva tek minimum vremena i kulinarskog umijeća.

Vjerojatno ste probali brownies, slastičarski uvoz iz Amerike čije ime još nismo preveli na hrvatski, a vjerojatno ni nećemo. Riječ je o mekanim, sočnim kolačima od čokolade kojima se mogu dodati razni orašasti plodovi, cimet i slični okusi. Ovaj put radimo

BROWNIES S NUTELLOM I SIROM. njami

Potrebno vam je...

...za donji, odnosno brownie dio kolača:


- 15 dag maslaca
- dvije velike žlice Nutelle
- dva jaja
- jedna šalica smeđeg šećera
- jedna šalica oštrog brašna
- četvrt šalice kakaa

...za gornji, sirnati dio:

- 25 dag ricotte (može i mascarponea, a može i običnog kravljeg sira, ali treba biti temeljito iscijeđen)
- tri velike žlice smeđeg šećera
- dva jaja
- tri velike žlice Nutelle

Priprema:


Stavite pećnicu da se grije na 170 stupnjeva dok pripremate kolač. Maslacem namažite kalup za pečenje, a zatim ga posipajte brašnom.



Idealno je koristiti kalup promjera 26 ili 28 cm. Ja sam koristila kalup u obliku srca, no na njegovom pakiranju piše da mu mjere, iako je nepravilnog oblika, odgovaraju kalupu promjera 26 cm. Torta je u konačnici visoka oko 3 cm, što je uobičajena visina za brownies.


Pripremite sve što vam treba za donji dio kolača.




Usitnite maslac, a možete ga i lagano otopiti. Važno je samo da nije netom izvađen iz hladnjaka, jer je tada pretvrd. Stavite ga u visoku posudu, zajedno s Nutellom, jajima i šećerom, te dobro promiješajte mikserom. Dobit ćete relativno kompaktnu smjesu.




Njoj dodajte brašno i kakao te sve zajedno još jednom dobro promiješajte. Budući da je riječ o američkom receptu, možda se pitate koliko zapravo iznose te famozne šalice. Moje mjerice, kupljene u Ikei, koje imaju ispisane metričke i američke mjere, kažu da sadržaj jedne šalice iznosi 2,5 dcl (težina nije važna - znači, sipate onoliko šećera, brašna i ostalog koliko stane u šalicu te veličine). Što se pak tiče velike žlice Nutelle, budući da se veličine žlice razlikuju od kućanstva do kućanstva, meni je za cijeli kolač bilo potrebno oko 400 grama Nutelle.




Kad smjesa postane sasvim glatka, nasipajte ju u kalup.




Zatim pripremite sve što vam je potrebno za gornju smjesu sa sirom.




Sir, šećer, jaja i Nutellu stavite u visoku zdjelu i temeljito ih promiješajte mikserom. Ako sve sastojke koji vam ne trebaju odmah spremite na mjesto, a prljave posude puknete u perilicu ili sudoper, radna ploha u ovoj će vam fazi izgledati otprilike ovako (zapravo, i Nutellu sam trebala maknuti, no za nju sam sentimentalno vezana cerek ).




Dobivena smjesa bit će glatka i kremasta. Izlijte ju preko brownie smjese.




Pecite između 40 i 45 minuta na 170°C. Prilikom vađenja iz pećnice kolač vam mora biti sasvim pudingast, ni u kom slučaju čvrst ili tvrd - to znači da ste ga prepekli. Izvadite ga i ostavite da se ohladi u kalupu.




Nakon što se dobro ohladi, možete ga izvaditi iz kalupa i ukrasiti kako god želite. Budući da ga mi nosimo na vrtićko slavlje, nisu došli u obzir nikakvi trodimenzionalni ukrasi koji bi se mogli uništiti u transportu. Iz istog razloga nisam stavila tortu na klasičan stalak, nego na tanjur za pizzu.




Ukrašenu tortu držite u hladnjaku. Inače, brownies su odlični i vrući, pogotovo ako na svježe pečeni komad kolača stavite kuglicu sladoleda nekog kremastog okusa (vanilija, čokolada, lješnjak... mljac!).


Degustacija njami je sutra u vrtiću, javim vam što su klinci rekli. cerek mah

Oznake: recept; Nutella cheesecake; torta od nutelle i sir

26.04.2007. u 00:09 • 33 KomentaraPrint#

srijeda, 18.04.2007.

Sretan rođendan!


Najdraža moja prekrasna bebice, sretan ti tvoj prvi rođendan!






18.04.2007. u 18:44 • 20 KomentaraPrint#

subota, 14.04.2007.

Konačno i ja

Najprije vam dajem deset sekundi da dođete sebi - aha, i ja sam se konačno pojavila. Kad sam pisala posljednji post, nisam ni sanjala da će proći toliko mnogo vremena do idućeg, ali, eto, ponekad se događaji (ili zvijezde?) poslože tako kako se poslože i teško je od toga pobjeći. Ako vas zanima zašto me nije bilo toliko dugo i što se u međuvremenu događalo sa mnom i mojima, nastavite s čitanjem.


Ja i preseljenje

Vjerojatno ste iz posljednjeg posta skužili da se selimo. Dobro ste skužili - vratili smo se u Zagreb. Kad smo odlazili u Beč išli smo, naime, u dvogodišnju avanturu, a umjesto dvije, ostali smo dvije i pol godine. Mužić je dobio odličnu ponudu, jednu od onih koja se ne odbija, pa smo stavili crno na bijelo, složili s jedne strane puno pluseva, s druge nešto malo minusa i odlučili privremeno napustiti rodni nam grad. Starija nasljednica imala je tek nekoliko mjeseci kad smo odselili i tko bi rekao da će nam se u Beču roditi i mlađa.

A pola smo godine duže ostali zato jer u toj velikoj multinacionalnoj kompaniji s tisućama zaposlenih mužiću nisu mogli naći zamjenu, toliko mi je mucek jedinstveni cerek , pa su nas zamolili da još malo ostanemo. A da ne mislite da pričam bez veze, zamjenu mu još uvijek nisu našli, no mi smo odbili živjeti zauvijek privremeno, ostavili ih da sami rješavaju svoje kadrovske probleme i vratili se u naš stari život, otprilike tamo gdje smo ga prekinuli.

Sve u svemu, život u Beču bio je prelijep i nije mi žao ni sekunde provedene tamo. O svemu skupa možda ću jednom kad nađem vremena napisati i nešto više, no na blogu sam redovno pisala o našim bečkim danima, pa malo prošvrljajte po arhivi.

Preseljenje je, moram vam reći, vraški zahtjevna stvar, pogotovo kad je na velikim relacijama, uz svu moguću papirologiju i druge stvari stvorene samo kako bi vam otežale život. Uz to smo odlučili malo promijeniti raspored prostorija u stanu, pa nam je životni prostor više nalik gradilištu nego pristojnom obitavalištu. A zašto je to još uvijek tako, pročitajte u donjim odlomcima.



Ja i t-com

Živimo u dijelu grada u kojem nijedan operater osim t-nam-dragog-coma nema infrastrukturu za kablovsku televiziju, a budući da smo je htjeli uzeti u kombinaciji s bežičnim internetom, nismo imali baš nekog izbora. A zašto t-nam-dragom-comu posvećujem cijelo poglavlje? Pa zato što je jedan od glavnih krivaca što me nije bilo na blogu i na netu općenito.

Prikopčali su nam, naime, priključak negdje sredinom veljače. Ljubazan glas zaposlenika t-comove službe za korisnike koji se javio nakon pola sata čekanja na liniji objasnio mi je da taj mjesec nećemo platiti korištenje interneta, nego nas oni galantno časte. Pa lijepo. Međutim, iako je mužić sve spojio kako treba - a on je tata-mata za kompjutore i net - i iako ni t-comovi stručnjaci nisu uspjeli vidjeti nikakvu grešku ni u našem kompjutoru niti u spajanju na internet, mi do kraja veljače, tog kakti besplatnog perioda, nismo uspjeli ni prismrdit' netu.

Početkom novog mjeseca, onog kojeg smo trebali platiti, situacija se doslovce preko noći promijenila, iako nismo ni dotaknuli kompjutor, pogotovo ne postavke koje imaju veze s internetom. Međutim, budući da smo uplatili net kad je trajala akcija besplatnog flat-ratea u trajanju od mjesec dana, pogađate da smo tih mjesec dana, opet glede&unatoč optimističnim ocjenama t-comovih stručnjaka da je sve u redu, imali problema sa spajanjem. Za razliku od veljače, kad nam je pristup netu bio posve onemogućen, tijekom ožujka smo se tu i tamo ipak uspjeli spojiti, ali jadan je to pristup netu bio.

Problemi su kao odrezani nestali zadnjeg dana ožujka i prvog dana travnja, kad je prestalo trajanje akcije besplatnog neograničenog pristupa internetu. Sad kad plaćamo svaku mrvicu informacije koju pošaljemo ili primimo, sve funkcionira besprijekorno. Naravno da ne moram ni napomenuti da nismo ništa mijenjali na kompjutoru.

I kaj da vam velim osim da jedva čekam da neka - bilo kakva - konkurencija dođe u moj kvart. Odmah prelazim k njoj. Plaćam duplo ako treba, samo da se maknem od ovih za koje nemam ni riječi, barem ne pristojne.



Ja i smrt

Prije nekog vremena sasvim nenadano umro mi je jedan dragi prijatelj. Tjedan dana kasnije umrla mi je baka.



Ja i bolesti

Vjerovali ili ne, od početka veljače do danas nismo imali nijedan jedini dan da smo svi u obitelji bili zdravi. Najprije je starija nasljednica imala dugu i iscrpljujuću virozu koja je trajala dva tjedna. Zatim je zarazila mlađu, kod koje je trajala puna tri. Otprilike kad je mlađoj nasljednici bilo malo bolje, mužić se razbolio, ali ozbiljno. Nakon tri tjedna bolesti samoprolasio se zdravim i, na užas svojih liječnika, odlučio da ide raditi. To je bilo nekako paralelno s vodenim kozicama starije nasljednice. Kad su njezine kozice bile u punom jeku navodno zdravi mužić herojskog ponašanja završio je na hitnoj i ostao u bolnici, u kojoj je već nešto duže od dva tjedna. Kozice starije nasljednice polako su počele prolaziti, kad se ista napast naselila na mene, iako sam ih već preboljela. Dan nakon mene, razboljela se i mlađa nasljednica. I tako smo nas tri bolovale kod kuće, a mužić u bolnici.

Da nije bilo bake i dide koji su nas doslovce spasili, ne znam kako bismo se snašli, pa im stoga javno zahvaljujemo.



Ja i lijepe stvari

Da ne mislite da su se događale samo ružne stvari, nisu. Dogodilo se i dosta toga lijepoga, zapravo, bio je ovo vrlo intenzivan period. Nadam se da ću vam rezultate lijepih stvari moći uskoro detaljnije predstaviti i to je jedini razlog zbog kojeg neću ovom prilikom više pisati o njima.



Ja i raspoloženje

Znate kako se kaže - svatko dobije onoliki teret koliki može nositi, ni manji, ni veći. Valjda je tako i sa mnom. No, da ne mislite da sam u nekom bedu, nisam, jedino nemam vremena ni za što. Nadam se da će i to uskoro prestati, a do tada pročitajte ovu pjesmu, zamislite Sir Eltona kako je srčano pjeva energično lupajući po bijelom klaviru na nekom megakoncertu, noseći ogromne šarene naočale i jarkoružičasti šešir s perjem. cerek

You could never know what it's like
Your blood like winter freezes just like ice
And there's a cold lonely light that shines from you
You'll wind up like the wreck you hide behind that mask you use

And did you think this fool could never win
Well look at me, I'm coming back again
I got a taste of love in a simple way
And if you need to know while I'm still standing you just fade away

Don't you know I'm still standing better than I ever did
Looking like a true survivor, feeling like a little kid
I'm still standing after all this time
Picking up the pieces of my life without you on my mind

I'm still standing yeah yeah yeah
I'm still standing yeah yeah yeah


Once I never could hope to win
You starting down the road leaving me again
The threats you made were meant to cut me down
And if our love was just a circus you'd be a clown by now


Don't you know I'm still standing better than I ever did
Looking like a true survivor, feeling like a little kid
I'm still standing after all this time
Picking up the pieces of my life without you on my mind

I'm still standing yeah yeah yeah
I'm still standing yeah yeah yeah


14.04.2007. u 22:23 • 20 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>




< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.