kulerica

& svakodnevna spika

četvrtak, 26.04.2007.

Sretan rođendan mojoj velikoj curici!


Draga moja ljepotice, želim ti sretan treći rođendan, neka te zauvijek prate zdravlje, ljubav i sreća, a ti mi budi vesela, nasmijana i razigrana!






* * * * * * * * *

Da ne kažete da samo žicam čestitke i lijepe želje za svoje curke, neka treći rođendan moje starije nasljednice bude povod da objavim prvi recept na svom blogu. Recept nije moj, nego je općepoznat, a ja ću vam ga linkati s Rodinog foruma; može ga se naći i na brojnim drugim mjestima na netu, većinom na engleskom. Recept je svugdje jednak, a ja ću vas korak po korak provesti pripremom tog odličnog kolača koji zahtijeva tek minimum vremena i kulinarskog umijeća.

Vjerojatno ste probali brownies, slastičarski uvoz iz Amerike čije ime još nismo preveli na hrvatski, a vjerojatno ni nećemo. Riječ je o mekanim, sočnim kolačima od čokolade kojima se mogu dodati razni orašasti plodovi, cimet i slični okusi. Ovaj put radimo

BROWNIES S NUTELLOM I SIROM. njami

Potrebno vam je...

...za donji, odnosno brownie dio kolača:


- 15 dag maslaca
- dvije velike žlice Nutelle
- dva jaja
- jedna šalica smeđeg šećera
- jedna šalica oštrog brašna
- četvrt šalice kakaa

...za gornji, sirnati dio:

- 25 dag ricotte (može i mascarponea, a može i običnog kravljeg sira, ali treba biti temeljito iscijeđen)
- tri velike žlice smeđeg šećera
- dva jaja
- tri velike žlice Nutelle

Priprema:


Stavite pećnicu da se grije na 170 stupnjeva dok pripremate kolač. Maslacem namažite kalup za pečenje, a zatim ga posipajte brašnom.



Idealno je koristiti kalup promjera 26 ili 28 cm. Ja sam koristila kalup u obliku srca, no na njegovom pakiranju piše da mu mjere, iako je nepravilnog oblika, odgovaraju kalupu promjera 26 cm. Torta je u konačnici visoka oko 3 cm, što je uobičajena visina za brownies.


Pripremite sve što vam treba za donji dio kolača.




Usitnite maslac, a možete ga i lagano otopiti. Važno je samo da nije netom izvađen iz hladnjaka, jer je tada pretvrd. Stavite ga u visoku posudu, zajedno s Nutellom, jajima i šećerom, te dobro promiješajte mikserom. Dobit ćete relativno kompaktnu smjesu.




Njoj dodajte brašno i kakao te sve zajedno još jednom dobro promiješajte. Budući da je riječ o američkom receptu, možda se pitate koliko zapravo iznose te famozne šalice. Moje mjerice, kupljene u Ikei, koje imaju ispisane metričke i američke mjere, kažu da sadržaj jedne šalice iznosi 2,5 dcl (težina nije važna - znači, sipate onoliko šećera, brašna i ostalog koliko stane u šalicu te veličine). Što se pak tiče velike žlice Nutelle, budući da se veličine žlice razlikuju od kućanstva do kućanstva, meni je za cijeli kolač bilo potrebno oko 400 grama Nutelle.




Kad smjesa postane sasvim glatka, nasipajte ju u kalup.




Zatim pripremite sve što vam je potrebno za gornju smjesu sa sirom.




Sir, šećer, jaja i Nutellu stavite u visoku zdjelu i temeljito ih promiješajte mikserom. Ako sve sastojke koji vam ne trebaju odmah spremite na mjesto, a prljave posude puknete u perilicu ili sudoper, radna ploha u ovoj će vam fazi izgledati otprilike ovako (zapravo, i Nutellu sam trebala maknuti, no za nju sam sentimentalno vezana cerek ).




Dobivena smjesa bit će glatka i kremasta. Izlijte ju preko brownie smjese.




Pecite između 40 i 45 minuta na 170°C. Prilikom vađenja iz pećnice kolač vam mora biti sasvim pudingast, ni u kom slučaju čvrst ili tvrd - to znači da ste ga prepekli. Izvadite ga i ostavite da se ohladi u kalupu.




Nakon što se dobro ohladi, možete ga izvaditi iz kalupa i ukrasiti kako god želite. Budući da ga mi nosimo na vrtićko slavlje, nisu došli u obzir nikakvi trodimenzionalni ukrasi koji bi se mogli uništiti u transportu. Iz istog razloga nisam stavila tortu na klasičan stalak, nego na tanjur za pizzu.




Ukrašenu tortu držite u hladnjaku. Inače, brownies su odlični i vrući, pogotovo ako na svježe pečeni komad kolača stavite kuglicu sladoleda nekog kremastog okusa (vanilija, čokolada, lješnjak... mljac!).


Degustacija njami je sutra u vrtiću, javim vam što su klinci rekli. cerek mah

Oznake: recept; Nutella cheesecake; torta od nutelle i sir

26.04.2007. u 00:09 • 33 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.