Kuće Hrvatska

utorak, 19.08.2014.

EBRD pomaže razvoju turizma u Hrvatskoj 30.000.000 eura kredita za Marinu Dalmacija i Marinu Borik

EBRD osigurava 30 milijuna eura kredita Marini Dalmacija i Marini Borik za obnovu objekata koji imaju ključnu ulogu u jačanju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Kredit će biti sindiciran s 10 milijuna eura koje je osigurao EBRD, i 20 milijuna eura koje su osigurali Privredna banka Zagreb d.d. i Erste & Steiermärkische Bank d.d. (10 milijuna eura svaka), navodi se u priopćenju.
Uz doprinos od 14 posto BDP-u zemlje, turizam je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva. Potencijal za nautički turizam je posebno visok, ali da bi se taj potencijal realizirao, potrebna su specifična znanja i iskustva, kao i značajna ulaganja privatnoga sektora, kako bi se nadogradila i proširila postojeća infrastruktura i dosegli međunarodni standardi.
Marina Dalmacija i Marina Borik su u vlasništvu Dogus Holdinga - jednog od najvećih poslovnih konglomerata u Turskoj, sa značajnim iskustvom u upravljanju marinama. Ove dvije marine Grupa Dogus je preuzela 2012. godine i one čine dio ambicioznih planova razvoja Dogus Grupe. Marina Dalmacija najveća je marina na Jadranu, nalazi se u Sukošanu i ima 1141 vez, a Marina Borik je mala butik marina u zapadnom dijelu povijesnoga grada Zadra.
S obzirom na nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, koja je na jednoj od najviših razina u cijeloj EBRD regiji, projekt će također nastojati osigurati obuku i mogućnosti zapošljavanja za mlade. Cilj je rješavanje nerazmjera vještina kao i jaz u napretku od izobrazbe do zapošljavanja mladih u zemlji. Kako bi se riješio ovaj problem, Dogus će osigurati programe obuke za mlade osobe temeljene na najboljim međunarodnim standardima.
Claudia Pendred, direktorica EBRD-a za nekretnine i turizam, je izjavila: "Mi podržavamo razvoj turističke infrastrukture u Hrvatskoj, jer to je ključni sektor za zemlju i ima veliki potencijal. Specifična znanja i iskustva i stručnost Dogusa, naših partnera, će biti kritična u podizanju standarda na novu razinu, koja će rezultirati privlačenjem domaćih i stranih gostiju."
Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, je izjavila: "Ovo je vrlo važan projekt za nas jer kombinira nekoliko pitanja, kao što su potpora turističkom sektoru, poticanje domaćeg financijskog tržišta i rješavanje problema nezaposlenosti mladih. Sve su to elementi koji mogu pridonijeti povratku održivog rasta u Hrvatskoj i EBRD je ponosan što može biti dio tih nastojanja."
Hüsnü Akhan, glavni izvršni direktor Dogus Grupe, je izjavio: "Dogus Grupa je jedan od prvih turskih investitora koji vjeruju u potencijal Hrvatske. U okviru naših 8 sektora, pridajemo veliku važnost turizmu, posebice upravljanju marinama putem naše D-Marin Marinas Grupe. Dogus Grupa ima primarni fokus na razvoj marina sadržaja koji promiču rekreativno jedrenje i osiguravaju kritičnu obalnu infrastrukturu koja zajednici omogućuje pristup prirodnom plovnom putu. Grupa također razvija održive tvrtke koje potiču zapošljavanje domaćeg mladog stanovništva, kao i rast gospodarstva. Mi ćemo koristiti ovo financiranje za obnavljanje naših objekata u marini u cilju povećanja kvalitete već postojećih visokih standarda pružanja usluga za naše goste i kupce. Jako smo sretni jer smo ostvarili ovaj investicijski projekt uz podršku EBRD-a i ostalih zajmodavaca, Privredne banke Zagreb d.d. i Erste & Steiermärkische banke d.d."
Ivan Gerovac, član Uprave PBZ-a, je izjavio: "Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u ovom sindiciranom kreditu za Marinu Dalmacija i Marinu Borik. PBZ je već dugi niz godina aktivan u uspostavljanju i potpori programima usmjerenima k daljnjem razvoju hrvatskog turizma, a ova investicija će svakako doprinijeti njegovom daljnjem razvoju, pogotovo za nautički turizam, i na taj način omogućiti još veću kvalitetu usluge u skladu s međunarodnim standardima."
Martina Serdarušić, Voditelj financiranja nekretnina u Erste & Steiermärkische banci, je izjavila: "Erste banka Hrvatska tradicionalno posvećuje posebnu pažnju turizmu kao jednom od ključnih i najprogresivnijih poslovnih segmenata u Hrvatskoj. Stoga, banka želi pružiti financijsku potporu za sve projekte koji imaju dobru osnovu i potencijal za dugu održivost u ovom području. Marina Dalmacija i Marina Borik imaju velike potencijale za daljnje jačanje nautičkog turizma u Hrvatskoj i drago nam je sudjelovati u ovom sindiciranom kreditu."
EBRD kao investitor aktivno sudjeluje u Hrvatskoj još od osamostaljenja zemlje, uloživši do danas 2.9 milijardi eura u gotovo 160 projekata. Aktivnosti Banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturnom, korporativnom, financijskom i energetskom sektoru, ističe se u priopćenju real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.08.2014.

HNB: Tržište nekretnina vratilo se u 2004.

Višegodišnja tendencija smanjivanja cijena stambenih nekretnina nastavila se krajem prošle te početkom ove godine, na godišnjoj razini cijene su prosječno pale za još 12 posto.
Tako je krajem 2013. kumulativni pad postignutih cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj s njihovih najviših razina, dosegnutih 2008., iznosio oko 30 posto, podaci su iz najnovije publikacije Hrvatske narodne banke "Financijska stabilnost".
Pritom se napominje kako tražene cijene stambenih nekretnina mjerene tržišnim indeksima upućuju da je kumulativni pad u tom razdoblju bio nešto manji (oko 20 posto), no s obzirom na usklađivanja traženih i ponuđenih cijena, koja su uobičajena u pregovaračkom procesu pri kupoprodajama, navedena je cjenovna korekcija realna.
Ta je korekcija, navode analitičari središnje banke, u cijelosti poništila snažan rast cijena zabilježen u pretkriznom razdoblju vrativši ih na razine s kraja 2004. Budući da će očekivanje daljnjeg pada, uz niske razine potrošačkog optimizma, nastavljati vršiti pritisak na korekciju cijena, ocjenjuje se kako je nastavak takvih kretanja na tržištu nekretnina izgledan i u ostatku godine stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka

- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.08.2014.

Pokrivenost robnog uvoza izvozom u svibnju 59,6 posto

Promatrano prema NKD-u gotovo sve kategorije u prvih pet mjeseci bilježe rast robnog izvoza pa je tako poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo zabilježila rast izvoza od 35,3%, rudarstvo i vađenje 31%, prerađivačka industrija 8,8%, opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 114,7% dok je djelatnost opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te sanacije okoliša zabilježila pad izvoza od -7,6% u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome unutar prerađivačke industrije veći izvoz od uvoza roba bilježe djelatnosti prerade drva i proizvodnja drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala, proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te proizvodnja namještaja. S druge strane, pad uvoza bilježi rudarstvo i vađenje (-38,4%) dok ostale kategorije bilježe rast uvoza na godišnjoj razini.
Iako podaci o rastu robnog izvoza ohrabruju izvoz je i dalje ograničen niskom konkurentnošću domaće proizvodnje dok uvoz ograničava i dalje slaba domaća potražnja stoga na razini cijele 2014. godine očekujemo pozitivne stope rasta i izvoza i uvoza pri čemu bi stopa izvoza mogla nadmašiti stopu uvoza prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.08.2014.

Udruga: Goli otok je mjesto stradanja i ne smije se komercijalizirati

ZAGREB - Udruga Goli otok „Ante Zemljar" izrazila je protest zbog toga što se među 100 nekretnina, za koje država traži iskazivanje interesa investitora i drugih zainteresiranih, našao i Goli otok, na kojemu je bio jugoslavenski logor, te je ponovno zatražila da se na tom mjestu izgradi spomen područje. "Sudbina Golog otoka ne smije biti rješavana na komercijalnim kriterijima, lišenim spoznaje da su baš na tom mjestu tisuće logoraša svoje kazne izdržavali u nehumanim uvjetima, izloženim sadističkim maltretiranjima, kojima su mnogi i podlegli. Naša društvena, kao i obaveza naše države, je ustrojiti Goli otok kao memorijalni centar, a nikako kao mjesto razonode ili nekontrolirane privatne inicijative", piše ta udruga u otvorenom pismu koje je uputila predsjednicima države, Vlade i Sabora, ministrici kulture, Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom i medijima stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 06.08.2014.

HNB: Nema naznaka oporavka na tržištu nekretnina

ZAGREB - Aktualne cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj vratile su se na razine s kraja 2004. godine, no ni uz takav osjetan pad cijena nema naznaka promjena na zamrlom tržištu nekretnina, čije oživljavanje prvenstveno ovisi o gospodarskom oporavku, kretanjima na tržištu rada te s tim povezanom ekonomskom i financijskom raspoloženju kućanstava.
Višegodišnja tendencija smanjivanja cijena stambenih nekretnina nastavila se krajem prošle te početkom ove godine, na godišnjoj razini cijene su prosječno pale za još 12 posto.
Tako je krajem 2013. kumulativni pad postignutih cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj s njihovih najviših razina, dosegnutih 2008., iznosio oko 30 posto, podaci su iz najnovije publikacije Hrvatske narodne banke "Financijska stabilnost".
Pritom se napominje kako tražene cijene stambenih nekretnina mjerene tržišnim indeksima upućuju da je kumulativni pad u tom razdoblju bio nešto manji (oko 20 posto), no s obzirom na usklađivanja traženih i ponuđenih cijena, koja su uobičajena u pregovaračkom procesu pri kupoprodajama, navedena je cjenovna korekcija realna.
Ta je korekcija, navode analitičari središnje banke, u cijelosti poništila snažan rast cijena zabilježen u pretkriznom razdoblju vrativši ih na razine s kraja 2004.
Budući da će očekivanje daljnjeg pada, uz niske razine potrošačkog optimizma, nastavljati vršiti pritisak na korekciju cijena, ocjenjuje se kako je nastavak takvih kretanja na tržištu nekretnina izgledan i u ostatku godine.
Rastuća nezaposlenost i smanjenje dohotka raspoloživog za potrošnju i investicije kućanstava u uvjetima još uvijek visoke neizvjesnosti glede ekonomskog oporavka nastavili su odgađati planove za kupnju ili izgradnju stambenih jedinica. Uz to, nesklonost novom stambenom zaduživanju i intenziviranju investicijske aktivnosti stanovništva dodatno je pojačana još uvijek prisutnim očekivanjima nastavka cjenovne korekcije u budućnosti.
Pritom potražnju kućanstava za novim stambenim kreditima nisu stimulirale ni blago niže kamatne stope banaka. Stoga će, unatoč i nadalje povoljnoj financijskoj dostupnosti stanova, oporavak tržišta nekretnina nastaviti primarno ovisiti o gospodarskom oporavku, kretanjima na tržištu rada te povezanom ekonomskom i financijskom raspoloženju kućanstava, zaključuju analitičari središnje banke nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška

- 14:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 01.08.2014.

Solidni pokazatelji u turističkoj predsezoni

Državni zavod za statistiku jučer je objavio preliminarne podatke o dolascima i noćenjima turista u lipnju. Oba podataka zabilježila su razmjerno visoke godišnje stope rasta ublažavajući tako nešto lošije podatke u svibnju. Naime s godišnjom stopom rasta 9,9% ukupni dolasci u Hrvatsku premašili su 1,8 milijuna, dok je broj lipanjskih noćenja iznosio 8,7 milijuna što je više za 12,7% u usporedbi s ukupnim noćenjima ostvarenim u lipnju 2013. Pozitivnim kretanjima očekivano su pridonijeli strani gosti koji već uobičajeno prevladavaju u razdoblju predsezone i sezone (iznad 90%).
Domaći gosti tijekom lipnja smanjili su svoje dolaske za 4,3%, a noćenja za 1,4%, dok su kod oba pokazatelja strani gosti zabilježili porast, 11,5% kod dolazaka te 13,8% kod noćenja. U strukturi noćenja stranih gostiju i dalje prevladavaju naša tradicionalna emitivna tržišta, Njemačka s 28,5%, Austrija 10,6% te Slovenija 9,3% nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 15:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #