Kuće Hrvatska

četvrtak, 22.08.2013.

Uporabna dozvola jedini dokaz o kvaliteti gradnje

Svaki stan bez uporabne dozvole nema osnovno jamstvo da je objekt siguran i da je napravljen prema standardima struke. Uporabna dozvola nije potrebna za jednostavne građevine, te izgrađenu građevinu čija je građevinska (bruto) površina manja od 400 m2 Kvaliteta novih nekretnina je nešto što bi se samo po sebi trebalo podrazumijevati, međutim, u praksi to često i nije slučaj.
Nažalost, nerijetko se utvrđivanje kvalitete nove nekretnine vrši u sudskom procesu. Najveći problemi su sa nekvalitetnim stanovima novije gradnje koje su gradili manje poznati izvođači, pa čak i fizičke osobe kojima stvarna namjera nije bila stvoriti ozbiljnu građevinsku tvrtku ili obrt, nego brza i lagana zarada.
Najviše slučajeva reklamacije kvalitete gradnje se odnosila na stanove izgrađene u periodu od 2000. do 2005. godine kada je vladao veliki graditeljski bum. Svakodnevno je rastao broj novih investitora koji su gradili stanove te ih prodavali i prije nego što su započeti radovi na temeljenju zgrade.
Kupac obično dobiva dvije godine jamstva za završne radove, a to se odnosi na keramiku, sanitarije, parkete, stolariju, te deset godina za stabilnost i sigurnost konstrukcije. Razlika u kvaliteti gradnje između novogradnje i starije gradnje u većini slučajeva je velika.
Materijali koji se danas ugrađuju su daleko kvalitetniji nego oni prije dvadeset i više godina počevši od klasičnih hrastovih parketa za razliku od nekadašnjih lamelnih, današnje termo fasade za razliku od obične žbuke i niz drugih materijala.
U svakom slučaju ovlašteni posrednik će vam pomoći da ne nasjednete na razne oglase visoka kvaliteta gradnje, visoki standard, luksuzna gradnja i sl. te da skupa sa njim sve provjerite prilikom pregleda objekta. Kvaliteta traje dugo nakon što se zaboravi cijena (stara narodna izreka) stanovi Varaždin

Oznake: stanovi Varaždin

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.08.2013.

Prodavateljima koji se ogluše kazna i do 15 tisuća kuna

Nezahvalnu situaciju na uspavanom hrvatskom tržištu nekretnina dodatno je otežala nova zakonska odredba koja je na snagu stupila 1. srpnja, ulaskom Hrvatske u EU, prema kojoj sve nekretnine površine veće od 50 četvornih metara koje se prodaju moraju imati energetski certifikat. Drugim riječima, sve kuće, stanovi, poslovni prostori i drugo, koji se nađu na tržištu, moraju se klasificirati prema potrošnji energije.
Certificiranje obavljaju ovlaštene tvrtke, a riječ je o prilično skupom postupku koji je dužan obaviti i platiti prodavatelj nekretnine. Najniža cijena certificiranja kreće se oko tri tisuće kuna, a to je u današnjim prilikama za većinu prodavatelja preskupo. Međutim, bez priloženog certifikata nekretninu ne mogu prodati, a u protivnom mogu platiti kaznu koja može doseći i 15 tisuća kuna - priča nam Narcisa Krivačić, vlasnica agencije Nekretnine Krivačić d.o.o. Zanimljivo je da u većini zemalja Europske unije certificiranje nekretnina nije zakonska obveza, iako one koje posjeduju spomenuto uvjerenje mogu postići bolju cijenu na tržištu stanovi

Oznake: stanovi

- 16:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 09.08.2013.

U srpnju nastavljen pad cijena nekretnina u Hrvatskoj

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u srpnju je iznosila 1.596 eura po kvadratu. I na području Jadrana cijene su nekretnina u padu. U odnosu na lipanj, u srpnju su bile niže za 0,1%, dok su na godišnjoj razini skliznule za 4,3%. Pritom je prosječna tražena cijena kuća na Jadranu u srpnju iznosila 1.514 eura po četvornom metru, što je 0,1% manje u odnosu na lipanj, a 5,5 % manje na godišnjoj razini.
Prosječna cijena četvornog metra apartmana na Jadranu u odnosu na prošli mjesec bila je u srpnju viša za 0,2%, dok je na godišnjoj razini oslabila 0,6%, na 1.967 eura. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu iznosila je u srpnju 1.575 eura po četvornom metru, što je 0,4% manje na mjesečnoj i 7% na godišnjoj razini prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova

- 14:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.08.2013.

Iznajmljivači i mali hoteli navalili na poticaje za bazene od 50.000 kn

Interes za poticaje je velik, odgovorili su na upit iz Ministarstva turizma, ne želeći do kraja natječaja, koji je predviđen 30. rujna, otkriti točnu brojku prijava za sufinanciranje gradnje bazena u sklopu manjih turističkih objekata privatnih iznajmljivača i malih obiteljskih hotela. Ministarstvo turizma iz svog proračuna ove godine izdvaja šest milijuna kuna, dok Ministarstvo poduzetništva i obrta izdvaja 2,5 milijuna kuna.
Maksimalan pojedinačni iznos koji će se moći dobiti je 50.000 kuna. Iako najavljen potkraj prošle godine, projekt je zastao zbog čekanja na izmjene Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima, koji je propisivao da se bez dozvole može graditi bazen veličine do 24 četvorna metara, a sada se može bez dozvole graditi do 100 kvadrata, uz dodatak da će se na natječaj moći prijaviti i oni koji su bazene sagradili od 1. siječnja do danas. Stoga Ministarstvo očekuje puni efekt ovih mjera tek u sezoni 2014. godine iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak

- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.08.2013.

U prvoj godini obnova tvrđave, gradnja 39 vila, hotela i golf-igrališta

Nakon što su vijećnici Gradskog vijeća Dubrovnika izglasali Urbanistički plan uređenja Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug, investitor projekta, popularno nazvanog Golf na Srđu, tvrtka Razvoj Golf, može krenuti u novu fazu realizacije.
Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf, izjavio nam je kako se sada kreće u izradu projektne dokumentacije koja je uvjet za ishođenje lokacijske dozvole. On procjenjuje da će im za ishođenje sve potrebne dokumentacije trebati između šest i dvanaest mjeseci. Prema njegovim riječima, realno je stoga očekivati da bi gradnja sadržaja na platou Srd trebala početi za otprilike godinu dana.
Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na oko osam milijardi kuna, a glavni investitor je Aaron Frenkel, suprug Maje Brinar Frenkel, bivše zamjenice ministra gospodarstva koja se osobno angažirala oko projekta. Ugovorom između Grada i investitora, potonjem nisu zadani rokovi za završetak projekta. Jedino je postavljen rok za dovršetak uređenja tvrđave Imperijal na koju investitor ima 30-godišnju koncesiju. Investitor je mora obnoviti u roku od 27 mjeseci od donošenja urbanističkoga plana.
Prema procjenama, za uređenje tvrđave Imperijal bit će potrebno utrošiti oko 70 milijuna kuna. U sklopu tvrđave, uz ostale javne i ugostiteljske sadržaje, uredit će se i opremiti Muzej Domovinskog rata koji je danas u vrlo lošem stanju novogradnja Jarun

Oznake: novogradnja Jarun

- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #