Kuće Hrvatska

četvrtak, 31.07.2014.

Nastavak pada broja zaposlenih u građevinskom sektoru

Kontinuirani negativni trendovi u građevinskom sektoru odražavaju se na kretanja broja zaposlenih. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a za svibanj broj zaposlenih u građevinskom sektoru nastavio je s negativnim godišnjim stopama rasta čiji neprekinuti niz traje još od rujna 2009. Tako je s preko 102 tisuće koliko je iznosio broj zaposlenih u rujnu 2009. njihov broj smanjen na 69.261 u svibnju ove godine.
Pri tome kontinuirani pad broja zaposlenih bilježe djelatnosti gradnje zgrada, gradnje građevina niskogradnje te specijalizirane građevinske djelatnosti koje u odnosu na rujan 2009. redom bilježe pad broja zaposlenih od 39%, 26% te 27%. Najznačajnije smanjenje broja zaposlenih bilježi djelatnost izgradnje zgrada što i ne čudi s obzirom da je stambeno tržište snažno pogođeno krizom te da je prodaja stanova svedena na minimalne razine.
Uzimajući u obzir doprinos rastu broja nezaposlenih Hrvatska nije iznimka jer i u zemljama EU-a upravo građevinski sektor ima veliki udio. U razdoblju od 2010. do 2013. u Grčkoj i Španjolskoj zaposlenost u građevinskom sektoru pala je za više od 50% a u Bugarskoj, Irskoj, Portugalu i Sloveniji za 20 do 30% (u Hrvatskoj -25% u spomenutom razdoblju) nekretnine Split Dobri

Oznake: nekretnine Split Dobri

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.07.2014.

Bruto inozemni dug na kraju prvog tromjesečja 46,4 mlrd eura

Na kraju prvog tromjesečja bruto inozemni dug Republike Hrvatske dosegnuo je 46,4 mlrd. eura, odnosno 108,1% BDP-a. Tako je peti mjesec za redom zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta (3,3%) nakon što je kontinuirano sedamnaest mjeseci, od lipnja 2012. do listopada 2013. bruto inozemni dug bilježio pad vrijednosti na godišnjoj razini. U relativnim pokazateljima zaduženosti omjer bruto inozemnog duga i BDP-a porastao je na najvišu razinu ikad, što je osim rasta obveza prema inozemnim vjerovnicima, posljedica i pada gospodarske aktivnost odnosno nominalnog smanjenja BDP-a.
Rastu obveza prema inozemnim vjerovnicima u vrijednosti 0,8 mlrd. eura (1,7%) tijekom prvog tromjesečja najviše su pridonijela privatna nefinancijska poduzeća čiji je dug uz tromjesečni prirast od 643 mil eura na kraju ožujka iznosio 11,5 mlrd eura. Istodobno bruto inozemni dug opće države u iznosu 10,2 mlrd eura (koji je u prvom tromjesečju smanjen za 250 mil eura) u drugom tromjesečju zabilježit će porast zbog izdanja međunarodne obveznice na europskom tržištu u vrijednosti 1,2 mlrd eura apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar

- 14:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.07.2014.

U Splitu počinje gradnja 409 POS-ovih stanova

Na lokaciji Kila 3, prema projektu Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića, gradit će se 206 stanova, tri poslovna prostora te 325 garažnih parkirnih mjesta i jedna trafostanica, a ukupna neto korisna površina je 19.045,64 metra četvorna. Rok građenja je 456 dana, a moguće useljenje predviđa se u prosincu 2015. godine.
Predvidiva investicijska vrijednost iznosi 149 milijuna kuna od čega je 47 milijuna kuna poticajnih sredstava RH. Ugovorom između Grada Splita i APN-a Grad se obvezao urediti pristupne prometnice i opskrbiti infrastrukturom i priključcima buduću zgradu.
Na lokaciji Kila 4 izgradit će se 203 stana, jedan poslovni prostor, 256 garažnih parkirnih mjesta i 80 parkirnih mjesta te jedna trafostanica, ukupne neto korisne površine 16.653,78 metara četvornih. Rok za izgradnju na toj lokaciji je 730 dana, a moguće useljenje u lipnju 2016. godine. Predvidiva investicijska vrijednost je 135 milijuna kuna ,od čega je 44 milijuna kuna poticajnih sredstava RH.
Na toj lokaciji obvezu uređenja pristupnih cesta, infrastrukture i priključaka preuzeo je ponuditelj zemljišta tvrtka Kila Zapad s kojom je APN u prosincu prošle godine sklopio ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 14:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.07.2014.

Građevinski radovi na godišnjoj razini smanjeni 8,1%

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen pad građevinskih radova prema izvornim (neprilagođenim) indeksima za 8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Pritom su radovi na zgradama smanjeni za 3,7, a na ostalim građevinama za 11,2 posto.
U svibnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, radovi na zgradama bili 2,5 posto manji nego u istom mjesecu prošle godine, dok su radovi na ostalim građevinama pali za 9,8 posto.
Na novogradnjama je u svibnju odrađeno ukupno 51,2 posto radnih sati, dok se na ostale radove (rekonstrukcije, popravke i održavanje) odnosilo 48,8 posto odrađenih radnih sati stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.07.2014.

Bandić: Dok se Paromlin ne uredi, na tom mjestu bit će parkiralište

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je sinoć da će, dok se Paromlin ne uredi, na tom mjestu biti parkiralište te ustvrdio da Ministarstvo kulture Gradu nije dalo rok u kojemu mu treba uputiti plan uređenja Paromlina.
"Paromlin ćemo napraviti u narednih četiri, pet godina, a do tada će biti parkiralište, jer bolje da ljudi parkiraju za pet kuna ili deset dnevno nego da stoji dimnjak koji može pasti nekome na glavu", rekao je Bandić novinarima.
Na pitanje što je s postupkom obnove i uređenja Paromlina jer je Ministarstvo dalo neki rok da im upute plan, Bandić je odgovorio da im "ništa Ministarstvo nije dalo rok".
"Ako mi budemo slušali Ministarstvo nećemo to riješiti tako brzo kao što ćemo pratiti tempo i dinamiku naših projekata. Paromlin će biti riješen u sklopu međunarodnog natječaja sa Gredeljem, a jedan od glavnih projekata će biti gradska knjižnica", rekao je Bandić odgovarajući na pitanja novinara večeras u Svetoj Klari gdje je obišao divlje odlagalište glomaznog otpada koje se sanira nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 14:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.07.2014.

Belgijanci sve više kupuju stanove u Španjolskoj

MADRID - Broj kupljenih nekretnina belgijskih građana je u prva tri mjeseca ove godine povećan 27 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana. U prvom tromjesečju ove godine u Španjolskoj je prodano 81.000 nekretnina od toga 15.000 ili 18 posto strancima, prenijeli su belgijski mediji. Samo belgijski državljani kupili su 1.057 španjolskih nekretnina.
Ukoliko se ovakva tendencija nastavi, Belgija će oboriti prošlogodišnji rekord. Belgijanci su 2013. kupili 3.804. kuća vila i apartmana u Španjolskoj nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 11.07.2014.

Cijene kuća najviše pale u Hrvatskoj

Cijene kuća u Europskoj uniji porasle su u prvom tromjesečju prvi puta od sredine 2011. dok je Hrvatska zabilježila njihov najveći pad među zemljama EU-a, pokazuje današnje izvješće europskog statističkog ureda.
U prva tri mjeseca 2014. cijene kuća u EU porasle su u prosjeku jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. Posljednji su puta prema podacima Eurostata zabilježile rast u drugom tromjesečju 2011., kada su uvećane 0,5 posto.
Najveći je pad cijena na godišnjoj razini u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila Hrvatska, gdje su one pale 9,7 posto. Time je silazni trend nastavljen sedmo tromjesečje zaredom.
U posljednja tri mjeseca prošle godine cijene kuća pale su u Hrvatskoj 14,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Među zemljama članicama EU-a izrazitiji pad cijena kuća na godišnjoj razini bilježile su i Slovenija, za 6,6 posto, i Cipar, za 5,7 posto.
Najveći rast cijena kuća u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani zabilježila je Estonija, za 17,5 posto. Slijedi Latvija s 10,4-postotnim rastom cijena.
Hrvatska je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila i najveći pad cijena kuća u odnosu na prethodno tromjesečje među članicama EU-a, i to za 2,7 posto, nakon kratkotrajnog oporavka na kraju 2013. kada su prema podacima Eurostata porasle 0,2 posto stanovi Karlovac

Oznake: stanovi Karlovac

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 08.07.2014.

Za 50 milijuna kuna grade južnu obilaznicu i pothodnik

Prva faza gradnje počinje za desetak dana, a izgradit će se četiri kolnička traka i pothodnik ispod pruge.
Za desetak dana konačno počinje prva faza gradnje zaprešićke južne obilaznice koja će imati ukupno četiri kolničke trake, a vrijednost investicije je 50 milijuna kuna.
Izgradit će se i pothodnik ispod željezničke pruge Zaprešić – Varaždin, dužine oko 800 metara. Predviđeno je da radovi budu gotovi za godinu dana, nakon čega počinje druga faza gradnje – rekao je gradonačelnik Željko Turk te dodao kako je sretan što će Zaprešić u sljedeće dvije godine konačno riješiti sve prometne gužve stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.07.2014.

Državno odvjetništvo istražuje rušenje Paromlina

ZAGREB - Zagrebačko državno odvjetništvo zatražilo je od Ministarstva kulture i Grada Zagreba dokumentaciju o rušenju zgrade nekadašnjeg Paromlina, spomenika industrijske arhitekture, čije su dijelove ovih dana počeli uklanjati bageri. "Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je slijedom saznanja i objavljenih informacija zatražilo od Ministarstva kulture i Grada Zagreba dostavu podataka radi utvrđenja svih relevantnih činjenica vezanih uz rušenje zgrade Paromlina u Zagrebu", šturo je izvijestilo Državno odvjetništvo na službenoj internetskoj stranici.
I dok zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin najavljuje da će na mjestu nekadašnjeg industrijskog kompleksa biti izgrađena gradska knjižnica, kao što je obećano u predizbornoj kampanji, stranka "Za grad" jučer je ispred gradskog poglavarstva dovela bager kako bi poručila da ne treba rušiti kulturno dobro već gradsku vlast kao izvor problema stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 14:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #